:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕС накара Украйна да приеме руските условия за газа

Брюксел подаде жалба срещу Русия в Световната търговска организация заради контрасанкциите
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Руският енергиен министър Александър Новак, еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер и украинският енергиен министър Юрий Продан (от ляво на дясно) подписаха в Брюксел споразумението, гарантиращо доставките на газ до края на март 2015 г.
В последните часове на мандата си Еврокомисията под ръководството на Жозе Барозу успя да накара Украйна да приеме руските условия, за да възобнови доставките на природен газ за Киев, съобщиха източници от Брюксел, цитирани от руската телевизия Първи канал. Русия може да възобнови газовите доставки още следващата седмица, ако бъдат изпълнени всички финансови условия по подписаното късно вечерта в четвъртък споразумение. Постигнатата след месеци тежки преговори сделка между Брюксел, Киев и Москва предвижда осигуряване на газовите доставки за Украйна до края на март 2015 г., след като през юни Русия спря кранчето заради натрупани дългове и спорове по цената на газа в Украйна. Това заплашваше сигурността и на газовите доставки от Русия за Европа, но постигнато споразумение потушава опасенията за нова газова криза.

Сделката определя цената на 385 долара за 1000 кубически метра газ за срока на договора, който започва да тече от ноември т.г. до края на март догодина. Досега Киев настояваше, че няма да отстъпи от старата цена от 268 долара, като Москва намали цената със 100 долара от първоначалната искана цена от $485. Президентът на "Газпром" Алексей Милер съобщи вчера, че пускането на газа зависи изцяло от Украйна, която трябва да плати 1.45 млрд. долара, за да покрие част от старите си дългове към руския газов гигант, и да внесе авансово 760 млн. долара за ноемврийските доставки. Досегашният еврокомисар за енергетиката Гюнтер Йотингер уточни, че Киев ще плати общо 3.1 млрд. долара стар дълг до края на т.г. Той увери, че Украйна е в позиция да плати тези суми, тъй като ще получи средства от МВФ и от ЕС. След церемонията по подписването на документите в Брюксел отиващият си шеф на ЕК Жозе Барозу изрази увереност, че всички страни ще изпълняват изцяло споразумението за доставките на газ и няма да търсят изгоди от евентуално прекратяване на тези доставки. Той изрази увереност, че постигнатото споразумение ще увеличи доверието между Украйна и Русия и добави, че оттук нататък прилагането на договореностите от Минск за прекратяване на огъня в Източна Украйна трябва да са приоритет.

Президентът на Украйна Петро Порошенко приветства новите договорености и предложи на партията си да подкрепи кандидатурата на досегашния премиер Арсений Яценюк за поста министър-председател в новото правителство. От своя страна, Яценюк нареди вчера на Националната банка и на държавната компания "Нафтогаз" да започнат да превеждат дължимите пари за газа на Русия.

Европейският съюз е подал жалба срещу Русия в Световната търговска организация (СТО), съобщиха агенциите. Причината за жалбата са действията, предприети от Москва спрямо продукти на селското стопанство и индустрията, произведени в страните от ЕС, наложили санкции срещу Кремъл. СТО съобщи, че ЕС обвинява Русия в увеличаване на митата на стоки, сред които са хартията, картонът, палмовото масло и дериватите му, хладилниците и фризерите до нива, по-високи от разрешените от организацията. Според правилата на СТО Русия разполага с 60 дни да разреши спора в рамките на преговори с Евросъюза. След това ЕС има право да поиска от организацията да отсъди по спора. Това е петата жалба от спора между двете страни, получавана в СТО.
5
2333
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
31 Октомври 2014 20:06
И те влязоха в схемата.. играят си на демокрация.. спорят, дискутират.. гласуват... и накрая Барозо или Дал идват тропват по масата и им диктуват какво да правят! Всички са доволни.. политиците нямат отговорност, щото Европа така е казала, хората се чустват част от евроатлантическото пространство.. и се чудят как да оцелеят.. и Еврочиновниците си началстват без да трябва да се явяват на избори!
31 Октомври 2014 21:07
Е, айде сега, веднъж и ние - българите , да сме първопроходци.
Хохлите така и не разбраха на каква хурка ги наденоха - демократични ценности , силни сигнали и ясни знаци, окуражаващ напредък, евроатлантическа солидарност......
Като се усетят - ще бъде късно. Всичко ще са им взели.
А те - с още по-ударни темпове,- на Терминал 1 и 2 , като евтина работна ръка .
31 Октомври 2014 21:16
Look at yourself , then cry for others
01 Ноември 2014 08:34
Опубликован этнический состав богатейших россиян
31 октября 2014 3
Общество Экономика
http://zavtra.ru/content/view/opublikovan-etnicheskij-sostav-bogatejshih-rossiyan/
‹›
На днях интернет-издание "Лента.ру" опубликовало материал, разбирающий этническую принадлежность самых богатых граждан России. За основу был взят рейтинг журнала Forbes «200 богатейших бизнесменов России-2014». Совокупный капитал попавших в список людей оценивается в 481,15 миллиарда долларов. Для примера, доходы федерального бюджета России на 2014 год — 13,571 триллиона рублей, или, по нынешнему курсу, 339 миллиардов долларов, верхний предел государственного внешнего долга — 71,9 миллиарда долларов, экспорт товаров из России в 2013 году — 526 миллиардов. При этом нельзя забывать, что указанные в списке персоны контролируют намного больший капитал, чем их персональное богатство.
Всего среди богатейших бизнесменов России насчитывается 22 этноса, что, в принципе, довольно представительно. Суммарная численность этих этносов в России составляет 126,4 миллиона, то есть большинство населения страны.
Среди богатейших бизнесменов России в 2014 году "Лента.ру" выделила следующие группы этносов:
1. «Большая тройка» — количество представителей исчисляется десятками: русские, евреи и украинцы.
2. «Средний состав» — татары, армяне, горские евреи, азербайджанцы, ингуши, чеченцы, осетины, узбеки.
3. «Единичные представители» — аварцы, арабы, белорусы, греки, грузины, кабардинцы, казахи, курды, лезгины, литовцы, молдаване.
Представленная инфографика показывает, что зачастую представительство в списке богатейших бизнесменов не совпадает с долей этого этноса в населении России. Лидируют горские евреи: из 762 граждан России этой национальности шесть человек попали в список Forbes. Доля русских, хоть и самая большая в целом, почти в два раза меньше их доли в населении страны.
В целом из представленного рейтинга хорошо видно, как в многонациональной стране различные этнические группы, используя корпоративную солидарность и реакцию на начало «эры капитализма», сумели включиться в экономическую и политическую жизнь принципиально нового типа. Но самое интересное здесь — существенная разница между этнической структурой Российской Федерации и национальной структурой списка богачей, отмечает "Лента.ру".
В связи с публикацией указанного материала портал "Лента.ру" подвергся резкой критике со стороны представителей журналистского сообщества, обвинивших издание в ксенофобии.
01 Ноември 2014 12:25
Най-големите санкции срещу ЕС е обезценяването на руската рубла, което прави европейските стоки недостъпни за руснаците.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД