:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 436,916,761
Активни 75
Страници 6,981
За един ден 1,302,066
Сигурност

Спецслужбите пак ще се завъртят в "танго"

Промените изглеждат лесно постижими, въпросът е: ще има ли положителен ефект
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Кой от тримата ръководители на спецслужби - Владимир Писанчев, Драгомир Димитров и Веселин Иванов (от ляво на дясно), ще остане на поста си след предстоящите реформи в сектора за сигурност?
Практиката показва, че който се заеме с реформа на службите, пада от власт. От кабинета "Костов" досега всяко правителство се е опитвало да направи някаква структурна промяна - било от користни цели или заради ангажименти към външнополитическите ни партньори. Успя единствено кабинетът "Станишев", който създаде Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), нeзависимо от спорната полза от новия "продукт". Спецагенцията беше създадена уж за да демонтира един порочен модел, но реално се превърна в друга не по-малко съмнителна конструкция, чиято дейност и ефективност тъне в непрозрачност вече шеста година.

На останалите правителства не им стигна времето, а може би и куражът да сложат ред в разградения двор на сигурността. Предишният кабинет на ГЕРБ също имаше големи амбиции - Националната разузнавателна служба (НРС), военното разузнаване и Националната служба за охрана (НСО) най-накрая да имат свои закони. Новото правителство отново започва с гръмки закани, че тази реформа ще се случи. Засега обаче тяизглежда само като поредно "местене на мебелите"и връщане по старите им места. А именно изваждане на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) от ДАНС и възкръсването й отново в МВР, реставриране на правилото президентът да назначава главния секретар на МВР и шефа на ДАНС. Тоест отмяна на нововъведенията на кабинета "Орешарски". Каква ще е ползата от това "танго"?

Засега намеренията на управляващите трудно могат да се нарекат реформа, ако не се брои анонсът на бившия шеф на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов, сега депутат от Реформаторския блок, да предложи сливане на двете разузнавания. Идеята не е нова и беше лансирана още по време на предишното управление на ГЕРБ. Дори беше подготвен законопроект, който и в момента може да се види на сайта на президентството. Въпреки че ген. Атанасов заяви, че ще внесе свой проект, той едва ли ще се различава коренно от този на ГЕРБ от 2012 г., който предвижда създаване на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР), в която да влязат НРС и служба "Военна информация". Подобно на създаването на ДАНС, където влязоха цивилното и военното контраразузнаване. По същата логика новата агенция ще бъде подчинена на Министерския съвет, а председателят й ще се назначава с указ на президента.Аргументите за сливане на разузнаванията са достатъчно сериозниНа първо място ще отпадне нездравата конкуренция между двете служби. Често се случва те да водят едни и същи дела, което е разпиляване на ресурси. Контролът им обаче е най-трудната задача. На практика и двете служби са като черни дупки за парите, които им се отпускат. Именно по времето на ГЕРБ започна разследването за неправомерно изразходване на близо 5 млн. лв. в НРС. Това стана причина за смяна на тогавашния шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров и започването на разследване, по което все още се разпитвали свидетели.

Използването на специални разузнавателни средства (СРС) е другият проблем. И двете разузнавания могат да подслушват самостоятелно, без да прибягват до услугите на специално създадената агенция. Според официално съобщение на НРС през 2013 г. не са били използвани никакви специални разузнавателни средства. Не е ясно обаче как стои въпросът във военното разузнаване. Ако трябва да сравнява прозрачността на двете служби, засега цивилното разузнаване води с едни гърди пред военното, което сякаш се капсулира още повече през последните 3 години. Доказателство за това е напрежението, което се създаде през последния месец между бившия служебен министър Велизар Шаламанов и директора на службата Веселин Иванов. Формалната причина беше отказът на военното разузнаване да изпълни закона за досиетата и предостави всички архиви на комисията. Неформалната беше желанието на Шаламанов да махне Иванов, който успя да блокира това в зародиш чрез "критични" медийни публикации.

Дори бегъл поглед показва, че има достатъчно основателни причини за създаването на обща разузнавателна агенция. Тя изглежда съвсем реална, а и президентът няма нищо против тази реформа.Какво обаче мислят в самите служби?Още при изготвянето на първия законопроект от НРС подкрепиха създаването на агенция. Службата дори разпространи свое положително становище за проекта. "Това ще реши много проблеми на НРС - било то оперативно, било от финансово ниво, било то от сигурност и ясно дефиниране на задачите на службата", каза тогава директорът на НРС ген. Драгомир Димитров.

Не така стои въпросът при военните разузнавачи. Съпротивата при тях е осезаема, тъй като опасенията са, че ще бъдат девоенизирани. Те ще загубят статута си на "свещени крави" във въоръжените сили. Подобно сливане вероятно ще коства и поста на сегашния началник на службата Веселин Иванов. Около дебата за законопроекта на ГЕРБ Иванов призна, че положителният ефект от обединено разузнаване е само един - "при инцидент по-лесно ще се осъществяват единоначалието и координацията".Всички останали аргументи се оказаха против обединяванетоСпоред Иванов няма да се направят икономии от сливането, освен ако едната служба бъде закрита. "Да допуснем, че нашата служба се влее в НРС. Какво става тогава със стратегическото планиране, с осигуряването на военния министър и контингентите ни зад граница, с военнодипломатическата дейност и с електронното разузнаване?! Не съм чувал някой досега да е дал разумен отговор на тези прекалено сериозни въпроси", каза остро шефът на военното разузнаване. Засега той има подкрепата на т.нар. военни експерти в ГЕРБ - бившия военен министър Аню Ангелов, който го предложи за поста, сега е съветник. Но дали така стои въпросът от страна на НАТО, с чиито служби най-често работи военното разузнаване? Желанието на Шаламанов да извърши бързо рокади във военното разузнаване говори за точно обратното.

Така засега единствено сигурен за поста остава шефът на НРС, който вече подкрепи подобна реформа. Вероятно той ще оглави бъдещата агенция. Димитров се ползва и с подкрепата на премиера и президента, както и на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Така дори идеята за ДАР да е дошла от коалиционния партньор Реформаторския блок, по всичко изглежда, че тя ще се случи.

Управляващите няма да имат проблеми и с прокарването на законите за МВР, ДАР и НСО. Нито с връщането на ГДБОП в МВР. Въпросът обаче е дали цялото превъртане на структурите в сектора ще бъде финансово оправдано и ще даде положителен ефект по отношение на националната сигурност и противодействието на престъпността. Защото ако целта е пак да бъдат сменени само началниците и сферите на влияние, този сериал вече е непоносим за данъкоплатците.
Снимка: ДАНС
През последната година ДАНС отчиташе дейност основно с акции на служители от бившата ГДБОП.
10
2924
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
13 Ноември 2014 20:14
Ангарев, разунаването е изкуство. За него не се пише на крак.
Да ти имам и мотивите за сливане на двете служби : И двете служби не ползвали СРС от специално създадената за тази цел служба цел / вероятно имаш предвид ДАТО към МС / .
Ангарев , няма по света сериозна разузнавателна служба , която да ползва услуги на друга служба за свои оперативно -технически мероприятия .
Те имат свои собствени такива, свои технически лаборатории по т.нар. документиране на операциите и т.н.
Защо ли ? Ами, защото са именно разузнаване .
25 години след разгрома на разузнаването, изплувалата пяна след 10-ти, пишеща нови биографии, предлага глупост след законодателна глупост в тази област .
Нарцис и интригант като Бригадир Аспарухов , ефрейтора -генерал Памперс и още един селски разузнавач пък просто довършиха едната служба в името на личните си интереси.
Каква нездрава конкуренции те е подгонила теб и вносителите ? Това са две различни по манталитет и приоритетни задачи служби , с различни фокусни групи на обекти за вербовка и източници на информация.
За силни съкращения и преструктуриране плаче една ползваща се с неприкосновеност от времето на Тато и до днес служба - "Военна информация".
Но не из за бастисване или сливане с НРС , което същото.
Щото влезе ли ботуша в една цивилна и по- интелектуална служба като НРС - пиши ги бегали и двете .
13 Ноември 2014 21:18
В САЩ военните също имат отделно разузнаване. Просто, целите.. по обслужване на дипломацията и потенциално водене на война са различни. Когато се смесват, става контрапродуктивно за сигурността, особено предвид региона, където са концентрирани разузнавателните ресурси. Важният въпрос, според мен, е защо президента вече не разполага с външно разузнаване на свое подчинение, като се абстрахираме от личността на Плевнелиев, доколкото е възможно в рамките на въпроса. Без външно разузнаване се отнема фактическа стойност от качеството му на държавен глава със съответната роля във външно-политическите отношения. Това че подобни структурни размествания в България се допускат заради личностни междуособици на деня, вместо въз основата на анализ.., наистина, е пагубно за държавата
13 Ноември 2014 21:56
На първо място ще отпадне нездравата конкуренция между двете служби.
Само това изречение достатъчно показва както компетентността н а автора, така и тази на "реформаторите" на службите. Мисля, че няма нужда да обяснявам защо.
13 Ноември 2014 22:38
разунаването е изкуство


Дори да беше вярно, има значение за кое разузнаване се отнася. Ако говорим за българското, то е просто помиярско.
14 Ноември 2014 14:24
"Спецслужбите пак ще се завъртят в "танго"" - Резултатът на това "танго" ще бъде пълно "поамериканчване" на българските тайни служби и насочването им срещу Русия. В България дал бог предатели и марионетки като външният ни министър Митов - откровено внедрен кадър на американците. Да не говорим че и Борисов често прескача към Америка за инструкции. Гответе се за най-лошото - предаване на светая светих,секретните служби на България,в чужди ръце. Президентът Плевнелиев също ще помага - в името на "демокрацията". За нея даже плакати е носил на седесарските митинги навремето. Просто българските служби от подчинение на Москва ще бъдат преподчинени на Вашингтон. Дали това е добре оставям на ума и съвестта на форумците да преценяват. Лично аз съм за това българските служби да служат само и единствено на България...!
14 Ноември 2014 18:24
Публикацията е пълна с неверни твърдения и внушения, особено по въпроса за обединяване на военно и политическо разузнаване. Никаква конкуренция и дублиране не може да има, а твърдението на генерал Димитров, че като поеме ръководството и на двете ще формулира по–ясно задачите си, е пълна глупост. Авторът повтаря евтини писания от форумите: всеки средноинтелигентен човек знае, че военното и политическото разузнаване работят само в чужбина. Какво подслушване, какви пет лева, бе Ангарев!!! Шефът на военното разузнаване не изпълнявал закона за досиетата?!?! Та той е за български, а не за чужди граждани!!! Не схващате ли какво цели авторът на идеята? Внушението на Ангарев по отношение на НАТО е друга заблуда. Тази служба има най–високи оценки и блатгодарности от Брюксел!!! Защо лъжеш бе Ангарев, толкова ли голямо желание имаш да се харесаш на "Реформаторите". А бе я вземете прочетете този коментар в "Поглед–инфо, че ми писна:
http://bulgarski.pogled.info/news/59756/Zashto-i-Koi-posyaga-otnovo-kam-fundamentite-na-natsionalnata-sigurnost

14 Ноември 2014 23:52
Щото влезе ли ботуша в една цивилна и по- интелектуална служба като НРС - пиши ги бегали и двете .

Първак, тук бая си се изцепил.
14 Ноември 2014 23:57
На никого ли не прави впечатление парадокса: Военното разузнаване с директор цивилен / макар и о.р./ а цивилното с шеф генерал. Това може да се случи само в БГ.
15 Ноември 2014 08:14
Тангото е танц красив, не може да се танцува от Съсел и червена бабичка, грозно е. За Прасе и мама Свинкя пък да не говорим.
15 Ноември 2014 08:33
Тангото е танц красив, не може да се танцува от Съсел и червена бабичка, грозно е. За Прасе и мама Свинкя пък да не говорим.
Прасета и комунисти в танго!
Това е евъргрийн - от 1919 до днес.
Новото е участието на бейове като диригенти, които добавят елементи на кьочек...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД