:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,394,316
Активни 151
Страници 11,176
За един ден 1,302,066

Вържи медиите, да са мирни управляващите

Поредните цензори в парламента се опитват да сплашат журналистите с безсмислената идея за закон за печата
Снимка: Невена Тенева
През лятото Европейската инициатива за медиен плурализъм организира пред парламента протест срещу концентрацията на медийна, политическа и икономическа власт в едни и същи ръце. Депутатите твърдят, че искат да решат същия проблем, но с ограничения срещу журналистите.
Укротяването на медиите е стара страст на ГЕРБ. Мине се, не мине, депутатите му, а и президентът от същата партия притоплят безумната си идея за медиен закон. При съсипана икономика, тотална липса на чужди инвестиции, корумпирана съдебна система, трагично здравеопазване, неграмотност и бедност новите управляващи пак се вторачиха във вестниците. Много ясно защо - там все още се намират критици, а това особено смущава управленския комфорт.

Свободните медии явно са голям дразнител на цензорите, особено на тези, които си спомнят "добрите времена", когато в България имаше само "Дело, Село и ОФ", прославящи безкритично властта. Затова няма да спрат да търсят начин да ги подчинят, докато целият медиен пейзаж не заприлича на поле със слънчогледи, които се въртят по посока на "слънцето". А на малкото останали независими вестници бъде нахлузен намордник - за да е по-сигурно, чесвободата на словото в България няма да отлепи от стотното място,до което се срина тази година в класацията на "Репортери без граница".

И ето пореден представител на ГЕРБ - Красимир Велчев, тръгва да вее байрака на вестникарската регулация. Очевидно без да разбира нищо по темата, той предлага абсурд след абсурд, а най-страшното е, че предложенията му срещат одобрението на депутати от различни парламентарни групи и току-виж минали.

Инженерът се опитва да заблуждава, че един закон за печата би гарантирал, че никой няма да може да клевети, без да носи отговорност. На тези аргументи могат да се вържат само някои по-слабо грамотни избиратели. Причината е, че наказателната отговорност отдавна е уредена в Наказателния кодекс (НК) и няма как в още един закон да се регулира същата материя. И след като не е юрист, Велчев следва да се информира предварително по тези въпроси, а най-добре въобще да не се бърка в сфера, която му е неясна.

НК винаги е предвиждал нелеки наказания за клевета и обида, както и квалифициран състав с по-тежки наказания, когато престъплението е извършено в печатна медия.Дълги години журналистите подлежаха на затворСлед яростни дебати през 2000 г. наказанието беше променено на глоба, чийто размер стига до 30 хил. лв. Още по-големи обезщетения могат да получат и получават засегнатите, ако водят дело за непозволено увреждане по Гражданския процесуален кодекс. Там дори няма финансови ограничения и може да се стигне до доста солени суми. Отделно от това на българския съд му трябваше много време, включително няколко дела в Страсбург, за да започне да прави разлика между обида и разкриване на неудобна, но важна за обществото информация. И все още не може да се каже, че винаги го прави.

Под такъв дамоклев меч журналистите всеки ден трябва да защитават принципността, почтеността и репутацията си и в същото време да служат наобществения интерес, който изисква да се знае цялата истиназа хората във властта, както и за това как харчат парите на данъкоплатците. Затова целта, която прозира от нескопосаните опити за обуздаване на печата, е прозрачна - просто да се всява страх и да се провокира автоцензура. Така както предишното правителство се опита да прокара нов НК, с който скандално да забрани дори снимането на политици на публично място. В същата бразда оре и Велчев сега - опитва се под маската на законова регулация да пробута нови наказания и нови ограничения на малкото останала независима журналистика. Защото на зависимата даже не й пука от неговите предложения. Тя дори да бъде осъдена за клевета, не плаща. И при нужда - пак се задейства.

Сред най-безсмислените идеи на Велчев е в конституцията да се запише, че медиите са четвърта власт. Някои хора наистина не разбират от метафори... Остава да им се гласува и издръжка от държавния бюджет (не че някои не си я докарват). Инженерите наистина не изучават Русо, но Велчев е на път направо да ревизира теорията му за разделението на властите. Проблемите, които депутатът посочва - че депутати и цели партии си имат медии, че издания имат подставени лица за собственици и не може да се стигне до реалните им източници на финансиране, - не се дължат на пропуски в конституцията или в Наказателния кодекс. Дължат се на това, чеданъчните и прокуратурата не желаят да достигнат до корените на злотоАко поискат, те могат лесно да разчепкат и собствеността, и доходите, и финансовите потоци в медийните мътилки. Но не искат, не им е наредено или напротив - наредено им е да не го правят. Не недостигът от закони е проблем, а неспазването на съществуващите, както е добре известно. Затова се стига до абсурди корпулентният депутат да има само една стара кола в имотната си декларация, а бизнес партньорите му и останалите политици да имат вземане-даване от първа ръка с гигантската му медийна и разпространителска империя.

Истинските намерения на депутата Велчев впрочем си проличават от другото му предложение - да ограничи свободното движение на журналистите в кулоарите на парламента, тъй като "нарушавали личното пространство на депутатите". Това наистина е нахално, тъй като парламентът е публична институция, а квотите за журналисти се определят от ръководството му.Там депутатите нямат лично пространство, освен в сервизните помещения,и са длъжни да се съобразяват с това. А ако от медията на някой депутат присъстват повече журналисти, отколкото позволява квотата, това как те са влезли е проблем на охраната и на отговорните за организацията в сградата. И не може да бъде използвано срещу останалите журналисти.

Показателно е кои пригласят на Велчев. Например Светлин Танчев - доскоро от ГЕРБ, а сега от "България без цензура" - настоява да се въведе понятието entrapment (умишлено вкарване в клопка) в компрометираща ситуация с цел публично дискредитиране и да се въведат санкции за това. Той дава за пример скандала "Верту" в 41-вото Народно събрание, когато медии организираха фалшива промоция и обещаваха да подарят луксозни мобилни телефони на депутати и неколцина се хванаха. Забележете - никой не иска наказания за депутатите, които са се изкушили от скъпите подаръци и които щяха да си ги приберат без никакви угризения на съвестта, ако ставаше дума за истинска промоция.

Така че, ясно е къде ги "стиска чепикът" депутатите - стоенето под прожекторите. Само че свободата на словото няма да се остави да бъде стъпкана от тяхната гузност.

Депутатът Красимир Велчев има амбицията да претвори метафората "четвърта власт" в дела.

 Депутатът Красимир Велчев има амбицията да претвори метафората "четвърта власт" в дела.


17
2762
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
16 Ноември 2014 19:32
И този го водят за "интелигентният човек" в Герб ...
16 Ноември 2014 19:57
Много моля наличните в България журналисти да не се отъждествяват с Емил Зола.
И със закон и без закон ще си драскате простотии.
16 Ноември 2014 20:15
Велчев, който никога не съм му следил изявите, та нямам впечатление от него, каза нещо много вярно:
В България журналистите вече отговарят единствено пред собствениците на медиите, в които работят.

Имаче много неща могат да бъдат казани за качеството на журналистиката и журналистите, които са довели България до споменатото в матряла 100място по свобода на медиите - например скритото финансиране от управниците, поръчкови статии обслужващи бизнес и др. материални интереси и още и още.
16 Ноември 2014 20:19
Ми не вярва човека на съдебната система и иска да се подсигури със специален закон.

Специално за личното пространство - много е неприятно някой да /се опита да/ го наруши...
Но човек, който не е в състояние да си го брани няма никакво място на обществено значима длъжност, в това число домоуправител или касиер на вход.
16 Ноември 2014 20:41
дУпетатите трябва да са наясно, че като такива личното им пространство е силно ограничено в сравнение с останалите хора. Особено на работното им място!
16 Ноември 2014 20:52
Истинските намерения на депутата Велчев впрочем си проличават от другото му предложение - да ограничи свободното движение на журналистите в кулоарите на парламента, тъй като "нарушавали личното пространство на депутатите".


Държавата - лична собственост на управляващите. Герберите не се туткат с организацията на втората си катастрофа.
16 Ноември 2014 21:14
А нормално ли е да лъжат денонощно?
16 Ноември 2014 22:07
Медийте и журналистите отдавна са в ръцете на олигархията и обслужват нейните интереси. Да сте видели някой беден човек да има медия?

Удо Ульфкотте "Купленные журналисты"

Натисни тук

17 Ноември 2014 08:03
Цялата статия е основана на съвършено погрешната теза, че един закон за медиите непременно ще ограничи свободата на словото.При това, въпреки многословието, авторката не дава нито един аргумент в полза на тази теза. Би могла все пак да си направи труда и да провери, че в демократичните държави, които са водещи в свободата на словото, има такива закони, понякога повече от един.
При това веднага започва да говори за "съсипана икономика, тотална липса на чужди инвестиции, корумпирана съдебна система, трагично здравеопазване, неграмотност и бедност", с надеждата, че публиката охотно поема подобна сълзлива плява, без да си дава сметка, че нито едно от тези твърдения не е напълно вярно.
Жалко, че никакъв закон не би могъл да предпази от прояви на морална нечистоплътност, невежество, неграмотност и глупост в областта на журналистиката.
17 Ноември 2014 09:22
бонго-бонго 16 Ноември 2014 20:15
Велчев, който никога не съм му следил изявите, та нямам впечатление от него, каза нещо много вярно:
...бонго, дали може да се поправиш?
17 Ноември 2014 10:58
На времето, един продавач в будка за вестници рекламираше стоката си така: "Насам народе, "Правда" няма, но "Труд" за 2 стотинки, колкото искаш."
17 Ноември 2014 11:14
В момента няма свобода на словото. Имаме свободия. Медиите приказват каквито си искат глупости и не поемат никаква отговорност.

Свободата в словото значи - отговорност за думите които човек казва. Същото и при медиите - само, че те се чуват от много повече хора. Т.е. при тях отговорността трябва да е пропорционална на аудиторията им. Едно е да излъжеш, кажеш неистина пред 1-2 ма човека, друго пред 1 милион. Едно е да обидиш, човек пред 5 човека друго пред 2 милиона.
17 Ноември 2014 13:13
Че "Четвъртата" власт се увлича и е силон зависима от "ЦАрицата-Парица" това е повече от ясно....
Въпросът е да се въведе някаквъ ред и да не се прекрачва приличието......
17 Ноември 2014 15:22
Инженерите наистина не изучават Русо, но Велчев е на път направо да ревизира теорията му за разделението на властите.

Не е Жан-Жак Русо, а Монтескьо. Русо беше казал друго: Назад към природата!
17 Ноември 2014 16:02
Хубавото е, че тоя Велчев си отива напролет
17 Ноември 2014 18:40
То журналистите хич не са сплашени защото. Една вътрешна и вънкашна свобода ги е обляла като небесна благодат.
18 Ноември 2014 14:04
"И ето пореден представител на ГЕРБ - Красимир Велчев, тръгва да вее байрака на вестникарската регулация. Очевидно без да разбира нищо по темата, той предлага абсурд след абсурд, а най-страшното е, че предложенията му срещат одобрението на депутати от различни парламентарни групи и току-виж минали."
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД