:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,081,594
Активни 82
Страници 4,074
За един ден 1,302,066

Задължителният вот ще направи задължително и продаването на гласове

Ефектът ще е неочакван - партиите в парламента ще бъдат сведени до три-четири и ДПС със сигурност ще е една от тях
МУТРИ
Антоний Тодоров
Предложението за задължително гласуване беше формулирано в контекста на протестите през 2013 г. като част от конституционната реформа. Най-видимо задължителното гласуване се появи в президентската инициатива, подкрепена от интелектуалци и граждански движения, за референдум по изборното законодателство заедно с електронното гласуване и мажоритарния вот.

Задължителният вот се поднася като част от загрижеността за гражданското участие. За сведение от 1991 г. насам броят на гласувалите спада непрекъснато (с малките изключения на 2001 и 2009 г.) от средно 5.5 млн. на средно 3.5 млн., макар за това време да е намалял и броят на българските граждани като цяло поради демографски причини. В дял към цялото население това е спад от над 65% до под 50%. Някои не са склонни да смятат тази тенденция за драматична и дори напротив - представят си демокрацията като участие най-вече на образованите градски среди. В тази насокаимаме екзотични предложенияза въвеждане на избирателен ценз, основан на образователното равнище, като по този начин очакванията са да участват в изборите само "умните и красивите".

Очакването за повече гражданско участие във властта, но не само като зрители, а и като действителни участници в изработването и взимането на решения, се виждаше на многобройните митинги и граждански инициативи. Донякъде именно това направи толкова популярно предложението за задължително гласуване. Наред с другото това беше и заради парадоксалната констатация, че много от протестиращите по площадите казваха, че няма да гласуват на изборите. Всъщност така и стана - гласувалите парадоксално спаднаха от 3.63 млн. през 2013 на 3.5 млн. през 2014 г.

След формирането на новото правителство се заговори усилено, че задължителното гласуване ще бъде въведено дори за местните избори през 2015 г. Стана ясно, че това няма да бъде нито след промяна на конституцията, нито с референдум, а с обикновена промяна на Избирателния кодекс. Така задължението за гласуване, което иначе се предлага като средство за повишаване на гражданското участие, ще бъде осъществено без гражданско участие. Не би могло да бъде по-добре!

Но отвъд обявените официално мотиви за "гражданския дълг" и други подобни предложението крие друг, по-съществен мотив - да бъдат ограничени купеният и контролираният вот. Всъщност става дума за проста аритметика. Ако днес по някои оценки купените и контролираните гласове достигат 16-18% от подадените гласове (това трябва да прави над 0.5 млн.!), то при участие от 90% на гражданите по списък този дял ще бъде вече 10%. Но само делът ще спадне, защото иначе задължителното гласуване няма да премахне практиката на купуване и контролиране на гласовете. Доритази сметка е неточна- задължителното гласуване ще направи задължително и продаването на гласовете от онези, които смятат да го направят.

Не толкова обявен (с изключение на партии като "Атака", НФСБ или ВМРО) е друг аргумент за задължителното гласуване - ефектът спрямо електоралната тежест на ДПС. При участие от 90% движението би имало не 11-14%, а 7-9%. Изглежда, очакване за такъв ефект на преразпределението на гласовете има и сред други партии, макар официално да не го заявяват. Но ДПС може да получи както 340 хиляди гласа през 2001, така и 610 хиляди гласа през 2009 г. - делът им сред гласувалите веднъж е 7%, веднъж 14%, без да има задължителен вот. Така че дори този очакван ефект е под въпрос, ако изобщо трябва да го смятаме за положителен!

В днешна Европа задължително гласуване се прилага само в 9 държави (от всичко 47 членки на Съвета на Европа): Гърция, Белгия, Кипър, Австрия (само в два лендера), Швейцария (един кантон), Люксембург, Лихтенщайн, Турция и Италия (за последната това съществува единствено в закона, но няма никакви практики на налагането му). В Нидерландия задължителното гласуване е било в сила до 1970 г. (http://www.idea.int/vt/compulsory_voting.cfm)

Какви обаче са рисковете? На първо място, въвеждането му като задължително и бездругоще увеличи омерзението на гражданитеот политиката - не само че тя не ги удовлетворява такава, каквато е, но сега и задължително ще трябва да я практикуват без никаква друга промяна. На второ място, поведението на задължения да гласува гражданин (поне в началото това е установено) е да гласува както и да е, щом е по принуда, често за първия по списъка. Остава да се надяваме жребият да е благосклонен към демокрацията! Гражданинът може и да забрави да отбележи гласа си, защото му е все едно, ако го задължават, а той не иска. Тогава някой от изборната комисия ще има прекрасната възможност сам да попълни бюлетината, както реши. На трето място, задължителното гласуване ще вдигне избирателния праг от средно 140-180 хиляди гласа на средно 220 хиляди, необходими за влизане в парламента. Така четирипартийният парламент от 2013 г. ще стане норма, ако партиите в парламента не бъдат сведени дори до три. Но ДПС със сигурност ще е една от тях, така че мнозинствата отсега са ясни.

Не със задължение ще ангажираме гражданите в политиката - други трябва да бъдат методите. И те не могат да бъдат решение на елитите, а трябва непременно да се намерят заедно с гражданите. Задължителното гласуване може да утежни ситуацията, вместо да я поправи.
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Ако гласуването е задължително, много от избирателите ще задраскат първата попаднала им пред очите партия в бюлетината.
28
2171
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
26 Ноември 2014 19:43
Задължителният вот ще направи задължително и продаването на гласове

Не може да бъде! Наистина ли?
26 Ноември 2014 21:10
- задължителното гласуване ще направи задължително и продаването на гласовете от онези, които смятат да го направят.


Много хубаво звучи, категорично някак си, ама смисълът нещо ми убягва. Онзи който иска да продаде гласа си, ще го направи без значение дали е задължително или не гласуването. Мотивацията му е да си вземе парите. Какво общо има тая продажба със задължителното гласуване?

На второ място, поведението на задължения да гласува гражданин (поне в началото това е установено) е да гласува както и да е, щом е по принуда, често за първия по списъка.Остава да се надяваме жребият да е благосклонен към демокрацията!


Ами ще гласува както си иска, негова си работа. Докъде се стигна - не трябвало да се принуждават хората да гласуват, защото резултатът от гласуването може да не се хареса на демократите.
26 Ноември 2014 21:13
нее задължителен вот! стига сте манипулирали овцете!
Може само да е Задължително Ходене до секциите...
а пропо в турция отдавна е въведено когато гласуват за парламент в булгаристан..даже и да не идат пак са гласували..по 2ма за 4 секунди...
26 Ноември 2014 21:14
В интерес на истината... Ако намираш всичките за ... недостойни, така да се изразя... Съвсем естествено е да продадеш гласа си.


То става нещо като с ваучерите за храна.

Не ти харесва нищо, ама ще ги изхарчиш - защо да изгарят.
26 Ноември 2014 21:29
Струпани са куп несвързани ала-бализми и изводи за забавление на любителите на конспиративни теории, нищо обща със здравия разум.
За да има продаване, трябва да има и купуване, а за купуване трябват пАре.
За повече (не 30%, а 100%) купуване ще трябват толкова повече пАре. А пАре нЕма. И нема и да има.
Па като си отишъл до секцията (задължително, иначе глоба) може и да вземеш да гласуваш. Дори за бирената или някоя друга екзотична партия например български орел. Но ако си българин, няма да пуснеш за владкото зидаров и хидроцефала - пулитик. И така от незаобиколим фактор в политиката, последните с 10-ина процената ще се кротнат където им е мястото.
26 Ноември 2014 22:02
Простичка е сметката:
Сега при 3.3 млн. гласували, ДПС с 400 хил. гласа взе 38 мандата.
При 6 млн. гласували, колкото са реалните избиратели, ДПС ще вземе с тези 400 хил. гласа ок. 19 - 20 места.
Дори и да има 600 хил. гласа като през 2009, ДПС ще вземе 24 - 25 места.
Това е!
26 Ноември 2014 23:51
При 6 млн. гласували, колкото са реалните избиратели, ДПС ще вземе с тези 400 хил. гласа
и как ще стане?!
българина мрази да го карат насила .
дпс докато нея забранят ще взема все повече и повече гласове 800 000 турци 1300 000 цигани ...
27 Ноември 2014 06:00
Простичка е сметката:

Прости хора прости сметки правят - без кръчмар.
27 Ноември 2014 07:57
Срещу радикалния Ислям - радикално предложение : Който не плаща данъци - няма право да гласува. Изборът на хора, които се разпореждат с данъци (общо казано) не бива да е на такива , е хайде хора, които нямат отношение към внасянето им (за герберлъка, да е по-ясно, "входирането". изключвам пенсионерите и непълнолетните.
27 Ноември 2014 08:25
... Всички плащат данъци. ДДС защо го забравяш?
27 Ноември 2014 08:27
Едно различно мнение по темата на О. Минчев и май по-добре аргументирано
http://kultura.bg/web/%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0-%D0%B8-%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D1%8F/
27 Ноември 2014 09:06
С ДДС се предполага, че се купуват стоки или услуги. Да следваме логиката на Гарабед, в отговор на молбата на Киркор, да установи дали жената на последния, айде да го кажем така - има безразборни, чести полови контакти. Гарабед попитал яде ли риба и т.н., мисля, че се знае как завършва умозаключението. Да!
Та можеш да купуваш ако имаш приходи, за които е логично да си платил данък върху доход. Може и да крадеш, но тогава условието за данък не е изпълнено. Е логиката на държавата при събиране на здравно осигуряване от безработни, не издържа тази логическа постройка, но тя държавната логика, пък какво ли издържа.
Няма да го развивам като законопроект, защото нямам право на законодателна инициатива. Само си дрънкам, каквото правим тук.
27 Ноември 2014 09:40
Купените гласове ще са пренебрежимо малко на фона на останалите, а и няма толкова пари за купени гласове. Пък и полицията и прокуратурата, ако разбият няколко групи за покупка на гласове, този бизнес скоро ще секне. Не е трудно - толкова телевизии достигнаха до схемите и дори ги документираха.
27 Ноември 2014 10:14
Пълна глупост е някой да мисли че може да накара когото и да било да гласува насила. Може да отиде до пункта и се регистрира, което не е същото
27 Ноември 2014 10:19
парадоксалната констатация, че много от протестиращите по площадите казваха, че няма да гласуват на изборите.

Никакъв парадокс няма.
Избирателната ни система е направена такава, че да е лесно на олигарсите. КАкто и да гласуваш - все става на тяхната.
Затова трябват промени.
Едното е - задължително гласуване. Другото - мажоритарност, третото - гласуване по интернет (което е неотделимо от задължителността).
27 Ноември 2014 10:20
Логиката на задължителното гласуване е свързана с народопсихологията на българите. От както съществува третата българска държава, вместо да се засилва, чувството за държавност, за принадлежност към една религия, култура и традиция непрекъснато ерозира, за да се стигне до днешното ни състояние на разделение, на унищожено образование и наука, на чалга-култура, пожаро-милиционерска политика, бармано-борчески бизнес и т.н и т.н. Задължителното гласуване, в този контекст, ще има несъмнено положителен ефект, защото всички хора ще бъдат длъжни да свършат нещо и за държавата - да изберат своите представители във властта. Струва си от някъде да започне реконсолидирането на нацията ни. А има и нещо друго - българинът предпочита да живее по разписани (често задължителни) правила.
27 Ноември 2014 10:23
Може да отиде до пункта и се регистрира,

ами чудесно.
Ще си мръдне дъто и после ще бъде чувствителен към темата - ще почне да изисква от политиците. След като те изискват от него.
27 Ноември 2014 10:25
Статията е глупава и доста алогична. Със задължителното гласуване ефекта ще е: ДПС в кьошето- факт.
27 Ноември 2014 10:28
народопсихологията на българите.
няма нищо общо с разпада. Щото
От както съществува третата българска държава
политическите процеси в нея се дирижират от последния й поробител.
"Който ни освободи - той ще ни пороби" е казал най-великия българин. И точно е знаел за кого говори. И затова е бързал да предотврати това, което после се случи.
27 Ноември 2014 10:28
Щом ще ползваме примерът на демократична Турция, нека приложим и турската мъдрост: Зорлем гюзеллик олмаз!
27 Ноември 2014 12:04
Гласуването е право. За всеки един от нас то трябва да бъде ОСЪЗНАТО ПРАВО.
Ние трябва да се научим да упражняваме правата си, а не да се оправдаваме, че ходим пред тоягата.
Превръщането на ПРАВАТА в ЗАДЪЛЖЕНИЯ, води не към демокрация, а към диктатура.
27 Ноември 2014 12:09
Нищо ново след социализъма. И тогава влизахме "под строй" в изборните секции, пущахме празни пликове, а отчитаха 99,99% участие.
27 Ноември 2014 12:21
Изказаните мисли за задължителен и/или мажоритарен и/или електронен вот още веднъж доказват, че всеки сложен и труден проблем има лесно, просто, очевидно и изключително грешно/неработещо решение. Абсолютно никакво значение няма по какъв начин избираш различно пакетиран балиран пушек. Както е казал Мечо Пух "Когато незнаеш къде отиваш няма никакво значение къде ще стигнеш." Та докато не се появи човек/група хора с ясна и изпълнима /лишена от клишета като "саморегулиращия се свободен пазар", "всеобхватни реформи", "освобождаване на държавата от несвойствени дейности" "евро-атлантически ценности" (!?!) и др./ идея всичката пара все ще отива в свирката.
27 Ноември 2014 13:03
Няма диктатура, ако превръщането на едно Право в Задължение стане по собствено решение на гражданите чрез референдум
И точно така и ще стане.
докато не се появи човек/група хора с ясна

колкото и да се появява - нищо не може да направи при тази избирателна система и тези медии. То и сега си има хубави партии, но са натиснати на дъното.
Напр. ПП Зелените при нормални условия трябва да имат между 4 и 7 %, при мощните ни екологични проблеми и ангажираността на населението...
Или -партия Нова България - от протестиращите, с великолепна програма, с млади читави хора - нищожен резултат.
На бас, че ако има електронно гласуване тези партии ще получат много по-добър резултат. (Както и РБ, ако успее да излъчи ясно послание)
Особено ако се сетим, че гласовете на гурбетчиите няма да може да се добавят тук към партиите, които имат ресурс да узурпират изборните комисии.
27 Ноември 2014 13:22
ЛЪЖЕ!!!
27 Ноември 2014 19:47
Айде стига с тая ПРАЗНА приказка "задължителен вот", бе! Ясно е че ВОТЪТ не може да задължителен, но ГЛАСУВАНЕТО - може, и още как!

Пак да ви повторя аргументите си.

ВОТЪТ е описаното в чл. 42 на Конституцията ПРАВО да избираш или не органи на държавната и местна власт. Ще рече - да избереш дали си:

    ЗА статуквото - слагаш хикс или чавка на някое от НАЛИЧНИТЕ в бюлетината квадратчета;

    ПРОТИВ статуквото - пишеш саморъчно в бюлетината най-отдолу "не ми харесва НИ ЕДНА от горепосочените партии" или пък слагаш хикса/чавката в специално за такава цел квадратче, стига Кукловодите от Задкулисието да кандисат да го турят в бюлетината;

    ВЪЗДЪРЖАШ се, т.е. все ти е тая статуквото ще падне или ще продължи - просто пускаш бюлетината без никакви знаци по нея, или пък залепваш презерватив, рисуваш тройна конфигурация от пръсти, whatever...


А в закона трябва да се допише, че е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да отидеш до урната и да избереш КОЯТО си искаш от трите гореизредени възможности. Коя точно ще избереш е само твое ПРАВОТО да решиш, и на никой друг!!!

А най-добре ще е да вземем и въобще да се откажем от препирнята "ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, ама НЕ Е, щото..." - просто да турим още едно квадратче (под кръгчетата за преференцуването) и текст под него " В това квадратче вписвате номера на партията, за която НИКОГА, и за НИЩО на света, НЯМА да гласувате"... И тогава гледайте каква навалица ще пред урните - само за да попълнят с някакъв номер именно това допълнително квадратче! 99.99% ще е активността! От завист Тато ще се мята в гроба си! Бог да го прости!
28 Ноември 2014 07:43
В днешна Европа задължително гласуване се прилага само в 9 държави


Манипулацията се опитва да мине с мекия брус! Нямам нищо против стандарта в тези "само" 9 държави, например Лаксенбърг.

Над 20% от държавите в ЕС гласуват задължително!

Задължението да гласувам не означава да отивам до урната, както внушават колеги, не! Задължението да гласувам мога да изпълня по пощата, през И-нет, с разходка до секцията и по всички измислени от цивилизацията начини за съобщения, дори през телефона/смартфона.

Другото е от лукавого.
28 Ноември 2014 08:25
И какво да прави българина с двойно гражданство в чужбина. В България са много мизерни заплатите. В чужбина изборното ми бюро е на 100 км., струва ми 60€ отиване и връщане, това при задължително гласуване трябва да ми го плати България, то си е много ясен случай за Европейският съд. Времето за пътуване няма да ми плаща, макар като задължение би трябвало. И едни парламентарни избори за България могат да излезнат много, много скъпи, повече от сегашните 30 млн. лв. Не всички сме в близост до изборните бюра, или България отваря навсякъде в големите градове над 50.000 население изборни бюра, там ще има експлозия на разходите. За една бедна държава.

Това може само и единствено да си го позволи една богата държава!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД