:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 225
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Софиянци искат безплатен транспорт, но общината отказва

Столичната гражданска организация Софийски обществен съвет предлага наземният обществен транспорт да е безплатен около Коледа и Нова година, както и всяка събота и неделя през цялата 2015 г. От общината и Центъра за градска мобилност обаче не са съгласни с предложението. "Безплатен обяд няма. Освен работещите в градския транспорт да не получат заплати през тези дни?", коментираха първоначално от "Московска" 33.

"Въпрос на разчети е дали може да има безплатен транспорт и те трябва да се направят от Центъра за градска мобилност. И сега цената на билета е под себестойността си. А и такава акция няма да облагодетелства редовните пътници, които са си закупили картата, а само инцидентно ползващите градския транспорт и гостите на центъра", каза по-късно за "Сега" кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от пресцентъра.

"Информацията за безплатен транспорт категорично не отговаря на истината", официално съобщиха и от общинското дружество. От ЦГМ напомниха, че по традиция в новогодишната нощ ще бъде осигурено движение на част от превозните средства на обществения транспорт, включително и метрото, но пътуващите ще си плащат както обикновено.

АРГУМЕНТИ

Софийският обществен съвет е създаден по идея на бившия общински съветник, а сега депутат от БСП Георги Кадиев. "Целите, преследвани с предложената инициатива, са: осезаемо намаляване на пътуванията с частни автомобили в града; увеличаване на възможностите на административните органи за реално подобряване на организацията и безопасността на движението в града; възстановяване на интереса на хората към пътуване с обществения градски транспорт и опознаване на неговите съвременни характеристики (маршрути, качество, ефективност)", пише в предложението. В него се изтъква и предимството, че с градски транспорт човек няма нужда да ограничава консумацията си на алкохол по празниците, нито да се мъчи да намери къде да паркира при посещение на "атрактивни културни, спортни или социални мероприятия".
4
1319
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
04 Декември 2014 20:27
В Париж съм се возил безплатно само на 31.12 срещу 1.01. Важи само около 28 часа. И в София могат да си го позволят, като най-богатата община в България. И в Париж шофьорите на обществени превозни средства получават заплати, макар в пъти по-високи от тези в България, и особено на празнични дни с добавките(след 12 часа на 31.12 заплащането е по празнична тарифа).

В някои градове в Германия предлагат на съботите през декември преди Коледа, тъй-наречените адвенти, безплатно пътуване в градският транспорт в рамките на града, общините са с големи дългове, но се надяват чрез приходи от търговията на дребно да си избият разходите.
04 Декември 2014 23:01
В него се изтъква и предимството, че с градски транспорт човек няма нужда да ограничава консумацията си на алкохол по празниците


И с такива аргументи искат да ги вземат на сериозно?

Подобни дни с безплатен градски транспорт са нещо обичайно в Западна Европа, но не повече от 3-4 пъти в годината.
05 Декември 2014 09:10
Горните двама, ако ви трябват аргументи , не е нужно да зяпате в Париж.
Ей го де е ЗАГРЕБ, столицата на съседна Хърватска. Там отдавна градския транспорт е безплатен и ползите са точно такива, каквито ги е написал инициативния комитет на Кадиев. И постоянно се отчитат нови ползи.
Ама както са казали древните "Обущарят не вижда по-далече от обущата" , така и в София "Даскалицата не вижда по далеч от черната дъска".
05 Декември 2014 10:15
slan
04 Декември 2014 20:27
В Париж съм се возил безплатно само на 31.12 срещу 1.01. Важи само около 28 часа. И в София могат да си го позволят, като най-богатата община в България

Че то, де факто си е така. Някой да е виждал контрола в Новогодишната нощ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД