:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 298
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

10 организации настояват за избор на главен съдебен инспектор

Парламентът трябва незабавно да започне избор на главен съдебен инспектор. За това настояват 10 неправителствени организации (НПО), сред които и Съюзът на съдиите. Те държат да се открие процедура до края на месеца.

Петгодишният мандат на Ана Караиванова начело на Инспектората към Висшия съдебен съвет изтече още на 9 януари 2013 г. И въпреки че конституцията изрично забранява ръководителят на ключовото за системата звено да кара два последователни мандата, Караиванова вече преполови втория. Това се случва заради бездействието на няколко поредни парламента, които заради неуспешни пазарлъци или бламираха, или проваляха избора, за който е нужно трудното мнозинство от 2/3 от депутатите.

Преди мандата на 42-рото Народно събрание да бъде предсрочно прекратен, то беше в края на поредната процедура. Номинирани бяха съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова. Според организациите липсата на нов главен инспектор създава предпоставка за остри критики в предстоящия доклад на Европейската комисия.

От неправителствения сектор допълват, че продължават да подкрепят Чочкова и Точкова. Право на номинации обаче имат само депутатите.
770
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД