:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЧЕЗ започна да реже незаконните кабели в ромските махали

Останалите без ток в Дупница проклинаха ГЕРБ
СНИМКА: БГНЕС
За по-малко от 3 часа екип на ЧЕЗ сряза всички незаконни кабели в ромската махала в Дупница.
Електроразпределителното дружество в Западна България - ЧЕЗ, започна серия от акции срещу незаконно свързалите се с електропреносната му мрежа. Първата операция беше проведена вчера в ромската махала в Дупница. По неофициална информация следващата ще бъде другата седмица в друг град.

Вчера акцията продължи по-малко от 3 часа. Тя започна сутринта и приключи малко преди 11 ч. Под охрана от жандармерията екипът на ЧЕЗ успя да обиколи "Гиздова махала" в Дупница и да откачи всички незаконно закачили се.

През цялото време, докато траела операцията, върху силите на реда се изливали молби и клетви. "Къде е кметът Чимев, живи да не сте, какво ще правим без ток, защо ни делите на българи, цигани и турци", крещели потърпевшите, съобщи БГНЕС. "Преди изборите от ГЕРБ ни дадоха по 20 лв., за да гласуваме за тях, и ни обещаха да не ни пипат тока. Какво стана сега? Повече за ГЕРБ няма да гласуваме, а за ДПС. По-добре турците да ни мачкат. 500 години бяхме под робство и пак ще бъдем, но поне имат пари. Българинът ще си остане гладен. Как ще посрещнем празниците без ток, как ще готвим, децата как ще учат на тъмно?", нареждали ромите. Някои от тях твърдят, че плащат сметки от четирицифрени суми.

За в. "Сега" от ЧЕЗ обясниха, че законните абонати в ромската махала в Дупница са 315. Загубите на електрическа енергия от трафопоста, който захранва конкретната махала за месец октомври е 284 000 W/h, но не уточниха колко пари губят всеки месец. "Става въпрос за нерегламентирана мрежа, с която ние се борим отдавна", коментираха от дружеството.

Това не е първият случай, в който екипи на ЧЕЗ "изрязват" нелегалните потребители. Нещо повече - акциите са почти всеки месец. Въпреки това обаче незаконно присъединилите се опъват жиците пак и продължават да черпят ток, без да плащат. Последната акция в ромската махала в Дупница е била на 11 ноември, казаха от ЧЕЗ. Тогава са били прекъснати 67 незаконни кабела. "Усилията обаче остават напразни, когато са посрещнати с изключително агресивен отпор и физически, и нормативен от страна на некоректните ползватели на електроенергия и нередовните платци", заявиха от компанията.



СМЕТКИ

През м.г. ЧЕЗ е начислила 3.6 млн. лв. на незаконно присъединили се. Това са абонати с партиди, които впоследствие са били закрити и те са започнали да крадат ток. Дружеството има право да начислява сметки само за 3 месеца назад. Реалните щети според него са много по-големи.
СНИМКА: БГНЕС
Присъствието на жандармерията тушира напрежението и до сблъсъци не се стигна.
11
1983
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
04 Декември 2014 20:39
Къде е кметът Чимев, живи да не сте, какво ще правим без ток, защо ни делите на българи, цигани и турци", крещели потърпевшите
Еми плати си тока и никой на нищо няма да ви дели търтеи такива.
04 Декември 2014 20:45
Това не е първият случай, в който екипи на ЧЕЗ "изрязват" нелегалните потребители. Нещо повече - акциите са почти всеки месец. Въпреки това обаче незаконно присъединилите се опъват жиците пак и продължават да черпят ток, без да плащат.


И какво като ги режат, та това е от години. Циганите после пак си опъват жици и ток имат. И пак не го плащат.
04 Декември 2014 21:27
Загубите на електрическа енергия от трафопоста, който захранва конкретната махала за месец октомври е 284 000 W/h, но не уточниха колко пари губят всеки месец.

Смешна работа! Мисля си обаче, че за смях са не тези от ЧЕЗ, а журналистите! Сумата е не повече от 60 лв.
04 Декември 2014 21:29
"Преди изборите от ГЕРБ ни дадоха по 20 лв., за да гласуваме за тях, и ни обещаха да не ни пипат тока. Какво стана сега?

Това няма да го коментираме! Нали?
04 Декември 2014 22:04
Ако ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН търпяха загуби щяха хиляда пъти досега да се преборят!
05 Декември 2014 07:39
Duzov, ти по цени от Тошово време смяташ ? При усреднена цена нощна/дневна тарифа 16-17 ст. за кВтч сумата е 40 -50 000 лв. на месец.
05 Декември 2014 08:15
16-17 ст. за кВтч

Обърни внимание на мерната единица 1 кВтч = 1000 Втч, 284 000 W/h = 284 кВтч!

При цена от 20 ст за кВтч се получава
284*0,2 = 58,60 лв

Нещо против?
05 Декември 2014 08:19
Енеджикс, сега че за журналистите няма разлика между Втч и кВтч е ясно, и съм сигурен че точно там е грешката. За тях е напълно възможно и електроенергията да се измерва в метри. При това положение твоите сметки са верни.
05 Декември 2014 09:03
Нека да сме наясно !
Краде ли се ток, краде се.
Ясно ли е кой краде, ясно е , дори е видно .
Има ли рецидив, има и то какъв !
Къде тука виждате мястото на жандармерия, кметьове , депутати, Бат Сали и журналисти ?
Тук има работа прокуратурата и съдът, иначе аз , който редовно си плащам ще осъдя държавата / а не ЧЕЗ/ за дискриминация !
05 Декември 2014 11:32
duzov е прав, ама се е изгъбаркал.
По други сайтове си пише за 284000 KW/H, което е около 55-60 хиляди лева само за един месец и само от тази циганска махала.
Иначе всички журналисти знаят, че потреблението на ток се измерва с шивашки сантиметър.....
05 Декември 2014 13:17
За да не слизаме до нивото на журналистите, правилното е kWh. Иначе ми направи впечатление, че във фактури от 2013 г. имаше един ред "невъзстановяеми разходи". В новите фактури този ред го няма. Е те там са тези 50-6000 лв....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД