:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И Вежди Рашидов спретна протест срещу Слави Бинев

Министерството на културата, БНТ и БНР бойкотираха обсъждането на собствените си бюджети в ресорната парламентарна комисия
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Шефът на комисията по култура и медии в НС Слави Бинев потвърди, че няма намерение да подава оставка въпреки масовите протести срещу него.
Министерството на културата се солидаризира с протеста на творческите гилдии срещу избора на Слави Бинев за шеф на комисията по култура в Народното събрание и отказа да защити собствения си бюджет пред органа вчера. Заседанието на комисията бойкотираха и ръководствата на БНТ и БНР, които обвиниха Бинев в преднамерено отношение към двете медии. Проектобюджетите и на трите институции все пак бяха приети с гласовете на 10 депутати в комисията. 6-ма гласуваха "против", сред които и шефът й Слави Бинев. Аргументът му бе, че културата трябва да е приоритет за една нация, което не личи от бюджета за 2015 г. Позицията му се размина с тази на колежката му от Патриотичния фронт Полина Карастоянова, която подкрепи трите проекта.

Отделен скандал предизвика решението на министър Вежди Рашидов да делегира на депутатите от ГЕРБ правото да му защитават бюджета за догодина. В съобщение до медиите от ведомството обясняват, че министерството е провело разговори с представителите на ГЕРБ в комисията "и ги помоли да защитят бюджета на Министерството на културата за 2015 година в съответствие с процедурата по обсъждането на бюджета в парламентарните комисии". Според Станислав Станилов от "Атака" това решение погазва грубо конституцията на страната, тъй като е в разрез с принципа за разделение на властите.

Управите на БНТ и БНР излязоха с обща декларация, в която обвиняват Бинев, че води преднамерена кампания срещу тях с подвеждащи внушения. Преди дни Бинев се закани да направи ревизия на продуцентските договори на БНТ, "тъй като продуцент не означава да вземеш едни пари, а да не направиш нищо". "БНТ и БНР са обект на редовни финансови проверки и опитът да се представи нашата принципна позиция като страх от някаква ревизия само потвърждава опасенията от реваншизъм и намеса в работата на независимата обществена медия", заявяват двете медии.

"Те по закон трябва да са тук, ако искат да защитят бюджетите си. Всичко останало са циркове, от които никой няма да спечели ", коментира самият Бинев. "Виждате, че днес тук "мутрите" спазват закона, а тези, които претендират да представляват културата не го спазват. Тогава кои са мутрите?", попита той. Бинев повтори, че няма да подаде оставка, защото възнамерява да повдигне завесата и да разобличи някои продуценти, най-вече в БНТ, които сега от страх го атакували. Недоумение от бойкота на обществените медии и културното ведомство изразиха и от "Атака" и БСП. Националистът Станислав Станилов напусна заседанието, защото било "ялово". Бившият съпартиец на Бинев застана на негова страна с аргумента, че "комисията не е кръчма" и си има начини, с които човек да изрази протеста си.

"Бюджетът за култура разсея у мен и най-малката ми надежда, че ще има промяна и реформаторско отношение към културата", написа до колегите си от комисията бившият й шеф Стефан Данаилов, който отсъстваше по болест. Той се обяви категорично срещу планираните 10% съкращения на творци.

---------- ТЪЖБИ

Шефът на СЕМ Георги Лозанов разтълкува бойкота на МК, БНТ и БНР като "проява на някакво оскърбление, което трябва да бъде обект на отделен разговор". Той се оплака, че бюджетът на СЕМ е намален отново, а този на БНТ и БНР е останал същия като миналогодишния - съответно 65 и 42 млн лв. Шефът на медийния регулатор отсече, че тези пари не стигат нито СЕМ да си изпълнява функциите, нито обществените медии да се борят с конкуренцията. От бюджета си се оплака и шефът на БТА Максим Минчев, въпреки че бил завишен с над 300 хил. лв. С 6 млн. лв. повече е и бюджетът на министерството на културата.
8
1691
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
04 Декември 2014 19:53
То Веждичката е един мноооого културен човек. А за Тиквата и Цвъки да не говорим, ама никой не протестира срещу тях. На мен ми писнаха тези измислени култур-трегери с техните измислени протести.
04 Декември 2014 19:58
Целия скандал е с цел да се неглижира присъствието на Цвъки в Комисията по СРС-та.

"и ги помоли да защитят бюджета на Министерството на културата за 2015 година в съответствие с процедурата по обсъждането на бюджета в парламентарните комисии".


Ако работата на Министерството я върши комисията - какъв е смисъла да съществува министерство?

04 Декември 2014 20:53
"Виждате, че днес тук "мутрите" спазват закона, а тези, които претендират да представляват културата не го спазват. Тогава кои са мутрите?", попита той.


Има само един критерий. Най-малко гадните мутри ги умират първи, а закоравелите - последни.
04 Декември 2014 21:39
Е, това е върхът на сладоледа. Един простак спретнал протест на друг простак.
04 Декември 2014 21:45
Никой обаче думичка не обелва на присъствието на един осъден вече и обвиняем по други дела по проблеми, засягащи националната сигурност, в комисията по вътрешна сигурност на НС. Да, знам, ще кажете, присъдата още не е потвърдена от следващата инстанция - демек, невинен. Сигурно е така, но ако изкара още един два мандата в НС и ще отпадне давността. Ако имаше капчица морал у него и у този, когото нарича "шефе", щеше да бъде изхвърлен от листите до евентуалното му оправдаване от следващата инстанция. Ако го оправдаят - много хубаво. Но ако не го оправдаят? Никакво гърчене с някакви формални "нарушения на човешките му права" не оправдава липсата на морал у тези, които до вчера се изживяваха като носители на чистия морал...
05 Декември 2014 08:32
Днес пък "Ранобудните студенти" щели да протестират срещу С.Бинев, Веждичката, В. Сидеров и Д.П.!

Но срещу Ц.Ц. и Б.Б. - йок!
Че к`ва е разликата между С.Б. и Б.Б.?
05 Декември 2014 13:43
Този пияница, дето счупи носа на полицай, за което мястото му беше в затвора поне за 5 години, че само че морализаторства наляво и надясно, ами беше и министър на културата. Оспорва ли някой, че сме варварска държава?
05 Декември 2014 13:59
Съгласно Търновската конституция, неприкосновен е бил само царят. Сега половин София са неприкосновени лица.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД