:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 357
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

225 подозрителни случая за допинг били прикрити от IAAF

Антирекордът се държи от Русия с 58, от България има един лекоатлет с показатели извън нормата
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Лилия Шобухова, която три пъти спечели Бостънския маратон и веднъж Лондонския, замеси името на президента на руската атлетическа федерация Валентин Балахничев в скандала с прикриването на допинг проби в третата част на филма на ARD.
Общо 225 случая на лекоатлети, чиито допинг проби са били извън нормите, са прикрити от международната лекоатлетическа асоциация (IAAF). Това твърди английският в. "Телеграф" в свое разследване, подбудено от филма на германската държавна телевизия ARD. Първите две части на немската продукция бяха съсредоточени върху използването на непозволени препарати от руските лекоатлети. Третата - излъчена в понеделник, обаче обвинява IAAF в прикриване на около 150 кръвни проби, дали показания "извън нормата".

От "Телеграф" са изискали от IAAF копия от документите, показани във филма на ARD. И са установили, че всъщност става въпрос за 225 лекоатлети от 39 държави. Сред тях са трима олимпийски шампиони от Лондон `12, десетки шампиони и медалисти от предишни олимпиади, световни и континентални първенства, световни рекордьори и победители от престижни маратони. Носителите на златни отличия са общо 100, около 150 са спечелилите сребърни и бронзови медали от големи състезания.

Антирекордът се държи от Русия с 58 случая, 25 са кенийците. По 12 атлети със съмнителни проби имат Гърция и Испания, по 11 - Румъния и Украйна, по 10 - Етиопия и Мароко. От останалите държави подозрителни тестове са имали по-малко от 10 спортисти. Например от Китай са седем, от САЩ - четирима, а от България в списъка има един такъв атлет.

Имена в разследването не се споменават, само се казва, че периодът, в който са взимани въпросните кръвни проби, е 2006-2008 г., но има и такива още от 2001 г. Впоследствие 30 от атлетите все пак са били наказвани за допинг, но не заради споменатите кръвни тестове.

Етичната комисия на IAAF обяви, че вече разследва твърденията на ARD и "Телеграф", и добави, че не подлага на съмнение автентичността на документите. ARD обяви, че ги е получила от дългогодишен член на управата на медицинската и антидопинговата комисия на IAAF. "За съжаление така и не чух да се е провело целенасочено тестване на атлет от тези, които бяха дали подозрителни кръвни проби", казва въпросният човек, който държи да остане анонимен.

Анализът на документите показва, че много от имената са придружени от подробни данни за кръвните им показатели. Някои имат високи стойности, обозначени с "Hct" (смята се, че се отнасят до хематокрита - процент от обема на червените кръвни телца в кръвта), при други са високи нивата на "Hgb" (хемоглобин, който транспортира кислорода в кръвта), срещу трети пише "% retic" (най-вероятно ретикулоцити, или незрели червени кръвни телца). Подобни обозначения има на въведените биологични паспорти на атлетите, които трябва да помагат за установяването на употреба на стимулиращи вещества.

Има, разбира се, вероятност в отделни случаи отклоненията в кръвните стойности да са напълно невинни. Влияние за това може да окаже тренировъчният период, в който се намира отделният спортист при взимането на проба. Може да се касае дори и за заболяване по време на правенето на теста.

Лорд Себастиан Коу, който миналата седмица издигна кандидатурата си за президент на IAAF, заяви, че е жизненоважно всички подозрителни проби да бъдат щателно доразследвани с помощта на съвременните технологии.

Миналата нощ световната антидопингова агенция (WADA) обяви, че ще проведе свое разследване. "Обвиненията, повдигнати във филма на ARD, изискват прецизна акция от WADA и от останалите компетентни органи, за да потвърдим данните, да се потърсят допълнителни доказателства и да се преследват нарушенията на антидопинговите правила - каза сър Крейг Рийди, президентът на WADA. - Ние трябва да сме сигурни, че всички атлети, които са мамили, независимо от каква националност и колко са известни, ще получат адекватни наказания."

От IAAF обаче са уклончиви. "Кръвните данни, събирани преди 2009 г., са били използвани, за да задействат последващи изследвания на урината с цел откриване на ЕПО (б.р. - еритропоетин, т. нар. кръвен допинг). Отклоненията в резултатите бяха изцяло преследвани от IAAF, където това бе логистично възможно. Не може да се прави заключение дали даден атлет е използвал допинг на базата само на кръвните стойности. А и член на медицинската или антидопинговата комисия на IAAF няма как да знае дали след това са правени последващи тестове - пише в официално изявление. - Кръвните проби отпреди въвеждането на биологичните паспорти (б.р. - до 2009 г.) не са взимани при толкова стриктни условия, както понастоящем. Данните от пробите преди 2009 г. са използвани за идентифициране на държави, в които има висок риск от употреба на допинг."
697
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД