:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Започнаха сигналите за отказана спешна помощ в ромски махали

На никого не сме отказали, отвръщат от "Бърза помощ"
СНИМКА: БГНЕС
Линейките вчера се движеха с плакати в подкрепа на здравния министър.
От 3 места вече има сигнали, че е отказана спешна помощ в ромски махали, съобщиха от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе". Още в понеделник, когато здравният министър Петър Москов обяви, че линейки на "Бърза помощ" няма да ходят на адреси, където са били регистрирани нападения над спешни медици, без да им е осигурена сигурност, има откази за отзоваване на спешни сигнали, твърдят от организацията.

Според "Амалипе" става дума за места, където досега не е имало инциденти със спешни екипи. Единият от сигналите е за възрастна жена в ромския квартал "Луковица" в Пещера. "На хората е казано - нали чухте, министърът каза да не ходим в ромските махали", обясни Деян Колев от "Амалипе". Не е ясно какво точно е било оплакването на пациентката, но състоянието й е било сериозно и след това е била откарана от близките си в болница. Друг от случаите е в село Ловчанци, Добричко, но и за него няма повече информация.

МЗ направи спешна проверка на сигналите и обяви категорично, че няма екипи на спешна помощ, отказали адреси в Ловчанци и Пещера. Министерството определи твърденията като "груб и тенденциозен опит за подвеждане на общественото мнение". "Министър Москов дълбоко се надява, че въпросната информация не е опит за саботиране работата на министерството и правителството, както и за всяване на излишно напрежение в обществото", посочват от пресцентъра на ведомството.

Според декларация на 65 неправителствени организации, клубове и експерти изказването на здравния министър, че този, който иска да живее като скот, заслужава да бъде третиран като скот и заплахата спешната помощ за ромските махали, където има насилие, да спре, застрашават конституционния демократичен ред и са нарушение на конституцията и законите. Те припомнят, че там, където е имало заплахи и побои над лекари, те не са дело на мнозинството от жителите, т.е. ако линейки спрат да идват, това ще е наказание за мнозинството заради отделни лица. "Неприложима и несъстоятелна е идеята екипите за спешна помощ да посещават ромските квартали само след споразумение с местните неформални лидери за персонализирана отговорност за поведението на жителите в кварталите: позицията на неформалния лидер в ромска общност не е институционализирана и поради това "споразумения" като посочените от министър Москов са практически невъзможни и нямат никаква юридическа стойност", се казва още в декларацията.

Ромските организации обаче предлагат да съдействат на терен, за да спрат инцидентите.



ПРОТЕСТ

От вчера на линейките в цялата страна са поставени надписи в подкрепа на Петър Москов, съобщиха от медицинска федерация "Подкрепа". "Ние не приемаме твърденията на народните избраници от някои политически партии и неправителствени организации, че министър Москов етнизира проблема. Няма по-убедителни аргументи от цифрите, а те са: "от 227 нападения от началото на годината над екипите за спешна помощ 175 са в ромски махали". Считаме, че безопасността и спокойствието при осъществяване на лечебно-диагностичния процес от страна на медиците от Спешна помощ трябва да се осигурява не само там, а навсякъде, където има риск от издевателства над тях", декларират от синдиката.
7
1686
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
11 Декември 2014 20:07
85 % от гласувалите в анкетата на в-к "Сега" подкрепят министъра, почти 10 000 са в страницата във ФБ https://www.facebook.com/ministerMoskov?pnref=lhc
11 Декември 2014 20:12
А! Хубава новина!
12 Декември 2014 07:51
Цигани да лъжат!? ИЗКЛЮЧЕНО.
12 Декември 2014 09:05
Това е една добра новина , но това не е трайното решение на проблема. Присъди, присъди и присъди !!! Тежки , ефективни и с продължителен срок на излежаване ! Само това ще уплаши и възпре за постоянно мангустите от нападения над лекари.
12 Декември 2014 09:31
Ми те по принцип отказват доста сигнали защото не са спешни! И почти винаги идват след час и повече. Защо за циганите трябва да е различно?
12 Декември 2014 11:25
Защо за циганите трябва да е различно?


Снощи гледах "по телевизора" репортаж точно за спешната помощ в циганските квартали, около София.
Пристигат за дърт циганин стадащ от "задух". Лекарите преглеждат пациента, а журналистите питат семейството - често ли викат бърза помощ. Циганите отговарят - напоследък по-често, нещо хронично станало... Журналистите питат - а там нещо личен лекар? Отговора - ами при личния лекар се чака, пък и е по-скъпо, нещо здравни осигуровки... и се хилят.

Затова при циганите е различно.
12 Декември 2014 12:18
Сигнали ли?
Полуграмотни и не могат, а по-скоро не искат да правят разлика между спешна и друга помощ.
Щото за "другата" трябва да докажеш, че я заслужаваш във формалния смисъл.
В най-богатите държави е така, немаш застраховка, пътуваш.
Това е ужасна дупка в системата на нашето здравеопазване, която трябва незабавно да се запълни.
Нямаш застраховка, не плащаш данъци, води, тоци - линейка ще видиш на снимка.
Това, че в същото време имаш сателитна чиния, супербърз интернет, че не бачкаш, а къркаш денонощно и краднеш безнаказано - отделно.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД