:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 357
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Всички трябва да се опитаме да бъдем Шарли! Не само днес, а всеки ден!

Убийците са войници във война срещу свободата на мисълта и словото, срещу толерантността и плурализма
Снимка: ЕПА/БГНЕС
"Всички сме Шарли" обявиха хиляди хора по цял свят. Въпросът е да се опитаме да бъдем Шарли не само един, а всеки ден.
Убийствата в Париж не са резултат от провала на Франция да асимилира две поколения мюсюлмански имигранти от бившите си колонии. Не става дума и за френските военни действия срещу "Ислямска държава" в Близкия изток или за американската инвазия в Ирак преди това. Те не са част и от някаква обща вълна от нихилистично насилие в един икономически депресиран, социално разпаднал се и морално изпразнен Запад - парижка версия на Нютаун или Осло. Най-малко пък те биха могли да се възприемат като реакция на някакво неуважение към религията от страна на безотговорните карикатуристи.

Убийствата просто са най-новите удари от страна на идеология, опитваща се



да установи властта си чрез насилие



в продължение на десетилетия. Същата идеология, която принуди Салман Рушди преди десетилетие да започне да се укрива заради смъртната си присъда заради един роман. Която уби преводача на книгата на японски език и се опита да убие италианския й преводач и норвежкия й издател. Идеологията, убила 3000 души в САЩ на 11 септември 2001 г. Същата, която уби Тео ван Гог на улицата в Амстердам през 2004 г. заради негов филм. Идеологията, заляла градовете и пустините на Сирия и Ирак с масови изнасилвания и кланета. Убила 132 деца и 13 възрастни в училище в Пешавар миналия месец. И която редовно унищожава толкова много млади нигерийци, на което никой не обръща внимание.

И понеже идеологията е продукт на голяма световна религия, се полагат неистови усилия в опитите да се обясни дали и какво общо има или няма насилието с исляма. Някои добронамерени люде пристъпят на пръсти около ислямската връзка, изтъквайки, че кървавата баня няма нищо общо с вярата, или че ислямът е религия на мира, или че насилието е "изкривяване" на велика религия. (След самоубийствените атентати в Багдад свикнах да чувам иракчаните все да повтарят: "Такова нещо никой мюсюлманин не би направил.") Други пък искат да хвърлят изцяло вината върху теологичното съдържание на исляма, сякаш другите религии в същината си са по-миролюбиви - версия, опровергана от историята и религиозните текстове.



Религията не е просто набор от текстове,



тя е в реалните вярвания и практики на своите последователи. Ислямът днес включва значително малцинство вярващи, които подкрепят или прилагат насилие в някаква степен. "Шарли ебдо" не се кланяше на никой бог в своята сатира, бъркаше с пръст в чувствителността и на евреи, и на християни, но само мюсюлманите отговориха със заплахи и актове на тероризъм. За някои вярващи насилието е волята на абсолютната власт в името на Господ, която е форма на тоталитаризъм, наречен ислямизъм - политиката като религия, религията като политика. "Аллах Акбар", крещяха убийците на улицата пред редакцията на "Шарли ебдо".

Тези мисли нямат амбицията да са наръчник за укротяване на изумителния възход на ислямистките убийства по света. Яростта и заклеймяването не вършат работа, не помага и изолирането на милиони мюсюлмани, които не одобряват какво се прави в името на религията им. Много от тях незабавно заклеймиха нападението срещу "Шарли ебдо". Отговорът винаги трябва да е внимателен, премислен и преценен според конкретната ситуация. Във Франция той трябва да включва и подновяване на дебата по въпроса как републиката може да попречи на все повече млади мюсюлмани да отдадат умовете си на смъртоносната идеология и как повече от тях да гледат на Мустафа Урад, редактор в "Шарли ебдо" от алжирски произход като на герой. В други страни отговорите трябва да са различни.

Но убийствата в Париж са така специфични и така безсрамни, че посланието им е съвсем ясно. Карикатуристите умряха заради идея. Убийците са войници във война срещу свободата на мисълта и словото, срещу толерантността, плурализма, срещу всичко в демократичното общество. Затова всички трябва да се опитаме да бъдем Шарли не само днес, а всеки ден.
50
2835
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
50
 Видими 
08 Януари 2015 19:44
Те не са част и от някаква обща вълна от нихилистично насилие в един икономически депресиран, социално разпаднал се и морално изпразнен Запад - парижка версия на Нютаун или Осло.

Ако се махне втората дума, бих казал, че това е едно блестящо изречение.
Инак поредният идеологически бълвоч. Гнусните атентати били война срещу свободата на мисълта и словото, срещу толерантността, плурализма, срещу всичко в демократичното общество.
Не, не са. Те са проекция на политиката на задкулисните кръгове за превръщането на арабския и в по-широк смисъл на мюсюлманския свят в море на хаоса, което чрез съответните механизми да залива със своите цунами Евразийския континент.
Никакви генномодифицирани "Шарлита" не трябва да сме, а мислещи и търсещи истината личности.
08 Януари 2015 19:50
"Някои добронамерени люде пристъпят на пръсти около ислямската връзка, изтъквайки, че кървавата баня няма нищо общо с вярата, или че ислямът е религия на мира, или че насилието е "изкривяване" на велика религия. (След самоубийствените атентати в Багдад свикнах да чувам иракчаните все да повтарят: "Такова нещо никой мюсюлманин не би направил."... Яростта и заклеймяването не вършат работа, не помага и изолирането на милиони мюсюлмани, които не одобряват какво се прави в името на религията им. Много от тях незабавно заклеймиха нападението срещу "Шарли ебдо"."
***
Е, не - съжалявам, но политкоректностт вече премина границите на баналното! Статията е типичното "И така, и вака!", пък "Убития - убит..."
Колко от милионите мюслюмани, които "не одобряват и заклеймяват" след това се молят за "героите-отмъстители", колко от заклеймяващите всъщност се гордеят? Щото няма начин двама-трима идиоти да вярват че ще идат при 70 девици, ако милионите заклеймяващи не ги подкрепяха.
08 Януари 2015 20:08
Отговорът винаги трябва да е внимателен, премислен и преценен според конкретната ситуация.

Особено важно е преценката да бъде според "ситуацията"
До вчера Русия беше "агресор" и "враг", нали? Да, ама от днес е съюзник

Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг заявил, что Россия является союзником Североатлантического альянса...
"Мы все также стремимся к сотрудничеству и конструктивному взаимодействию с Россией в сфере противодействия терроризму. Мы считаем очень важной работу с Россией, которая является нашим крупнейшим соседом в Европе, в решении таких вопросов, как борьба с терроризмом", — заявил Столтенберг.

http://lenta.ru/news/2015/01/08/partner/
08 Януари 2015 20:51
В световен мащаб има налагане на цивилизация - има Рим (САЩ), Елада (ЕС) и варвари (останалите нации)... Стана много модно варварите да воюват срещу цивилизацията...
08 Януари 2015 20:53
Те са проекция на политиката на задкулисните кръгове
08 Януари 2015 20:53
Основна задача на съвременната цивилизация е да унищожи хищничеството при хората (така, както християнството унищожи канибализма сред варварите)...
08 Януари 2015 21:02
Разбира се , че трябва да се опитаме да бъдем Шарли.
Но къде бяха западните автори, когато в Грозни преди дни аналогични ислямисти убиха 14 души ?
Защо да не се опитаме да бъдем Грозни ?
Или защото това касае Русия ?
08 Януари 2015 21:07
В световен мащаб има налагане на цивилизация - има Рим (САЩ), Елада (ЕС) и варвари (останалите нации)...

Ти имаш ли поне бегла представа дали Елада (Атина) или Персия е била по-голямата цивилизация? Или просто си плещиш, колкото лаф да става?
08 Януари 2015 21:12
Убийците са войници във война срещу свободата на мисълта и словото, срещу толерантността, плурализма, срещу всичко в демократичното общество. Затова всички трябва да се опитаме да бъдем Шарли не само днес, а всеки ден.

Абсолютно съм съгласен!
08 Януари 2015 21:17
Не е достатъчно да бъдеш Шарли! Просто си припомнете за арменския редактор дето го гръмнаха в Турция. След това турците демонстрираха с плакати "‌‌Всички сме арменци!" Можете да се декларирате и марсианци, но първо питайте арменците за какви ви смятат.
08 Януари 2015 21:35
След това турците демонстрираха с плакати "‌‌Всички сме арменци!"

На плакатите пишеше "Всички сме Хрант Динк" и "Всички сме арменци". И точно за това се сетих и аз, като започна тая кампания "Ние сме Шарли" и ми стана особено гадно. Щото е гавра с паметта на Хрант Динк да бъде сравняван с онзи парцал.
08 Януари 2015 21:38
Всички трябва да се опитаме да бъдем Шарли! Не само днес, а всеки ден!


Религията не е просто набор от текстове, тя е в реалните вярвания и практики на своите последователи. Ислямът днес включва значително малцинство вярващи, които подкрепят или прилагат насилие в някаква степен.

Именно! Както и християнството не е само "Бог е любов", а е и кладите на инквизицията, и кръстоносните походи...
08 Януари 2015 21:51
Идеологията, убила 3000 души в САЩ на 11 септември 2001 г.


И която Съветите наричаха Империализъм, аматьорски упражнявайки същия. Поредният флаш моб "Я сум Чарли/Шарлот" не се различава много от 9/11 и е инспириран от същите здрави сили с нездрави интереси. Една от репетициите беше в Сарафово, обосновано предположение!

Почеркът е същият, както казала графинята...
08 Януари 2015 22:32
Всички трябва да се опитаме да бъдем Шарли! Не само днес, а всеки ден!


ОпитАх се тая вечер да бъдем Шарли, обааааче не ми се получиха добре карикатурите на Оланд.
08 Януари 2015 22:48
Тия удариха в земята комунистическата идеология...кухи, нищо не значещи евро-атлантически фрази. Ми направете нещо, бе - спрете войната в Бл. Изток, признайте Палестина, инвестирайте в арабските страни, оставете ги да се самоуправляват....такива неща и тогава няма да има нужда от никакви Шарлита.
08 Януари 2015 22:55
значително малцинство
- интересен компромис между факти и политкоректност
08 Януари 2015 23:04
Не трябва да бъдем Шарли, а Шарл Мартел или хан Тервел. В краен случай - дон Хуан Австрийски, Ян Собиески, граф Румянцев или маршал Суворов. Това удивително бързо ще култивира в мюсюлманите така необходимата им толерантност към чуждото мнение. И да не забряваме, че трябва да им говорим учтиво и да си носим голямата тояга. Дроновете и мегатоновете също помагат - почти както пехотното каре и картечницата Максим едно време.
08 Януари 2015 23:10
дон Хуан Австрийски


Кой е тоа бе? Дон Хуан па австрийски?
08 Януари 2015 23:13
Ти имаш ли поне бегла представа дали Елада (Атина) или Персия е била по-голямата цивилизация?

Въпрос на интерпретация. В Персия е имало цар - архипанкратор, с божествен статут, комуто всички останали са били роби. В Елада - гръмогласна протодемокрация. Във военно отношение - очевидно гърците имат по-добра флота и по-добри навигатори. Също така, фалангата е по-цивилизованият и по-ефективният боен строй, което си проличава многократно и достига кулминацията си при Александър Велики, чиито трийсетина хиляди хоплити и още толкова пелтасти разбишкват персийската кочина.
П.П. Фалангата е по-цивилизована не само защото е победила. Самото и съществуване изисква обществен строй, който при персийските сатрапи не е бил наличен.
08 Януари 2015 23:16
да си носим голямата тояга
Въпросът е къде да си носим "голямата тояга"? На наша територия или на чужда? Щото на чужда може да има други "цивилизационни ценности" и ... да ни сполети "черната чума".
08 Януари 2015 23:20
Въпросът е къде да си носим "голямата тояга"?


Важното е да я мааш, щото това ти е ценността. Е, това не означава, че си взел предвид, че и другият маа с некаква тояга
08 Януари 2015 23:20
товарищМаузер
08 Яну 2015 23:04


Тъй, де ... Вчера се видяха възможностите на АК-47 като култиватор на уважение. Ограничени ... Очевидно имат нужда от разширяване. Не се съмнявам, че добре посъветвани (и от теб), нашите халифатски приятели работят по проблема за своевременното му решаване. И доколкото култивацията с АК-47 все пак не може да предизвика рекултивация с дронове и ядрено оръжие, най-вероятно скоро те ще бъдат снабдени, а после и надлежно употребени, с нещо ... по-съществено. От Снабдителя.
08 Януари 2015 23:21
Кой е тоа бе?

Дон Хуан за който говоря е почти толкова пацифист, колкото и индианският дон Хуан. Когато размазва турската флота при Лепанто (първата значима победа на европейците над турците), той не затваря плененените турци в трюмовете, а съвсем великодушно ги оставя на палубата - да видят и те цивилизация. Понеже на палубите е нямало място за цели турци, дон Хуан им оставя само главите, надлежно заковани с пирони. Дълги години след това правоверните ги втриса, като видят испанска терца.
08 Януари 2015 23:26
АК-47 като култиватор на уважение


мотокултиватор. така де, сепак го водят машин гън
08 Януари 2015 23:35
В Елада - гръмогласна протодемокрация.
И също така роби.
фалангата е по-цивилизованият
Дали цивилизоваността не е скоростта на възприемане на най-добрите решения (традиции, технологии, практики) от всички възможни!? Защото римляните и без фаланга, но още по-добра обществена организация, са били по-ефективни от елините, опс македонците. Вярно е, че не са се справили с партите (бягайки и яздейки обратно конете си ...пленяват римския император ). Пък и после, пет века по-късно, едни "варвари" ги "затрили". Или те сами се са затрили поради израждане на "ценностите" (както е сега в "демократичния свят" )? Защото Източната Римска империя възприема нова вяра и просъществува още 10 века.
В Персия е имало цар - архипанкратор, с божествен статут, комуто всички останали са били роби
Там за първи път е въведено "върховество на закона", 2000 г. пр. Хр., в Ур. Пък за робите, май марксисткото разбиране за "робовладелското общество" като икономически строй все повече ерозира. Поне в Египет - пирамидите не били строени от роби, а от наемници-занятчии (професионалисти). А "хамалите" са били селяни, дължащи на фараона данъци. Всички се били "мотиварини" в полагането на "робския труд". Кажи-речи като сега.
08 Януари 2015 23:40
Аполитичен - голямата тояга е предмет, който се носи навсякъде. В идеалният случай, тоягата е толкова голяма, че си я държиш у вас, а полагаш недоброжелателя през един океан разстояние. А за предпазливостта - ами дотук я докарахме от предпазливост и старание да сме мили, учтиви и любезни. Тези хора търсят "меки" цели. Що не отидоха да се пробват да гръмнат някоя редакция в Израел?
Асол - тоягата се държи, а не се размахва. Вземеш ли да махаш - ще ти се уморят ръчичките на първите десет минути. Веднага ти личи, че нямаш опит с тоягите.
Фърмине, аз нямам претенции за особено умен, ама напоследък взе да говориш толкова иносказателно, че имам усещането, че сам не знаеш каква теза защитаваш. Ако правилно съм те разбрал, твърдиш, че правоверните ще намерят отговор, различен от калашника, ножа и семтекса с набацани пирони? Ами чудесно, нека се пробват. Дори и да успеят, това е любимата игра на супостата - надпревара във въоръжаването и викат. Спомняш ли си последният път, като я играха какво стана?
08 Януари 2015 23:43
Дон Хуан за който говоря...


Шапка ти свалям - имало такъв. Чист германец, копеле на Карл V от германка и роден в Регенсбург. Йохан фон Остеррайх. Научих нещо.
08 Януари 2015 23:44
Асол - тоягата се държи, а не се размахва


Ти я мааш приповдигнато, но доста неубедително и дилетантски
08 Януари 2015 23:50
мотокултиватор. така де, сепак го водят машин гън

Ассаълт райфъл, го водят. Нещо като механизирана мотика, за ситна копан.
08 Януари 2015 23:55
все тая. пак е мото. не е като на полковник колт култиватора, така де, револвера
09 Януари 2015 00:01
Убийствата в Париж не са резултат от провала на Франция да асимилира две поколения мюсюлмански имигранти от бившите си колонии.

Ами френските арки са точно това.
Голем провал отсекъде...
09 Януари 2015 00:24
В Елада - гръмогласна протодемокрация.
И също така роби.

Аполитичен,
1. роби в Елада са имали гражданите. И понякога тези роби са били освобождавани - аз се сещам за Езоп. В Персия поради божествената същност на царя, всички са му били роби, макар и доста голяма част от тях формално. Дори когато е имало диктатори в някои полиси, гражданите не са били роби на диктатора или царя. Те са имали роби, затова казвам, че е протодемокрация. Честно казано, не съм запознат дали върховенството на закона важи за царя, но това не променя особено нещата. В единият случай, вземането на решение, което засяга всички се взема от група равнопоставени, а в другият - от един човек. Масовият случай и тогава и сега, обаче е по средата - решенията се вземат от личности или групировки, които пробутват интересите си посредством интриги, заплахи, подкупи, обещания, компромиси, подухвания, подържания или чрез банално насилие или заплаха за такова.
2. Римляните взаимстват и усъвършенстват фалангата, тоест били са запознати с нея повече от добре. Пък и фалангата не е гръцко изобретение, а е първият документиран боен строй в историята на войните на човешкият род. Гърците усъвършенстват фалангата в техническо отношение - войниците са бронирани и тежат (много важно), копията са дълги по 6 м., щитовете имат форма, позволяваща заклиняване един за друг. Така една фаланга от 10 000 души тежи близо 1000 тона, засилени с десетина километра в част, със заклинени щитове и насочени копия. Големият недостатък е, че след като започне боя фалангата е на практика неуправляема и има склонност да завива надясно - всеки гледа да скрие дясната ръка с която държи копието зад щита на другаря си. Римляните разделят фалангата(легиона) на манипули - големи роти от 300-400 души, които се събират и разделят при нужда. Това (заедно с някои нововъведения във въоръжението и тактиката) дава рязко преимущество над фалангите на гърците и не само над тях, поради което римляните набързо завладяват половината свят. Това за което не са готови фалангите и манипулите са конете на варварите. В крайна сметка, цаката на конете, този път яздени от мюсюлманите я намира испанската пехотна терца, където освен пики и толедски мечове има и доста аркебузи. В крайна сметка, фелдмаршал Миних формулира руският и чуждестранен опит: "против мюсюлманите - каре". Което си е една фаланга. Та доста стара е закачката между "цивилизованото каре" и "варварите на коне".
09 Януари 2015 00:39





" И да не забряваме, че трябва да им говорим учтиво и да си носим голямата тояга."



Нашата голяма тояга , Маузере я унищожихме сами и АМЕРИКАНСКИЯТ посланик тогава кара след колоната на подлежащи за унищожение ракети за да се убеди , че ще бъдат унищожени . Пък Луджев изкара ракетите на плаца , за да се снима с тях (от спътника) US военното аташе . Та нашата "голяма тояга" ний сами си я навряхме....
09 Януари 2015 00:46




И друго да кажа. Мисля , че целият този шум е поредната рекогносцировка - да се види кой къде е и да се сравнят процентите.
09 Януари 2015 00:48
и я мааш приповдигнато, но доста неубедително и дилетантски

Ма няма нищо - както виждаш не се уморявам, пък и твоята интерпретация не ми пречи.
Не виждам причина да те лишавам от мнението ти. Все пак мнението е като гъза - всеки си го има, въпроса е колко често го навираш вниманието на другите.
09 Януари 2015 01:43
1. роби в Елада са имали гражданите.
Сега му викаме "слуга/прислужник" , още по-цивилизовано "социален асистент".
Въпросът беше за цивилизацията и нейните ценности, робството. Израелски (евреи) археолози разказваха, за един град, ако не се лъжа Силом, който бил изоставен. Обясняваха, че евреите, които били слуги на ханаанците, избягали от тях. Поселили се в нещо като землянки по околните хълмове ... и градът западнал, въпреки "притежаването на голяма тояга" от ханаанците. След няколко години дошли асирийците (малък конен отряд) и отвел всички, и евреи, и ханаанци ... в робство.
И за "голямата тояга": Монголската "цивилизация" често е "удряла с тоягата". Специалистите оценяват, че за век са затрили към 80 млн. души ... и самите те са се затрили в следващия век. Нямам спомен да са обогатили цивилизацията с нещо от рода на Александрийската библиотека след "тоягата" на Александър Велики. Е, има едни, които ги подозират, че са въвели десетичната бройна система (отрядите им били по десет, сто, хиляда) и донесли черната чума (първото биологично оръжие) в Европа. Та, след прекомерното ползване на "голямата тояга", са настъпили "Тъмните векове".
Май "тоягата" е само инструмент на цивилизацията, не самата й същност. И е "голяма", ако е довела до развитие, а не разруха ... както сега е в Ирак, Либия, Сирия.
09 Януари 2015 02:00
" морално изпразнен Запад - парижка версия на Нютаун или Осло."
Като каза Нютаун,та се сетих.Накараха публиката да вярва,че през дек.2012 бяха застреляни 20 деца в едно училище в Кънектикът,помните ли?Няма убити деца,поредната фалс флаг операция.Ето ви нещо прясно.Тези дни имаше убити в кадетско училище в Пакистан,вижте какво става.
http://www.infowars.com/mystery-sandy-hook-victim-dies-again-in-pakistan/
09 Януари 2015 02:58
Честно казано, не съм запознат дали върховенството на закона важи за царя, но това не променя особено нещата.

Бе, общо взето, хал хабер си нямаш какво представлява Персия, ама карай.
Гледай повече тачанките, там ти е силата.
09 Януари 2015 06:00
Никакви генномодифицирани "Шарлита" не трябва да сме, а мислещи и търсещи истината личности.


Ако се добави накрая "с калашник в ръка" щеше да се получи едно блестящо изречение ...
09 Януари 2015 08:22
Убийците са войници във война срещу свободата на мисълта и словото, срещу толерантността и плурализма
Да точно за война иде реч. Защото Буш вместо да обяви "Борба с радикалния ислям", обяви "ВОЙНА с радикалния ислям". И като на война, на война. Влезе с войски в Афганистан и в Ирак. След това бомбардираха Либия, след това Сирия - ето ги резултатите. Каквото повикало, такова се е обадило.
09 Януари 2015 08:39
Избрани глупости на ХУБАВЕЦА
В световен мащаб има налагане на цивилизация - има Рим (САЩ), Елада (ЕС) и варвари (останалите нации)... Стана много модно варварите да воюват срещу цивилизацията...
В Елада е имало и демокрация (Атина) и абсолютен тоталитаризъм (Спарта). Там е имало и робовладелдство. За съжаление варварите обикновено побеждават, така, те са разгромили робовладелството и са установили феодализма.
Основна задача на съвременната цивилизация е да унищожи хищничеството при хората (така, както християнството унищожи канибализма сред варварите)...
Коя по-точно цивилизация - капитализма ли? Пак мечти по светлото капиталистическо бъдеще. Точно капитализмът е един хищнически икономически модел, пазарен дарвинизъм - силния изжда по-слабия. Особено сега в епохата на глобализма, който си е практически - нео-колониализъм. Имено този модел на капитализма предизвиква тези реакции в ислямския свят.
09 Януари 2015 09:58
Не става дума и за френските военни действия срещу "Ислямска държава" в Близкия изток или за американската инвазия в Ирак преди това.

Я се разкарай, точно за това става дума. Га френските миражи бомбеха цивилн обекти в Триполи и убиваха деца, ви немаше нигде.
Отделно от това Запада не може да живее в мирни условия. Припомнете си, убиха Кадафи когато беше започнал да се отказва от тероризма/виновен невиновен плати за Локърби/. Преди това Саддам беше разрешил на територията на Багдад МОСАД да арестува палестински терорист/ и беше обесен. Арафат започна да работи против тероризма и беше убит, Ругова искаше мир в Югославия и беше ликвидиран.
Тия журналисти, не казвам че са виновни, все пак са се заяждали. А децата в Беслан? За тях нищо.
С любопитство наблюдавах 11 септември, сега даже и не съм толкова лбопитен за станалото в Париж. И посмъртно нема как да съм част от тази "цивилизация".
09 Януари 2015 10:15
В поредния си поход към завладяване на света, този път ислямът заявява открито, че няма да оставя гяури след себе си, за разлика от предишните завоевания. Особено след българското Освобождение, в консервативните ислямски страни в Османската империя се затвърждава мнението, че не бива да се проявява никаква толерантност към националните малцинства, защото това ги стимулира към освободителна борба. Погромите не закъсняват - над тракийски българи, арменци, понтийски гърци, асирийци и т.н. Пантюркистките и великоосмански идеи са доразвити от младотурците и са възприети в почти чист вид от Ататюрк. Ако в навечерието на Освобождението в Цариград са живели около 30 000 българи, днес в Турция живеят не повече от 3000. Милиони гърци са избити или изселени от Мала Азия. Асирийците почти изчезват като народност. В днешна Турция, за разлика от многонационалната някога Османска империя, национални малцинства практически няма.
Днес радикалният ислям разчита на страха на неверниците, който насилствената и показна смърт предизвиква у тях. В същото време тези хора искат да кажат на своите последователи: "Вижте, ние не се боим пред смъртта, а гяурите треперят от страх. Ние сме смели, като лъвове, а те са страхливи, като овце. Те се прекланят пред нашата смелост и жестокост и не могат да направят нищо, за да ни спрат, защото тяхната вяра ги учи да отстъпват, а нашата вяра ни учи да вървим напред. Ето защо, ние ще продължим да завземаме градовете и държавите им, ще отнемаме жените им и не след дълго ще започнем да обръщаме всички в правата вяра, а онези, които не са съгласни, ще избиваме и изтласкваме. Учението на нашия Пророк дълго блеше потъпквано, но сега то ще изгрее с нова сила и ще залее целия свят. Напред, братя! Аллах е велик!"
09 Януари 2015 10:54
Ако се добави накрая "с калашник в ръка" щеше да се получи едно блестящо изречение ...

Калашникът си остава за тебе.
09 Януари 2015 11:13
Ако не бяха изцепките на Храстчето в Ирак и Афганистан и особено траещата вече пета година "Арабска пролет 2011", авторите нямаше да имат повод да се гневят.....
09 Януари 2015 13:44
Това е опит на емигрантите второ поколение да асимилират Франция...
09 Януари 2015 22:51
Добра дума и пищов са по-убедителни от самотна добра дума.
Та като стана дума за убеждения мисля че атомът е най-убедителен.
10 Януари 2015 02:49
Свободата, аСанчо, лежи на върха на копието
10 Януари 2015 19:28
Маузэр, словата ти са мъдри и вдъхновяващи, обаче от тях не става напълно ясно какво точно трябва да се направи. И кой точно да го направи. И спрямо кого точно.
11 Януари 2015 10:23
Убийствата в Париж не са резултат от провала на Франция да асимилира две поколения мюсюлмански имигранти от бившите си колонии. Не става дума и за френските военни действия срещу "Ислямска държава" в Близкия изток или за американската инвазия в Ирак преди това. Те не са част и от някаква обща вълна от нихилистично насилие в един икономически депресиран, социално разпаднал се и морално изпразнен Запад - парижка версия на Нютаун или Осло.
..........................................................

Стигнах до тук и се отказах по-нататък. Или толкова им е журналистиката, или са некадърни, но упорити манипулатори.
"Френски военни действия срещу Ислямска държава" е нещо като "Алиса в страната на чудесата".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД