:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 237
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Правозащитници и доброволци са против новия шеф на бежанците

Българският хелзинкски комитет (БХК) вчера настоя да бъде отменено решението за назначаване на Никола Казаков отново за председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Правозащитната организация поиска прозрачен конкурс и обвини правителството, че допуска рецидив на стари грешки, вместо да ги поправя.

Казаков бе наложен в сряда лично от премиера Бойко Борисов без конкурс. Той ръководеше ДАБ до октомври 2013 г. От БХК посочват, че под ръководството му бе допусната най-тежката хуманитарна криза в историята на България, при която бежанците са получили нечовешко и унизително отношение. Според организацията става дума за кадруване на партиен принцип без оглед на професионалните качества и минало на назначаваните, тяхната морална пригодност или мнението на обществото.

Ден по-рано и групата "Приятели на бежанците", обединяваща доброволци, изпрати писмо до Борисов и вицепремиера Меглена Кунева, в което се настоява да се проведе публичен конкурс и се протестира срещу назначаването на Казаков. Кунева уверяваше, че шефовете на агенции ще се назначават прозрачно след публични конкурси.

"Казаков е доста спорна фигура. Той беше уволнен от поста в разгара на бежанската криза. Предполага се, че е имало основания за това. Една година по-късно той ли е най-подходящият човек?", каза пред БНР Лидия Стайкова от Хасково, активист от "Приятели на бежанците". "Ние като доброволци не сме имали контакт с този човек. Въобще като доброволци бяхме държани настрана от бежанците по всякакъв начин. Когато носехме хуманитарни помощи, това протичаше по-скоро като партизанска акция", каза Стайкова.



ХВАТКИ

ДАБ ще разчита на процедурни хватки, за да не бъдат върнати 3613 бежанци. Те са получили документите си тук и страната ни е длъжна да ги приеме обратно. Агенцията обаче разчита на съда в съответните държави да отмени решенията за експулсиране. Освен това се надява на регламента, че ако прехвърлянето не е извършено в срок от шест месеца от датата на даване на положителен отговор от приемащата държава, бежанецът остава там, където е. Имало две възможности за продължаване на този срок - до 12 месеца, когато е в затвора, и до 18 месеца, ако се укрива.
2
1161
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
08 Януари 2015 20:42
Щом толкова плюене от българофобите, значи може пък и да ни е бил полезен някак си този бившнов шеф.
09 Януари 2015 21:12
Ама... кой си позволява да нарича "Б"ХК - правозащитна организация???
Що за груба манипулация?
Откъде накъде ще ни се натрапва мнението на БХК ?
Те са някаква "институция", чието мнение "тежи"?
Сигурен съм, че нищо не губим всеки път, когато не научим мнението на БХК по какъвто и да е проблем.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД