:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Полицаят, обвинен за изнудване на Станков, съди Георги Петканов

Спецполицаят от секретната дирекция за оперативно издирване Живко Георгиев оспори уволнението си пред ВАС. Във Върховния административен съд е постъпила жалба от Георгиев срещу заповедта на вътрешния министър Петканов за налагане на дисциплинарно наказание "уволнение" и прекратяване на служебни отношения с държавен служител. От ВАС отказаха подробности за жалбата - преписката била секретна. По традиция всички дела за уволнения от МВР се засекретяват. До материалите се допускат само адвокати със специална тапия за допуск до секретни документи. Делата също протичат при закрити врати.

Името на Живко Георгиев нашумя покрай откритото писмо на Едвин Сугарев от 5 ноември до правосъдния министър Антон Станков и ВСС с искане Филчев легално да бъде отстранен от поста главен прокурор. На 12 ноември вечерта спецполицаят бе арестуван, в дома му бе извършен обиск. Претърсено бе и жилището на неговия баща - дългогодишен служител в МВР. Георгиев бе освободен от военноапелативния съд срещу 1000 лв. гаранция.

На 4 декември прокуратурата прати на ВСС секретна справка от подслушани разговори между Живко Георгиев, министър Станков, Пламен Симов, Сугарев и обяви, че това е нейният отговор на обвиненията на синия функционер. Справката бе публикувана в "Труд". Оттам се разбра, че спецполицаят Георгиев е обвинен за принуда и изнудване на Станков, издаване на служебна и държавна тайна, престъпление по служба и незаконни боеприпаси.

На 5 декември в специално изявление вътрешният министър Петканов заяви, че е уволнил дисциплинарно Живко Георгиев. Мотивът бил, че на 29 септември той се разконспирирал пред бургаски полицаи след катастрофа. Петканов обяви още, че Георгиев бил разработван за множество прегрешения, включително нерегламентирани бизнесконтакти, и е подслушван от 8 април до 7 ноември. Министърът не уточни за кое престъпление е било подслушването.
816
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД