:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,918,979
Активни 277
Страници 1,881
За един ден 1,302,066
Медийните надзорници не забраниха рекламата на "Екстаз"

СЕМ иска публична дискусия за предавания с насилие и жестокост

Скандалът около клипа е търсен съзнателно, смята Лилия Райчева
Снимка: Александър Михайлов
Публична дискусия за предавания, които съдържат елементи на насилие и жестокост, уронват добрите нрави и общоприетите морални норми и така застрашават здравето на децата, ще организира Съветът за електронни медии. Това предложи Маргарита Пешева по повод излъчването на рекламата на водка "Екстаз". Надзорниците заседаваха над 2 часа, но не взеха конкретно решение за рекламата.

Председателят Райчо Райков обяви, че експертите от радио-телевизионния монитор ще решат дали тя нарушава разпоредби от Закона за радио и телевизия и конвенцията за трансгранична телевизия. Законният срок, в който експертите трябва да се произнесат, е три месеца. СЕМ ще напише актове, които могат да бъдат между 2000 и 15 000 лева, след като експертите проверят в какви часове и в какъв вариант е излъчван клипът и дали с това е нарушен законът.

СЕМ реши още да изпрати писма до Държавната агенция за закрила на детето, Асоциацията на рекламните агенции, медии и неправителствени организации и да поиска тяхното мнение за скандалната реклама, в която има садо-мазо сцени.

"СЕМ нито забранява, нито цензурира, нито спира или пуска предавания и реклами", обяви Райчо Райков. Според него излъчването на подобен рекламен клип е прецедент. Надзорниците бяха единодушни, че рекламата нарушава духа на медийния закон. Според Маргарита Пешева и Тома Иванов обаче имало разлика в съдържанието на дългия и краткия вариант на рекламата и това трябвало да се вземе под внимание. "В краткия вариант няма садо-мазо атрибути, а само красиви женски тела", обясни Иванов. Според него рекламата била заснета изключително професионално.

Райков смята обаче, че независимо от дължината на клипа телевизиите, които са го излъчвали, трябва да бъдат санкционирани. "Няма малко или много бременна жена", отсече той.



МНЕНИЕ

Според доц. Лилия Райчева дискусията около тази реклама е ефект на PR-стратегията й. Изкуствено създаденият конфликт целял по-траен интерес и по-големи печалби на производителя на водката Гриша Ганчев.

Райчева каза, че в САЩ и Финландия по никакъв начин клипът не би била допуснат до ефир под натиска на силни феминистични и други организации. Според нея в рекламата се наблюдават семантични полета на злото - това са окованата във вериги жена, воайорството, бичът и т. н., което я прави неприемлива.
692
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД