:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,918,983
Активни 277
Страници 1,885
За един ден 1,302,066
Хайде да помислим

Най-старите стихове на земята

Заради телевизионния "Наблюдател" Коко с тв камерата, Томата и аз кръстосвахме надлъж и шир BY THE RIVERS OF BABYLON. Тази си песен "Бони-Ем" бяха озаглавили по Библията. Но когато в междуречието (Месопотамия) възниквала шумерската цивилизация, още ги нямало пирамидите, Троя, храма на Соломон.

Вавилон е в южната NO-FLY-ZONE над Ирак. Ниневия е в северната, а над Ур няма забрана за полетите, понеже е в Кувейт. На глинените плочки са написани разни работи и аз завърших предишната колонка с посланието на един източен сатрап към друг: "Привет на теб, на колесниците ти, на конете, на жените ти." За да го доразкажа, ще ми трябват премного звездички под линия, затова резюмирам:

"Ако имаш един враг, враждувай! Ако имаш двама врагове - недей. Направи така, че те да враждуват!" Сатрапът разсъждавал като Кисинджър и убеждавал като Ерик Ноулз*:

1900 години пр. н. е. Авраам тръгнал от Ур (в Кувейт, където Саддам запали петролните кладенци), за да заграби земята на ханаанците. Част от племената се зареяли към Египет, Мойсей ги превел през пустинята и през Х век пр. н. е. имали разцвет при цар Давид и Соломон. Но в 722 пр. н. е. асирийците прегазили северното царство и разпилели 10 племена. Останало Юдейското царство. Израилевото племе станали юдеи (евреи). И присвоили вавилонските легенди. Вавилонският сатрап с непроизносимото име Небнухаднезр II (Набуко) в 586 пр. н. е. разрушил Соломоновия храм, заробил евреите и те пеят много хубаво в операта "Набуко".

Откраднатата вавилонска легенда е как на боговете им омръзнало да работят и създали хората - да работят вместо тях. Главният вавилонски бог Мардук направил от кал първия човек и го нарекъл Лулу. Двама братя - овчар и орач - жертвопринесли. На първия - димът право нагоре, на втория - не. Защо? В края на ХХ век (в този вестник) предположих, че Бог не е вегетарианец. Тези дни Жожи (Г. Данаилов ) ме преписа. Не му се сърдя; и юдеите преписали от вавилонците.

Но преосмисляйки: Мардук и шайката му били капризни, понеже природните стихии са капризни - ти им жертвопринасяш, те те наказват. А Яхве (Йехова) установил прагматични бизнесотношения с Авраам: аз ще направя потомството ти богоизбран народ; ти от твоя страна ми признаваш ексклузивни права. Това станало на планината, на която Авраам щял да жертвопринесе сина си Исаак.

"Планината" е едно баирче, по-ниско от най-ниското пловдивско тепе, но от него Мохамед се оттласнал като от трамплин, за да навести Аллах, и там после издигнали златния купол на "Ал Масджид Ал Акса" - т.е. "най-далечния харам" (храм), след Мека и Медина. На толкова малко баирче няма място за две велики религии. Онзи ден още двама шахиди на Ал Акса се самовзривиха.

И да знаеш, Жожи, Мойсей, както слизал с 15-те Божи заповеди под мишница, спънал се в един камък по нанадолнището, изтървал единия от трите скрижала, той се счупил и заповедите станали 10. Това го няма в Стария завет, щото все го ревизирали и цензурирали.

След бандата на Мардук елините продължили плурализма. Зевс имал министър на войната - Арес; на търговията и комуникациите - Хермес; на индустрията и металургията - Хефес, и всеки гръцки херой имал връзки с интригантите на Олимп. А после - юдейски монотеизъм: да нямаш друг Бог освен мен! Еднопартийна система. Като член първи от предишната ни конституция, нали, Жожи. След 2000 години се появили други монотеисти - християните. След още 700 години - още едни - мохамеданите. Бум на еднопартийните системи. На 17 септември 2002 евреите посрещнаха тяхната 7763 Рош Ашана (Нова година). Май нещо преувеличават, а, Жожи?

Мардук бил жесток бог, понеже трябвало да се изградят канали под планините и речните води да напояват площи за изхранване на администрацията, жреците, звездобройците, които направили календар за сезонното ниво на водите, писарите, записващи с клиновидно писмо наученото и случилото се, металурзите, които от мед и калай правели бронз. Извършвал се преход от каменната към бронзовата ера. Социолозите казвали: преходът завърши. Политолозите уточнявали: да, каменната ера ще свърши, щом се свършат камъните.

Повелите на първия законодател Хамураби са изсечени на стената. Влизаш в една зала, във втора, в много зали и чак когато се почувстваш нищожен, заставаш под открито небе в подножието на трона. А Вавилонската кула е под пясъците и сега международното списание на преводачите се казва BABEL, както е на иврит. Навеят не е засипал каменния лъв, колкото двуетажна сграда. От хилядолетия той се съвкупява с жена и говори: имаме лъвски произход ние, които започнахме цивилизацията. И от тучните пасища край реките на Вавилон направихме пустиня. Вие, идващите след нас, ще правите същото. А на глинените плочки са най-старите стихове на земята:

Паднаха Ур и Вавилон

Хората плачат

Енхил** прогони от Шумер добрите ветрове

Хората плачат

Енхил повика злите ветрове

Хората плачат

------------

* Eric Knowles (University of Arkansas) получи от America's National Science Foundation още $163 000 за Persuasion Research (как да убеждаваш в рекламата и в политиката), особено чрез плашене с проиграна възможност. ("Да сте видели двама души да трампят лотарийните си билети? Не. Да не ти излезе числото не е страшно, страшно е, ако си притежавал печелившия номер и си го дал на друг. Макар че загубата е същата.")



** Вавилонски бог на бурята.
3558
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД