:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 329
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от пл."България"1

Дишай *

Димитри Иванов

Латинският квартал е в Париж на брега на Сена. Аз казвам, че живея в латинския квартал, понеже живея на улица "Латинка" в София. Съседната пряка уличка е “Райко Алексиев” – хумористът Фра Дяволо, който списваше хумористичния вестник “Щурец”. Него го убили заради две карикатури в “Щурец”. Карикатурите бяха на Хитлер и Сталин. Когато бях малък, слизах заран до вестникарската будка, купувах на баща ми всички вестници. Те не ми бяха интересни, с изключение на “Щурец”, където Гуньо Гъсков разказваше какво направили той и неговото “гадже” и разказите му бяха с картинки като комиксите. Гадже беше неприлична дума и я нямаше в другите вестници.

Защо убили Фра Дяволо бе, татко? –Защото те не се шегуват. Те и на другите не позволяват да се шегуват. –Само за това ли? – Не. Също, за да му вземат ... –Какво да му вземат?–Фра Дяволо имаше балтон от камилска вълна. – Е, ама заради един балтон ли? – Не. Каскетната интелегенция му завиждаше, щото Райко имаше автомобил и хубав апартамент и щото имаше дар божи да се шегува. – Ама като е божи дар, той що е Фра Дяволо? –Уф, въздъхваше баща ми, понеже бях хлапе задаващо досадни въпроси.

След години Алекс Алексиев, дето сега е ...политолог ли беше, какъв беше, ама той в Rand corporation нещо беше, също беше досадно хлапе. Бях в една компания с батко му, който беше домъкнал братчето си на “жур”. Не беше жур, беше нощем и бяхме намерили грамофон, пружината му се навиваше с манивелка, бяхме намерили плочата “Настроение”/ In the Mood/ в изпълнение на оркестъра на Глен Милър. След всеки танц угасяхме лампите да се натискаме с гаджетата по канапетата, а мръсничето Алексчо включваше осветлението.

После Юри Жиров направи филма “Дишай” за обгазяването на град Русе откъм румънския бряг на Дунав. С този филм започна българското дисидентсво; дотогава българските дисиденти бяха безгласни букви. Онзи ден – хоп!- в България Джон Кери, US държавен секретар. Аз нали живея, където вече казах, че живея, на входната врата имаше лист “Не отваряйте вратите и прозорците”. Само дето не пишеше “Не дишайте, докато Джон Кери е в България”. Пък аз лете, зиме - политиката на отворените врати и прозорци. Зиме с шапка и яке. Обичам да виждам да ми се веят перденцата на прозорците. Затворих прозорците, докато сe разкара Джон Кери. Пуснах си по YouTube “Hit the road Jack”. Рей Чарлс не пее точно за Джон Кери, но много хубаво пее “Hit the road Jack and don’t you come no more, no more Jack, Hit the road Jack and don’t you come back no more”. Казвах си: Ай сиктир от тука, Кери! Ние тука мръсници си имаме достатъчно. И те като теб говорят без нищо да казват. Един даже владее речитатива на наратива. Наум си го казах това, не бих му го казал на Джон Кери в очите, щото аз имам френско възпитание и спазвам le bon ton. Да не се хваля, ама аз умея да псувам на френски като caporal de la legion etrangere, aма не сега, друг път ще ви покажа. На един US посланик, който ме покани на lunch, му казах, че Бойко Борисов е гангстер и посланикът се вкамени, сякаш той не го знае. А не беше каскетна интелигенция този посланик, той се образовал в най-престижните US университети и знаеше, че аз съм превел на български какво ли не –Хемингуей, Скот Фицджералд, дори Looking Forward на Джордж Буш, дето беше шеф на ЦРУ, не на сина му също президент на САЩ, дето направи някаква шашма със сриването на Twin Towers, кулите близнаци в Ню Йорк.

Сега думата ми е за каскетната интелигенция. Българските комунисти и един милион души, мимикриращите като комунисти, носеха каскети и сталинки като семплата шапка на Сталин с червена петолъчка отпред - не генералски фуражки. Много грехове ми тежат на душата; ще разкажа само за Блага Димитрова. Тя беше красиво и много добро момиче, не беше флиртаджийка като другите какички. Пишеше стихове; публикуваха й ги.Тя вървеше по улица “Светослав Тертер”, която е до полиграфическия комбинат, аз подире й подвиквах “Каскета, каскета”, докато тя се разплака. Бяха й отпечатали стихотворение как от трибуната на мавзолея на Георги Димитров другарят Вълко Червенков приветствал с каскета си възторжения народ. Философът Желю Желев и поетесата Блага Димитрова после станаха двойка – той президент, тя вицепрезидантка.

Бойко Борисов онзи ден бил казал: Защо да не си изберем жена за президент? Прав е тоя Бойко, когото аз не познавам. Имаме си поне две избираеми жени. Едната е Сталинка. Нямам пред вид шапката сталинка. Преди да се преименува Кристалина Георгиева се именувала Сталинка, после станала не знам каква си в Световната банка във Вашингтон.
Втората жена е Ирина Бокова, която стана не знам каква си в ЮНЕСКО на ООН. Баща й скачал с подкованите си с габъри партизански ботуши връз Фра Дяволо, докато го убие, разправяше комшията ми Радой Ралин, макар че на Радой нямах много вяра, след като той искаше да ме помъкне към Орлов мост да посрещаме “царя”; грях ми е на душата, ако лъжа. По-добре е да си остане като президент сламеният човек. Той не е сламеният човек от “Магосникът от Оз”, той си е наш автентичен български. Бойко го забърсвше по тила с шамарчета-бърсалки, както казвахе ние, когато бяхме ученици, има го това на телевизионен видеозапис. Но на тоя Росен Плевнелиев, въпреки бърсалките не му дойде акълът в главата – пъчил се, че българите сме натовци и че Русия е нашият враг. А Русия е велика, тя ни освободи от османско. Русия е велика, тя унищожи цяло едно море, Аралското. Тя и нашето Черно море може да унищожи, но дупедавците натовци наши се нагъзиха на американците те да дупчат за шистов газ, те да отровят подземното сладководно море под Добруджа и чао “О Добруджански край, ти наш си земен рай, в теб златно жито зрей.” Ми ще внасяме от Украйна, житницата на Русия. Хубава е Украйна, особено украинките и ако читателите мъже не споделяте това мое гледище - Sorry for you. Аз от моята си гледна точка.

От моя гледна точка аз не станах скиор, по вина на един бор. Аз обичах морето; като го наближах, замирисваше ми на море, но и планината обичах, като я наближах, замирисваше на Gordon’s Gin. Не беше ела, бор беше. Ако се спускаш на ски и се блъснеш в ела, нейните долни клони омекотяват удара, а той беше висок бор, гол като като дирек в долната си част. Спусках се аз през малинажа на Витоша, но не бързо като сегашните скиори, аз най-много с 25 км/ч. От моята гледна точка този бор ми се изпречи на пътя и аз ту вляво, ту вдясно - прегърнах го, а той ме удари, спука ми три ребра и така ме фрасна в ченето както на боксовия ринг не ме бяха били. Аз тогава бях боксьор, даже два междуродни мача имам, но това между нас да си остане, понеже и на двата мача ме биха, друг път може би ще разкажа за тях. Сега аз казвам колко са различни гледните точки. Ако този бор можеше да говори,той щеше да ви каже: Един загубеняк, дето не можеше да кара ски, се блъсна в мен. Аз казвам, че борът, нищо не му бях направил аз на този бор, безпричинно ме връхлетя и ме блъсна и ми пукна три ребра. След сблъсъка аз месец-два не смеех да се смея, да кихам и да кашлям, щото боли. И цяр няма; питайте ваш познат лекар да ви каже, че спуканото ребро, ако го бинтоваш, няма да можеш да дишаш.

Филмът на Юри Жиров се казвашеше “Дишай!” Все още дишам.

DI copyright

--------
* Поради техническо недоразумение преди 2 часа бе публикуван текстът "Спомен".





117
27842
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
117
 Видими 
20 Януари 2015 19:36
Това, с известни вариации, не сме ли го чели вече?
20 Януари 2015 19:42
Майсторе,мязаш ми на Казандзакис!Хвала!
20 Януари 2015 19:44
Но Бжежински си го срещал. Как се дърлихте с него, го излъчиха по първи канал на телевизията в предаването "Наблюдател". - Да. Всички канали водят до помийната яма.
Изключително точно казано! БНТ е помийна яма. Нея я хранят с пари от всички нас, а не само с пари от протестерите. Всъщност протестерите не дават пари. На тях им дадоха, а може и още да дават на най-изявените.
20 Януари 2015 19:51
Да, усетих се, че съм го чела... Ама това не ми попречи пак да си го прочета

Между другото преди време се бях сетила за стъпките за прилапването на Русия, но не можах да го намеря. Чела съм го, но не помня подробностите..
Пак му се беше отворило третото око на г-н Иванов
20 Януари 2015 19:53
Чели сме го и още как!
20 Януари 2015 19:55
Купих си стейк пакистански Capstain
Това пакистанска пържола ли е?
20 Януари 2015 19:59
Ръчна изработка от стоманата на стари автомобилни ресори
Тази стомана ръждясва.
20 Януари 2015 20:12
Има някаква уйдурма, ама не мога да я схвана.
20 Януари 2015 20:26
Този спомен беше публикуван на 26 ноември 2014 година.
20 Януари 2015 20:30
Пишете на български моля
20 Януари 2015 20:35
Повторението е майка на знанието и баща на разбирането...
----------------------
Сайтът на Генек
20 Януари 2015 20:39
Брой 5150 (275) 26 Ноември 2014
Натисни тук
20 Януари 2015 20:41
Не е въпрос на брой и не е въпрос на повторение. А де?
20 Януари 2015 20:44
Удоволствие от препрочитане!
Димитри пиши за съвремениците си - зърнахте до Увалиев, знайни и незнайни Човеци и напомняй историята ...благодаря.
20 Януари 2015 20:47
Пишете на български моля

Колко по на български моля?
20 Януари 2015 20:48
20 Януари 2015 20:50
Това, с известни вариации, не сме ли го чели вече?

Имаше някакъв френски лаф за това - джимо вю ли беше, дежа вю ли?
20 Януари 2015 20:53
Знаеш ли как е хладилник на италиански, че не се сещам?
20 Януари 2015 20:54
Как US могат да ликвидират наркотрафика?


Могат да смачкат световния наркотрафик като легализират дрогата. Кой наркоман по света ще си купи нелегално, ако в аптеката може да си купи клинично чиста и 1590 пъти по-евтина?!
С цялото ми уважение, но това са глупости. Все едно да преборят проституцията, като задължат всички хубави жени да пускат на всички безплатно.
20 Януари 2015 21:00
Ама ти цялата статия ли прочете?
20 Януари 2015 21:01
Джимо,с повторението на процедурата по рязането на мръвката пораждаш съмнения,че си станал член на някоя организация за здравословно хранене,или си таен агент на д-р Емилова,или проф. Мермерски...А иначе спомените са хубаво нещо...
20 Януари 2015 21:02
Добре,чели сме го от до! Но пак е много по-добро от много по -нови списователи!
20 Януари 2015 21:15
Прав си, Ловкия - чели сме го! Ама аз пак го прочетох! И със същия кеф както първия път!

Сега, да кажа и аз (барабар Петко с мъжете) за патицата по пекински - ако сте наистина важен за китайските домакини гост, ви удостояват с честта да ви поднесат мозъка на печената патица! Прилича на миниатюризиран phalos на кит! Иначе е вкусно! Целият номер с вкуснотията на патицата по пекински е в опушването й (треволяци специални) докато я пекат в специалната фурна... Стефчо Габера (R.I.P.) изкара два или три мандата в Пекин (последният му беше посланик) имаше адета при всяко завръщане в България да си носи по една-две печени патици по пекински, увити в оригиналната амбалажна хартия... През годините 1985-1990 (тогава бях там, на работа в Търговско-икономическата служба към Посолството) китайски партньори ми казваха, че ресторантите в Пекин, които предлагат САМО патица по пекински били над 350! Колко ли са сега!?!

А иначе на Мадлин Олбрайт, дъртата патка с пут*а (не знам Дабедабето онзи ден дали на тази моя "класификация" на вида човешки на два под-вида: патки с пут*и и пут*и с патки се е смял повече, или на убедеността ми, че Чехлю спада към втория под-вид) й казвам, че руските (сибирски) ресурси at the end of the day НЯМА да попаднат в мазните потни кунки на международната демократична общност, а успешно ще бъдат "приобщени" към общността на ханците (99 % от населението на Китай)! Натам вървят световните работи - към пълно сбъдване на (уж) утопията, описана в "Междинното царство" (дословно това е значението на ДжунГуо = Китай) на англичанин ли беше, американец, не помня (и името, Косгрейв, Дейвид ли беше или друго) Аз прочетох само първите две книги (от общо девет май, под това заглавие) и нататък се отказах - стана ми страшно! А гейропата ще рупа ГМО от ФАЩ, и ще благославя (на майка) FDJ-йотката Меркел!
20 Януари 2015 21:28
Защото е патица. Патица по пекински е много вкусно.



Французите са родени гурмани, затова по инерция често им се приписва създаването на кулинарни шедьоври. Да не забравяме обаче, че образците на съвременното готварско майсторство, които познаваме добре, произхождат не само от Франция, но и от Италия…

Ако бракът на 14-годишната Катерина Медичи с наследника на френския престол беше осуетен, никога нямаше да опитаме изисканата патица с портокали например.
Потомката на един от най-богатите и влиятелни италиански родове още като бебе останала без майка, затова за нея започнал да се грижи чичо й. Благодарение на усилията му, които, както повелявало времето, били предимно съсредоточени в перспективата да се сключи изгоден брак, на богатата наследница й излязъл късметът да се омъжи на невръстната 14-годишна възраст. Избраникът Анри II бил от добро потекло, Орлеански херцог, бъдещ френски крал. Сватбата му с наследница на флорентински банкери била малко насила и мезалианс (неравен в социално отношение брак – бел. ред.), но Катерина била роднина на папата, а това тогава било равносилно на „Равнис! Мирррно!“ в католическия свят. Никой не си мислел, че Орлеанският херцог като втори кралски син ще седне на престола, освен съдбата, разбира се.
Катерина пристигнала във Франция с огромен багаж най-скъпи, изискани и нечувани предмети и с

цяла свита италиански готвачи
които много скоро станали доста популярни. Не е за учудване, понеже по онова време френските им колеги смятали за качествен хранителния продукт с най-висока цена, който бил донесен от най-далеч.
Италианската кухня изиграла ролята на революционна за френската. Историците се кълнат, че тосканското ястие Papero al melaransio станало патица с портокали; че сосът бешамел е по-изискан вариант на Salsa colla и че именно от Тоскана Франция наследила страстта към лука и омлета и навика да се слагат

зелени подправки в сиренето
Дворът на Катерина Медичи станал моден законодател не само на френската кулинария, но и по отношение на всичко, свързано с приготвянето и консумирането на храната. Историците пишат, че именно италианците научили европейците да си мият ръцете преди ядене – прави са, защото до 1533 г. това действие било непознато за френските люде. Заедно с готвачите и рецептите им Катерина донесла във Франция най-доброто венецианско стъкло, както и

посуда от италианския град Фаенца
откъдето и се родила думата „фаянс“.
Изневерите на краля съпруг (Анри II бил изцяло под влиянието на любовницата си Диан дьо Поатие.), кървавата Вартоломеева нощ, деколтетата и токчетата, както и колекционирането на отрови все още предстоели в биографията на Катерина Медичи… Но в началото 14-годишната флорентинка била известна по-скоро с това, че дошла във Франция със свитата си от готвачи, за да научи французите на изискан вкус. Чак после тя се превръща в най-загадъчната жена на XVI век.

ОРИГИНАЛЪТ

Патица с портокали
(Paparo alla Melarancia)


През 1835 г. Франческо Замбрини публикува книгата Libro di Cucina, манускрипт на неизвестен тоскански автор от XIV в. В нея са събрани много средновековни рецепти, сред които и една за печена патица с портокал. Рецептата, която ви предлагам, е най-близка до оригиналната тосканска.
Продукти: ►115 г ситно нарязано прошуто ► ситно нарязаната кора на 1 портокал ► 60 плюс още 30 г краве масло ► щипка настъргано индийско орехче ► сол и черен пипер ► 1 изчистена и опърлена патица ► половин чаша сухо бяло вино ► сокът, изстискан от 2 портокала и 1 лимон ► корите на 2 портокала и на 1 лимон, нарязани на ситни кубчета ► 2 с. л. ликьор „Гран марние“ или друг портокалов ликьор ► 1 портокал на резени за декорация
Приготвяне:
1. В съд смесете прошутото, ситно нарязаната кора на 1 портокал, 60 г краве масло, индийското орехче, солта и пипера. Със сместа напълнете и намажете отвътре патицата. Зашийте отвора с готварски конец. Отгоре посолете патицата със сол и черен пипер.
2. В голям и дълбок тиган или по-плитка тенджера разтопете 30-те грама масло на слаб огън. Веднага след като се разтопи, сложете патицата и я запържете равномерно до златисто от всички страни. Намалете котлона на средна степен и прибавете виното – оставете го да се изпари.
3. Добавете сока и кората на портокалите и лимона, още малко сол и пипер. Покрийте с капак и гответе на слаб огън около час и половина, докато месото стане нежно. Обърнете патицата през това време веднъж, за да е равномерно задушена. Ако се налага, долейте по време на готвенето малко бульон, за да не се залепи патицата за дъното на съда.
4. Когато е готова, извадете я в чиния за сервиране и я дръжте на топло. Намалете огъня и прибавете в соса ликьора. Бъркайте с дървена лъжица 2–3 мин и прецедете соса през фина цедка. Украсете патицата с резени портокали, полейте я със соса и я сервирайте топла.


http://chitanka.info/text/13519-dylgyt-kym-udovolstvieto
20 Януари 2015 21:35
Носете си новите дрехи,момчета...
20 Януари 2015 21:35
Аз може и да не съм прав, но патицата, абе не го обичам това ядене!
20 Януари 2015 21:36
Може да сме го чели , но пак ми хареса

Благодаря за писаницата Джимо

Поздрави от Варна : http://touchesofvarna.blogspot.com/
20 Януари 2015 21:37
https://www.youtube.com/watch?v=mSJRn2wRFwQ
20 Януари 2015 21:40
Ренег...,
20 Януари 2015 21:42




"Това, с известни вариации, не сме ли го чели вече? "


Чели сме го Ловки но пак е актуално , най малко във връзка с "Шарлито".
20 Януари 2015 21:42
Аз хубави US книги преведох, Хемингуей, Скот Фицджералд.

***
Произведенията на Хемингуей, Фицджералд, Стайнбек не са US, a
част от Световната Съкровищница на Човешката Литература.
Милиардите деца, прочели "Малкият принц" не възприемат Екзюпери като FR автор.
Великите таланти надрастват националните рамки и стават общочовешки.
Един Борис Христов не е BG певец, a световен артист.
20 Януари 2015 21:51
Световната Съкровищница на Човешката Литература



Тия свинщини на двете дегенеративни пияндита хемин. стай. с "Малкия Принци" ли ще ги сравняваш??? В съкровищницата нема место за подобни.
20 Януари 2015 21:57
руските (сибирски) ресурси at the end of the day НЯМА да попаднат в мазните потни кунки на международната демократична общност, а успешно ще бъдат "приобщени" към общността на ханците

Ханците не можаха да приобщат иранските ресурси и мецата взе и тях под опеката си, та ще приобщават мечите? Айде по-полека. Търговийка, да, съвместни проекти, може би - много голямо може би. Мецата откога им предложи да разработват барем един от 11-те териториално-промишлени комплекси-гиганти в района на БАМ, но ханците все си намират уважителни причини да не стъпват там. А БАМ е курорт в сравнение с "непокътнатия" Сибир, - но приобщаване?
По-кротко... Не всичко, което фърчи из книгите, се яде
20 Януари 2015 22:25
Не харесах Хемингуей от първия път, не го харесвам и до сега. Има нещо болно в него.
20 Януари 2015 22:34
То щото в Скот Фицджералд има нещо здраво може би ...

Ккакто и да е.

Днес имаме две в едно...

но и планината обичах, като я наближах, замирисваше на Gordon’s Gin.


Г-н Иванов
20 Януари 2015 22:41
Пак отворих писмото на ДИ (за да видя дали ВладиГео ме е удостоил с честта лично да ме "рецензира" /сторил си го, благодаря, съображенията ти са солидни/...), и какво да видя - ДРУГО е писмото веч, не е онова, "повтореното", което сума ти форумци, чевръсто сме изпонакоментирали!
Момчета, сядайте пак да прочетем истински ДНЕШНОТО писмо! А дежурния редактор на е-изданието да вземе да се саморазкритикува за допусната грешка!
Хай да четем сега и да ни е сладко!
20 Януари 2015 22:46

Maximus II
20 Яну 2015 22:25
Мнения: 5,033
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Не харесах Хемингуей от първия път, не го харесвам и до сега. Има нещо болно в него.


Е, да, не е бил гей.
20 Януари 2015 22:48
Нежна е нощта, макар че смятат "Зелените хълмове на Африка" http://chitanka.info/text/26850-zelenite-hylmove-na-afrika за провал.Предполагам,писана е рецензията от Денди,непушач и непияч ,но правилно политориентиран педал.Винаги съм мислел ,че заедно с "На лов в тайгата"http://knigite.eu/yan-kozak-lov-tajgata-p-8061.html (не намерих текста в електронен вид) си е чисто мъжки текст в един феминизиран свят.....туй оф топик ,де....Както би казал Каа (или "казала" "Радвам се да те видя,малки братко"...


https://www.youtube.com/watch?v=o1tj2zJ2Wvg

"Наблюдател" у нас е измислен от Тома Томов и Дмитри Иванов.Що разваляте удоволствието от един текст с вивисекцията му ?
20 Януари 2015 22:48
Привет, Майсторе Димитри! Благорарности за приказката ти!!!
20 Януари 2015 22:59
Това с обърканите писма хубаво се получи . Щеше ми се да коментира целия десант ДИ а не само персоната на Джим Кери .
20 Януари 2015 22:59
Не съм много съгласен, че Хемингуей не е US автор , а сент Егзюпери - не е FR автор. Всяка нация участва в световната култура със своите си постижения.

Но като стана дума за преводи, искам да изтъкна един друг принос в литературата на г-н Димитри Иванов - предговорите му към книгите на Робърт М. Пърсиг и на Съмърсет Моъм.
20 Януари 2015 23:03
Французите са родени гурмани,

Това на сръбски ли еНатисни тук? Да не би да са родени гурмета? На френски има разлика между gourmand и gourmet. На първото резултатът е дебелосерство.
20 Януари 2015 23:13
Бай Димитри,
Пропуснал си една от потенциалните кандидатки за президентския пост.
За Сталинка и Иринка - те са си ачик от комунистическо потекло, няма
съмнение. Но и те стават, щото сламеният човек и той от същото потекло.
Но в очите ни с особена светлина засия дългогодишната ни посланичка във
Вашингтон др. Елена Поптодорова по време на интервюто и по някаква
телевизия.
С какъв плам обясняваше колко безопасен е шистовият газ и колко опасна
за нас е особената корпоративна култура на Русия и трябва да се вардим
от нея.
Ей таквиз другарки искаме да са ни президентки ние - преминали през
железните проверки на ДС за да заемат преводаческия пост при бай Тодор
, преминали през БКП - БСП, минали под дъгата и не станали момченца,
а америански прислужнички.
20 Януари 2015 23:20
* Поради техническо недоразумение преди 2 часа бе публикуван текстът "Спомен".
Подозирам, че не е баш така. В текста на "Спомен" има следния текст:

"*** да му еб ...
- Виконте фландърски, виконтите не псуват като каруцари.
- Разликата между конт и виконт е като между фелдмаршал и фелдфебел. Фелдфебелите псуват.
"

А пък в новия текст "Дишай" има следния текст:

"Наум си го казах това, не бих му го казал на Джон Кери в очите, щото аз имам френско възпитание и спазвам le bon ton."

Свързани текстове, дет се вика. Грешката май е вярна.
20 Януари 2015 23:31
Русия е велика, тя унищожи цяло едно море, Аралското

Аралското море пресъхва от 4 000 години. Тогава е било толкова голямо, че с Каспийско море са били един воден басейн, а сегашните пустини в западна Туркмения са били дъно на това древно море. От своя страна, Каспийско море е било свързано с Азовско и Черно чрез днешната Кумо-Маничка падина, а аргонавтите всъщност не са плавали за Златното руно към чукарите на Колхида в днешна Грузия, а към Памир - изворите на великата река Окс /Амударя/ и великите градове в средното и долното й течение.
Интересното е, че в хилядолетния цикъл на пресъхване на района на Аралско море е имало и по-къси, от по няколко века, при които морето отново се запълвало с води. Такова завиряване е имало през XV век, когато на дъното му са останали мавзолеят Кърдери и селища като Арал-Асар, строени през X век, залети след половин хилядолетие и показали се отново на дневна светлина в наше време. Сегашният "малък" цикъл на пресъхване започва преди около 200 години, половин век преди Русия да колонизира региона.
20 Януари 2015 23:37
за да видя дали ВладиГео ме е удостоил с честта лично да ме "рецензира" /сторил си го, благодаря, съображенията ти са солидни/...

Удоволствието беше мое. Приятно ми е да взема отношение към нещо добре поднесено, незвисимо дали съм съгласен с него
20 Януари 2015 23:41
Интересното е, че в хилядолетния цикъл на пресъхване на района на Аралско море е имало и по-къси, от по няколко века, при които морето отново се запълвало с води.


Да, да, то кат Алдомировското блато къде Драгоман - тука има, тука нема.
20 Януари 2015 23:48
Borisov bil ganster Davai go pod sad kato Siderov 50,000 sa ti v kappa varzani otnovo.
21 Януари 2015 00:47
Ако бракът на 14-годишната Катерина Медичи с наследника на френския престол беше осуетен, никога нямаше да опитаме изисканата патица с портокали например.


Въпросното ястие е абсолютна гадост!

П. П. Опитах се да го ям у най-изисканата категория ресторанти в Париж - не става! Бих казала и - въпрос на вкус!
21 Януари 2015 00:53
То въобще изобщо патицата е абсолютна гадост - за ядене не става, за лов - жално е да се трепе живинката, за яйцата - що народ се изтрови със салмонелоза...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД