:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 320
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фирма ще казва какво да се съкращава в МО

До 66 хил. лв. ще струва анализът на структурата на министерството
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
В армията се очакват съкращения на 4600 души - чиновници и войници.
Въпреки че има повече от 700 служители с различно образование и специализации в чужбина, Министерството на отбраната (МО) реши, че няма капацитет да определи дали има звена, които се дублират. Заради това ще наеме външна фирма, която да направи анализа. За плановете съобщи "Медиапул", а по-късно бяха потвърдени от министерството. Анализът трябва да е ясен до 15 февруари.

Пред "Сега" от МО обясниха, че фирмата няма да казва колко души да бъдат съкратени, а само ще прави анализ дали има звена с едни и същи функции в министерството. Едва след това щяло да се реши къде ще се съкращава. Основният аргумент да се наеме външен изпълнител бил, че чиновниците в МО нямало да бъдат обективни, ако те изготвели анализа.

По неофициална информация поръчката ще бъде възложена чрез публична покана. Стойността й ще бъде между 20 хил. и 66 хил. лв. Не е ясно колко фирми имат капацитета да направят подобен анализ. Служителите на дружеството, което ще бъде избрано, трябва да притежават достъп до класифицирана информация на най-високо ниво.

Още миналата година военният министър Николай Ненчев заяви, че ще има съкращения заради намаления бюджет на армията, но не стана ясно как те ще бъдат направени. Според него в МО има дублиращи се структури и раздути щатове. Очакваните съкращения ще бъдат около 4600 души и няма да засегнат само чиновниците, но и армията.



РЯЗАНЕ

Миналата седмица Министерският съвет прие постановление за изпълнение на Закона за държавния бюджет, според което всички разпоредители с бюджет трябва да направят до 15 февруари анализ на структурите си, като предложат оптимизиране на разходите за персонал. До 28 февруари трябва да бъдат предложени промени в устройствените правилници. Същото се изисква от кметовете и председателите на общинските съвети, както и от управителните съвети на БНР, БНТ и БТА.
26
4544
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
20 Януари 2015 19:53
Ми то ясно какво ще остане от армията..Вижте снимката- 5 войника и 2 пушки..Да си ги подхвърлят
20 Януари 2015 20:03
Не е ясно колко фирми имат капацитета да направят подобен анализ


Доста са.
ЦРУ, Мосад, МИ-6, ФСС, МИТ....
Доста фирми има, дето ще се хванат да изкарат някой лев.
20 Януари 2015 20:06
Ангарев,
така се прави - ако искаш да режеш щата, викаш ВЪНШЕН консултант, който по наукообразно ти доказва, че требе да се реже! (Може и без външен консултант - щото то си е универсална истина, още от Принципа на Парето (Вилфридо, статистик, приятел на Дучето), че 20 % от личния състав върши 80 % от обема на работата!)
20 Януари 2015 20:13
Доста фирми има, дето ще се хванат да изкарат някой лев.
Така си е.. Само да знаеш рИформаторските фирми как са прегладнелииии И на тези мижави парички ще скачат до небесата..
20 Януари 2015 20:21
Ако държавата, в лицето на служителите си, включително тези в МО, чиито заплати плащаме, не е в състояние да установи какви функции имат звената и кои се дублират (щото, за да се установи второто, трябва да се установи първото и подозирам, че именно това им е невъзможно! ), то аз отказвам да финансирам подобна нефелна държава, която при това има наглостта и да го заяви
И не гражданите са виновни за нямането на държавата, а безумните ѝ харчове, които нормалните граждани естествено вече не желаят да поемат.
Сигурна съм, че ако се направи експеримент с плащанията за данъци и те се внасят директно в болници, детски градини, културни и научни институции, че и за отбрана (но не в горния вид или за безумни сделки за комисионни), много от нас ще внасят на драго сърце, че и повече от 10 %.
20 Януари 2015 20:24
deneb, споменатите от мен фирми ще го направят това и за без пари.

А този, който не може да установи не е държавата, а министъра.
20 Януари 2015 20:28
Бе, хептен за канарчета ни вземат. Шаламанов съобщи официално, че ще подпише договор с фирма, която фактически да ръководи МО, а сега... Щяло да има обществена поръчка. С определено изискване - названието на фирмата...
-------------------------------
Сайтът на Генек
20 Януари 2015 20:33
deneb-
Впрочем...благодарение на теб- бая сме наплашили МО-то
20 Януари 2015 20:37
Е колко му е да спретнем една фирма- deneb, Жана, Генек, Градския, Ловкия....Ще го въртим това МО,че пушек ще се вдига..Да не би мотиката и Осран да разбират повече от военна духова музика??
20 Януари 2015 20:48
С новото ръководство да не усъмнем в Цариград или Солун?
20 Януари 2015 21:07
При толова много дирекции, отдели и не знам си какви папконосци в МО - толкова ли не може да се направи сравнителен анализ от 2-3 звена , и на тази база да се вземе решение ?
Бая са огладняли тези от Реаниматорския блок , комай 10 -тина години и кусур костовистите от Седмия ден ги няма в коридорите на властта .....
20 Януари 2015 22:36
А този, който не може да установи не е държавата, а министъра.

Министърът - това е държавата - неин орган на изпълнителната власт.
комар1, аз анализи не ща да им правя, и то за пари, но това е потресаващо - показателно е доколко става дума за структура, способна да изпълнява възложените ѝ по закон функции в отбраната на страната при война.
Представям си при реални бойни действия да се наложи да се прави обществена поръчка или да се вика фирма за анализ на положението и необходимите действия
21 Януари 2015 07:24
deneb,
моля те, надявам се военния компонент поне да е У ред! да не се налага оперативните им планове да ги прави "подизпълнител".
а то иначе и всеки министър със съветник или няколко, съвет от съветници... за какво са министрите, да им се свеждат задачите ли?
21 Януари 2015 08:11
deneb
20 Януари 2015 20:21

21 Януари 2015 08:41
deneb точно така е - лесни пари за пълнене гушите! - а фуражките да не носят отговорност, да си ползват и привилегиите, и да си размотават кухите кратуни насам-натам
21 Януари 2015 08:51
Само аз ли мисля че щом е с покана, фирмата вече е известна, а може би са поръчали и резултата?
21 Януари 2015 09:29
Направо да го закриват това МО. Полза от него освен социална няма.
21 Януари 2015 09:57
Що се тръшкате, бре, тя тая фирма може да каже истината - че цялото министерство е за закриване и по-рационално ще ни излезе да аутсорснем цялата дейност по отбраната?


Хем по-модерно, хем по-пазарно, може само един кол-център да оставим в сградата на МО-2 до хотел Шипка, а самото министерство да го дават на ония от Червило и Блек Лейбъл, дето и без това са явно в отбраната, щом въртят Военния дом вече толкоз години...

Колкото до аутсорсването, мисля, че аскерът би дал доста добра финансова оферта с много офсетни дейности на място...

/Духа ли ви отнякъде? Генерал Вълков се върти в гроба, оттам е.../
21 Януари 2015 11:40
- Какво трябва да направим ?
- Да съкратим разходите !
- КАК ще го направим ?
- Ще похарчим 66 хил. лв. !
21 Януари 2015 12:06
Ако се остави на МО (а там са само чиновници) то след функционалния анализ (най-вероятно това ще прави фирмата) може да се окаже/докаже, че трябват още чиновници. Та затова външен консултант. Няма лошо, стига да е читава.
21 Януари 2015 13:39
Ако се остави на МО (а там са само чиновници) то след функционалния анализ (най-вероятно това ще прави фирмата) може да се окаже/докаже, че трябват още чиновници. Та затова външен консултант. Няма лошо, стига да е читава.

Е, и ако се окаже, какво? Смяташ, че МО се е загрижило за имиджа си и бюджета?!
И поради необходимостта от обективност ще ангажира фирма?! Читава?
Мили Боже!
И на такава въпиюща наглост и признание за некомпетентност се намери обяснение - виж ЗОВСРБ, виж други актове, виж най-после и устройствения им правилник.
И ела пак да ми кажеш кое на кого е работа в това министерство, че и в други (щото няма съмнение, прецедентът ще се ползва) и кое се възлага на търговски дружества и кое - не.
21 Януари 2015 14:25
Смяташ, че МО се е загрижило за имиджа си и бюджета?!
- ми не, не смятам
И поради необходимостта от обективност ще ангажира фирма?! Читава?
Нямам идея какво иска да прави шефа им. За някаква далавера, сумата е твърде малка, но пък знае ли човек. Може да иска обективен анализ, що да не наеме читава фирма. Може да иска конкретно да разкара някой, тогава ще си търси послушници.

И на такава въпиюща наглост и признание за некомпетентност се намери обяснение
- сори, такава е стандартната практика в големите организации. Няма значение държавни или частни.
актовете си ги чети сам, само не забравяй, МО е нещо различно от ГЩ и армията

21 Януари 2015 14:30
- сори, такава е стандартната практика в големите организации. Няма значение държавни или частни.
актовете си ги чети сам, само не забравяй, МО е нещо различно от ГЩ и армията

Какви големи организации, какви практики?!
А разликата между държавни и частни "организации" няма нужда да разяснявам.
И да, известна ми е разликата между МО, ГЩ и БА.
Актовете се четат, ако човек действително иска да участва компетентно (на форумно ниво) в дадена дискусия (и конкретно тази го изисква), но наистина - нито едното, нито другото е задължително, въпрос на лична преценка.
21 Януари 2015 15:00
Кат не могат на две магарета сламата да разделят и да разберат на кое магаре се дублира сламата а кое магаре стои гладно...тогаз да закриваме армията, да останат само сто души гвардейци там за щастлифтия ни президентин да се перчи а ще ги ползваме и за военни паради по Гергьовден...

...спестените милиарди...ще ги плащаме като такса на САЩ да ни пазят с техни войници и офицери...ако американците откажат милиардите да ни пазят, тогаз Руската Федерация...все някой ще се съгласи да вземе парите...

...а за уволнените ни войници и офицери България ще предложи безплатни курсове за преквалификация в сервитьори и бармани...защото като са в отпуск американските войници и ходят по заведения, някой ще трябва да им сервира...
21 Януари 2015 15:22
Обща численост на персонала в административните звена на Министерството на отбраната – 892 щатни бройки
това ако е малко???

Закона за отбраната няма нужда да чета, щото няма да се пише нова Стратегията за национална сигурност на Република България или нова Националната отбранителна стратегия или нови военни доктрини, хеле пък основните стратегии и актовете на Европейския съюз в областта на сигурността и отбраната и стратегическите концепции на НАТО.
Ще съкращават помощния персонал на министъра на отбраната. И както казах по-горе - администрацията има опит в размножаването.

пп Организации не е в кавички. Администрацията в частния сектор не е по-добра/по-различна, от тази в държавния.
21 Януари 2015 16:04
Мотиката що се прави на баш мотика??
Поне при 5 !!!!!! военни министъра преди него зам.министрите бяха 2 !!
Той ги направи 3..
Или??
Увеличи зам.министрите саааааамо с 50 %
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД