:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,357,873
Активни 74
Страници 15,459
За един ден 1,302,066
ПАРАДОКСИ

Защо толкова много майки и бащи зарязват децата си?

Над 3000 изоставени и болни деца живеят в 106 приюта. В същото време 400 от 2000 приемни семейства няма за кого да се грижат
2015 г. започна с новина за едва проплакало бургазлийче, изоставено от майка си в родилното отделение. После бегълката се оправда, че си отишла вкъщи, защото друго от децата й вдигнало температура. Истината е, че в България кошмарно често родилки зарязват рожбите си в болниците, а бургаският случай нашумя само защото ставаше дума за първото бебе за новата година в града.

От разни отчети и стратегии знаем, че България полага усилия да "деинституционализира" грижите за изоставени деца. Иначе казано, държавата закрива домовете за изоставени и осиротели и търси по-добър вариант за малчуганите - връща ги при родителите им или при техни близки, настанява ги в приемни семейства или им намира осиновители. Правителството на ГЕРБ дори прие "Визия за деинституционализация", където пише, че всички домове за сираци у нас трябва да изчезнат до 2025 г.

И се започна голямото деинституционализиране. Бяха инвестирани милиони - за закриване на 8 дома за бебета, за извеждане на децата с увреждания, които бяха забравени, за насърчаване на приемната грижа. Това е пробив, радва се всеки, загрижен за детското благосъстояние.Само че няма преломДържавната статистика твърди, че сиропиталищата за деца до 3 години вече са с 4 по-малко и в тях живеят малко над 1000 бебета. Тези данни обаче не казват най-важното, защото отчитат трайно пребиваващите, но премълчават новите попълнения. А страшната истина е, че всяка година повече от 1000 пеленачета биват изоставяни от майките си в родилното отделение и попадат в специализирана институция. После системата се задейства и започва да търси семейство на бебето.

Големият въпрос е защо се стига дотук. Защо толкова много майки и бащи зарязват децата си? Какво прави държавата, за да няма безотговорни родители и изоставени пеленачета?

Домовете за деца с увреждания продължават да са зловещи места, в които може да се снима филм на Хичкок. Не мога да забравя Могилино. Децата там бяха докарани до ръба на оцеляването, а някои нарекоха трагедията им "живи скелети". Този дом на ужасите, както и повечето сиропиталища за деца с недъзи, са забутани на далечни, изолирани места - сигурно за да не всяват смут в гражданството.

Похвално е, че държавата реши да закрива тези приюти. Но и тук има уловка. Същата уловка, която наблюдаваме и в домовете за деца, лишени от родителска грижа, където живеят сираци от 7 до 18 години, физически здрави, ангажирани в образователната система. За последните 10 години домовете за деца, лишени от родителска грижа, са намалели два пъти до малко над 50, а техните обитатели са се свили от 7200 до 1200. Впечатляваща статистика, нали - все по-малко домове, все по-малко деца в институции, заместващи семейството. Има обаче клопка, която е невидима за гражданството.На мястото на "закритите" социални домове никнат... новиСамо че вече ги наричат центрове за настаняване от семеен тип. Класически пример откриваме в град Добрич. Там на мястото на закрития дом, в същия двор, в същата сграда, на два различни етажа, се помещават два центъра за настаняване от семеен тип, в които живеят по 15 деца. Персоналът е същият, от "закрития" дом, децата са почти същите. Само табелите са чисто нови. Дали преименуването е повишило качеството на грижата за изоставените хлапета? Как мислите?

В град Червен бряг се намира нова къщичка, в която се настаняват младежи с тежки увреждания от цялата страна. Всичко е ново, удобно и уютно. Но порядките са като в онези приюти, мрачни като филм на Хичкок. Новите табели и прясната боя не решават проблема за истинската грижа, те не могат да заместят семейния уют и родителската отдаденост.

Към проблемите в тази сфера се добавя и следният феномен - приемните семейства са много, но няма деца за тях. Ако се вярва на държавната статистика, над 3000 деца живеят в 106 дома за изоставени. В същото време в 400 от 2000 приемни семейства няма настанени деца. Удивително, нали? Дължи се на устрема на чиновниците да развиват приемна грижа и да рапортуват високи резултати. Имаше ясна цел - за една година да има нови 500 приемни семейства. Само че, когато нещо се прави на конвейер, качеството страда. Социалните работници "вербуват" все повече кандидати за приемни родители, които не могат да четат, нямат ясна мотивация или пък не разбират достатъчно добре приемната грижа.

Шокиращото е, че тъй като приемната грижа е регламентирана професия, в бюрата по труда в страната често може да се чуе как трудов консултант насочва безработен да стане приемен родител. И то при положение че вече има "опашка" от приемни семейства, които чакат деца. А в същото време домовете за изоставени и осиротели са пълни с деца, които копнеят за внимание и семеен уют.

Но домовете си ги държат - с неприкритото одобрение на социалните служби. Все пак трябва да има социални домове и те да са достатъчно населени, иначе ще трябва да ги закрият и тогаваще се наложи да се търси работа на освободените служителиПродължава и порочната практика да се лъжат кандидати за осиновители да станат приемни родители, за да "тестват стоката" и да станат по-лесно осиновители. В приемната грижа започва все повече да влиза некачествен капитал - това се отнася и за социалните работници, и за приемните родители. Накрая жертви си остават децата.

Хиляди пренебрегнати и отхвърлени деца са поверени на близки и роднини, когато родителите са дезертирали от задълженията си. Идеята е децата да бъдат защитени и да живеят в дом, не в приют. Но помните ли случая с "русия ангел"? Изтъргуваното от майката момиченце си имаше братя и сестри, които бяха предадени на грижата на лелята, в съседната къща. При посещение социалните работници откриха, че децата не са при леля си, а при майка си. Сега хлапетата са в социален дом.

Деинституционализацията - по принцип чудесна идея, у нас е на път да се превърне в реинституционализация. Национален спорт е да извеждаме децата от едни домове, за да ги настаним в други, често на същото място, със същите възпитатели, но с нови легла и нови табели.

Системата третира приемните семейства като санаториуми за изоставените деца. След кратък оздравителен престой там детето се предава "чисто ново" на осиновители. Грижите, емоциите, разходите си остават за сметка на приемното семейство. Ако, не дай, Боже, приемен родител се оплаче от нещо, социалните служби го обявяват за негоден и го заличават от регистъра. Административно.

Издръжката на едно дете в социален дом или някой от новите центрове е около 7000 лева годишно. Не броим даренията. Според вас кое е по-доброто решение - да се правят домове/центрове или да се провежда умна политика за семейството и децата, която да пребори явлението "изоставяне"?ИЗОСТАВЕНИ

Все повече майки се отказват от децата си и ги оставят веднага след раждането. Само във Варна след коледните празници са получени 9 сигнала за деца в риск от изоставяне, съобщи началникът на отдел "Закрила на детето" в града Анна Конукова пред "Фокус". "Сигналите са постъпили от родилни отделения. След новогодишните празници в отдела са постъпили други 5 сигнала. Два от тях се отнасят за деца, приети за лечение в болница и изоставени", допълва тя. По думите й едно от тези деца е на година и 3 месеца и е прието през нощта в детското отделение с бронхопневмония. Майката го оставила и отишла да ражда четвъртото си дете. След като била открита, специалистите установили, че тя не може да се грижи за болното дете и то ще бъде временно настанено в приемно семейство.

В Пазарджик последното бебе за миналата и първото за тази година бяха изоставени в болница. "На Богоявление има още едно изоставено дете", съобщиха от болницата пред Нова тв. "Причината бебетата да останат без дом е невъзможност на майките да се грижат за тях поради социални причини", категорични са специалистите.

16
4688
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
21 Януари 2015 20:24
Да, това, че децата се местят в приемна грижа или в Центрове от семеен тип не значи, че не са изоставени.

Деинституционализацията до момента ни струва над 220 милиона, грижата за тези деца е по-качествена, но успехът спира дотук. Броят на децата, за които се грижи държавата всъщност расте - с около 300 деца всяка година повече от предишната.

Годишно само за приемна грижа даваме над 25 милиона.
В Центровете за настаняване издръжката е над 7000 лв., авторът греши - за деца без увреждания е 8633 лв. на дете на година, за деца с увреждания - 9049 лв., но тези средства постоянно се допълват - с общинско дофинансиране, проекти, дарения.

Всъщност авторът не се спира много на заявения проблем - ЗАЩО изоставят децата си. Споменава съвсем накрая - от бедност. Не е основната причина. Ако беще по-точен в данните за профила на майките и бащите, щеше да има и по-точен отговор.

21 Януари 2015 22:20
На това ли на Запад му казват cuckoldry - поведение на кукувици?
21 Януари 2015 22:33
Както казва д-р Спок - за да е добре едно дете, трябва да е добре майка му.

Какво очаквате?

След като за майката няма перспектива - по-добре е да захвърли бебето, поне 1 на хиляда може да си намери късмета.
21 Януари 2015 22:34
Излезе два пъти...
Но в рамките на редакцията ще си продължа мисълта.

Какво искаме?
Ккави са вариантите?
Майка да убие здраво дете, за да не се мъчи по институции?
Родителството да стане професия?!?
21 Януари 2015 23:17
Не, Чочко, не е това.
Този термин се отнася до отглеждането на дете от баща, който не подозира, че биологически то не е негово. Има го във всички култури, включително много рестриктивни към жените африкански и азиатски култури. По-висок е в някои страни (Мексико - 11% срещу Великобритания 1,3%), в по-нискообразовани социални слоеве, в маргинализирани общности.
21 Януари 2015 23:19
След като за майката няма перспектива - по-добре е да захвърли бебето, поне 1 на хиляда може да си намери късмета.

Ами не знам каква перспектива имате предвид.
А също и какъв късмет...
21 Януари 2015 23:50
Там на мястото на закрития дом, в същия двор, в същата сграда, на два различни етажа, се помещават два центъра за настаняване от семеен тип, в които живеят по 15 деца. Персоналът е същият, от "закрития" дом, децата са почти същите. Само табелите са чисто нови. Дали преименуването е повишило качеството на грижата за изоставените хлапета? Как мислите?


не мисля. нямам данни, които да анализирам и да превърна в информация. а информация, от която да стигна до извод - съвсем. поне някоя и друга снимка от преди и сега не намерихте ли? свидетелство от очевидец /не от персонала, авторът е предубеден към него/? разни документи за приходи и разходи /виж първия постинг/? нещо, каквото и да е, основаващо се на данни и различно от елементарното внушение, което се мъчите да направите?

лоша работа,
Александър Миланов

недовършена и неубедителна.
21 Януари 2015 23:57
Ясно е защо в 90 на 100 от случаите: липса на каквато и да е отговорност. А отговорността започва още със сексуалния контакт - въобще дали майката може да разчита на мъжа, дали ще могат заедно да отгледат децата си, какво им предлагат. Обикновено в такива домове имаме бая тъмнозелени нашенчета, които имат в биологичните си семейства поне още 5-6 братчета и сестричета. Обаче се съмнявам да има когато и да е системни мерки по тоя въпрос, понеже бизнеса с институции е много голям.
22 Януари 2015 00:00
Хабер си нямаш, авторе. А с оглед социалната значимост на темата, неистините в горния текст превръщат самонадеяността на автора в безотговорност. Жалко е материал с така ниско качество да се прочете в уважаван вестник като СЕГА.
22 Януари 2015 00:02
Ккави са вариантите?
Майка да убие здраво дете, за да не се мъчи по институции?


Ами то и папата го каза вчера - не бива хората да се плодят като зайци, даже той говори вече за "отговорно родителство".
Има контрацепция. Една спирала е 12 лева.
Ако все пак се е родило - вече я няма онази стигма като преди 20-30 години, има и помощи - гледай си го.

А какво ще кажете за онези, дето раждат по 3-4-5, по 10 и повече деца и все ги изоставят?

Всъщност споменатото "кукувичество" може да се използва донякъде като обяснения, но не в горния смисъл на думата: тъй като еволюционният успех се измерва с репродуктивния успех, онези, които те карат да им отглеждаш поколението, са по-успелите. Представете си мъж и жена без никакъв ресурс (образование, социални умения и т.н.), но другите инвестират в поколението им (само за 2 деца в приемна грижа или социална услуга минимум 1500 лева месечно (а по-вероятно повече) само за отглеждането им в качествени условия.

Казвате поне 1 на хиляда да има късмет...

Дано е така. Приемната грижа със сигурност е по-добре, отколкото старият тип домове. Но пак да се запитаме - защо ги изоставят, КОЙ ги изоставя?
Преди 25-30 години е било по-друго - стигма, нямаш много помощ, много е трудно дори града да смениш (жителството).
Сега обаче профилът на изоставящите е по-друг, причините са по-други в повечето случаи.
По-лесно ми е да насоча към отговора чрез едно изследване на Харвардския университет - Букурещкият Проект за ранна интервенция (BEIP). Има ред статии за резултатите от него, той е лонгитюден. Статиите са общодостъпни.
Та съвсем накратко:
Прави се много пълно психологическо изследване по утвърдени методи на около 130 деца в най-ранна бебешка възраст от социални домове - без никакви увреждания, без фетален алкохолен синдром или микроцефалия. На случаен принцип (по жребий) половината се настаняват в подбрани, образовани и подкрепяни постоянно от харвардски психолози приемни семейства, с множество играчки, занимания и пр. Другата половина остава в социалните домове.
Има и контролна група от избрани по същите критерии (възраст, здраве) и на случаен принцип деца от Букурещ.
Периодично оценят развитието им - до осемгодишна възраст.
Децата в приемни семейства се развиват малко по-добре от децата, останали в институциите - прескачам междинните измервания, но на 8 г. тяхното IQ е средно 81,46.
Децата, останали в институции достигат средно IQ 76,16.
Децата от най-случайно избрани букурещки семейства имат средно IQ 107.

Интелектът не е всичко, но аз не забравям и за душевните рани на всяко изоставено дете.

22 Януари 2015 02:06
Чувствам се нещо прецакан май. Дечица са, ама ако е вярно това за крушата и дървото...

Ма това момче за други работи мисли въсъщност
400 от 2000 приемни семейства няма за кого да се грижат

Става дума за бизнес, а?
Българинът на брашното евтин, на триците скъп, сеща се след дъжд качулка, пуска някой в стаята, пък той му се качва на леглото и накрая битият бит...?
22 Януари 2015 08:26
Докато не се намали раждаемостта в индиянския етнос, да се спрат помощите за повече от две деца и ако се разбере, че са оставили в институция другите си децата , да им се спират помощите - ще видите как цветнокожите сами ще ходят в домовете да си вземат децата за да си ги отглеждаг.
22 Януари 2015 09:11
Firmin
22 Януари 2015 00:00
Хабер си нямаш, авторе.

Ами ти като си имаш хабер , кажи :
1. Защо майките в Африка , живеещи при много по-тежки условия имат по 7-8 деца и не ги захвърлят , а нашите захвърлят дори първото си дете ?
2. Защо не се показва статистика колко от децата са от ромски произход , колко от "неблагополучни семейства" , колко от самотни жени за да си направим и ние някакъв извод ?
3. Защо се позволява да се гаврят и с децата и с тия , които искат да осиновят деца , разтакавайки ги умишлено за да се запази бройката деца в заведението и да не остане някоя "лелка" без работа ?
За последното трябва не само съд и затвор , но и бой , много бой !
22 Януари 2015 09:14
4o4ko_4
22 Януари 2015 02:06

Може и да става дума за бизнес - да уредим наши хора да получават помощи за гледане на дете , пък тия дето искат наистина да си осиновят - да чакат ! И за тези важи последното изречение от горния ми постинг !
22 Януари 2015 09:24
Чоки, знаеш ли че в домовете има само цветнокожи деца за отглеждане и родителите които искат да осиновят детенце чакат , защото не искат такива.
22 Януари 2015 09:57
Защо не се показва статистика колко от децата са от ромски произход , колко от "неблагополучни семейства" , колко от самотни жени за да си направим и ние някакъв извод ?

Има такива статистики, но се счита за политически некоректно да се говори публично за това. В ред домове 100% от децата са с ромски произход, но все пак донякъде зависи и от региона. Освен това родителите се самоопределят по отношение на етноса си, така че, макар че виждаш, че майката е ромка, тя се заявява като българка или туркиня. Най-често данните са за около 80% деца от ромски произход в институциите и в приемна грижа.
Българчета се оставят днес почти само ако са с увреждане. Именно затова много семейства чакат с години, докато успеят да осиновят - все пак повечето българи предпочитат да осиновят българче, турците - турче и т.н., а биха искали и да е здраво, особено в интелектуално отношение. Разбираемо е, ако нямат друго дете. Но все по-често българи осиновяват ромчета.

Защо се позволява да се гаврят и с децата и с тия , които искат да осиновят деца , разтакавайки ги умишлено за да се запази бройката деца в заведението

Няма такова нещо днес.
Проблемът е, че хората искат здрави деца, по възможност без умствено изоставане и по възможност от собствения им етнос, по възможност да е още малко на възраст. Освен това при доста от децата няма съгласие за осиновяване от страна на майката (родителите), а ако го посещават поне веднъж на 6 месеца няма основание и да бъде включено в регистъра за осиновяване, дава се на приемно семейство.
А относно бройката - не е трудно да се "попълни" бройката, желаещи да си дадат децата да им ги отглеждат винаги има, макар че социалните служби се борят с това и процедурата не е като едно време.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД