:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Архитекти са против най-ниската цена за санирането

СНИМКА: БГНЕС
Експертите поискаха контрол над общините в санирането.
Критерият "най-ниска" цена при обществените поръчки не работи не само у нас, но и в Европа. Защо го залагаме отново при санирането и инвестирането на 1 млрд. лева. Това попитаха архитекти и неправителствени организации по време на дискусия вчера, когато беше първият ден за подаване на заявления за участие в националната програма за обновяване на многофамилните домове.

Общините вече могат да приемат заявления за интерес от сдруженията на собствениците, които трябва да са постигнали 100% съгласие за участие. В София някои кметства имат информационни табла за програмата, на сайтовете на районните администрации също може да се прочетат подробности, показа проверка на "Сега".

Според арх. Николай Гълъбов "обществото няма интерес от постигане на най-евтиния продукт, защото има опасност санирането да се изпълни с ниско качество и ниски цели на енергийна ефективност". От регионалното министерство обаче обясниха, че първо ще бъдат направени енергийните одити, след които за всяка сграда ще се разпишат изисквания за конкретните мерки. Така във всеки пакет за обществена поръчка ще има параметри в зависимост от състоянието на блока и ще бъдат записани съответните материали и дейности. Поръчките ще са отделни - за проектиране и за строително-ремонтните работи. Само някои обекти, при които една фирма ще изпълнява и проектирането, и санирането - т.нар. инженеринг, ще се изпълняват по т.нар. икономически най-изгодна цена. Това са по-сложните обекти в по-лошо състояние.

От бранша предупредиха, че държат на публичност в договорите, защото в много общини "едни и същи архитекти правят всички публични поръчки". От коалиция "Достоен дом" пък предложиха да се дава приоритет на най-старите сгради, на тези с много собственици с ниски доходи или където се харчи най-много енергия. Не бил предвиден и механизъм за това как ще се генерира възвръщаемост на финансирането.

Още за санирането - на 9-а, 12 - а и 13 - стр.
4
2168
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
02 Февруари 2015 19:53
Архитектите са специалисти по красотите и завъртулките. Санирането е от компетенцията на завършилите специалност "топлотехника" във ВТУЗ.
02 Февруари 2015 22:31
"обществото няма интерес от постигане на най-евтиния продукт, защото има опасност санирането да се изпълни с ниско качество и ниски цели на енергийна ефективност".
Какви са "целите на енергийната ефективност"? Ако една панелка с 200 апартамента бъде санирана, след десет години как ще се отчете "енергийната ефективност"? Например, ако в момента се обитават 150 апартамента със средна ел. сметка от 100 лв. месечно, сиреч сега имат разход от 15000 лв. за ел. енегрия, то след десет години може да имаме 100 обитаеми апартамента с по 200 лв. месечна сметка. Сиреч преразход от 33% на енергия. Пък ако са обитаеми всичките апартаменти, ще имаме преразход 166%. Супер "енергийна ефективност"!
А кварталите без канализация (22% само в София), с проблемно водоснабдяване, електроподаване (дори и заради кражби), топлоснабдяване (увредени тръби поради ремонтни работи от трети лица), как ще бъдат енергийно евтанизирани, опс ефективизирани? А сградите, които бъдат санирани, ще бъдат ли подлагани по решения на градския архитект на "подкопаване" от ново строителство? Достатъчно е само инфраструктурата да бъде "уплътнена" и да станат наводения като в Мизия или като сега в Бургас. И язък за санирането! По-точно - за санираните, щото саниращите ще са се облажили двойно и тройно.
03 Февруари 2015 12:39
Омръзна ми да обяснявам че ако не се проверяват и обновят фуги и връзки лепенето на стиропори и красива боичка е пълна глупост! А че цената няма да е най- ниската- това се знае и без протести- нали общините трябва да се файдосат с някой %(агенция ЕЖК казва 30)
03 Февруари 2015 17:09
Някой може ли да ми обясни нещо по повод това саниране. Значи, преди малко се обади майка ми, която живее в блок ЕПК. Вчера били правили събрание относно санирането. Да, но аз преди няколко години извърших такова в нейното жилище. Направих външна и вътрешна изолация, поставих дограма с троен стъклопакет и т.н.
Доста семейства също са си санирали жилищата и на въпросът, какво ще се прави с тях, никой не е успял да даде еднозначен отговор. Ако приемем, че тези жилища няма да се санират повторно, то тогава няма логика собствениците им да влизат в сдружението. Другата възможност е вандалска и нелогична - да се премахне направеното от хората и да се замени с по-некачествени материали!!! Аз ще се консултирам с юрист, но ми е интересно дали някой има яснота по такъв казус?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД