:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 291
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Министър Лукарски ще изпитва търговските аташета

Кабинетът "Орешарски" водел на сегашния с 3 към 1 в партийните назначения
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Повече от три месеца след влизането си в икономическото министерство ресорният министър Божидар Лукарски (в средата) успя да представи заместниците си - Даниела Везиева и Любен Петров.
Търговските аташета ще минат "писмен изпит", за да докажат, че се справят с работата си. Атестацията ще бъде направена до края на февруари, обяви вчера икономическият министър Божидар Лукарски. Той представи 5-те приоритета, по които ще работи ведомството му в този мандат. Те са свързани основно с подкрепа на малките и средните предприятия, насърчаване на инвестициите и намаляване на регулациите за бизнеса.

Според Лукарски част от търговските аташета не се справят с работата си, а някои от тях директно се ползват с "дипломатически имунитет" и смятат, че са несменяеми. Тъй като идването им до България ще струва много скъпо на бюджета, първоначално те ще бъдат препитани писмено. Вариант било и да се привикат в България през летните им отпуски и това да спести пари.

Още през декември Лукарски се зарече, че част от търговските ни представители в чужбина ще бъдат съкратени, след като се види какво точно вършат. Причината е, че те работели основно по дипломатически казуси и не се опитвали да привлекат инвеститори. "Работата им е важна, защото 85% от инвестициите идват от дестинации, където имаме търговски представители. Около 94% от привлечените туристи също са оттам", обясни Лукарски.

Такава мярка беше предприета през 2009 г., когато тогавашният икономически министър Трайчо Трайков директно заплаши, че ще отзове над 80 търговски представители, и през годините техният брой бе съкратен. "До миналата година за икономическото министерство работеха 63-ма търговски представители, а сега те вече са 61, защото двама от тях - в Москва и във Франкфурт, преминаха към министерството на туризма", обясни вчера заместник-министърът на икономиката Любен Петров. Годишната издръжка на всички тях е около 6 милиона лева.

Запитан за кадровите рокади в държавните фирми, министър Лукарски обясни, че не се притеснява от партийните назначения. "Те са направени с моя подпис. Направил съм преглед на това, което е назначавано като партийни кандидатури по време на кабинета "Орешарски", и съотношението е 1:3", обясни той. Въпросът бил дали шефовете на предприятията си вършат работата. "Хората, които си вършат работата, независимо кога и от кого са назначени, остават на мястото си", заяви той и даде за пример изпълнителния директор на държавната компания "Индустриални зони" - Атанас Ненов. Последните смени в това дружество са от края на миналата година, когато на мястото на Валери Андреев в съвета на директорите бе назначен Николай Ценков. Напоследък имаше ключови промени в управителните органи на ключови дружества като "Кинтекс", "Ел Би Булгарикум" и др.



НА ТЕЗГЯХА

ВМЗ-Сопот не бива да се продава, смята икономическият министър Божидар Лукарски. Компанията "Агенция за дипломатически имоти" (АДИС) обаче можело да бъде продадена, макар че МВнР, под чиято шапка е тя, е дала отрицателно становище. "Като изключим забележката за военнопромишления комплекс, нашата идея е, че колкото повече стратегически дружества бъдат извадени за приватизация, толкова по-добре, за да може да се осигури свеж ресурс, което е силно оръжие в борбата с дефлацията", обясни той.
1
2528
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
02 Февруари 2015 20:43
А този ръб кой ще го изпита?? Или направо изрита??
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД