:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 259
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Президентът бави указа за назначаването на шефа на ВКС

Президентът Росен Плевнелиев и вчера не подписа указ за назначението на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд. Той е завършекът на процедурата по избор, проведена от Висшия съдебен съвет (ВСС) на 29 януари. За сравнение - предишния път, когато се наложи да подпише подобен указ - за назначението на Сотир Цацаров за главен прокурор, Плевнелиев го направи по-малко от 24 часа след като съветът проведе избора. Засега от администрацията на държавния глава не обясняват причината за протакането. Срок за издаване на указ няма, но ключовият върховен съд е без титуляр от ноември м.г. По конституция Плевнелиев има право веднъж да наложи вето върху избора на ВСС.

Междувременно Съюзът на съдиите в България и пет неправителствени организации призоваха президентът да проведе публични консултации, преди да реши дали да подпише за Панов. Те сочат, че критериите, по които ВСС направи избора, са останали неясни, че е нямало гаранции за равнопоставеност на двамата кандидати за поста и тайната на вота в съвета, както и че е била игнорирана съдийската подкрепа за конкурента на Панов - Павлина Панова. Освен това резултатът от избора е бил ясен още преди провеждането му. Припомня се и че въпреки критиките в последния доклад на Брюксел мнозинството в съвета отказа да гласува с бюлетини, а предпочете компрометирания електронен вот.

Панова, която събра едва 6 гласа в своя подкрепа, е зам.-шеф на Върховния касационен съд, а Панов е редови административен съдия.

2
1958
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
02 Февруари 2015 19:54
Кому ли казаха за Цацаров: "Ти си го избра"?
---------------------------------------
Сайтът на Генек
02 Февруари 2015 19:59
Тези дни се събраха много празници и това вероятно е причината за забавяне на подписването .
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД