:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МО пак се договаря с Русия за ремонта на МиГ-29

Министерството на отбраната пак смени рязко позицията си за ремонта на изтребителите МиГ-29. Седмица след като военният министър Николай Ненчев обяви, че няма да сключи договор с Русия заради раздутите цени, стана известно, че е изпратил покана до Руската федерация за нови преговори. Не е ясно на каква цена ще стане това, за ремонт на колко изтребителя става дума, нито за колко години ще бъде новият договор. Опцията за купуване на западни изтребители също не била отпаднала.

За изпратената покана съобщи пред Нова телевизия командващият ВВС ген. Румен Радев. Преди дни той алармира, че ако не се вземат спешни мерки, през май ще летят само два МиГ-29. Стигнало се дори до обсъждане на възможността да поискаме помощ от НАТО за охрана на въздушното пространство.

Досега Ненчев се заканваше, че ще даде ремонта на Полша, тъй като предложението на Москва било много скъпо. "Плащаме три пъти над цената, която ни дава заводът за поддръжка на тази техника, защото минава през няколко фирми посредници от руска страна", обясни на 23 януари военният министър пред БНТ.

"Полша няма как да поддържа и ремонтира изтребителите ни МиГ-29, тъй като няма лиценз за това", каза пред "Труд" космонавтът Александър Александров, който е представител на руската компания РСК "МиГ" у нас. "Няма никакви посредници и цените в България са много по-ниски от тези в Полша. Не мога да говоря с конкретни числа, тъй като от МО не са правили никакви заявки за резервни части и за ремонтни дейности", поясни Александров.



СМЕТКИ

В доклад на ръководството на ВВС до бившия военен министър Ангел Найденов се казва, че възстановяването на 16 МиГ-29 ще излезе много скъпо - около 97 млн. лв. Отделно обаче ще трябва да се плаща за оборудването, работата, услугите, доставяни от западните фирми, а също така разходите по подготовка на самолета за облитане, гориво и гориво-смазочни материали. Затова прогнозите на МО са, че цената ще достигне 75 млн. евро, или 150 млн. лв. При това България трябва да достави сама необходимото западно оборудване и да възложи на друга фирма да го интегрира в МиГ-29.

7
2393
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
02 Февруари 2015 19:51
Т'ва, Ленинското оро е познато от има-нема 100 годин - една напред и две назад, после обратно и постоянно "бег на месте"..............
02 Февруари 2015 20:04
С риск да се повторя - старата пералня си иска стария техник.

Понякога и с новите е така.
02 Февруари 2015 20:15
Амии..Сега мотиката взема една маргаритка и започва да къса - МИГ- Друга щайга- МИГ- Друга щайга и какво стане накрая- това ще бъде Впрочем...мотиката заведоха ли го на някое летище да му покажат истински военен самолет???
02 Февруари 2015 20:20
Тия мъ измориха - и с потока същото
03 Февруари 2015 09:22
За пръв път се говори за конкретни цени, които са силно за модернизирането на МиГ-овете.
Ремонтирането на 16 самолета ще струва 100млн лева.
Закупуването на 8 на старо - 800млн лева.

Коментарът е излишен.
03 Февруари 2015 09:40
Ми..що не си купим F-35? Нови, евтини (135 милиона $ броя), +подръжка, укрития с климатици, масла и гориво по американски цени (марсиански +1000% печалба), с вградено чуство за хумор (SU-35 ги правят смешни), смяна на ел. платки на всеки 6 месеца, (иначе тухлата не лети). Или поне F -16-последните новини са за 11 загинали в Албасете-Top Gun европейски-(2 гръцки летци и 9 френски и някой и друг ранен). Ама ние като ги побългарим ще са чудо!
03 Февруари 2015 11:59
с вградено чуство за хумор (SU-35 ги правят смешни)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД