:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,362,518
Активни 142
Страници 6,286
За един ден 1,302,066

Парламентът зацикли по вечния дебат за възродителния процес

Обсъждането на шест проекта за промени в Наказателния кодекс в парламента се превърна в буквално повторение на дебата от м.г. за отмяна на давността за престъпленията на комунистическия режим и в частност за насилственото преименуване на българските турци. Предложението за поправката е на ДПС, а въпросът отново бе политизиран от партиите. Останалите пет законопроекта изобщо не станаха предмет на 3-часовата дискусия, въпреки че някои от тях засягат далеч по-актуални проблеми, като завишаване на наказанията за детска порнография, отмяната на наказателна отговорност при самозащита и пр.

Тон даде депутатът от ГЕРБ и бивш седесар Методи Андреев, който обвини ДПС в политическо лицемерие и опит да мобилизира електората си с поредното повдигане на темата. "Да правиш търговия със скръбта на хората е патент на ДПС", заяви Андреев. И отбеляза, че когато ДПС е на власт, прави пари с "Мултигруп" и "Кой", но когато е в опозиция, изведнъж се присеща за възродителния процес. Депутатът изчисли, че през всичките 304 месеца на прехода ДПС е било във властта 149 месеца, а не е предприело нищо за овъзмездяване на жертвите на насилственото преименуване.

В отговор Тунчер Кърджалиев от ДПС постави диагноза на Андреевата превъзбуда: "Когато говорите от тази трибуна и в устата ви е ДПС, усещам някаква нервно-вегетативна симптоматика. Очите ви изкачат от орбитата, дишането ви се учестява, имате пот на челото, вероятно има и други органи, които са променени". От ДПС напомниха на Андреев, че ако клеветите му по адрес на движението бяха верни, партията нямаше да е в парламента. "Тези, които упрекват ДПС за "Кой", да кажат: "Кой" осъществи крадливата приватизация и беше ли тя задкулисие? Когато говорят за ДС, да кажат има ли Буда божества и кои са те? И в кои ПГ са милиционерите от времето на възродителния процес?", включи се в престрелката и Мустафа Карадайъ.
10
2166
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
20 Февруари 2015 20:08
Депесарите искат да бъде вечен дебат. А такъв няма. Има нагли опити да се рекетира. И се чудя защо никой не им отговаря в техния стил: "А за 500-те години?"...
--------------------------
Сайтът на Генек
20 Февруари 2015 23:53
Диагнозата е ясна,Тунчай - тя не касае Методи Андреев ...
Освен турянето на пипер във всичката рана на България, друго люто имаш ли ???...
21 Февруари 2015 10:54
"А за 500-те години?"...

А за тракийските бежанци ?
А за българските имоти в Цариград?
А за турцизирането на цариградските българи?
А за атентатите и жертвите на гара Буново и др. ПРЕДИ т.н. възродителен процес?
А за привилегиите на българските "турци" по време на социализма?
А за.................
21 Февруари 2015 18:45
Само това остана на доносниците от ДПС - да вият като помияри за някакъв си възродителен процес и да го изкарват най-сериозния проблем в момента.
Но очевидно останалите политици са пълни тутки, че не са повдигнали въпроса за изплащането на обезщетенията по Анкарската спогодба. Или сезиране на КС по въпроса дали ДПС има право да съществува. И още куп други неща. Явно хидроинженерът Сава добре е постлал на всички.
21 Февруари 2015 18:47
Има две дъвки които много обичат политиците
Едната са досиетата на Държавна сигурност, любима на седерунгелите и Боко след като си спомни за дядо си, а забрави, че е завършил школата на ДС и е преподавал там. И другата дъвка е на ДПС, за възродителния процес.
Сега, тъй като съм имал неприятности преди 1989г. (сакън не се пиша пострадал - известно е, че съм радикално ляв), но понаучих някои неща. В нашия имнститут имаше 2 -ма на които не се разрешаваше да ходят на Запад, единият бях аз. Аз намерих един съученик, който работеше в ДС и го питах "Абе защо муи пречите", а той ми каза "Не сме ние, от институва ви е". Основната информация за всеки един идваше от Градския комитет (или общинския) на БКП или комсомола по месторождение и решенията се вземаха в учрежденския комитет на БКП . Разбира се от ДС също е идвала информация, но тя се е отнасяла за това дали си правил опит да бягаш или си имал антинародни прояви и т.н. Основните решения за кариерно развитие се вземаха в учрежденските комитети на БКП. Там разбира се директорът имаше основна роля, както ин партийния сектретар, т.е., всичко зависеше от хора. За да превъртнат БКП в БСП Лилов и Луканов стовариха цялата вина върху ДС. За СДС това беше удобно, защото повечето върли СДС-ари, които познавах бяха преди 1989г. или партийни иликомсомолски секретари. Така те го разформирофаха, от което произлязогха два резултата. България беше ограбена и бившите ченгета, като няма какво да работят, се свързаха с подземния свят.
За мен от Градския комитет беше дошло някакво сведение, което след 1989г. си го взех и се оказа, че нямаше нищо ккой знае какво. Чисто бях попаднал в ситуацията, когато атовете се ритат, магарета сстрадат. Бях сменил шефа и се оказа, че Директорът не е харесвал шефът ми. А след него и партийният секретар (уж беше мой приятел се е натягал). След него дойде друг партиен секретар и той ми викаше "Абе няма нищо за тебе бе". Ама вече беше дошла Перестройката.
Критериите според, които можеш да попаднеш в списъка на доносници са много разтегливи. Всички мои колеги, които ходеха на Запад, трябваше да пишат доклади какво са видели там и да се подпишат. Това между другото е практика на много страни - Япония, а иза Турция съм чул. Силно номеклатурното чадо игнатов извади тези списъци, за да оплюе ВАК. Когато живеехеме бл. 10 на Студентски общежития викат един мой колега да говорят за чистотата на блока. Оказва се, че там е полковник от ДС. Колегата живееше с американец. Разпитват го най-общи неща, къде ходи американеца с кого се среща. Колегата нищо не знае, ама накрая му казват: "Напишете какво знаете и се подпишете" - и хоп той става доносник. Ей за такива акции се използват така наречените досиета.
Сега 25 години се разиграва една комедия с досиетата. Единственият резултат от нея, че се плюят едни други политиците. И тази година са отделили 3 милиона за Комисията подосиетата. В същото време 2-те години на научни проекти от 2010г. не се финансират от Фонда за научни изследвания и в университети и институти се надига недоволство.
Другата комедия, разбира се е с Възродителния процес.
21 Февруари 2015 21:52
Марксе, види се , нещо те бори съвестта, но не сме ние, които дават индулгенции. Отиди в някой църква, запали свещ, седни в ъгъла и кажи всичко на Бога. Той е добър и ако си искрен, ще ти прости.
21 Февруари 2015 22:37
За да се зададе въпросът''А за 500 години?''се искат топки,а от скопци какво да очакваш?!
22 Февруари 2015 09:24
Марксе, види се , нещо те бори съвестта, но не сме ние, които дават индулгенции. Отиди в някой църква, запали свещ, седни в ъгъла и кажи всичко на Бога. Той е добър и ако си искрен, ще ти прости.
За какво да ме бори съвеста бе мой човек. Аз обяснявам как стояха нещата с ДС. Давам примери със себе си не за да се изтъквам, ами защото такива имам. А най-малко чакам някакви индулгенции, щото няма за какво. Имаше списъци на членовете на ВАК, които са имали вземане даване с ДС, аз не бях между тях. Една от причините беше, че не са ме пускали на Запад и затова не съм давал сведения, както писах по-горе. Вие всичко прекарвате през лични намерения. А само обяснявам.. Тези от демократите, повечето чада на висшата номеклатура, които най-много врещят срещу комунизма и срещу Русия, като Милена Фучежиева, Иван Кръстев, Пламен Цветков, Евгений Дайнов, Мартин Заимов, Прокопиев, Сергей Игнатов, както и агента Иво Индежев и преподавателите по марксизъм-ленинизъм Танев и Огнян Минчев, врещят заради индулугенции. Тогавашната номеклатура нямаше много време да си ползва превилегиите, защото я натискаха да изпълнява плановете, ама техните чада, сега върли демократи използваха еироко тези превилегии.
Сега с врещенето си срещу Русия и комунизма те търсят индилугенции, за да си запазят високия жизнен статус, който имаха преди. И го запазиха, заради наивнци като вас, които им се възхищавате.
Преди съм писал и за възродителния просцес. Тъстът имаше един приятел нашенски турчин. Той имаше брат в Турция. И когато беше цялата тази суматоха около голямата екскурзия и той се подведе. Тогава аз му казах "Слушай изкарай си виза от турското посолство, нищо не се знае". Той ме послуша и замина. Брат го посрещнал и му казал "Кой те викал тук. Ако можех и а щях да се върна в България". И той се върна. След това много ме уважаваше. От там съдя, че никой не ги е насилвал турците да напускат страната.
Аз пиша всичко това за да ви влезе в главите какво е било тогава, ами не да слушате прост5отите на сегашните баш демократи, като изброените по-горе.
22 Февруари 2015 10:31
А за привилегиите на българските "турци" по време на социализма?


Да, мисленето с гръбначния мозък води до такива бисери.
Нека да кажем някои от привилегиите на турците в България:
- Привилегията да те дискриминират още от малък. Изречения като: "Той е турчин ама виж колко е умен" са дълбоко нараняващи, а не поощряващи, но къде ти такава чувстителност. Повечето от учителите ми бяха невероятно добри и никога не съм усещал да ме дискриминират, но имаше двама които си бяха националисти още тогава.
Същите тези двама никога не пишеха шестици на турчин. Дааа, голяма привилегия, нали>
- Привилегията да не можеш да се издигнеш в почти никоя сфера на обществения живот:
- Нямаше директори или заместник директори на предприятия. Слагаха некадърници с български имена, но не и способни турци.
- Нямаше партийни секретари
- Министри и заместници - да не говорим
- Турците имаха "привилегията" да служат само в строителни войски. Нито един висш военен. Дори и наскоро лумпените от ПФ повдигнаха въпроса за един свестен военен от турски произход. Да, само заради името му. Голяма привилегия - що ли да се мъчи човека на този пост, нали? А какво се крие зад това, всички знаем.
- В най-мързеливите служби като пожарната, нямаше турци
- В градски, общински съвети - турците бяха рядкост - назначаваха се в селски съвети само ако няма българи
Мога да изброявам още, но няма смисъл. Само ще добавя, че това си беше официална държавна политика. Турците трябваше да се държат долу, там ниско.
Имало е за кратко прием в университети с предимство, но скоро след това е отменено. Явно, някой се е сетил за "500-те години", като онзи провинциален писач, който никога не си задава въпроси, понеже има изначални затруднения с мисленето и правенето на умозаключения. Преди да разясня каква е разликата между "500 -те години" и "възродителния процес", нека кажа, че през 1975 г., когато аз кандидатствах, тези привилегии вече бяха отменени.
Ще спомена само една разлика. За онези от "500-те години" не можем да направим нищо - било е преди много години, и то във времена когато и в османската империя, и в "цивилизована" Европа нещата са били коренно различни. Просто тези хора не са живи за да ги съдим. Докато "възродителният процес" е през 20-ти век!?! И тези престъпници са още живи...
Съгласен съм, че ДПС нищо не успяха да направят. Защо обаче, не знам.
22 Февруари 2015 13:20
Nebol Сигурен съм, че за много неща си прав, още повече, че всичко, което си писал е резултат на твоите преживявания. Но нещата имат две страни. Ние имахме съседи турци. Никога не съм помислял, че те са по-различни от другите съседи българи. Имахме много добри отношения с тях. По-късно дочух, че другите турциса ги обвинявали, че се българеят. Около нашият град имаше чисто турски села. Жените там демонстративно ходеха с шалвари, както и в Турция не се ходи. Когато питаха за рейса използваха турските наименования на селата, въпреки, че тези села бяха преименувани още от 30-те години на 20-ти век. Мой съученик беше учител в турско село. Той разказваше, че там се слушаха само турските радиопредавания. Турските служби пропагандираха, че майка Турция няма да изостави синовете си, че са желани в Турция. В същото време турското правителство отказваше да подпише изселнически спогодби, имаше една ли или две, а желаещите бяха много повече.След това се реши, че това води до допълнително капсулиране на това население. Всичко това капсулиране на това население, да се държи настрана от българите създааваше тези отношения. Не знам дали знаеш, че след 1944г. имаше турски училища. Не трябва да се забравя, че тогва беше Студената война. Истина е, че сега аз имам студенти турци и техният манталитет не е по-различен от българския, а и аз въобще не ги деля, но все пак в селата особено се чувства това делене.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД