:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 352
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нова жалба спъва старта на третия лъч на метрото

В края на март започва последният етап от ремонта на бул. "Витоша"
Датата на първата копка на третия лъч на метрото е неопределима заради нова жалба. Този път тя е подадена срещу устройствения план на София, който беше променен заради проекта в края на м.г. "Жалбата е подадена дори без мотиви, но до произнасяне на съда не можем да започнем", обясни главният архитект Петър Диков.

Пред "Сега" жалбоподателят арх. Димитър Димитров обясни, че жалбата му е заради цялата процедура. "През 2009 г. с приемането на общия устройствен план не вмъкнаха трасето на третия лъч, а след това почнаха да правят проекти за него, без да имат основание, и сега промениха плана. Не е доказана и ефективността на трасето", обясни Димитров. Според него след "Красно село" в посока "Овча купел" и в посока театър "София" в източна посока по бул. "Владимир Вазов" няма да има никакво натоварване. Все още няма насрочено дело срещу жалбата.

Проектът вече се пребори с няколко атаки в съда. Имаше възражения срещу решения на МОСВ да не се прави екооценка нито на изменението в общия устройствен план, нито на инвестиционния проект. Процедурата за избор на изпълнител пък беше блокирана от жалба срещу метода за строителство на тунелите. Миналия ноември съдът отново я пусна и изборът на строител трябва да е ясен в края на март, но работата няма да може да започне заради новата жалба.

С по-щастлива развръзка може да се похвали третият етап от ремонта на бул. "Витоша", който също се забави повече от година заради жалби. Сега се очаква ремонтът да започне в края на март. Ако времето позволи да се спази този срок, булевардът трябва да е изцяло готов до края на юни. Поръчката обхваща ремонт на участъка от ул. "Солунска" до ул. "Алабин", а цената е около 1.2 млн. лв. Пред ритуална зала "Триадица" се предвижда проект, за който обаче ще има отделен конкурс. Този път общината ще се допита до мнението на хората, след като на предния етап постави фонтан, който предизвика вълна от недоволство. След критики общината реши да го махне, но сега всички живеещи по булеварда искали той да остане, обясни зам.-кметът Любомир Христов. Затова на този етап съоръжението няма да се премахва.

Напредък има и с естакадата на бул. "Акад. Иван Гешов" и бул. "България". Съдът е решил в полза на общината и надеждите са строителството на кръстовището да започне през лятото. Предстои да се издаде план и да се съгласува с експлоатационните дружества. Срокът за изпълнение е 11 месеца.
3
2186
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
26 Февруари 2015 20:53
източна посока по бул. "Владимир Вазов" няма да има никакво натоварване

Ама разбира се!
В Сухата Река, Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Левски Б,В,Г хора не живеят!
Такива има само в мола на бул "Черни връх" и там строежа на нова метростанция е оправдан!
И въобще откога архитектите се занимават със статистика?
27 Февруари 2015 02:41
Проверих в Гугъл кой е въпросния архитект, подал жалбата. Мога само да кажа, че се радвам, че не ми е комшия.
27 Февруари 2015 10:44
Арх. Димитър Димитров - *****ас, *****ас!
Поредният саботьор! Не мога да разбера, как така съда приема жалби без мотиви!
Само в Овча купел живеят 200 000 души! А връзката с жпгара Горна баня (Перник, Кюстендил и т.н.) не гарантира ли натоварване?
Този човек няма страх от Бога! Не предполага ли колко хора чакат построяването на третият лъч на метрото! Не му ли минава през акъла колко народ ще го кълне сега?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД