:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,822,304
Активни 136
Страници 9,467
За един ден 1,302,066

ЕВН поиска поскъпване на тока със 7%

Проектът за 7 блок на АЕЦ ще струва 13.3 милиарда лева
БГНЕС
Азиз Даг и Майкъл Кирш от "Уестингхаус" обявиха, че цената на седмия блок на АЕЦ ще бъде около 7.7 млрд. долара, но така и не стана ясно кой ще я плати.


Увеличение на цената на тока от 1 юли с 6.98% предложи вчера компанията, която обслужва Югоизточна България - ЕВН. Срокът, в който дружествата и държавната НЕК трябва да внесат в енергийния регулатор своите заявления за новите цени на тока от 1 юли, е до края на март.

От ЕВН обясниха, че исканото поскъпване е възможният минимум. Прогнозата е направена при сега действащите цени на НЕК и на производителите. Така, при едно и също потребление, ако даден клиент в момента плаща 49.35 лв. за месец, след увеличението сметката му би била 52.80 лв. с ДДС. "Това увеличение ще даде възможност за инвестиции в мрежата и за намаляването броя на авариите", обясни Илина Стефанова от компанията. При очакваната либерализация на пазара на електроенергия от ЕВН прогнозират, че 25% от малкия бизнес, който работи с ток ниско напрежение, ще предпочете да излезе на свободния пазар през следващата година. "При съществуващите параметри за технологични разходи, норма на възвращаемост, амортизации, признати разходи на дружеството, ЕВН има нужда от 275 млн. лв. приходи, за да може да доставя близо 8 тераватчаса енергия до клиентите", добави Гочо Чемширов от управата на ЕВН.

От ЧЕЗ също съобщиха, че ще внесат своето заявление за промени в цените през следващия месец. В момента обаче не е ясно точно какво увеличение ще поиска дружеството. Единствено е отбелязано, че ценовото заявление ще цели "покриване на присъщите разходи за изпълнение на лицензионната дейност".

Цената на тока бе тема и на вчерашната среща, на която "Уестингхаус" представи своя икономически анализ за евентуалното изграждане на нов блок в Козлодуй. Вицепрезидентът на компанията за Европа, Близкия изток и Африка Азиз Даг обяви, че токът, произведен от 7-ия блок на АЕЦ, би струвал между 75 и 84 долара на мегаватчас. А колегата му Майкъл Кирш заяви, че в момента пазарите предлагат най-добри условия за финансиране и подкани правителството да го има предвид.

Проектът за новия блок, според "Уестингхаус", би струвал общо 7.7 млрд. долара, или 13.3 млрд. лв. по сегашния курс. Това поставя под въпрос възможностите за неговото финансиране. На среща с американската търговска камара по-рано този месец премиерът Бойко Борисов заяви, че страната ни няма пари за изграждането на новия блок на Първа атомна. "Уестингхаус" ще ги посрещна с хляб и сол, ако са истински инвеститори, а не търговци. Да даде банкова гаранция американското правителство - нищо не е за него, ние имаме инженери, имаме площадка, готова инфраструктура, но нямаме пари", заяви той.

Според американците централата може да заработи най-рано през 2025 г., но идните 3 г. били ключови за изготвянето на документите. "За 20 г. работа 7-и блок на АЕЦ Козлодуй ще успее да генерира приходи от над 11 млрд. долара, а ако се построи и втори блок от типа AP 1000 сумата съответно ще е двойна", заяви Азиз Даг.
12
2835
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
27 Февруари 2015 19:14
Руската държавна корпорация "Росатом" определи като "спекулация" твърденията за цена на АЕЦ "Белене" от 10 млрд. евро и повече, при положение, че подписаният в края на 2010 г. меморандум за създаване на проектна компания е фиксирана цена 6.297 млрд. евро за два блока на "Белене".

Та значи 6,3 милиарда евра за два реактора.. а сега САЩ ще ни построят един реактор за 10 милиарда лева! Ами какво повече да добавя?
27 Февруари 2015 20:03
Ако правителството допусне повишаване на тока през 2015 година без компесаторно повишаване на доходите, да се пише умряло.
27 Февруари 2015 21:12
Цените не ел. ток ще се вдигат постоянно докато имаме сбъркано ценообразуване, което товари само консумиращите. При толкова много абонати, толкова малко консумиращи и толкова големи постоянни разходи в енергийната система този начин на ценообразуване води до постоянни вдигания на цените и до все по-големи дефицити в енергийната система, щото всяко увеличение води до намаляване на консумацията, а пък постоянните разходи си стоят.
27 Февруари 2015 23:00
Цените ще се вдигат, дотогава, докогато достигнат нивата в Германия.
27 Февруари 2015 23:49
Ни Уестингхауз, ни Атомстройекспорт - Баце да ви грее на вас, тъпанари безпросветни. И като я закъсате с газа, да ви подпръдва с пандурския си дирник.
28 Февруари 2015 04:01
Така, при едно и също потребление, ако даден клиент в момента плаща 49.35 лв. за месец, след увеличението сметката му би била 52.80 лв. с ДДС.


А, ако е зима и плаща 300-400 лв., колко повече ще плати?! Тази сметка къде е или през зимата няма да плащаме?
Българският парламент премахна преференциалните цени за нови възобновяеми енергийни инсталации, докато страната се опитва да намали дефицита в енергийния сектор и да контролира сметките на потребителите.

Това съобщава агенция Ройтерс в материал за България.

Вятърните електроцентрали и фотоволтаичните паркове започнаха да никнат като гъби през 2011 г., след като България въведе щедри субсидии за възобновяеми енергийни източници, с гаранция 20 години и обеща да купи цялата енергия, произвеждана от тях.

Но бонусите утежниха цените на елктроенергията в най-бедната страна в ЕС, която достигна целта си за 2020 г. за 16% дял на възобновяемата енергия в края на 2013 г.

Отпуснатите бонуси ще бъдат валидни за вече функциониращите вятърни и слънчеви енергийни централи.

Поправките в закона за енергетиката, одобрени от парламента, предвиждат, че държавният енергиен доставчик няма да е задължен да купува енергия на преференциални цени от ТЕЦ-овете, коио не могат да докажат енергийната си ефективност.

Бумът на възобновяемата енергия, бонусите за когенериращите електроцентрали и високите разходи при дългосрочни споразумения за купуване на електроенергия увеличиха дефицита на НЕК до 3.3 млрд. лева, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Миналата седмица, американските енергийни компании "АЕС" и КонтурГлобал" се съгласиха да преговарят за по-ниски цени на електроенергията, която произвеждат в България. Парламентът също така одобри промени, които ще увеличат независимостта на енергийния регулатор, а членовете му ще бъдат назначавани от парламента, а не от правителството, както е в момента.

Високите сметки предизвикаха протести, които събориха правителството на Бойко Борисов през февруари 2013 г.

Това вярно ли е? И защо тока се увеличава при това положение?
28 Февруари 2015 05:29
Защото Рапоня е поел ангажимент, който не е изпълнил и за това го връщат, да си го изпълни. А овцете трябва да се подстригват редовно.
01 Март 2015 09:49
Не знам за рапоня, но преговорите с Уестингхаус ги правеше оня, червения, завършил Сорбоната. Май се казваше Стойнев.
01 Март 2015 10:06
"При съществуващите параметри за технологични разходи, норма на възвращаемост, амортизации, признати разходи на дружеството, ЕВН има нужда от 275 млн. лв. приходи, за да може да доставя близо 8 тераватчаса енергия до клиентите", добави Гочо Чемширов от управата на ЕВН.

Mи променете някои от същестствуващите параметри, примерно нормата на възвращаемосат и признатите разходи, muthafuckas...
02 Март 2015 15:45
Цените ще се вдигат... и т.н. Нямам нищо против, но да се вдигат пенсии и заплати и да стигнат нивото на Германия. Не може с доход 200 лв + 450, да плащам всичко за 1 месец! И да не тръбят наляво и дясни, че са увеличили пенсията ми - с 6 лева. То вече ще преям!
02 Март 2015 19:56
За EВН - евикция от пределите на българската енергетика, същото и за ЧЕЗ - изчезване от енергетиката, за Енерго-ПРО - прогонване от енергетиката ни! Тяхната услуга е за изключителен държавен монопол - ако държавата НАИСТИНА (а не само по дефиниция) брани гражданите си, в т.ч. и от заробване от чужбински фирми, дето единствената им цел тук е да съдерат n-броя кожи от гърба ни и да репатрират, т.е. да ги пратят у дома си! На останалите дето го правят тока и го дават на ЕРП-тата да ни доставят по жиците - СЕКВЕСТИРАНЕ на производствените им мощности, и ги изритваме да си ходят домой (ако твърдят, че наистина са "американски" или каквито и да било други по произход инвеститори)! Нема аз и другите данъкоплатци да носим на гърба си ЯДРЕНИЯ риск от прескъпия блок на Уестингстауз (риска от Козлодуй ни е предостатъчен - ЧЕРНИТЕ ЛЕБЕДИ, се случват, както SHIT Happens!); няма да дишаме пушиляците на Мариците 1 и 3, няма перките и фотоволтаиците да бастисват единственото останало ни ОБЩОНАРОДНО богатство - ПЛОДОРОДНАТА ни земя (и държавна, и частна, тя ТРЯБВА да е САМО за земеделие, а не за производство на ток, защото световната криза за храни е неоспорим ФАКТ!!), а печалбите и на трите групи производители на еленергия да БЪДАТ САМО за тях! А за нас - гол К*УР! Айде, сиктир! Стига ви толкоз грабене! GO HOME!!!! И да не си забравите НАТО-то! То също НЕ ни трябва!!!! Не съм АТАКАджия, но Волен е прав! Да гътнем КОЛОНИАЛНИЯ терк, наложен ни от аншлуса, наречен САЩ-ЕС!!! Да се измъкнем от капана "фронтова държава", спретнат ни като последица от НАТО-члеството! Няма смисъл да харчим НАШИТЕ пари да пращаме контингенти по райна-си-майна, а недай боже и в Украйна, за защита на ЧУЖДИ интереси!!!

Ако не сторим горното - отиваме си от този бели свят като народ! И наистина ще докажем думите (изречени от на единия от Славейковите, няма значение на кого от двамата принадлежат), че не сме народ, а МЪРША!
02 Март 2015 23:22
а как се аргументират крадците от ЕВН за повишението?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД