:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 350
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Тихия фронт

България е стратегическа страна в новата студена война

За 14 години трима директори на ФБР посетиха страната
Снимка Архив Сега
Март 2001 г. Директорът на ФБР Луис Фрий потупа по рамото тогавашния премиер Иван Костов
Винаги, когато шеф на контраразузнавателна служба, и то на една от световните сили, е в София, възниква въпросът защо е тук. Тъй като Федералното бюро за разследване (ФБР) има задача да разследва нарушенията на федералния закон, да защитава Съединените щати от чужди влияния и терористични действия, както и да осигури ръководство и помощ за спазването на закона на федерални, щатски, местни и международни агенции, във визитите на шефовете му винаги има много подтекст.

"Мислим еднакво с премиера Бойко Борисов и за мен беше важно да посетя България в началото на моя мандат", заяви директорът на ФБР Джеймс Коми след срещата си с Борисов в сряда. И добави, че "заедно ще се борим с организираната престъпност, тероризма и киберпрестъпността". Коми разви този сценарий и с реплики, че "престъпниците са направили света по-малък с интернет и в този смисъл България и САЩ са като съседи". Както и че е убеден, че връзката на службата с България ще бъде все по-силна, а самият той



ще се връща още много пъти в страната ни през мандата си,



който започна през септември 2013 г. и ще продължи цели 10 години.

Официално от американското посолство в София съобщиха, че визитата е била по покана на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и е включвала срещи с министър-председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ДАНС Владимир Писанчев. "Директор Коми беше в София, за да обсъди силното партньорство между ФБР и правителството на България по въпроси, свързани с борбата срещу тероризма, киберпрестъпността и организираната престъпност, както и да заяви подкрепа и съдействие в борбата срещу корупцията и за утвърждаване на върховенството на закона", пише в стандартното съобщение.

На снимките се видя как Коми потупа по рамото последователно Борисов, Цацаров и Писанчев. "Обсъдихме някои от дейностите с премиера, с които се занимавахме, когато бяхме по-млади. Надявам се да продължим прогресивната връзка между двете агенции", обяви след срещата гостът. (Което породи закачливи коментари в социалните мрежи от типа "ама и Коми ли на младини е правил същото като Борисов".) С главния прокурор темата била "мерките за борба с тероризма и противодействие на корупцията" с акцент належащата необходимост от приемане на ново антитерористично законодателство. Обмяната на информация за Близкия изток е била в центъра на разговора с Писанчев. Акцентирано било върху необходимостта от засилване на обмена на информация във връзка с движението на чуждестранни бойци до и от зоните на конфликт в Близкия изток и противодействието на кибератаки и корупция, съобщиха от ДАНС. Директорът на ФБР е посетил и разположения в ДАНС Национален контратерористичен център, създаден след посещение на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев в САЩ.



Тук свършва официалната информация и започват версиите



за истинските цели. Например, че основното е било потупване по рамото на сегашната власт за действията й срещу Русия в икономически план. Че има връзка с изчезването и прибирането на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. Че е деликатен начин да се каже, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов не случайно ходи често в Щатите и правосъдната му съдба не е без значение. Че има някакви терористични заплахи. Или пък че може да се дадат доказателства за едра корупция в България.

Биографията на Джеймс Коми е твърде интересна - от януари 2002 до декември 2003 г. е бил федерален прокурор в Ню Йорк, а след това заместник на главния прокурор на САЩ. Прочува се още през 2004 г. след като отказва на администрацията на Джордж Буш младши да възобнови програмата за следене на телефоните и електронните пощи на гражданите без санкция на съда. На следващата година започва частна юридическа практика. От 2005 до 2010 г. Коми е бил старши вицепрезидент на оръжейния гигант "Локхийд Мартин". От началото на 2013 г. става старши изследовател в Юридическото училище на Колумбийския университет и е дори член на борда на директорите на банка HSBC. Очевидно търсен човек. През юни 2013 г. президентът Барак Обама го предлага за директор на ФБР. Кандидатурата му е одобрена от Сената с огромно мнозинство. Коми встъпва в длъжност на 4 септември 2013 г.

Трябва да се отбележи, че директорите на ФБР не ходят често в чужбина, а посещенията им винаги са многозначителни. Всъщност това е



едва третото идване на ръководител на тази служба в България



Предишните две бяха също в твърде напрегнати времена. Така например доскорошният шеф на ФБР Робърт Милър, чийто мандат дори бе удължен с две години, дойде у нас през 2011 г., за да потупа управляващите по рамото заради "борбата им с организираната престъпност". Още по-симптоматично беше идването за първи път на ръководител на тази така популярна по целия свят структура през 2001 г. Тогавашният шеф на ФБР Луис Фрий долетя в България точно в разгара на шпионски и дипломатически скандал с Русия, свързан с изгонването на няколко човека от руското посолство от правителството на Иван Костов и на ръководената по онова време от Атанас Атанасов Национална служба "Сигурност".

Още с кацането си в София Фрий деликатно намекна, че моментът е специално подбран. Без никой да го пита, той подкрепи правителството на Костов за изгонването на руските дипломати и коментира шпионския скандал. Разбира се, Фрий се опита да обясни, че ръководеното от него Бюро е просто страничен наблюдател и няма нищо общо със скандала. Той подробно разказа как агентите от неговата служба нямат право да събират да събират оперативна информация извън САЩ. Но почти веднага се опроверга, като се похвали, че "ФБР и разузнавателните служби в САЩ споделят и разменят информация с българските служби по тези въпроси".

Нямаше как да не направи впечатление, че някои от репликите на Фрий бяха твърда подкрепа за правителството на Костов в започналата "война" между София и Москва. Така например шефът на ФБР заяви, че "въпреки края на студената война, има държави, които все още се опитват да подкопаят основите на демокрацията с шпионаж", че "трябва да бъдат парирани всички опити на чужди разузнавания (разбирай руското - бел.ред.) да извършват секретна дейност в САЩ и България", че



изгонването на руските дипломати е "много подходящо действие"



Совалките на Фрий и цялата агентурно-дипломатическа драма у нас тогава протичаха на фона на огромен шпионски скандал в САЩ заради задържането на Робърт Филип Хансън, който заемаше стратегически постове в самото ФБР. Американците твърдят, че той бил вербуван от КГБ през 1985 г., докато работел в подразделението на ФБР в Ню Йорк. Оттогава Хансън е направил шеметна кариера в контраразузнаването, като на финала е бил натоварен със задачата да разпознава руските шпиони, работещи в дипломатическите мисии в САЩ. Случаят бе болезнен удар по ФБР.

При идването си в София Фрий показа и завидни познания около детайлите на подготвяния по онова време меморандум между НАТО и България. А в публичните си изявления той много по-често говореше за успешното сътрудничество между България и НАТО, отколкото за взаимодействието между българските и американските полицейски служби. Фрий дори не скри, че преди да тръгне към Балканите е имал специални срещи с тогавашния вицепрезидент Дик Чейни, държавния секретар Колин Пауъл и съветничката на американския президент по националната сигурност Кондолиза Райс. А къде е ФБР, къде - НАТО...

Това натрупване на факти даде възможност да се заговори за мястото на България в разразилото се тогава противопоставяне между Москва и Вашингтон. В очертаващата се още тогава нова студена война страната ни очевидно бе не просто плацдарм, но и ключова за превземане територия. Сега изглежда по-драматично. И битките не са само на тихия фронт. Такава ожесточена информационна война никога не се е случвала, разбира се, подпомогната от бума на новите технологии. Нали сме вече съседи благодарение на Интернет.

Ясно обаче е едно - България е важна както за Русия, така и за САЩ. И измъкване от капана на студената война между двете велики сили няма как да има.
Снимка ДАНС
Точно 14 години след първата визита на шеф на ФБР в България Джеймс Коли позира за снимка с "домакина" си шефа на ДАНС Владимир Писанчев и много го похвали. Ден по-късно премиерът Борисов - който също бе много похвален, обяви, че ще иска смяната на ръководителя на българския аналог на американското бюро.
28
5349
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
05 Март 2015 19:56
"Мислим еднакво с премиера Бойко Борисов


Щом мислиш като него, ясно колко чиниш.
05 Март 2015 20:19
Така например шефът на ФБР заяви, че "въпреки края на студената война, има държави, които все още се опитват да подкопаят основите на демокрацията с шпионаж", че "трябва да бъдат парирани всички опити на чужди разузнавания (разбирай руското - бел.ред.) да извършват секретна дейност в САЩ и България", че изгонването на руските дипломати е "много подходящо действие"

Ми така ще е.
Нема дипломат-чекист, дето да не е шпионин...
05 Март 2015 20:29
България е стратегическа страна в новата студена война


Ми така си е .
Кой ще владее проливите определя България.
Когато България е в Турската империя ги владее Турция,сега е в ЕС ,ще ги владее ЕС.
05 Март 2015 21:11
"Обсъдихме някои от дейностите с премиера, с които се занимавахме, когато бяхме по-млади.


Тоя е бил в бригадата на Бацето. "Охранявал" магазини, ресторанти и сергии за вестници, връщал дългове (с/у 30%) и гърбел длъжници.
05 Март 2015 21:12
Когато България е в Турската империя ги владее Турция,сега е в ЕС ,ще ги владее ЕС.

Ти къде видя ЕС в посещението на лицето Коми?
Много бързо забравяте бе. А ви се каза в прав текст - Fuck the EU!



05 Март 2015 21:18
А ви се каза в прав текст - Fuck the EU!


Не съм от хората, които не мислят а приемат всичко което им се казва.Истината е между редовете.Той и Путин каза , че не е в Крим , сега казва ,че не е в Украйна,ама така ли е?
05 Март 2015 21:21
Ясно обаче е едно - България е важна както за Русия, така и за САЩ.


Не знам, не знам..

Руският ФБР-еец или не е идвал, или не се е разбрало
05 Март 2015 21:25
От началото на 2013 г. става старши изследовател в Юридическото училище на Колумбийския университет и е дори член на борда на директорите на банка HSBC.
Една от четирите банки от темата за 16 000 000 000 заем.
05 Март 2015 21:33
Истината е между редовете.

Fuck
the
EU
!
Давай, чети между редовете.
05 Март 2015 21:56
На младини Боко-тиквата с едната ръка е ял филия с мас, а с другата е тичал.


05 Март 2015 22:02
05 Март 2015 22:02
Чувам, че ФБРеецът е донесъл няколко бочки с шистав газ, като мостра - да пуснем през гръцкия интерконектор да видим лесно ли минава, или нещо тегаво се лизга! И още - Тодорова от КЕВР да му проведе съответните "изпитания" на американския газ за да видим и се убедим колко много пъти е ПО-ЕВТИН от омразния руски такъв!
05 Март 2015 22:32
Точно 14 години след първата визита на шеф на ФБР в България Джеймс Коли


Дали е Коли, Моли, или Доли, не е толкова важно. Никой не намери за нужно да каже защо лицето е допълзяло в Булгаристан.

Ауторът не го зная, но нещо ме подсеща за Дойчевеле, Микровеле, или нещо такова. Агентите си имат техни игри, като основната е да станат необходими и после незаобиколими. Някои засега успяват.
06 Март 2015 00:19
» Польские СМИ: россияне используют корабли НАТО, вошедшие в Черное море, как мишени

5 марта, 201520:00

Тренировочные атаки отрабатывают на кораблях НАТО, вошедших в Черное море, российские самолеты - сообщает польский ресурс Wprost со ссылкой на канал TVN24. По информации поляков, ВВС РФ используют военные суда Альянса, как мишени, отрабатывая их “потопление”.

“Истребители Су-30 и бомбардировщики Су-24, базирующиеся в Крыму, 3 марта провели имитацию налета на американский крейсер USS Vicksburg и турецкий фрегат Turgut Reis”, - пишет Wprost.

“Целью учений была проверка механизмов "преодоления ПВО" крейсера и фрегата, то есть максимальное приближение к судам для эффективной атаки. Напоследок россияне пролетели над всеми кораблями НАТО”, - подытоживает польское СМИ.

Напомним, в прошлом году схожий инцидент произошел с эсминцем Donald Cook, также вошедшим в акваторию Черного моря. Тогда российский бомбардировщик Су-24 применил против корабля ВМС США комплекс радиоэлектронной борьбы “Хибины”, подавивший электронную систему управления вооружением “Иджис”, после чего 12 раз сымитировал атаку на беззащитное судно.

Источник: http://ruposters.ru/.
06 Март 2015 00:50
Ха, значи пак е имало масово оцапване на пиндоски и съюзнически 4-буквия?!

06 Март 2015 06:26
Де да беше само в нова студена война...
----------------
Сайтът на Генек
06 Март 2015 08:57
Толкова държави сме провалили в нашата история!
06 Март 2015 09:30
Ako под стратегическа страна разбира, че досега са ни онождали икономически, а отсега ще ни онождат и военно-фронтово, да, съгласен съм.
А и самият израз "стратегическа страна"... обикновено се използва много по-благозвучното "стратегически партньор".
06 Март 2015 11:04
Истината е между редовете.

А най-вече в подслушан разговор между политици, когато говорят не за пред публика.
06 Март 2015 11:14
Ако България наистина е стратегическа страна в нова студена война, щеше да получава стратегическа военна помощ, както стратегическите държави по време на предишната студена война. Някои от тях получават такава и до днес, включително страни като Египет и Ливан.

Ако не получаваме, значи или не сме стратегичска държава, или просто няма нова студена война.
Като чуете че в Граф Игнатиево са кацнали няколко ексадрили Ф18, които преминават на въоръжение в Българската армия, тогава ще сте сигурни че сме стратегическа държава.
06 Март 2015 11:17
К'во толкова се чудим за посещенията на "високопоставените" гости отвъд Океана? Хората са наясно - нашите политици без разлика са толкова усърдни в гъзолизането и кръстонавеждането, че от престараване може да объркат бая политики и трябва често да бъдат наглеждани да не сгафят нещо.
Още Ленин беше писал за контрола.
06 Март 2015 13:09
Oracle, точно и ясно! Няма "сигнали",няма "знаци"
06 Март 2015 13:16
Тука някой говори, че щели сме да контролираме проливи. Кои проливи са ни дали, бе, хора? Да не би нещо Ламанша, дето едно време се е подвизавал Дон Кихот?
06 Март 2015 15:30
На нас - Беринговия. Да пазим Аляска от Чукотка.

Ама го няма на нашите карти, защото проф. Танев казал, че този пролив е нула, всичко в Сибир е американско. И мобилизираните ни учители по география полудяват и искат да ходят в пампасите.
06 Март 2015 20:19
Oraсle, стегни се малко в кръста и разясни къф го дири боса на ФБРто у нас? Да не сме станАли Щат на Щатите без да се усетим? Странни птици и странни изпълнения, ама и на тебе няма кой да ти каже..
06 Март 2015 23:45
А какво ненормално има шефът на ФБР да идва на посещение у нас, че да се пита патетично "к'ъф го дири"?
07 Март 2015 21:24
Oraсle
06 Мар 2015 23:45


Oraсle,прави са да се притесняват. Явно изтича информация от нас към Русия. Контрол му е майката.
07 Март 2015 21:29
Контрол му е майката.

И ЗЗД.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД