:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,544,117
Активни 98
Страници 7,653
За един ден 1,302,066

БДЖ вози товари колкото преди почти век

Спадът на приходите продължава въпреки отделянето на пътническите превози
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Шефът на БДЖ Владимир Владимиров призна, че компанията за товарни превози не е гъвкава на пазара.
Обемът товари, който обслужва в момента "БДЖ Товарни превози", е колкото преди почти век. Това стана ясно от думите на Стоил Фердов, бивш зам.-министър на транспорта и дългогодишен шеф на железниците в периода отпреди 1989 г., по време на кръгла маса, организирана от Института за пазарна икономика. "Водим железниците към положение от 1939 г., когато обемът на превозваните товари е бил 7 млн. тона годишно", каза Фердов.

Планът, който трябва да стабилизира финансово целия холдинг, още се работи, въпреки че се очакваше да е готов до средата на февруари. С неговото спешно разработване се ангажира ръководството на железниците, след като бе принудено да запази повечето от нарочените за спиране пътнически влакове. Конкретен план за оздравяване поискаха през януари депутати и от мнозинството, и от опозицията. Целта е да спре наливането на държавни пари без реформи в сектора.

Според шефа на холдинга Владимир Владимиров документът предстои да бъде съгласуван първо с транспортния министър, след което ще бъде обявен за обществено обсъждане. Той не пожела да посочи подробности, но подсказа, че планът е с хоризонт до 2022 г. Дотогава е предвидено намаляване на задълженията на БДЖ до 300 млн. лв. Освен това, ако се спази ангажиментът за инвестиции в нов подвижен състав с общ размер от 200 млн. лева за 7-те години, компанията би могла да излезе и на печалба.

"Вие вече трябваше да сте внесли тази стратегия. Това е настоятелно напомняне", разкритикува ръководството на БДЖ шефът на парламентарната транспортна комисия Гроздан Караджов. Той обаче призна, че "като държавна политика определено фаворизираме автомобилния превоз". И припомни, че не трябва да забравяме приоритетите на ЕК, сред които е екологичният жп транспорт, който трябва да бъде възприет като приоритет и у нас. Според Караджов в железниците от години има лош мениджмънт, липсва маркетинг в товарните превози и това е причина за затъването на товарните превози. В тази посока трябва да се работи, докато тече процедурата за приватизация, допълни той. В отговор на мнението на икономистите, изказано на дискусията "за" приватизация, депутатът призова ръководството да помисли за приходите и припомни, че приватизацията е политика, а не процес. "Нямаме сметка да продаваме дружеството, за да го фалира някой друг", добави той.

Тотална демотивация сред персонала вследствие на постоянното говорене за приватизация пък видя Йордан Мирчев, също бивш шеф на БДЖ и бивш шеф на ресорната парламентарна комисия. Той се възмути, че НКЖИ само събира такси, без да поддържа инфраструктурата в добро състояние. И попита: "Кой търговец ще иска да плати огромни пари за престой на вагон за няколко дни в "един буренясал коловоз".

В отговор на критиките Владимир Владимиров призна, че от 2002 г. насам има тотален спад на приходите и въпреки отделянето от пътническите превози през 2007 г. дружеството за товарите не е станало по-гъвкаво.
14
2995
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
05 Март 2015 19:48
"Водим железниците към положение от 1939 г

Ясно ще ги военизират!
05 Март 2015 20:27
"Водим железниците към положение от 1939 г., когато обемът на превозваните товари е бил 7 млн. тона годишно", каза Фердов.

Комунизма беше златния век за България и Бълграската икономика! Преди 9 ти имахме две национални катастрофи и загубихме една трета от територията си. През 1945 та година България е имала около 6,5 милиона население, през 1989 близо 9 милиона, 25 години по - късно сме под 7,5 милиона и вървим към 6,5.... Естествено ер че и икономиката и жизнения стандарт се връщат на нивото от преди 9 ти. След 9 ти се израдиха химическата индустрия - химическите заводи в Девин и Димитровград, каростроенето, авиокомпания Балкан, метерулгическите комбинати.. за 25 години повече от 80% от предприятията за затворени и разграбени.. от къде да дойдат превози за БДЖ? БДЖ е огледало на икономиката и жизнения ни стандарт! Сори!
05 Март 2015 21:13
Водим железниците към положение от 1939 г.
Не само железниците - цялата страна върнахте в 1939 г. Не забравяйте , че след 5г. е 1944г....
05 Март 2015 21:14
Ами какво да товари БДЖ като никакви товари не се правят?
05 Март 2015 21:59
През 1945 та година България е имала около 6,5 милиона население, през 1989 близо 9 милиона, 25 години по - късно сме под 7,5 милиона и вървим към 6,5.... Естествено ер че и икономиката и жизнения стандарт се връщат на нивото от преди 9 ти. След 9 ти се израдиха химическата индустрия - химическите заводи в Девин и Димитровград,


А по времето на Ботев и Левски, Панайот и Хаджията е идело реч за 7 млн. българи, без да се включва башибозук и читаци, цигани и помаци. Обаче в Девин няма химически завод, там е територия на Доганя. Сигурно си искал да напишеш Девня.
05 Март 2015 22:25
Meat! Прав си Девня.. имаше Хим завод.. ама вече го няма...
А по времето на Ботев и Левски, Панайот и Хаджията е идело реч за 7 млн. българи,

Да ама в границите на Сан Стефанска България която под натиска на "импириалистите" руснаци бива легално призната от Турция.. Ама после Биг Бродерс се намесват и организират Берлинския Конгрес и... надявам се да я знаеш историята..
05 Март 2015 23:04
Пройча, ще взема да звънна до Девня за да проверя дали го няма. Химкомбината имам предвид, сериозно ме плашиш!
05 Март 2015 23:34
Ако погледнете какъв бизнес имат някои от бившите началници на БДЖ - всичко ще ви стане ясно.
Фирми, които са като пощенски кутии - получават поръчки за товарни превози за Х пари, превъзлагат ги на БДЖ за Y пари, и прибират разликата. 20 милиона приходи прави фирма само на един бивш директор, а има и други... Вместо тези 20 милиона да влизат в БДЖ, те влизат в чуждо джобче...
06 Март 2015 08:42
За двайсети път препоръчвам да се въведе интермодалната система за ТИР-овете , преминаващи транзитно през България.
Спокойно могат да бъдат превозени он "БДЖ - Товарни превози".
Не мислете , че парите ще преминат от един държавен джоб в друг !
Защото пътните такси от ГКПП отиват предимно за партийните каси, а ТИР-овете, които уж преминават транзит, пътьом разтоварват хиляди тона контрабандни стоки.
Което няма как да сторят , ако са натоварени на вагони, а шофьорите им спят , или си хапват във вагон-ресторанта.
Ползите за страната са над 33, имате мозък, сещайте се !
Губят само черните партийни каси и контрабандните канали.
06 Март 2015 12:00
Разпада на България изразен в години. Върнала се е със 100 години назад.
06 Март 2015 12:38
дрън - дрън

що не направите сравнение с частните ЖП превозвачи както и частните спедитори(и какви автопаркове имат те!) - и те ли превозват товари като от век назад...
много ясно че те като предоставят по-добри цени и по добри услуги и клиентите ще отидат там - същия избор който всеки от вас прави като се качва на личния си автомобил...
ей това чугун мисленето е непробиваемо, ако не е електрификация и съвецка власт - начи не е икономика
06 Март 2015 16:50
Пикачу е прав, качете ТИР-овете на БДЖ!
Качете ТИР-вете на БДЖ!
Качете ТИР-вете на БДЖ!
Качете ТИР-вете на БДЖ!
Качете ТИР-вете на БДЖ!
06 Март 2015 18:46
"Комунизма беше златния век за България и Бълграската икономика! "|
ПРОЙЧО, прочети доклада на Тодор Живков на X конгрес на БКП и изказванията до 1989г.
"СОЦИАЛИЗЪМЪТ Е ЕДНО НЕДОНОСЧЕ"
За Пройчовците - пояснявам: недоносче е бебе, което, освен, че трябва да суче от някъде, да му се смянат пелените и някой да се грижи за него, живее и в специално поддържана среда, защото само не може да се справи дори със стайния въздух.

Та през социализЪма България беше като локомотив, на който цялата пара отиваше за свирката - за пропаганда, за да заблуждава Пройчовци, които не си правеха труда да виждат проблемите.
06 Март 2015 19:03
Комунизма беше златния век за България и Бълграската икономика!

А, да, и през 1939г в България е имало повече селскостопански животни, отколкото през "най-хубавите" социалистически години.
И от 1920 до 1940 населението на България е нараствало с 2 ПЪТИ ПО_ГОЛЕМИ ТЕМПОВЕ, отколкото от 1959 до 1989г
(от 4 на 6 милиона, 50% за 20г; срещу от 7 до 9 милиона, 28% за 30г).
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД