:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 300
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Трима българи гонят медали в две дисциплини на Евро '15

Атлет №1 у нас Георги Иванов оправда провала в тласкането на гюле с липса на късмет
СНИМКИ: ЕПА/БГНЕС
Французинът Рено Лавийени прави единствения си успешен опит едва при третото си излизане на 5,70 м, с който се промъкна във финала на овчарския скок за мъже на европейското първенство по лека атлетика в зала в Прага. Световният рекордьор на закрито бе на крачка от пълен провал, но все пак се добра до битката за медалите като 7-и в квалификацията.
Само трима от общо шестима стартирали българи се класираха за финалите в две дисциплини на европейското първенство по лека атлетика на закрито в Прага (Чех). При това двама от отпадналите в квалификациите бяха предварително сочени за фаворити в нашия отбор. Това е равносметката след първия ден и половина от шампионата на Стария континент в зала "О2" в чешката столица.

Най-успешно засега се оказа участието в тройния скок за мъже, където България ще има двама финалисти. Изненадата е, че това са Георги Цонов и Румен Димитров, а най-опитният Златозар Атанасов остана далеч от Топ 8. В сутрешната сесия вчера Цонов постигна личен рекорд от 16,61 м, а Димитров заслужи място сред най-добрите с резултат от 16,38 м, при все че страда от стомашен вирус.

"Откакто пристигнахме, имам разстройство, което доведе до схващания в мускулите. Наложи се да се пръскам със спрейове. Надявам се да успея да се възстановя напълно, за да мога да участвам пълноценно във финала", сподели Димитров.

Атанасов пък направи само един успешен опит от 16,05 м, който му отреди едва 14-а позиция в крайното класиране. "Докато се нагласиш към състезанието, то свършва - установи Заро. - Явно съм слаб квалификант. Иначе се чувствах добре, нямах проблеми. Но ми трябваше адаптация към пистата. Това е. Следващия път."

Само един атлет успя да преодолее квалификационната норма от 16,75 м - руснакът Дмитрий Сорокин скочи 16,76 м. Останалите финалисти са румънецът Мариян Опря (16,63 м), португалецът Нелсон Евора (16,61 м), руснакът Алексей Фьодоров (16,53 м), испанецът Пабло Торихос (16,51 м) и беларусинът Дмитрий Платницки (16,44 м). Битката за разпределяне на медалите е днес от 19,40 ч. наше време.

За финал в своята дисциплина още в четвъртък вечер се класира гюлетласкачката Радослава Мавродиева. Тя не покри квалификационната норма от 17,85 м, но намери място в Топ 8 по резултат. В последния си опит българката прати уреда на 17,18 м и зае 6-а позиция в пресявката.

С нормата от 17,85 м се справиха само две състезателки - Анита Мартон (Унг) с 18,44 м и Юлия Леанцюк (Блрс) с 18,33 м. Другите финалистки са Алена Абрамчук (Блрс) със 17,80 м, Паулина Губа (Пол) със 17,73 м, Урсула Руис (Исп) със 17,44 м, Анастасия Подолская (Рус) с 16,84 м и Денис Хайнрихс (Гер) с 16,78 м. Надпреварата за медалите е днес от 19,15 ч.

Провал претърпя Георги Иванов, който остана на 3 см от последното място във финала на тласкането на гюле за мъже. В последния си трети опит Атлет №1 на България трябваше да прати уреда поне на 19,98 см, за да измести германеца Тобиас Дам (19,97 м) от осмата позиция, но постигна само 19,95 м.

"Късмет - това нямах в състезанието. Конкурентите ми го имаха. Няма какво да се прави повече, утре сутрин съм на тренировка", обобщи Иванов.

Неуспех беляза и участието на Георги Цонов в скока на дължина. Единственият българин, записал се в две дисциплини на Евро '15, направи само един успешен опит в квалификацията - 7,40 м при второто си излизане. В първия нашият направи фаул, а накрая дори се отказа от третия с цел да запази силите си за тройния скок - решение, което се оказа далновидно.

Късно снощи в сектора за скок на височина трябваше да се появят Венелина Венева-Матеева и Мирела Демирева за квалификацията при жените. При евентуален пробив днес от 17,30 ч. двете може да се борят за медали във финала.

Освен това днес българското присъствие на пистата в зала "О2" ще бъде най-значимо. Ивет Лалова и Инна Ефтимова трябва да стартират в квалификациите за женския спринт на 60 м (от 11 ч.), а Денис Димитров ще се пробва в същата дисциплина при мъжете (от 11,35 ч.). Пресявките за тройния скок при жените започват в 11,05 ч. с участието на Габриела Петрова и Андриана Бънова, а от 11,30 ч. Тихомир Иванов влиза в надпреварата в скока на височина при мъжете.
 Испанката Жозефин Ония, финландката Нооралота Незири и украинката Олена Яновска (от ляво на дясно) са се устремили към финала в своята серия от квалификациите на 60 м с препятствия от Евро '15 в Прага. Първите две от тях продължиха на 1/2-финалите.
1396
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД