:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 558
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

75% от асансьорните фирми работят в сивия сектор

След поредица от инциденти държавата се сети да провери всички 700 фирми в бранша
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
При 95% от асансьорите, ако се случи инцидент, няма да може да се проследи кой какво е монтирал и чия е вината.


Асансьорите у нас се поддържат от фирми с фалшиви документи, които не плащат данъци и осигуровки. Няма яснота кой, как и по какъв начин прави ремонт на машините, а държавата няма представа за точния брой на асансьорите. Резултатът е, че 75% от ремонтните фирми на практика работят в сенчестата част на икономиката. Това обявиха вчера министърът на икономиката Божидар Лукарски и шефът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков, които представиха нов Закон за техническия надзор.

За първите 6 месеца на тази година ДАМТН има намерение да провери 700 фирми, които поддържат асансьорите. Ревизии са правени и през м.г., правят се и в момента, като в тях предстои да се включат данъчните и инспектори от осигурителния институт. Акцията за ударна проверка на асансьорите обаче изглежда повече от закъсняла - тя идва след серия от трагични инциденти в София и в страната именно заради липсата на адекватен държавен контрол.

През миналата година са били проверени 4000 машини, а за първите 2 месеца на годината са били инспектирани около 1000 асансьора. Сериозен проблем обаче е, че миналата година държавните инспектори можеха да проверяват само съоръженията в обществените сгради. Подемните машини в жилищните сгради се контролираха единствено по сигнал на граждани. "Ще отнемаме лицензите на фирми за асансьорна поддръжка, не спазващи закона", закани се Лукарски.

"Нека хората да се обръщат към нас и да ни подават сигнали" призова Стефан Цанков. "Ще има големи санкции за тези фирми, които укриват асансьори", закани се той. И добави, че най-голямата глоба преди отнемането на лиценз ще бъде около 2000 лева. Такава санкция обаче съвсем не е възпитателна - в момента някои входове в жилищни сгради в София плащат по около 60 лв. на месец за поддръжка на асансьора. В нея не влизат частите за евентуалния ремонт или маслото, които в случай на нужда трябва да се платят допълнително. Цанков пропусна да отчете дали фирмите са спазили изискването до 1 март да монтират предпазни щитове под кабините - задължение, което се наложи след серията от инциденти през миналата година.

"И сега 95% от фирмите не осигуряват никаква проследимост на работата по поддръжката. При инцидент и проверка на съответната фирма не може да се разбере кой и какво е монтирал, както и какви части са поставени", добави и Божидар Лукарски. Според замислените нови правила до октомври всеки асансьор трябва да разполага със собствен паспорт с данни за ремонтите, вложените части и др. Не е ясно обаче как ще се гарантира коректността на информацията. Тя може да бъде изкривена или да е изцяло погрешна, защото ще се подава от тези, които поддържат асансьорите. Това бе признато и от самия Цанков, който даде пример с фирма от Кърджали, която по документи отговаря за 50 машини, но всъщност поддържа 200. Част от фирмите пък получавали "дружески" съвети от самите инспектори, които ги призовавали да декларират единствено най-изправните си асансьори.



ГАРАНЦИЯ

Всяка машина ще бъде маркирана с холограмен стикер, който ще удостоверява, че не е асансьор фантом. Самите асансьори пък ще бъдат поддържани по нов единен стандарт, са част от намеренията, записани в готвения нов закон. Това обаче е спорна мярка. Причината е, че освен стандартните въжени соцасансьори в центъра на столицата има и много по-стари машини. В новите сгради пък вече се движат хидравлични машини.
4
2066
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
11 Март 2015 04:56
И защо не? Хората нямат пари да плащат, отделно някои се правят, че ги поддържат, всичко си е далавера в тази държава. Проблема на държавата е,че не плащат данъци или че не вършат работа? То и повечето частни фирми са така. Защото дребния бизнес не може да бъде ефективен. За съжаление. Дава повече пари за подкупи, отколкото за персонал. Работи, колкото да изхрани семейство-две и не винаги успява. Сега ще оцилеят вързкарите и тарикатите и някои набързо ще си спретнат фирми, защото имат пари, макар да си нямат и понятие от асансьори. Въртим се в омагьосан кръг. Всеки си направи фирма да оцилее като остана без работа. После в един момент се оказа, че изискванията са станали супер големи и ще му вземат хляба. И че пак трябва да работи за други. Оти ручахме жабетата? Ручахме ги, за да покажем на балъците, че всеки може да прави бизнес, ама вярно ли е това и докога е вярно?
11 Март 2015 09:22
Много ми е интересно как ще ни накарат асансьора в блока, който е частна собственост, повтарям частна собственост да го инвентаризират, описват и всякакви други глупости. Без наше съгласие нищо не могат да направят ако ще и 100 закона да напишат. Асансьорът не е отворен за обществено ползване, имаме си чипове само ние собствениците. Това е поредната чиновническа тъпотия на хора без работа.
11 Март 2015 09:44
Много ми е интересно как ще ни накарат асансьора в блока, който е частна собственост, повтарям частна собственост да го инвентаризират, описват и всякакви други глупости.

това може и да е интересно за теб, но не е от значение за решаване на проблема. Единственото което трябва да се направи е да се напише един закон, който при констатиране на авария в следствие на липса на поддръжка или некачествен ремонт да вкара в затвора изпълнителя на договора и да отнеме лиценза на фирмата. Остава само и да се регламентира по човешки как се 'констатира' авария в следствие на липса на поддръжка или некачествен ремонт.
11 Март 2015 09:53
Много ми е интересно как ще ни накарат асансьора в блока, който е частна собственост, повтарям частна собственост да го инвентаризират, описват и всякакви други глупости. Без наше съгласие нищо не могат да направят ако ще и 100 закона да напишат. Асансьорът не е отворен за обществено ползване, имаме си чипове само ние собствениците.

Без ваше съгласие могат само да го спрат, защото попада в графата опасна машинария за която има изисквания. Останалото ще е с ваше съгласие, а сигурно и заплащане. Е, винаги имате възможност да регистрирате сдружение за поддръжка на асансьора и председателят да се подписва и поема отговорност, но в такива случаи винаги остават едни съмнения, че ще стане точно така.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД