:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,382,558
Активни 134
Страници 1,036
За един ден 1,302,066

Властта пак пробва да наложи цензура за политически коментари

Скандална поправка в НК предвижда до 4 години затвор и глоба до 10 000 лв. за дискриминация по политическа принадлежност в медиите
И второто правителство на ГЕРБ ще направи опит да се ограничат критичните публикации срещу политици и партии. Министерството на правосъдието предлага в Наказателния кодекс (НК) да се запише като престъпление проповядването или подбуждането чрез медиите към дискриминация, насилие или омраза, основани на политическа принадлежност. Предвиденото наказание е затвор до четири години и глоба от 5 до 10 хил. лв. Проектът е качен за обществено обсъждане на сайта на министерството.

Сега съществуващият чл. 162 ал. 1 гласи: "Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание". Министерството иска да се добави "или политическа принадлежност". Така ще се даде възможност на прокуратурата да разследва всеки, който критикува политически субекти, както и медиите, в които се случва това.

Интересното е, че изменението се промъква покрай т. нар. антитерористично законодателство, чиято цел е да се въведат наказания за обучение в тероризъм и преминаващи през България привърженици на радикални групировки. В мотивите пише, че по този начин ще се предотврати пропагандата към "престъпни посегателства на религиозна или политическа основа".

През 2010 г. правителството на ГЕРБ предложи подобна поправка с много по-общ текст, зад който се криеше и дискриминация заради политическа принадлежност. Намерението предизвика остра реакция, след като депутати от опозицията и юристи разкриха, че под ударите на закона ще попаднат журналисти, които пишат критично за управляващите. Така предложението в крайна сметка не бе прието.

Предлаганият сега текст също беше разкритикуван от правозащитници заради възможността да се използва за ограничаване свободата на словото и саморазправа само заради критични изказвания. Пред "Сега" адвокат Михаил Екимджиев коментира, че подобен текст може да доведе най-малкото до цензура или автоцензура заради страх от наказание. Според него поправката може да е вредна за политическите дебати като цяло. "Всеки политик може да каже: Вие ме критикувате не защото съм некадърен, а защото принадлежа към еди-коя си политическа партия", обясни той. Екимджиев допълни, че този текст може да се използва и за саморазправа с политически опоненти. Депутатите обаче имат имунитет и не могат да бъдат преследвани заради изказванията си освен със специално разрешение на парламента. Затова според правозащитника острието на този текст ще падне върху журналистите.

Не е ясно кое е дало повод Министерството на правосъдието специално да прибави политическата принадлежност като подбуждане към дискриминация, тъй като не са известни подобни казуси в българското общество. Според юристи някои политици могат да се възползват от текста и да се жалват от дискриминация и защото не са отразявани в медиите, например.

Автор на поправката е работна група към Министерството на правосъдието, в която участват прокурори, съдии и членове на Висшия съдебен съвет. От министерство казаха за "Сега", че целта не е да се ограничава свободата на словото. "При изработването на текста сме се ръководили от това, че хората трябва да бъдат толерантни един спрямо друг както по повод на тяхната раса, народност или етнос, така и въз основа на политическата им принадлежност. Политическата принадлежност сама по себе си никога не е достатъчна, за да бъдат определени качествата на една личност. В контекста и на доклада на "Амнести интернешънъл", според който държавата не се справя с борбата с престъпленията от омраза, считаме, че наказателно-правна защита трябва да получат и хората, които биват дискриминирани, насилвани и мразени само и единствено въз основа на политическите си възгледи", заяви зам.-министърът на правосъдието Петко Петков, ръководител на работната група.

От министерството припомниха, че конституцията забранява дискриминацията, основана на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Там обаче не пише, че трябва да се влиза в затвора за публикации в медиите.АНТИТЕРОРИЗЪМ

Затвор до 10 години за всеки, който влезе или излезе през границата на България, за да върши терористични актове, предвиждат още промените в НК. Текстът е в отговор на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, който призова държавите да синхронизират законодателството си заради големия брой граждани на европейски държави, отиващи да се бият на страната на "Ислямска държава". Целта е ограничаване свободното придвижване на хора, пътуващи с цел участие в терористични групировки, както и обучението им, пишат от правосъдното министерство. Според новите текстове наказания се предвиждат и за всеки, който организира обучение за терористи, както и за съгласилите се да участват в него. Изключение се прави само ако участник в подобно обучение съобщи на властите. Чужденците, които на българска територия се подготвят за подобни престъпления, също са заплашени от 8 до 10 г. затвор.
40
8242
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
10 Март 2015 19:52
Общодържавен бот...
-------------------------------
Сайтът на Генек

10 Март 2015 19:58
Не се притеснявайте, приятелю Димитров, не се е родил още тоя, който ще може да наложи цензура на обективния независим весник сега.
Неправителствена медия, която притежава Овчаря и Oracle, не може да бъде цензурирана. Не се гаси туй що не гасне!
Пък който критикува управляващите - сам ще си бере гайлето - демокрация е това, а не тиквена глава!
10 Март 2015 20:00
работна група към Министерството на правосъдието, в която участват прокурори, съдии и членове на Висшия съдебен съвет


Може ли поименно?
Мракобесието не бива да тъне в анонимност.
10 Март 2015 20:31
Хак ви е! Когато вкупом лаехте по Орешарски, ви говорехме, че ще дойдат такива времена!
10 Март 2015 21:44
Общодържавен бот...

Не е бот. Ботът не може и не иска да убие тебе, или децата ти. "Политикът", с това, което върши, може. Понякога и иска.
10 Март 2015 22:08
Toва по настояване на високоморалните протестъри ще да е, а? Вече ще е престъпление да продумаш протестър, соросоид, а също и маймун, щото ГЕРБ нали тъковата, сещате се де.
10 Март 2015 22:21
Не вярвам да се наложи цензура - напразна е тревогата. Би имало такава опасност ако опозицията беше силна - да ѝ се запуши устата. А то ква опозиция кви пет лева - бесепетата бранят Боко от подлите реформатори.
10 Март 2015 22:24
Вече ще е престъпление да продумаш протестър, соросоид, а също и маймун, щото ГЕРБ нали тъковата, сещате се де.
Сещаме се.
Ама то за ГЕРБ - как да е. Шото има още един маймун, нобелев маймун....
Там ще да е от 15 до 20 без право на помилване. И по 5-10 иляди от цялата рода до девето коляно.
10 Март 2015 22:24
Понятието "дискриминация" не е в ясно за цяла Държавна комисия, а министерство вече твори и свои двусмислици за него ??? ...
Поспрете се бре, хора - преодолейте користта в оценката си за несъответствията между действителността и нейните реалности, че тогаз - те ви подвеждат ...
10 Март 2015 22:53
Ех демократи ... за Европейско развитие.
10 Март 2015 22:59
"Тиква" означава ли политическа принадлежност?
10 Март 2015 23:21
"Тиква" означава ли политическа принадлежност?


С добър адвокат ще го докараш до "селскостопанско-овчарска-пожарникарска" принадлежност. Нема политика!
Да живей новото Бацево Шесто! Иде и член намбър уан във фащския вариант.
10 Март 2015 23:23
***
10 Март 2015 23:29
хе хе, уплашиха се
добър знак
10 Март 2015 23:30
.... цензура ... глупости на търкалета .... вие сте по " цензурите " .....
10 Март 2015 23:42
Сага сме на 106 място по свобода на словото , пред нас са държави като Албания, Косово, Република Конго, Киргизстан, Того, Никарагуа . Абсолютното дъно е 180 . Предположения къде ще отидем след подобен закон , ще открия с 127 място .
10 Март 2015 23:48
akira78, много добро предположение! И аз залагам 50 стотинки, че няма да сме над 120то място.
11 Март 2015 00:00
Още изначалният текст е глупав и дискриминационен. Значи да подбуждаш към дискриминация, насилие или омраза не е лошо, освен ако са основани на раса, народност или етническа принадлежност, а сега искат да добавят и политическа.

Значи не дискриминацията, насилието и омразата са лоши, а само в изброени случаи. Иначе са добри ?

Първо, да наказваш за мисли и слова, независимо какви, с друго, освен отново със слово, си е погазване на свободата на мисълта и словото.

Изхождайки, обаче, че често не става въпрос за свобода на словото, а за целенасочени платени манипулации, които целят да разделят, противопоставят и окървавят обществото, преследват единствено икономически интереси и нямат нищо общо със свободата на словото, то има някакъв резон да се забрани насаждането на насилие и омраза. То обаче трябва да се направи за насилието и омразата, като явления, в пълнотата им.

Ако въобще този член остане, то той не бива да се допълва, а трябва да се съкрати. Трябва да остане в следният вид:
чл. 162 ал. 1: "Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание".
11 Март 2015 00:43
Както разбирам, вече ще е забранено да се обижда на "комунист".
Що демократ ще трябва да съблюдава закона занапред...
11 Март 2015 00:48
Това няма да мине...
11 Март 2015 00:59

Neopol
11 Март 2015 00:00
,чак след 25 години нещата че си дойдат на мястото.........кой разбрал , разбрал.....
11 Март 2015 05:48
А ще трябва ли тогава, вместо "тиква неграмотна", да използвам израза "Cucurbita, монолитературна"?
11 Март 2015 07:33
Вижте сега, вие нищо не разбирате. Този текст има за цел да гарантира политическия плурализъм. Примерно, когато някой се провикне на площада - "Комунистите - в Белене", веднага ще го арестуват и въдворят. Всички ще придобият особеност на речта, да се изказват положително, например горния лозунг може да стане - "Комунистите могат да построят АЕЦ Белене" или "Комунистите могат да построят комунизма в Белене". Така, разбрахте ли сега?
11 Март 2015 07:54
Изгорехме, другари.
11 Март 2015 08:20
От министерство казаха за "Сега", че целта не е да се ограничава свободата на словото.

Аман от некадърници тогава.

Не виждам как по друг начин да определя хора, които предлагат нещо, в резултат на което ще настъпи друго нещо, което обаче не било тяхна цел.

Както казват старите хора -- „пътят към ада е постлан с добри намерения“.
11 Март 2015 08:53
Какви са тези поправки, членове и пр. лигавщини? Трябва да се въведе действащият в момента в Русия модел. Начело на медиите трябва да се назначат "национално отговорни" люде. Който е против властта, респективно против тавариш Путин, е пета колона, либераст, народен враг, мръсник, шпионин, проводник на чужди интереси. А който гъкне, му затварят медията, спират му тока, конфискуват му техниката, хвърлят го в затвора или направо го гръмват.
11 Март 2015 09:18
Интересно се получава...а политическите чистки няма да бъдат дискриминация!Излиза че спокойно можеш и да застреляш някого но щом не си то обиждал всичко е о.к.
11 Март 2015 09:37
Комунистите и фашистите и те ли няма да могат да бъдат критикувани?
11 Март 2015 10:09
"Който чрез слово, печат или ... проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза ...” ... „или политическа принадлежност

Това за политическата принадлежност ще бъде евентуално лесно за доказване, тъй като или си член на дадена партия, т.е. принадлежиш към нея, или не.

К’во пра’им обаче със симпатизантите, а още повече с хората, които споделят само (малка) част от платформата на дадена партия? Те точно в коя категория ще бъдат набутани?

Освен това дълбоко се съмнявам НК да съдържа ТОЧНИ дефиниции на останалите три понятия, тъй като на българските законотворци не им е там силата. Тия къде са тръгнали и нямат ли си друга работа?
11 Март 2015 11:22
По всичко изглежда, че по силата на този законопроект аз съм абсолютен престъпник само, защото никът ми е Гербераст Герберастов. Предлагам им направо да идват с камионетката, да ме арестуват, както съм по бели гащи и да ме откарват в Белене. Предлагам им още така да вземат да върнат член първи от конституцията преди 1989 г., след което да се свършва с всички герберски мъки. Да могат да крадат и да сер'ат на воля в устата на народа, а всяка съпротива срещу това да се наказва с каторга. Или поне със строг тъмничен затвор.
11 Март 2015 12:06
Естествено, че ще се пробват отново.
Боко непрекъснато съди някого, я за "мутра", я за "бандит", я за нещо подобно.
Требе да се облича със съответния закон тази фриволност и да влиза в релси. Онези, от които ... за малко да се отървем след 1989 г.
Лошото е, че вече съм позабравил некои евфемизми, с които си служехме по времето преди сакралната дата 10.11.1989 г. и ще се наложи на стари години да си опреснявам понятията.
Сега си спомням Хашек. Извинете за дългия цитат!
"— Разбира се — потвърди Швейк, — на вас тук никой не ви е казал нито думица, която бихте могли да изтълкувате някак накриво. Винаги прави много лошо впечатление, когато някой се почувствува засегнат. Веднъж седях в „Тунелът“, едно нощно заведение. Водехме много интересен разговор за орангутаните. На нашата маса имаше един моряк и той разправяше, че орангутанът често пъти не можел да бъде различен от някой брадат и мустакат гражданин. Че лицето на такъв орангутан било обрасло с косми като… „Като — казва, — да речем, ей оня господин на съседната маса.“ Ние всички се обърнахме, а господинът с брадата стана, дойде при моряка и му удари плесница. Морякът пък му счупи главата с една бирена бутилка. Брадатият господин се катурна и остана да лежи в безсъзнание. Ние се сбогувахме с моряка, който драсна, защото помисли, че го е пречукал. После свестихме припадналия господин и, разбира се, направихме голяма грешка, защото веднага след това той извика полиция и всички ни заведоха в участъка. А ние всъщност нямахме нищо общо с цялата работа. В участъка той не преставаше да повтаря, че сме го били смятали за орангутан, че не сме били говорили за нищо друго освен за него. И все тая песен пее. Ние пък разправяме, че не е така, че не е никакъв орангутан. А той пак повтаря, че е, чул бил много добре. Помолих господин комисаря да му обясни. И той най-доброжелателно направи това — господинът и тогава остана незадоволен и каза на господин комисаря, че не ги разбира тия работи и че се е сдружил с нас. Тогава господин комисарят нареди да го затворят, докато изтрезнее. Ние пък поискахме да се върнем отново в „Тунелът“, но това не ни се удаде, защото и нас ни кошариха. Виждате ли, господин кандидат-подофицер, какви последици може да има едно малко и незначително недоразумение, за което не си струва дори да си хабиш думите. В Окроухлице пък имаше гражданин, който се обиди, когато веднъж в Немски брод го нарекоха питон. Думите, които изобщо не са наказуеми, са много. Примерно, кажем ви, че сте видра. Бихте ли могли да ни се сърдите за това?"

Нещо такова ще трябва да се употребява...
11 Март 2015 12:12
Комунистите и фашистите и те ли няма да могат да бъдат критикувани?
Спецялно комунистите не само могат, но и трябва. А фашистите и нпо-шките - в никъв случай - поради неразличимост, ще настане объркване. Вий и без друго, като ви скрият листчетата с инструкциите, давате на късо.
11 Март 2015 12:27
Бе, че съм поостарял вече е ясно, но някак не стоплям този опит на властта като как се връзва с изказаното от американската леля в "Горещите"?
Хем да е ясен източника, хем да е цензуриран.
Кому да верва чиляк?!
11 Март 2015 12:38
Комунистите и фашистите и те ли няма да могат да бъдат критикувани?

Я ми разкритикувай един комунист и един фашист.
11 Март 2015 13:55
Я ми разкритикувай един комунист и един фашист.
Прав си, не останаха истински комунисти и фашисти в наши дни. Но барем на "комунист" и "фашист" да обидиш някого и това няма да може.
11 Март 2015 14:22
Вече почвам да си представям, как след 5-10 години ще изглеждат кориците на книгата на Комарницки "Моите раирани карикатури".

Ма таз поправка може и по-рано да падне, де.

11 Март 2015 14:32
Ма то кво стана ся?

Падна, още преди да са я закачили на стената:

Правосъдното министерство се отказва от скандална поправка в Наказателния кодекс


http://www.segabg.com/article.php?id=742343
11 Март 2015 15:15
А за политически вицове какво ще копаем - трасе за магистралите ли МУ?!
11 Март 2015 18:44
По форумите ще се публикуват само рецепти за турший, компоти и бело сладко. И вече за Него и всички тия в НС ще се говори като за умрелите "Или добро или нищо" или хурката. Нещо и III Райх май не е бил толкова жесток в предвид днешните претенций за демокрация на "елита".
11 Март 2015 20:39
Това няма нищо общо със свободата на словото. Мисля, че става въпрос за нещо друго. Примерно: Уволняват ви от работа по причина, че сте симпатизант на определена партия....или не ви назначават! Друг е въпроса как ще се докаже това! Мой добър приятел беше главен секретар на едно министерство - не МВР:-) и той ми е разказвал как по времето на НДСВ, министърът го вика и му казва в прав текст, че трябва да го освободи защото не бил член на партията и безработни активисти го атакували по този въпрос.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД