:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 188
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕК блокира договора на Унгария с Русия за гориво за АЕЦ

Европейската комисия оспорва договора на Унгария и Русия за доставки на руско ядрено гориво за нова унгарска АЕЦ, стана ясно вчера. Авторитетният в. "Файненшъл таймс" съобщи, че Брюксел блокира договора за изграждане на АЕЦ "Пакш". На пресконференцията на ЕК в Брюксел вчера говорителката Анна-Каиса Итконен обясни, че миналата седмица Еврокомисията е разгледала споразумението за доставка на гориво за новата АЕЦ и е взела решение въз основа на Договора за Евроатом, но не може да коментира, защото документите по споразумението са засекретени. Будапеща стори това веднага след сключване на споразуменията. Итконен уточни, че не е блокиран целият проект по изграждане на АЕЦ, разглеждан е само договорът за доставка на гориво.

Споразумението предвижда в АЕЦ "Пакш" да се използва само руско ядрено гориво, съобщи "Юропиън войс". Според Евроатом това противоречи на принципите за диверсификация на доставчиците на гориво, цитира изданието европейски източници. Европейската ядрена агенция м.г. блокира подобно споразумение на финландска АЕЦ, която трябваше да се зарежда само с руско гориво. Проблемът бе решен, като бяха договорени доставки с американската компания "Уестингхаус", писа изданието. Унгарците обаче се притесняват, че няма да могат да се договорят с алтернативен доставчик, защото руската страна няма да приеме.
17
2281
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
13 Март 2015 21:10
Нова наказателна операция на про-американската европейска хунта. Ахмаците продължават да говорят за свобода и демокрация, а хунтата ги опровергава всеки ден. ЕС и НАТО събличат европейските помияри от суверинитет. Защо им е, като има кой да ги стриже и къпе с топла вода? Все по-очевидно става, че европейските несгоди идват от липсата на гръбначен стълб, липсата на самостоятелност и подчиненост на социопати – глобалисти. При положение, че „водещата“ държава в Европа е окупирана и не може да решава дори своите вътрешни проблеми без намеса отвън, то какво да кажем за върящите опашка помияри, които чакат да падне някой кокъл под масата? Хунтата ще направи така, че да покаже на помиярите как бият непослушбите в ЕС.
13 Март 2015 22:52
Orban caput
13 Март 2015 23:20
Технически погледнато качеството на обвивката на горивото произвеждано в Русия е недостижимо за модерната западна технология. Да не забравяме, че горивото е първата защитна бариера във всеки модерен ядрен енергоблок с лека вода.
13 Март 2015 23:48
нали уж държавите в ЕС били суверенно и с правото да вземат най-добрите за тях решения?
14 Март 2015 09:31
До тук с илюзиите за суверенитет! Време е да се определим какво искаме. Единна федеративна европейска държава или всеки да ходи по пътя си и да се оправя сам. Това да ни управлява шепа назначени продажни помияри трябва да оттече в канала. Иначе си оставаме придатък на вашингтонския обком и за тъй наречения "свободен" избор да забравим. Засега е така: като сме на едно мнение става на нашата, като сме на различно мнение става каквото каже Вашингтон.
14 Март 2015 09:56
Т.е., идеята е, че като съм си купил германска кола, задължително ще трябва да си купувам и китайски части. Едно към едно, една дюза китайска една германска и една бангладешка. Това се нарича свобода на избора...
14 Март 2015 10:05
Точно това е. Частите за коли в момента на нашия пазар се категоризират както следва:
"оригинална"
аналог
менте

Въпросът е че в АЕЦ аналог и менте не върви да сложиш.
14 Март 2015 10:05
14 Март 2015 10:23
Като си купим F 15 трета ръка дали ще може да ползваме китайски части, руски ракети "въздух-въздух" и т.н. ?
Дали при строежа на ВЕЦ вече се иска да бъде разположена едновременно на 3-4 язовира, ей така, за диверсификация?
14 Март 2015 10:31
Т.е., идеята е, че като съм си купил германска кола, задължително ще трябва да си купувам и китайски части. Едно към едно, една дюза китайска една германска и една бангладешка. Това се нарича свобода на избора...


Имаш избор, ама ако колата се скапе проблемът не е на немския производител, а е само твой. С АЕЦ проблемите са малко по-така.

В този дух, защо като си купиш лазерен принтер например, производителят в ръководството пише, че не поема отговорност при повреда ако не ползваш негов тонер и касета? Това ЕК как го е пропуснала?
14 Март 2015 15:13
Като че ли настава време да разтурим този ЕС тъй като той всъщност е ЕС под командата и управлението на САЩ !!!
14 Март 2015 17:13
Така е кифло. Модерната западна технология не може да достигне качеството на руската суровина.
Диверсифицираха ни майката.
14 Март 2015 17:16
4ефко, "като че ли настава време" може да го изпуснеш.

Абе, нещо за Фергюсън?
14 Март 2015 18:43
[quote това противоречи на принципите за диверсификация на доставчиците на гориво,][/quote]
Тук еурогей зелките са се самонахендрили- ,,защото за новия в Козлодуй ще трябва да молим Русия за гориво.А като откаже-пускаме кепенците,щото няма туй дето от маджарите искат да имат...Гламав бил цвъки,ама той поне е от помощното,пък зелките били от...майната си.
15 Март 2015 09:25
Зависимостта на Европа от руските енергоизточници е факт, но тя няма да бъде преодоляна със забрани, а с нови технологии. Не можеш да лишиш източноевропейските страни от енергия, само за да се дървиш на Путин. Нека западът финансира строителството на централи по техни технологии, пък тогава поетапно да затваря руските.
15 Март 2015 10:09
Тия зелки ще накарат и най-големите евро-оптимисти да намразят ЕС...
15 Март 2015 11:53
Като си купим F 15 трета ръка дали ще може да ползваме китайски части, руски ракети "въздух-въздух" и т.н. ?

F-15 е хубава машина. Тежък изтребител, сложен, много сложен. И все пак приятно малко капризен.
Нито ни трябва такъв, нито някой ще ни даде.
На нас - летящи прахосмукачки F-16 няколко броя. А и те са ни много.
Колкото до частите - ще е голям майтап. Това само техниците могат да го кажат, но вероятно могат да ползват залежалите джунджурии. За ужас на конструкторите
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД