:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,474,986
Активни 158
Страници 15,135
За един ден 1,302,066

Държавата пак финансира план за развитието на бедните региони

От година насам има стратегия за Северозапада, но тя не действа
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Преди месец и икономическият министър Божидар Лукарски (вдясно) се включи в офанзивата за бързото развитие на Северозападния край. Според него ще се дава предимство на фирмите, които кандидатстват за обновяване по програма "Конкурентоспособност". Бонусите за дружества от изостаналите райони са изискване на ЕСV.
Обществена поръчка за развитието на бедните региони в България обяви Министерството на регионалното развитие. Основната задача, която държавата иска да възложи, е разработване на целенасочена инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони. Планът е записан и в правителствената програма.

Прогнозната стойност на разработката, която държавата е готова да плати, е 59 хиляди лева, става ясно от информацията в регистъра на обществените поръчки. Целта на документа е да даде насоки за справяне с икономическата изостаналост в тези райони, да посочи как да се привлекат инвестиции и как да се повиши заетостта.

Консултантските екипи и евентуални кандидати за изпълнението на държавната задача първо трябва да анализират и оценят какво е в момента социално-икономическото развитие на по-изостаналите региони. Трябва да е ясно какви са специфичните проблеми, които са ключови за преодоляване на изостаналостта, както и местният потенциал, който може да се развива. Всички идеи трябва да имат финансова рамка заедно с механизъм за управлението и изпълнението й.

Срокът за подаване на оферти е 24 март. А според графика на изпълнение първият етап от изготвянето на инвестиционната програма за Северозападна България, Родопите и Странджа трябва да завърши до 16 октомври 2015 г. Вторият - за планинските, полупланинските и пограничните слаборазвити райони, е с краен срок 30 ноември. Така че до края на ноември трябва да се представи в регионалното министерство "завършен краен продукт по договора за изпълнение".

Програмата трябва да се съобрази със стратегическата рамка за развитие за периода 2014-2020 г., определена в съответните регионални планове за развитие. Трябва да се отчетат областните стратегии за развитие. В указанията за изпълнението на задачата обаче не е посочено да се вземат под внимание многото други вече готови документи с подобна цел от последните години.

Една от тях е интегрираната стратегия за териториални инвестиции в Северозападния район в периода 2014-2020 г., дело на екип от Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Това е пилотен проект за териториални инвестиции, които се разработват според регионалната политика на ЕС. В този проект, представен преди близо година, например ясно се посочва какви са проблемите на региона и кои са най-подходящите за развитие и инвестиции сфери. Това са земеделието, транспортно-логистичният бизнес чрез Дунав мост 2 и пристанищният комплекс на Лом, академичният сектор заедно с иновации и високи технологии с клъстер в Плевен, както и туризмът. Но досега не е обявена някаква инициатива в изпълнение на тази стратегия. Друг от поредицата документи в посока развитие на регионите е и националната стратегия за регионално развитие на България за периода 2012-2022 г.

Отделянето на средства от МРРБ за разработване на програмата показва ангажираност и отговорност от страна на министерството, заявиха от ведомството в отговор на въпросите на в. "Сега" защо не може държавни експерти да подготвят документа. Ползването на външни специалисти давало възможност да се привлекат местните власти, НПО, бизнеса, областните администрации и областните управители.Така щяло да се избегне и налагането на централизирани решения.
1556
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД