:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,918,986
Активни 275
Страници 1,888
За един ден 1,302,066
Отговорност носи първата страна, в която е влязъл кандидатът

В ЕС - с отпечатъци от пръсти

Евросъюзът въведе нова система за даване на убежище
От днес в страните от ЕС започват да се снемат отпечатъци от пръстите на всички бежанци, съобщи Ройтерс. Мярката има за цел да предотврати възможността кандидатите за убежище да подават молби в повече от една страна от Евросъюза. Новата информационна система, наречена Евродак, регистрира държавата, в която всеки бежанец за първи път подава молба за защита, заедно с останалите му лични данни.

Всяка година в 15-те страни от ЕС се подават над 400 000 молби за убежище. Според източници на Европейската комисия 10-20 на сто от тях били молби, подадени в повече от една страна-членка.

Ройтерс припомня, че миналата година вътрешните министри на ЕС приеха правила, според които първата страна от Евросъюза, в която влезе бежанецът, трябва да обработи молбата му за убежище. Изключение се прави1 ако лицето междувременно се е преселило в друга страна и е прекарало там повече от 5 месеца.

"Според общественото мнение има големи злоупотреби в областта на предоставянето на убежище", призна Франк Пол, новоназначеният шеф на Евродак. Според него новата система ще допринесе за преодоляване на тези подозрения и за ликвидирането на възможността дадено лице да получава помощи от няколко държави.

Някои страни като Великобритания, Германия и Белгия вече снемат отпечатъци от бежанците. Въпреки това Евродак започва от нулата, като постепенно ще събира базата си данни. Според Франк Пол информацията, съдържаща се в системата, няма да бъде използвана за полицейски или антитерористични дейности.
402
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД