:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,513,606
Активни 142
Страници 20,327
За един ден 1,302,066
Правна кантора

Плащате такси и разноски за безпричинно отлагане на дело

Това са новите законови правила, които действат от 2002 г.
"Водя дело против работодателя си за незаконно уволнение. Наложи ми се да отсъствам от града в деня на делото и поисках отлагане. Съдията ми направи забележка, че ще ме глоби, ако разтакавам делото. Доколкото си спомням, делата за работниците са безплатни. Ако това е още така, тогава защо съдийката беше готова да ме глобява? Как е уреден въпросът, има ли някаква промяна или това бе лошо отношение към самата мен от страна на съда?"

Пита Василена Николова от ВарнаОтговори на поставените в писмото многобройни въпроси се съдържат в Кодекса на труда (КТ) и в Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Според чл.359 от КТпроизводството по трудови дела е безплатно за работницитеи служителите. Те не заплащат такси и разноски по производството, включително и за молбите за отмяна на влезли в сила решения по трудови дела. Тази разпоредба на КТ прави наистина делата освободени от всякакви разноски - поне в първоначалния стадий на развитие на делото. Това облекчение обаче не трябва да се схваща като абсолютно. Защото ако работникът загуби делото, той трябва да плати и направените разходи на работодателя - за юрисконсултско възнаграждение и други деловодни или канцеларски разноски.

Но конкретният случай не е такъв. Става дума за отлагане на делата, а там наистина има промяна в законодателството. С последните промени в ГПК бяха въведени по-строги изисквания за отлагане на делата. Прави впечатление, че всъщност работодателите най-вече разчитаха на протяжните съдебни процеси, като по този начин само отдалечаваха проблема си с възстановяване на работника на работа и изплащането на обезщетенията. Изключително редки са случаите, когато работник или служител злоупотребява с възможността да се отлага делото, тъй като икономическият му интерес повелява да се стреми съдебните дела да се движат бързо във времето.

От 12 ноември 2002 г. е предвидено, че страната, която причини отлагане на делото или отменяне на решението чрез предявяване на искания, посочване на факти или доказателства, които е могла да заяви или посочи своевременно, трябва да понесе независимо от изхода на процесаразноските за новото заседаниеТова се отнася както при гледането на процеса на първа инстанция, така и при обжалване на решението пред втората инстанция, където се събират нови доказателства или повторно се събират вече събраните доказателства.

Разноските обхващат разходите на другата страна и на нейния представител за явяване на делото. Също така се включва допълнително заплащане на държавна такса в размер на 1/3 от първоначално платената, но не по-малко от 100 лева.

ГПК наистина говори за разноски, а не за глоби, каквото е твърдението в писмото на читателката. По-скоро обикновените хора по този начин схващат указанията на съда, но пък и не са длъжни да правят специалната разлика между глоба, разноски и такси.

Въпреки че КТ не допуска работник или служител да заплаща разноски по делото, не бива да се злоупотребява и заинтересованият да отлага нарочно или безпричинно делата. Според ГПК неявяването на някоя от страните, която е редовно призована,не е пречка за разглеждането на делото в нейно отсъствиеНо съдът пристъпва към разглеждането му след като разгледа делата, по които всичките страни са се явили. Съдът отлага делото, ако страната и пълномощникът-адвокат не могат да се явят заради препятствие, което страната не може да отстрани. Последната промяна в правилата за отлагане и гледане на делата (включително и по трудовите спорове) изисква и работникът, и неговия адвокат да са затруднени едновременно и в еднаква степен и да не могат да присъстват на делото.
1402
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД