:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 352
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Софийският театрален салон ще почете Георги Калоянчев

Архивна изложба ще отбележи 90-годишнината от рождението на големия актьор.
Със спектакъла "Антигона" в театър "София" снощи започна Софийският театрален салон. Той е създаден през 2006 г., продължава една седмица и включва сценични театрални постижения с обединяващия слоган: "Вижте най-добрите". Освен куклени, драматични и танцови представления и пърформанси, фестивалът включва и редица паралелни прояви като изложби и теоретични дискусии. В рамките на салона се връчват ежегодните награди за театрално изкуство "Икар". Номинираните спектакли и творци се излъчват в 9 категории - водещи и поддържащи мъжка и женска роля, сценография, музика, майсторско техническо осъществяване, режисура и дебют. Тази година комисията, определяща номинациите, е в състав: проф. Ромео Попилев и Деница Езекиева - театроведи, Йосиф Сърчаджиев - актьор и режисьор, и Петя Стойкова - сценограф. Разгледани са повече от 100 представления на над 35 театъра и театрални формации от София и страната, а от тях са избрани около 30 спектакъла от продукцията на драматичните, куклените театри и независимите театрални формации. Спектакълът на Театър "София" "Антигона" от Жан Ануи, е с номинации за авторска музика на Христо Намлиев, за поддържаща женска роля на Дария Симеонова и за актьорски дебют - на Каталин Старейшинска.

Втора комисия от по-широк кръг специалисти и експерти, сред които Петя Стойкова - сценограф, и Деница Езекиева - театровед, Калин Николов - музикант, Рени Врангова - актриса, Петър Кауков - режисьор, обсъжда номинираните спектакли и излъчва лауреатите на националната награда "Икар". Те ще бъдат обявени на 27 март на официална церемония в Народен театър "Иван Вазов".

Тази година се навършват 90 години от рождението на актьора Георги Калоянчев и по този повод Съюзът на артистите в България организира поредица от събития, съвместно със столични театри, за да отбележи с архивна изложба и спектакли събитието.

Идеята за "Софийски Театрален Салон" възниква през 2006 г., за да има прозрачност и равен състезателен характер между всички представления, които са номинирани за наградата. В него участват спектакли на театри от София, Варна, Пловдив, Смолян, Габрово и частни и независими трупи. От няколко години е създаден и Куклен софийски театрален салон, който и тази година ще събере на сцената на Столичния куклен театър представления, които имат номинации. Откриването му ще е на 21 март, от 11.30 часа, със спектакъла "Пук". В програмата участва Столичен куклен театър, Куклен театър-Видин, Куклен театър-Стара Загора и Куклен театър-Търговище.
1009
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД