:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 300
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бившият МВР шеф устно одобрил "Червей"

Бившият вътрешен Цветлин Йовчев заяви, че разработката "Червей", заради която обвиняем е шефът в ДАНС Тодор Костадинов, не е разпоредена от него. Вчера той беше разпитан в Столичната следствена служба като свидетел по разследването срещу Костадинов и подалата оставка шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Костадинов е обвинен за съставяне на три фалшиви документа за прилагане на специални разузнавателни средства, одобрени от Янева в нарушение на закона.

Бившият МВР шеф уточни, че е бил уведомен за разработката и я одобрил устно. Преди седмици в парламентарната вътрешна комисия бившият шеф на полицията в Бургас Милен Димитров разказа, че лично Йовчев му се обадил и му поискал съдействие за операция "Червей". След това дошли хора от ДАНС и получили достъп до сървърите на МВР.

По думите на Йовчев обаче министърът не може да разрешава, забранява или влияе на оперативните дела. Той не уточни чия е била инициативата за започване на "Червей", но каза, че поводът е бил постъпили сигнали. Целта била да се поставят капани на администраторите на системата, за да се види дали не дават нерегламентиран достъп на някого. "Ако не беше направена тази разработка и не дай си Боже се беше случило нерегламентирано използване на системите на МВР, тогава наистина трябваше да се заведат дела за този, който е проспал сигналите", заяви бившият министър и ексшеф на ДАНС.

Йовчев отрече да има източване на информационните фондове на МВР, но не обясни защо от разработката няма никакви резултати. Той заподозря, че прокуратурата е била заблудена от манипулативно поднесени данни. "Не смятам, че съм значим, за да бъда основната цел на един такъв удар, но определено имаше такава цел. За мен е ясно каква беше и кой стои зад нея", каза Йовчев.



1582
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД