:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,495,042
Активни 82
Страници 18,990
За един ден 1,302,066
ПРОСВЕТА

Промяната в образованието не зависи само от законите

Дискусията за нуждата от реформа вече надхвърля пределите на страната
Част от ценностите, които се спазват в класната стая.
Покрай новия проектозакон за училищно образование, внесен от ГЕРБ и вече одобрен на първо четене, в последните месеци сякаш проблемите, с които се сблъскват учениците, родителите и учителите, се обсъждат повече. И макар да е напълно ясно, че учебниците са натъпкани с научни понятия или просто остарели думи, които нищо не говорят на децата, колкото и често да се повтаря тази констатация на различни форуми, темата предизвиква бурни реакции и негодувание за бездействието на институциите. "Фейсбук" периодично "се взривява" от съобщения за безумно съдържание в учебниците - като онова за Лиска, която иска да стане миска, въпреки че то отдавна е променено и в момента е отпаднало от учебника по музика. Да се чуди човек как изобщо е влязло и кой е допуснал подобна глупост да се учи в трети клас.

На този фон констатациите на специалисти по български език и литература отпреди дни, че учебниците отвращават или че в тях има прекалено много излишна граматика, не могат да бъдат изненада. Но тези предупреждения за пореден път дават сигнал, че няма как да очакваме децата да знаят на теория какво е подчинено подложно изречение, но да не могат да го открият в зададен текст.

Темата за реформата в образованието беше една от най-обсъжданите на конференцията "Моята мечта за България", която се проведе преди дни в сградата на Европейския парламент в Брюксел. Форумът събра българи, работещи в Белгия, които даваха различни идеи за положителна промяна в страната - нещо като римейк на "Българския Великден". Идеята на организаторите - евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова и фондация "Заедно в час", е той да се провежда всяка година.

"Заедно в час" има впечатления за проблемите в българското образование от първа ръка, защото от няколко години работи активно с училища, в които се обучават деца от малцинствата и от семейства с нисък социален статус. За някои училища е трудно дори да научат децата да не закъсняват за час или да работят със съучениците си по предварително зададена тема, казват от фондацията. "За нас учителят не е просто човекът, който идва да си изпее урока и да очаква, че след това, ако децата не са го научили, това си е техен проблем. За нас учителят е този, който знае, че от него зависи всяко дете да се научи и той трябва да намери подхода към всяко едно дете, което е изключително трудно", разяснява изпълнителният директор Евгения Пеева.

У нас връзката между учителя, ученика и родителя е слаба. Според Пеева е важно не само как се променят образователните резултати на учениците, но и нагласата им към училището - как те започват да участват в допълнителни инициативи, да идват на училище, да пишат домашните, да участват в клас, да работят с останалите деца в екип. Най-успешно можеш да се справиш с клас, който е много назад, ако им покажеш, че са една общност и трябва да си помагат - да обясниш на децата какво е да работиш в група и да им дадеш роли, обяснява Евгения Пеева. Според данните на "Заедно в час" в момента около 6 хил. ученици от страната се обучават от учителите - лидери на фондацията, а средният им напредък за една учебна година е около 20%. Някои деца започват с изоставане от няколко години. Въпреки това пред тях се поставят високи цели, защото Пеева е убедена, че това води и до по-добри постижения.

Учителите в България са болезнено немотивирани, но стимулирането им не минава просто през високата заплата. Международният опит показва, че увеличението на възнаграждението не повишава задължително и резултатите на учениците, по-важно е стимулирането да е обвързано с реалните постижения в работата, смятат от "Заедно в час". Понякога много по-впечатляващо е да помогнеш на едно дете, стигнало до V клас, да се научи да чете и пише, отколкото подбран ученик да спечели някакво състезание, смята директорът на фондацията. За младите учители, които нямат голям административен опит, е малко разочароващо, ако получат забележка, че не са попълнили дневника, вместо да се оценят усилията им да работят с учениците, разказва Евгения Пеева.

Положителна практика от опита на фондацията е системата за атестация на учителите. Те много добре знаят какво очакваме от тях - ефективно планиране на уроците, проследяване на резултатите на учениците, комуникация с родителите, как си взаимодействат с другите учители от училището, дали отделят внимание на всяко дете, разяснява Пеева. Учителите периодично проследяват какво са научили децата и какъв е напредъкът им. В края на всеки срок се прави обзор, търси се мнението на директора, на учителите, на учениците, самият преподавател си прави самооценка. Координаторът на фондацията, който отговаря за съответното училище, разговаря с младия учител, набелязват се проблемите и се търси подкрепа за решаването им.

Директори на няколко учебни заведения вече ползват опита на фондацията за стимулиране на учителите и не правят компромис с изискването за индивидуално внимание към всяко дете. И въпреки проблемите на системата общо 20 учители от два випуска (40%) са останали да работят в училищата. Те остават въпреки липсата на нашата финансова помощ и успяват да съчетават преподаването с различни дейности, които им помагат да се издържат, разяснява Пеева. Тя препоръчва финансирането на училището да не зависи само от броя на учениците, но и от постиженията на учениците. Съобразяването с резултатите и осигуряване на средства за повишаването на тези резултати е много съществена промяна, предвидена в законопроекта за училищно образование.

Ясно е, че новият училищен закон няма да направи учениците по-ученолюбиви, учителите по-ентусиазирани да преподават по-интересно, нито пък родителите по законова заръка ще станат по-инициативни и ще се интересуват (и контролират) как децата прекарват деня си в училище. Промяната в отношенията сякаш е най-трудната задача, отговорни за успешното й решение са всички.ИДЕИ

След целите на "Европа 2020" у нас следващия месец ще се представи и инициатива "Алианс 2030". Тя също ще има конкретни намерения, например за намаляване дела на отпадащите деца. "Искаме да създаваме българи, които да могат да мислят, но затова промяната трябва да започне от училищата, от начина, по който учителите преподават на учениците, и това със закон няма как да се получи", обяснява евродепутатът Ева Паунова. Друга идея е създаването на инкубатори за малки и средни предприятия, където хората, които искат да започнат бизнес, да отидат там, да получат информация и да обменят идеи с успели предприемачи. Ако общините искат да превърнат темата за работеща икономика в актуална в тяхната община, те трябва да подготвят кадрите, които да останат там и да се реализират, убедена е Паунова. Според нея колкото по-рано децата получат правилни умения, толкова по-голяма възможност ще имат да реализират своята идея в подобни центрове след завършването на училище.

.

Снимка: "Сега"
---
Снимка: "Сега"
От "Заедно в час" вярват, че учителят е този, от който зависи успеха на всяко дете.
6
1806
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
22 Март 2015 19:26
Блондинката Дамянова колко учителски стаж има и колко деца е отгледала?
---------------------------------
Сайтът на Генек
22 Март 2015 19:49
Като отгледаме умни деца (което зависи не толкова от училището...), после какви перспективи им предлага България?
23 Март 2015 09:50
Като отгледаме умни деца (което зависи не толкова от училището...), после какви перспективи им предлага България?


Терминал 2


http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/mar/17/great-teacher-results-wrong-david-cameron-children-learn?CMP=share_btn_fb
23 Март 2015 11:10
"Моята мечта за България" е: майките на голяма част от децата да не са по магистралите, бащите да не са алкохолици, или да лежат в затвора, децата да не бъдат отглеждани по пет-шест от баби, да не живеят в потресаваща мизерия и чак тогава да прехвърлим топката на учителите.
23 Март 2015 11:10
"Моята мечта за България" е: майките на голяма част от децата да не са по магистралите, бащите да не са алкохолици, или да лежат в затвора, децата да не бъдат отглеждани по пет-шест от баби, да не живеят в потресаваща мизерия и чак тогава да прехвърлим топката на учителите.
23 Март 2015 13:24
Учителите в България са болезнено немотивирани, но стимулирането им не минава просто през високата заплата.

Ами да, доброто потупване по рамото давало по-добри резултати в работата на учителите, отколкото да им вдигнат смешните заплати.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД