:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 237
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Феновете не са длъжни да плащат сметката

Родните грандове изпаднаха до конфузната ситуация да се молят на запалянковците си
Снимка: БГНЕС
Тръст "Синя България" вече се оттегли от управата на "Левски", след като разбра, че сътрудничеството с Батков само вреди на клуба.
Българският футбол за пореден път изпадна в уникално положение. Едва ли има друга държава под егидата на УЕФА, в която съдбата на четирите най-големи клуба (като фенска маса) да бъде оставена изцяло на милостта на техните привърженици. Безумията, сътворени от ръководствата на "Левски", ЦСКА, "Ботев" и "Локомотив" (Пд), обаче я докараха до там, ръководствата им да се молят на запалянковците за помощ. При това не в дългосрочен план, а сега и веднага.

Четирите клуба имат 3 дни, за да вземат лиценз за следващите европейски турнири. Този лиценз е необходим и на четирите отбора, поне към момента. ЦСКА и "Ботев" са в първата шестица, т.е. могат да завършат в Топ 3 на А група, а "Левски" и "Локо" (Пд) са на 1/2-финалите за Купата на България, откъдето също могат да стигнат до Европа. За да стане всичко това обаче, трябват пари. Именно за пари сега клубовете се молят на своите фенове.

Години наред тези най-големи отбори харчеха повече пари, отколкото изкарваха, и това в крайна сметка доведе до сегашния батак. Знайни и незнайни футболисти, треньори и агенти се изредиха да доят клубовете, без някой да се замисли, че един ден това ще доведе до непоправими последици. Футболните собственици и президенти предпочитаха да се бият по гърдите и да се изказват по медиите, като междувременно трупаха дългове. И накрая изведнъж се сетиха, че някой трябва да ги покрие.

Защо обаче това трябва да са феновете? Някой ще каже, че в развити футболни държави, като Германия и Испания, именно привържениците са собственици на грандове като "Байерн" и "Борусия" (Д), "Реал" (М) и "Барселона". И ще бъде прав, но тези клубове не се управляват от запалянковци, а от интелигенти хора с пари, които са подчиняват на законите на бизнеса. В България това не е така. Тук излиза някой и казва "Ще дадем клуба на феновете и всичко ще се оправи". Ще се оправи, ама друг път. Вижте какво се случва с пловдивското "Локо", където акциите са собственост на Сдружение на запалянковците. Същото вероятно ще стане и с "Ботев", който вече е официално на феновете. Скоро така ще се получи и с ЦСКА и "Левски", където Александър Томов и Тодор Батков обещават акции на всеки, стига и този път да отърват кожата.

Интересното е, че този път основният адресант на техните призиви за помощ са обикновените привърженици, които те успяха през последните години всячески да прогонят от стадионите. В България интелигентният запалянко няма никакво желание да ходи да гледа футбол, колкото и да обича отбора си. Той не иска да вика за лигльовци с по 15-20 хиляди лв. заплата, които се мърдосват по терена. Той не иска да бъде на стадион, който всеки момент ще падне и ще убие него или детето му. И не на последно място - той не иска да го набият озверели и лумпенизирани фенове, които много често дори са от неговия отбор.

Въпросните т.нар. "ултраси" бяха превърнати от клубните президенти в господари на стадионите, и то по най-безскрупулен начин. На техните организации, благовидно наречени фенклубове, клубовете плащаха, при това немалко, за да правят пиротехники, да си организират екскурзии и тем подобни мероприятия. И не на последно място, за да осигурят безметежно съществуване на клубните шефове. Сега обаче същите тези шефове не се обръщат към тях, защото са пределно наясно, че тези фенклубове няма да дадат пари.

Най-куриозното е, че четирите родни клуба са като скачени съдове и зависят до голяма степен един от друг за получаване на заветния лиценз. "Левски" и ЦСКА имат да дават пари на "Локо" (Пд), което значи, че лицензът им може да бъде блокиран от пловдивчани. ЦСКА има да взима пари от "Ботев", което в момента се оспорва от "жълто-черните". В тези взаимоотношения общо взето са набъркани половината клубове от А и Б групите, повечето от които също са на ръба на оцеляването.

Все пак при четирите най-големи клуба най-лесна изглежда ситуацията за "Ботев", където явно има още останали пари от Цветан Василев. Пловдивчани са осигурени общо-взето до лятото, което почти сигурно означава, че при тях лицензът няма да бъде проблем. Какво ще се случи след това, засега не е ясно. Банкерът се отказа от акциите си и ги прехвърли на Сдружението на запалянковците, което ще трябва да търси ново финансиране. "Ботев" има няколко конвертируеми играчи, които могат да бъдат продадени и съответно да осигурят още пари.

При "Левски" и ЦСКА положението изглежда неспасяемо, но "сините" все пак имат лек аванс пред своя вечен съперник. Ако не друго, поне заради малко по-малките задължения - 800 000 лв. срещу 1 млн. лв. на "червените". Според официалните изявления на Батков "сините" не дължат пари на НАП, така че могат да се договарят с другите клубове и с футболистите за тяхното разсрочване. И отново да минат метър. Защо - не е ясно.

В ЦСКА този мач поне са го играли веднъж и са наясно какво следва. През 2008 г. клубът остана без лиценз по вина на Александър Томов, който сега се провъзгласи за Спасител, но е на път да дублира постижението си. Бившият вицепремиер има да търси пари не само за лиценз, но и за да освободи акциите си, които е заложил при Петър Манджуков и Юлиян Инджов. Ако не успее, освен лиценза ще загуби и контрола над ЦСКА. Според Инджов спешните задължения на "червените" не са милион, а поне 4 пъти повече, което прави мисията на Томов още по-трудна.

Най-зле нещата изглеждат в "Локо" (Пд), където на играчите им писна да я карат без пари и направо спряха да тренират. Там се кара ден за ден и се разчита на ентусиазма на няколко запалянковци. Както е тръгнало "черно-белите" може изобщо да не се нуждаят от лиценз, тъй като няма да завършат първенството. Което ще бъде жалко...

Общо-взето и четирите клуба са в ужасна ситуация, която без радикални мерки няма да се промени. В крайна сметка лицензът и участието в Европа са много важни, тъй като това е единственият сигурен начин за намиране на средства. Но животът ще продължи и след 31 март, когато изтича крайният срок. Футболистите, треньорите и останалите служители на клубове ще трябва получават заплати и след тази дата. Накратко - дори да се намерят пари сега, те ще са само временно решение.

Да приемем, че отборите се представят силно в Лига Европа и оттам влязат някакви сериозни суми, бъдещето ще бъде осигурено за още няколко месеца. При настоящите нрави, за тези пари ще бъдат купени нови футболисти ментета от чужбина и колелото ще се завърти отново. А след година отново ще трябва да се взима лиценз, но задълженията ще бъдат още по-сериозни.

"Бюджетът на клуба трябва да бъде направен с оглед на приходите, а не на разходите", обяви онази вечер силният човек в "Левски" Иво Тонев. Това нагледно обяснява как трябва да се работи. Защо обаче Тонев не го стори преди 3 години, когато незнайно как се озова на "Герена"? Не го стори, защото и той, и Батков, и Томов, а и всички останали като тях искат слава. Е, на път са да я получат. Запалянковците може да са всякакви, но не са тъпаци. Те виждат какво се случва и не са съгласни да плащат сметката. А и не е тяхна работа...
СНИМКА: БГНЕС
От феновете на ЦСКА се иска да платят сметката, натрупана след некадърното управление на клуба.
2
1260
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
28 Март 2015 07:59
Години наред тези най-големи отбори харчеха повече пари, отколкото изкарваха, и това в крайна сметка доведе до сегашния батак.

Авторът намеква за гръцки сценарий може би?
28 Март 2015 09:06
Който вкара пари в тия мутренски пирамиди трябва да е кръгъл диод.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД