:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 322
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Министерство дава нов милион за допитване на чужди туристи

Пак започва анализ на вкусовете на гостите по морето и планините
Снимка: БГНЕС
Планина, море, село или екопътека - дори труднодостъпните места няма да попречат на анкетьорите, за да попитат чуждите гости какво ги привлича в България.
Над 900 хил. лева ще бъдат похарчени за поредно допитване до българи и чужденци харесват ли България като туристическа дестинация. Ресорното министерство е пуснало пореден конкурс за изпълнител на подобен тип анкета, става ясно от регистъра на обществените поръчки. В случая финансирането е по програма "Регионално развитие" 2007-2013 г.

Анкетьори ще обикалят планини и плажове през различните сезони, за да интервюират отпускари - любители на еко, био, селски, религиозен и други видове алтернативен туризъм, понеже, както обясниха за в. "Сега" от Министерството на туризма, такова проучване е нужно, а не е правено от 2010 г. насам.

Освен това ще бъде направен цялостен анализ за туристическото търсене. Друг анализ пък трябва да проучи четири пазара с висок потенциал - Австрия, Израел, Италия и Китай, и да препоръча как България да стане магнит за повече екскурзианти и почиващи от тези държави.

Първите три пазара са сред топ 20 на генериращите пазари за българския туризъм, като не били изследвани в предходни проучвания, а Китай представлява особен интерес с оглед на бързите темпове, с които се развива този пазар", обясняват от ресорното ведомство, като напомнят, че Китай е на първо място в света по разходи за туризъм за 2014 г. Освен това китайците харесвали пътувания, различни от масовия туризъм, т.е. плажове и ски, а интересът им специално към България напоследък растял.

От министерството подчертаха, че проектът "Проучване на чуждестранните посетители и на българските туристи в България и провеждане на 4 нови чуждестранни пазари" е част от по-голям проект, чиято реализация е забавена с почти 2 години. Всички дейности по проекта трябва да бъдат приключени до края на 2015 г. иначе губим близо 2.2 млн. лв. европейско финансиране, твърдят от МТ. Министерството вече е реализирало първата част - Оценка на ефективността на националния туристически маркетинг. Стартирани са процедурите за избор на изпълнител за "Анализ на териториалното развитие на туризма".



СТАТИСТИКА

По данни на НСИ през февруари 2015 г. посещенията на чужденци в България са 329.8 хил., което е с 2.9% повече спрямо същия месец на м.г. Посещенията на граждани от Австрия са били 5974, като по-голямата част от тях са дошли по работа. Гостите от Израел са били 6491 и почти всички са били тук за отдих. Малко над 5500 са били посещенията на италианци през февруари, като основната част от тях са дошли по работа. "Топ пазарът" Китай пък се е отчел с 617 посетители през февруари, от които едва 202-ма са били у нас на почивка. Според министерството обаче Китай е интересен пазар заради бързите си темпове на развитие и заради ръста на китайски туристи в Европа, и у нас. Колкото до данните на НСИ - те давали само количествена информация, но не и профил, потенциал и предпочитания на туристите.



СИТО

Критериите за избор на фирма, която да получи апетитната поръчка не са особено високи. Фирмата трябва да докаже поне 3 изпълнени еднакви или сходни проекти, изпълнени през последните 3 г. Според минималните изисквания дружеството трябва да има квалифицирани специалисти, които да притежават необходимите знания и умения в областта на предмета на поръчката. Ръководителят на проекта трябва да е поне магистър в областта на маркетинга, статистиката, социологията или др. и поне 5 г. да е работил по специалността.

19
2702
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
27 Март 2015 19:23
Дай милион, дай милион!
27 Март 2015 19:26
Безплатно - не.
27 Март 2015 20:42
Странно, първоначално прочетох "допиване на чужди туристи".
27 Март 2015 20:52
Почва сериозно да ми писва. Няма ли некорумпирани прокурори, кадърни следователи в тая държава? Пред очите на целия народ се прави това и продължавате все да крадете. Не се ли накрадохте, народ, който да работи и си плаща данъците не остана. Алчна червена върхушка. Докога ще лочите кръв, като кръволоци от изстрадалата ни Родина.
27 Март 2015 21:18
Пълни глупости. Просто едни хора ще опоскат едни пари за сметка на туризма.
27 Март 2015 21:20
Туристическата индустрия не е ли в частни ръце!
Защо държавата с нашите пари ще им прави инфраструктура, градинки, алеи, пречиствателни станции, реклама зад граница, ще ангажира полицията и специалните служби да пазят гостите от Израел и някои други "специални" страни?...
Отговорът е: Защото няма известен политик от т.н. преход, който да няма курорнен комплекс, хотел, ресторант или нещо от този сорт свързано с туризма.
27 Март 2015 23:17
Когато рекетьорите бяха анкетьори.
28 Март 2015 06:49
Съгласен съм с Змея. Туристическата ни индустрия отдавна се има за една от най-успешните ни и ползва и в момента голяма отстъпка от ДДСто.
Повече субсидии, харчене на народна пара за лога, сайтове /всеки служител на министерството да пише по списък с хотелите коментари в TripAdvisor ще е по-евтино/, анкети не ни трябват. Па нали и за това имат асоциация - да си ги плащат с членски внос. Самото министерство може просто да е един отдел в икономиката и да спестим малко пари от министерски заплати,
28 Март 2015 06:49
,,,
28 Март 2015 08:45
Анкетьори ще обикалят планини и плажове през различните сезони, за да интервюират отпускари

Сбъркан, идиотски подход.
Кому е нужно да питаш тези, които идват, защо идват при съществуващите условия, след като искаш да привлечеш повече, а следователно и други туристи?
Би трябвало да се изследват причините, поради които други държави със сходни дадености привличат повече и по-качествени туристи.
28 Март 2015 08:59
Simplified Solutions 28 Март 2015 08:45
Анкетьори ще обикалят планини и плажове през различните сезони, за да интервюират отпускари

Сбъркан, идиотски подход


Стига де. Нищо сбъркано няма. Не са се търсели хора за да свършат работа за един милион. Търсело се е "работа" заради която да се даде един милион на добри хора.
28 Март 2015 09:01
Поредно доказателство за корупцията във властта, съчетана с неграмотност.
Туризмът е най-неефективният отрасъл - с едни от най-ниските заплащания на труда. И управляващите го наричат значим отрасъл????
28 Март 2015 09:14
Казано простичко , държавата дава един милион от парите на всички за да се разбере , как някои/няколко частници да си напълнят гушите .
28 Март 2015 09:18
Министърката цял живот се е занимавала с транспорт и сега тоз туризъм и идва малко непонятна тема и затова прави анкета за да се ориентира малко какво харесват турситите в България и какво не харесват...

...99% от туристите в България им харесва климата, че е слънчево и че е евтинко и най-вече, че алкохола е евтин...защото всеки който ходи на почивка обича да си пийне...слънце плюс евтин алкохол, море което не е много солено, пясък на който може да лежиш а не да се ръбиш на скали...това им харесва...

...какво не им харесва...ами не им харесва да гледат просяци, които в нашите курорти са предимно малки римлянчета, които се лепват за теб докато не им дадеш нещо...не им харесват чейндж бюрата, в които почти всички мамят яко, с изключение на веригата "Crown" и тук таме някои други самотни мохикани бюра, които не мамят, но рядко можеш да попаднеш на тях...
...не им харесва лошата храна в мутренските хотели...защото в почти всички мутренски хотели, организацията и управлението на хотелите е на примитивно ниво и то се отразява най-ярко в кухнята...
...не им харесва че ги мамят с кошнички с плодове по улиците...група римляни от години необезпокоявани от никакви власти дебнат из курортите...ходят с кошнички с плодове и предлагат на всички туристи да си хапнат от плодовете...толкова са настоятелни, че малцина се отървават да не кусат от сливите или гроздето...като кусаш...те наобикалят няколко римляни и ти казват цена 2 лева...почти никой турист няма банкнота от 2 лева...вади 10, или 20, или 50 а понякога и банкнота от сто лева...римлянина казва...ся ще ти върна ресто....взема банкнотата и изчезва...

...не им харесва на туристите и като си купиш нещо от някоя сергия...и минеш сто метра...да те настига продавачката и да ти казва, че е объркала цената и че шапката която си купил не е всъщност 5 лева а струва 15 лева...а това 5 е било код...а всъщност истинската цена е 15 и е залепена на шапката но на по скрито място от кода...

...и т.н и т.н...да не хващаме темата и за такситата...

...не може да имаш пет звезден хотел в едно звезден курорт...туристите се подлъгват...но по веднъж...рядко някой повтаря като изключим тинейджърите, които идват да се напиват по дискотеките и заведенията и харчат пари само за алкохол...и после много от тях повръщат по улиците на курортите ни...
28 Март 2015 10:31
цитат на Любомир Чолаков

А сега и Министерството на отбраната се опита да хлопне капака върху ковчега на българските надежди за някакво мижаво подобряване на българо-руските отношения (хотелиери циврят да отиде "делегация" в Москва, за да ни "подобри" тези отношения - не зная дали сами си вярват, че е възможно при този т. нар. "президент" и при този министър-председател с манталитет на услужлива камериерка?) - като директно заяви, че България се била намирала в състояние на "хибридна война" с Русия.
И отново мнозинството българи си мълчат, и отново сякаш не разбират какво се случва, и отново ще се опомнят чак, когато стане късно.


цялата статия - https://sites.google.com/site/sajttnalubomircolakov/za-kakvo-govorim/na-hibridna-vojna---kato-na-hibridna-vojna

28 Март 2015 11:45
Не питайте тези,които вече са се минали да дойдат .Питайте тези,които вече не искат да дойдат
28 Март 2015 12:07
Министерство дава нов милион за допитване на чужди туристи


Една анкета в саит няма ли да свърши същата работа? И какво толкова има да питат, трудно някой ще признае че е дошъл заради леките жени и евтиния алкохол.
28 Март 2015 12:22
Министерство дава нов милион за допитване на чужди туристи
Пак започва анализ на вкусовете на гостите по морето и планините
Вкусовете са ясни и без анализ - мека топлина, страст на кристали, черни овни и меча кръв.

Без съдържание на ддс, бандероли и други вредни добавки.

29 Март 2015 10:46
Анкетиращите ще опоскат милиона без да се отдалечават дори на метърче от добре климатизираните си офиси по агенции и министерства. Черноморието ни не е и никога не е било конурентна дестинация. Свят голям и красоти много.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД