:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,894,986
Активни 110
Страници 12,272
За един ден 1,302,066
Консулт

Дисциплинарните наказания са изчерпателно изброени в КТ

Мога ли да бъда наказан дисциплинарно от работодател на общо основание, без да са посочени мотиви, без да ми се обясни защо? Може ли да се налагат каквито и да е наказания, или те са точно определени?

М. И., СофияВ Кодекса на труда (КТ) има специален раздел, озаглавен "Дисциплинарна отговорност". Именно в него в общи линии са и правилата за налагане на дисциплинарните наказания.

Веднага трябва да се отбележи, че видовете дисциплинарни наказания са изчерпателно изброени в чл.188 на КТ. Те могат да са забележка, предупреждение за уволнение и уволнение. Законодателят е разпоредил, че при определяне кое точно наказание ще се наложи "се вземат предвид тежестта на нарушението, обстоятелствата, при които е извършено, както и поведението на работника или служителя". Важно е и правилото, че за едно и също нарушение на трудовата дисциплина може да се наложи само едно дисциплинарно наказание.

Отделно от това КТ разписва задължения на работодателя преди налагане на дисциплинарното наказание. Така той е длъжен преди налагане на дисциплинарното наказание да изслуша работника или служителя или да приеме писмените му обяснения и да събере и оцени посочените доказателства. Ако той предварително не е изслушал работника или служителя или не е приел писмените му обяснения, съдът отменя дисциплинарното наказание, дори без да разглежда спора по същество. Все пак трябва да се отбележи, че тази разпоредба не се прилага, ако обясненията на работника или служителя не са били изслушани или дадени по негова вина.

Иначе дисциплинарното наказание задължително се налага с мотивирана писмена заповед, в която се посочват нарушителят, нарушението и кога е извършено, наказанието и законният текст, въз основа на който се налага. Отделно от това тази заповед се връчва срещу подпис на работника или служителя, като се отбелязва датата на връчването. При невъзможност заповедта да бъде връчена на работника или служителя работодателят му я изпраща с препоръчано писмо с обратна разписка. Дисциплинарното наказание се смята за наложено от деня на връчване на заповедта на работника или служителя или от деня на нейното получаване, когато е изпратена с препоръчано писмо с обратна разписка.

Кодексът разписва и срокове за налагане на дисциплинарни наказания. Така според чл.194 от КТ "дисциплинарните наказания се налагат не по-късно от 2 месеца от откриване на нарушението и не по-късно от 1 година от извършването му". Така ако има наложено наказание след повече от 1 година след извършването му, съдът ще го отмени само на това основание. Дори няма да навлиза по същество.

Има обаче и едно изключение. При дисциплинарно нарушение, което е и престъпление или административно нарушение, свързано с възложената работа и установено с влязла в сила присъда или наказателно постановление, сроковете за дисциплинарното наказание започват да текат от влизането в сила на присъдата или на наказателното постановление.

Важно е да се знае и че дисциплинарните наказания се заличават с изтичането на една година от налагането им. Заличаването има действие занапред, но то не е основание за възстановяване на работника или служителя на предишната му работа. Дисциплинарните наказания, с изключение на уволнението, могат да бъдат заличени от работодателя преди изтичането на едногодишния срок. Това се прави, ако работникът или служителят не е извършил други нарушения на трудовата дисциплина. Заличаването тук също има действие занапред. То трябва да бъде извършено с мотивирана писмена заповед, която се връчва на работника или служителя.

1
3097
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
31 Март 2015 20:22
въпросът не е ли за причината за наказание - отказ или неизпълнение на задача например. аз разбрах, че на човека не са му казали за какво го наказват
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД