:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Репортаж

Заплакала е гората

Ако живеехме във времената на социализма, някой възторжен поет би възпял песента на моторните триони и победата на човека над дивата природа
Гледка от Габровския Балкан.
Зам.-министърът на земеделието Георги Костов изнесе пред обществеността статистически данни, които "подчертават и доказват", че не сме загубили гори. "Най-обидно е, че в информационната война губи този, който казва истината. Говорещият истината е ограничен само от нея. Лъжецът може да каже всичко, което му е угодно", заявява американският писател фантаст Робърт Шекли. Аз ще се опитам да кажа истината.

През 2013 г. изминах пеш около 2000 км в непрекъснат поход из нашите планини. Вървейки през Стара планина, Средна гора, Лозенска, Витоша, Люлин, Черна гора, Рудина, Коняваска, Лисец, Осогово, Влахина, Малашевска, Огражден, Беласица, Славянка, Пирин, Рила, Родопа, Сакар и Странджа, започвайки от брега на Черно море и финиширайки на устието на Ропотамо, бях непрекъснато съпровождан от звука на моторните триони.

През по-голямата част от прехода ми в Балкана вървях из сечища. Границата на резерват "Пеещи скали" се очертава толкова ясно, че чак не е реално. На север от хижа "Мазалат" се е получило нещо, наподобяващо картинг писта с безброй серпентини и тук-там останало по някое дърво като за сянка. Веднага след тази пустош с ясно начало се редят девствените гори на резервата. По на изток към Узана са разчистени огромни проучвателни сечища. Изсекли са стотици декари гора, за да поставят уред, който да определи силата и посоката на вятъра и при положителен резултат да вдигнат ветрогенератори. В тази част на планината има няколко резервата, които се превръщат в нещо като гета за растителните и животинските видове. "Зелени" бизнесмени са разположили четири генератора близо до резерват "Лешница", където има популация от мечки. Като гледам многото перки покрай Бузлуджа, грозното им свистене и липсващата гора, мога твърдо да заявя, че не са екологични, но вероятно садобра причина за износ на дървесинаНа изток и запад из Балкана е безкрайно сечище, с много пътища, кръстосвани от старите военни камиони, пълни с дървесина. Ако живеехме във времената на социализма, някой възторжен поет би възпял песента на моторните триони и победата на човека над дивата природа. Ако ли пък някой мъдър дядо от по-стари времена види цялата тъжна картина, би запял през сълзи "Заплакала е гората...".

От нос Емине, та чак до Странджа, дървосекаческите лагери са на няколко километра един от друг, дърветата лежат край пътя във вид, удобен за транспортиране, а непотребните клони образуват могили сред оцелелите дървета. Виждали ли сте изоставен заслон на дървосекачи? Грозно бунище насред надмогваща го млада зеленина. Не е нужно да си Шерлок Холмс, за да разбереш колко време са отсядали тук и какво са яли и пили. Освен това всички найлони, които са ги предпазвали от дъжда, си стоят на купчини. Защо лесничеите не ги принуждават да си приберат боклука?! На тези места поне се знае кой си е оставил отпадъците. Сред гората се търкалят изхвърлени въздушни филтри с размерите на малко буре, изгорели гарнитури от двигатели и гуми от камиони. Туристическите пътеки са изчезнали в голяма част от страната (в случая трябва да се потърси отговорност за мълчанието от страна на ръководството на Българския туристически съюз). Маркираните дървета отдавна са изсечени. Мястото на туристите вече не е в планините. Ако тръгнете по старите пътеки, компания ще ви правят бавно подминаващи камиони, които, крадейки чистия въздух,извозват още една гора към Гърция"Мотиката" е приветливата гостилница над Банско. Някога лежеше в полите на Пирин, високо над града, а сега изобщо не прави впечатление на фона на големите комплекси, изникнали на мястото на някогашните ниви, които го заобикаляха. Бил съм тук във времето, когато бабите се връщаха от полето с престилки, пълни с продукти, нарамили характерните за района малки мотики. Те се прибираха с надеждата в града да ги открие някой гост, за да скрепят семейния бюджет благодарение на наема. В наши дни същите баби, станали "милионерки" след продажбата на нивиците си, стоят рамо до рамо с други съвсем истински милионери, застроили всяко свободно кътче, в общ протест против забраната за сеч в планината, убедени, че имат нужда от още нови и нови писти.

Докато проучвах проблемите на природата, четох и за горските пожари. Вярвам, че всяко явление и природен закон може да бъде изведен чрез цифри. Това отдавна е доказано от Нютон, Кеплер, Менделеев, но и в наши дни много хора са склонни да не обръщат внимание на цифрите и да вярват на удобни празнословни твърдения. Тъй като не съм от тях, внимателно проследих статистиката, която след малко изчисления ме доведе до смразяващ извод. През 2012 г. например пожарите по естествени причини (вероятно здравословни за гората) са под 5% от общото количество. Около 8% се падат на умишлените палежи, които според мен е редно да се третират и наказват като предумишлено убийство. И сега идва интересното - 67% от пожарите са запалени по невнимание! И ако приемем, че една малка част от тези с неизяснените причини също се дължат на същата тази небрежност, излиза, чеогромна част от пожарите палим ние, любителите на планинатаСъбрах общата площ на всички опожарени гори през последните 13 години и се получи страшното число 1700 кв. км, приблизително равно на 1.5% от територията на България и почти 5% от целия горски фонд. Простата сметка показва, че сме изгорили всяко двадесето дърво в пожари през последните 13 години... Ако сме посекли още четири, то сме унищожили една четвърт от природата, докато порасналите след нас полухрасти не могат да се нарекат гора.

В Родопа, както из цялата страна, горите стават все по-редки. Там говорих с жена, действащ лесовъд, за непрестанната сеч. Тя постоянно оправдаваше действителността, използвайки понятието "сеч на база годишен прираст", т. е. отсича се толкова гора, колкото израства. Наложи се да и обясня очевидното. Дори човек никога да не е учил математика, с просто око се вижда, че с всяка измината година гората става все по-рядка и сметките за годишния прираст изглеждат някак криви. Разбира се, веднага последва друг сериозен аргумент. Смърчовите дървета след осемдесетата си година заболявали от гъбички и практически започвали в бързи темпове да губят дървесина. Специалистката разглеждаше това като финансова загуба, а не като естествен процес. Колкото и да се опитвах да вляза в ролята и кожата й,така и не успях да усетя сърце и любовкъм планината измежду строго икономическото мислене на тази лесничейка.

Г-н министър, мога на място да ви покажа голи сечи из цяла България. Ще видите пресъхващите реки вследствие на липсващите захранващи ги с води вековни гори. Ще откриете ерозията, настъпваща след оголването на склоновете. Ще видите сметищата, които оставят след себе си "бедните" дървосекачи. Ще откриете многобройните разорани от автомобилни гуми просеки, чиято площ, вероятно никой от експертите ви не калкулира, но ако го направи, ще трябва да добави още стотици хиляди хектара към изчезналите гори. Ще ви покажа резервати, в които се сади гора, вероятно за да може да се атакува статутът им. Да, толкова напред гледа дървената мафия! Ако желаете ще отворим заедно някой учебник по макроикономика и след като повторно се запознаем с материала, ще поразсъждаваме доколко устойчив е икономическият растеж на база на поголовна сеч.

------

*Авторът е дългогодишен планинар.

 Краище - наредени трупи, а и смачкано на пътя дърво
26
5044
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
31 Март 2015 20:17
Ако живеехме във времената на социализма, някой възторжен поет би възпял песента на моторните триони и победата на човека над дивата природа

Ако паметта не ми изневерява, по онези времена основно залесяваха, а не сечаха гори. Ама може и да бъркам - не съм дългогодишен планинар
31 Март 2015 20:41
Ако паметта не ми изневерява, по онези времена основно залесяваха, а не сечаха гори.

Ми обяснението е просто, преди соца пак сме имали капитализъм и съответно след него не остават гори за сечене, а трябва да се залесява.
31 Март 2015 20:42
Това е адски притеснителен материал.
31 Март 2015 20:53
Валентинеее, не те знам, колко годишен си бил по времето на соца, но лично аз по това време бая фиданки съм посадил, без да съм запален планинар!
31 Март 2015 21:28
възторжен поет би възпял песента на моторните триони

Г-н Крантев, да не забравяме че социализъмът остави гори, за да могат демократите да ги експортират пазарно!
Песента на моторните триони я възпяват износителите бе, бате!
31 Март 2015 21:37
При соца дори за едно отсечено дърво можеше и да полежиш 5-10 години....
31 Март 2015 21:56
Да му имам сравнението ... хубаво, ходил, констатирал, заболяло го... кво набърка социализма и гората бе, байно? Май страда от гъбичен див феодален капитализъм... не от соц песни.

01 Април 2015 00:02
Отбелязаното от Сърдитко-Петко и други е така, но мисля, че става дума просто за неудачна словесна фигура на автора, така че по-спокойно ...
Описаното в статията е самата истина. Тя, прочее, е още по-страшна. Но е опасно да се навираш там, къде-къде по-готино е да броиш делфини ...
Шумът на резачките се превръща в кресчендо с помощта на рева на мотори, атевета, жипки и джогани. В Люлин планина не остана едно животно, дърветата са на изчезване, хижа със 140 места е овъглена останка. Около Големата икуна над Вакарел след закриването на поделението има само цигански катуни с резачки, върволица от камиони с трупи, а хижа Арамлиец може да се намери само чрез разкопки. Примерите са безброй и навсякъде ...
01 Април 2015 04:02
неудачна словесна фигура на автора


Много меко казано, Команч!
Описаното в статията се отнася за преди социализъма. И поетът наистина го е описал (затуй са го и гръмнали, щото срещу такива неща се е бунтувал) преди социализъма - как пък никой от вас се е сетил - щото по време на социализма масово се залесяваше:

А там, във гората,
израсли железни тръби.
Комини израсли в гората.
И със рапидно-стоманни зъби
заръфал снагата й
гатер.


01 Април 2015 04:54
Писал съм тук не веднъж за видяното из Рила и Родопите, за циганските катуни по превала към Батак, за изсечената гора повсеместно там и оставената 20-30м ивица покрай пътя за да не прави впечатление оголената планина. Както и наброените дървовози с ремаркета натрупани до горе със поредната порция унищожена гора!

Ако държавата в лицето на шайките "политици"-скакалци искаше, не представлява голяма трудност да се озапти това и редица други БЕДСТВИЯ ръфащи и унищожаващи България! Но не - това не е възможно поради изплувалата утайка на обществото, колкото и семпло да бе преди то, утайката си е Утайка! Тя минава за "модерен", "съвременен" "елити" чийто скелет образуват т.нар. "политици" - глутница хищници под чужд контрол.

Статията е добра и ситуацията е още по-трагична от тази в 20-ната реда. Да, сравнението е тъповато и съм сигурен, че авторът по стар тертип е решил да бъде "политкоректен" защото си е мислел, че така ще бъде по-възприета и пусната в някой вестник. Истината обаче е, че соца залесяваше. Такъв, онакъв, под съветски надзор - да, но държавата като цяло беше СТОПАНИН!

Докато за сегашните псевдо-демократи, жалка пасмина мекерета, слуги на световните Паразити-сатанисти това не може да се каже! Както по-горе споменах - тези са по зли и са глутница Хищници дооръфващи снагата на България!

Прокълнати да сте до краят на Вечността, гнусни паразити!
01 Април 2015 09:11
Туристическите пътеки са изчезнали в голяма част от страната (в случая трябва да се потърси отговорност за мълчанието от страна на ръководството на Българския туристически съюз). Маркираните дървета отдавна са изсечени.

Абе, те пътеките са си там, ама не може да ги намери човек поради отсечените дървета с туристическа маркировка на огромна площ - все едно си сред пустинята. И какво да каже БТС, като дори властта не може (или не иска) за озапти башибозуците из планините?
01 Април 2015 09:23
Виновен ни е социализмът, турското робство и най- вече Василий II Българоубиецът.
01 Април 2015 09:27
ablepsia и останалите, хващате се за дреболия. Не ми се занимава да правя литературен разбор на текста, но никъде в него не откривам желание на автора да представи социализма като време, унищожително за горите. Не това е поантата на текста, нито пък "скритото внушение".
Апропо, социализмът остави България като държава, заемаща третото място в Европа съгласно площта от територията, заета от гори. Пред нас бяха само Румъния и Полша - пак соц-държави.*
Прочее, политиката на масово залесяване започва далеч преди това - в първото десетилетие на XX в. Правителството на Фердинанд осъзнава нуждата от него и отпуска стипендии на много млади българи да учат на запад и най-вече във висшето училище по горски науки в Тарант (Саксония). "Тарантската школа" е толкова мощна у нас, че традицията й може да се проследи далеч напред във времето, дълбоко в социалистическия период. Именно тя е в основата на залесяването у нас най-вече с иглолистна дървесина, което нерядко противоречи на естествените природни дадености и води след себе си редица екологични проблеми (например осушаване на цели региони).
Както и да е. Някъде около 1907 г. е поставено началото на масовата залесителска дейност. Самият Фердинанд нерядко е из страната, лично давайки пример и засаждайки дървета. Отпор на тази държавна политика - за залесяване, но и за съхраняване на малкото останало по онова време - дава мощна "дървена" мафия, която не се свени да убива вкл. държавни служители - един от най-тъжните наши паметници е този на разложкия хълм Голак (с може би най-красивата гледка към Пирин в цялата страна) - на младия и блестящо образован Симеон Петаларов, който завършва в Германия и се връща като лесничей в България, за да срещне смъртта си през 1916 г. Независимо от това държавата успява постепенно да залесява и да увеличава горския фонд.
Разбира се, големият "пробив" в това отношение дойде по соц-време, като основните причини са две: ликвидирането (както в много други сфери) на всякакви "мафии", "мафийки" и пр. (или най-малкото тези, които изпитват желание да функционират извън рамките на държавната машина), но най-вече безумно евтината вносна дървесина от Големия брат (СССР и по-точно Русия и още по-точно Коми), която ликвидира нуждата от собствен дърводобив и позволи изграждането на гигантски дървопреработвателни предприятия като Лесопромишлен комбинат (сега Фазерлес) не къде да е, а на Дунав (логично), насред безлесна Добруджа. Именно благодарение на Големия брат Румъния, Полша и др. соц-държави възстановиха горския си фонд.
След социализма? След социализма - както при почти всичко останало - нещата станаха катастрофални. Ама нищо, не е важно да има гори и и природни ресурси тази земя. Важно е да се жичкаджийства, да се носят Аdibas-и и чат-пат да се оди на г@зокъпанье в Гръчко. Щом това е възможно, останалото да иде в кереча. Бъдещето на децата ни - също.
___________________
* Тук не влизат Швеция и Финландия, територията на които така или иначе е практически само гори и сред тях тук-таме обезлесени острови. Към днешна дата вече сме доста по-назад в класацията.
01 Април 2015 09:51
Важно е да се жичкаджийства, да се носят Аdibas-и и чат-пат да се оди на г@зокъпанье в Гръчко. Щом това е възможно, останалото да иде в кереча. Бъдещето на децата ни - също.

Да, другото е следствие. Такива сме си.... сбъркани.
01 Април 2015 10:12
Tulip
31 Март 2015 21:56

Прочел си ми мислите
01 Април 2015 12:36
преди понеже управляваха "селяни" и "каскети" имаше гора.
Сега пак се върна "офицерската аристокрация" и пак се почна със сечта.
Който не е учил история, може да си спомни аферата с рилските гори
01 Април 2015 12:46
преди понеже управляваха "селяни" и "каскети" имаше гора

Днес вкл. селяните и каскетите секат, та пушек се вдига. Щото всеки селянин и каскет гледа да трансформира гората в кво-да-е-TDI, галакси-таб-последен-модел, 624-инчов талавизор сос скайп или четиристаен итонг-апартамент от 75 квадрата барабар с асансьорната, стълбищната и тротоарната площ.
01 Април 2015 12:56
Предводител на команчите 01 Април 2015 09:27
01 Април 2015 13:11
Няма гора, няма български плодове и зеленчуци, няма промишленост, няма животновъдство - какво остаna - само бетон и мръсотии.
01 Април 2015 15:31
Мда - "Хрупат козиците"- Натисни тук
01 Април 2015 15:35
Нещо не стана преди : Натисни тук
01 Април 2015 15:43
Не виждамникой да дефинира корена на проблема. А той е: Капитализмът провокира най-долните и вредни качества на човека - лакомия, егоизъм, вещомания, мамене и т.н. Капитализмът залага само на животинското в човека, а не на духовното в него. Ролята на коректив хиляди години е играла религията - страхът от Божието наказание или християнството с неговия морал и т.н. Българинът е с много животински заложби (повече от на други цивилизации) и едновременно безверник. Е какво очаквате тогава? Единствената подходяща форма на управление е тоталитарната, личният режим или както искате го наречете, но по-лабава (без да се изпада в азиатщини).
01 Април 2015 16:06
cardinal


Кардинале ,не зная кога си роден , но до някъде 60-та година , в България се озъбиха цели върхове от изсечените букови частни гори.После садиха модерните иглолистни . Щото така е в ССР.Старите хора гледаха отсрешния озъбен баир , проклиняха тая смрад нафтата , на опашката на бензиностанцията , с тубичките Щото СССР ни я даваше без пари. Най жалеха за пъстърмата от дивите кози.
Та така с комунизЪма, капитализЪма.
Абе да ви подсетя , , така ли сече крадлив Дедо , а?
Та освен капитализЪма , да си имате още една утеха.
01 Април 2015 16:11
Заплакала е гората


Заплакала е гората и на гората листето , ....от айдуци.
01 Април 2015 17:28
Утре няколко циганина ще протестират , че не могат да секат на воля. Какво пречи няколко стотици хиляди възмутени българи да протестират против изсичането. Или май няма кой да финансира протеста. Много сме станали недофинансирани.
03 Април 2015 11:08
Потвърждавам за ситуацията около "Узана" и "Мазалат". Страшно е.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД