:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,143,276
Активни 135
Страници 9,831
За един ден 1,302,066

Двувластието в БСП ще й затрие главата

Реактивирането на Станишев на българската политическа сцена може да се тълкува и като опит за овладяване на левицата и връщането й в руслото на неолибералния конформизъм
Галя Горанова
Когато преди година Сергей Станишев избра да се прислони в Европарламента на завет и висока заплата, мнозина вътре и извън БСП изпитаха облекчение. Бившият лидер на столетницата беше дотегнал на всички. На съпартийците си - със своята политика, започната още от времето на тройната коалиция, с безкрайния низ изборни поражения, с пълното отчуждаване на партийната върхушка от червения електорат, с персоналната си лидерска безпомощност и неадекватност. Тоталният крах на парламентарните избори през 2014 г. бе изцяло заслуга на бившия соцпредседател. Благодарение на неговия находчив кадрови ход с Пеевски столетницата удари електоралното дъно и продължава да копае надолу. Отвращението е трудно преодолим инерционен процес. Нещо повече, Станишев стори наглед невъзможното: вдигна от смъртното ложе синята десница, която днес дори е в правителството, гримирана като Реформаторски блок.

Облекчение от брюкселското оттегляне на Станишев изпитаха и безпартийните леви, на които им бе писнало от лицемерието на един мним лидер, имунизиран с етикета "председател на ПЕС".

Но ето че напоследъклуксозният изгнаник взе да наминава възчестичко през Българияи да се меси все по-активно в партийните дела на омаломощената и разделена БСП. До степен, че познавачите на бесепарските дела упорито заговориха за откровено двувластие в партията. А то е повече от очевидно - Станишев пръска европейски пари, за да организира предизборни седенки из страната, лобистки кампании за Шенген, чертае хоризонти, задава посоки, упражнява се в изкуствен оптимизъм с цел да си присвои възторга и силата. На официалния председател Михаил Миков е отредена ролята на пасивен участник. Домакинът е друг и той хазяйничи с финансовата помощ на ПЕС и рекламистките хватки на съпругата си. Двувластието в БСП бе веднага забелязано от експерта по вътрешнопартийната интрига и бивш президент Георги Първанов, който вметна, че на "Позитано" има двама председатели - Станишев, който се изживява като ментор и доминира, и Миков, който формално изпълнява длъжността.

От сбирките на ПЕС, на които гост-експерти разясняват неприложими у нас изборни тактики, едва ли ще произтече практическа полза. Но внушението е налице - ето, Станишев прави нещо, за разлика от Миков. Не случайно, казват, двамата вече са в откровен конфликт заради умишлените действия на бившия лидер да подрони авторитета на наследника си. Значителна част от актива на БСП обаче си остава хипнотизирана от титлата "председател на ПЕС", която е по-скоро диагноза за нивото на европейската левица, нежели признание за личните заслуги на Станишев. Влиятелна част от бившето ръководство на партията също се е хванала за европейските пешове на Сергей, след като бе тихичко низвергната от неговия приемник. В "дисидентската" група влизат депутатите Мая Манолова, Ангел Найденов, Кирил Добрев, Страхил Ангелов и разни незнайни и по-видни станишевисти по места като пловдивския бизнесмен Георги Гергов и варненския му еквивалент Борислав Гуцанов.

Финансовият залог в това противоборство също не е за пренебрегване. Свикнали да се хранят от допълнителни партийни ясли, сержевистите търсят алтернативни източници на доходи, които изглежда водят към европейското семейство, в буквален и преносен смисъл. Парите са солиден допълнителен стимул в "идейните" борби.В същността си обаче битката е идейна,но не в смисъла, който се влага - млади срещу стари, прогресивни срещу ретроградни. Битката е между привържениците на известна лява радикализация, на връщането към автентичните леви послания и тези, които предпочитат досегашното бесепарско двусмислие - леви приказки, десни дела. С поемането на лидерския пост Михаил Миков се опита да извърши оня прословут "ляв завой", който Станишев употребяваше основно като трик за потягане на редиците преди избори. Миков се опита да върне по-активно в обращение темата за отмяна на плоския данък, въведен от Станишев, вдигна запора върху безкритичното отношение към НАТО и ЕС, наложен от Станишев и, о, ужас - дори отиде в Москва. Съобразяването му с преобладаващите русофилски настроения сред избирателите на БСП изглежда разтревожи гузните еврократи и атлантическата общност, които изведнъж си спомниха с топло чувство за предания му предшественик. Да не забравяме, че тъкмо Станишев като премиер разреши разполагането на американски бази на българска територия.

Реактивирането на бившия соцлидер на българската политическа сцена може да се тълкува и като опит за овладяване на левицата и връщането й в руслото на неолибералния конформизъм. Тези опити няма как да са останали незабелязани от Миков, който всячески демонстрира нежеланието си да обслужи Станишевия пиар. Преди седмица във Варна соцлидерът демонстративно напусна рекламното ПЕС-мероприятие преди края му.

От няколко дни между двамата откровено прескачат искри заради т. нар. поправка "антиСтанишев" в устава, предлагана от новото ръководство на БСП. Тя предвижда председателите на органи с прекратени предсрочно пълномощия да не могат да се връщат на поста си преди изтичането на пълния мандат. Замислено като мярка срещу червените феодали по места, предложението бе изтълкувано като опит на Миков да спре по служебен път връщането на Станишев начело на столетницата поне до 2020 г. Този аргумент вероятно е премислен при редактирането на устава, предвид омешването на капите напоследък. Текстът ще бъде гласуван от конгреса идната неделя, но понеже повечето делегати се явяват говорители на партокрацията по места, чийто интереси засяга поправката, е възможно и да не мине. За отмяната й активно работи и Станишев,вживян в образа на "многострадална Геновева",жертва на коварна лидерска ревност. А бесепарите са милозливи хора, инстинктивно се групират зад жертвата.

Ако поправката бъде отхвърлена от конгреса, това ще отвори пътя за триумфалното връщане на Станишев начело на БСП на бяла евроатлантическа кобила. А очертаващият се разгром на местните избори наесен ще подготви почвата, ако не за смяна на сегашния лидер, то поне за значителното му отслабване и загубата на авторитет. С действията си срещу сегашното ръководство на соцпартията Станишев омаломощава допълнително столетницата, вбива клин в апарата и налива вода в мелницата на ГЕРБ, като намалява шансовете на левицата да се превърне в реална алтернатива на управлението. Двувластието в БСП рискува да й затрие главата. Накрая убиецът ще се яви като неин спасител. Но дали ще е останало нещо за спасяване?
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Макар Станишев да предаде доброволно властта в столетницата на Миков, оттеглянето му не изглежда окончателно.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Електоратът на БСП се стопява, но едва ли връщането на Станишев ще успее да обърне тази тенденция.
31
8555
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
31 Март 2015 20:01
Ако поправката бъде отхвърлена от конгреса, това ще отвори пътя за триумфалното връщане на Станишев начело на БСП на бяла евроатлантическа кобила.

А отзад - готовата катафалка! Феерично!
За "луксозния изгнаник" отделно
31 Март 2015 20:48
Станишев стори наглед невъзможното: вдигна от смъртното ложе синята десница, която днес дори е в правителството, гримирана като Реформаторски блок.

Горното е оригиналният принос на ГГ в масираната ежедневна медийна анти-бсп пропаганда.
Но и без това, а и без други глупави твърдения в текста, вината на Станишев за катастрофалната загуба на парламентарните избори е определяща. Поставянето като цел в центъра на кампанията на недопускането на герб до властта, беше пълно безумие. Липсваше акцент върху предлаганите от бсп същностни политики, а това е азбучна истина в политиката.
Станишев май отново прави опит да пробута същата тактиктика на бсп - национална кампания (на местните избори?) с акцент да бъде изолирана пп герб. Резултатът би бил още по-трагичен. На местните избори акцентът на кампанията би трябвало да е единствено аргументирането на политики за решаване на специфичните проблеми по места, при отчитане на мажоритарния характер на вота.
Освен това, в бсп не трябва да забравят лъжите станишеви преди и след изборите за европарламент относно личните му политически ангажименти.
31 Март 2015 21:03
Ох, да си взема грях и да издам партийна тайна ... В БСП няма двама председатели. Всъщност, няма ни един

И двувластие, прочее, няма ... Безвластие ... Щях да похабя хубавата дума и да река "ран" ... Ама не ... Не е верно ... Щото в "ран" (смута) има енергия, бушуващ хаос, от който възниква чрез самоорганизация нов порядък ...

Какъв ти "ран", ех ... Не "ран", жабата на Башо ...

Старо езеро.
Жабешки скок -
пльок!
31 Март 2015 21:15
това е хубав превод на Башовото хайку
31 Март 2015 21:20
Ама оставете го вече тва бесепе бе, умолявам ви.
Квато медия да пусна - все бесепе ми се лези.
Разкажете ни по-добре за духовното извисяване на провинцията дето не искаше да потропва, подскачва и подвиква с протестиращите срещу режима на кървавия корумпиран тиранин-олигарх Орешарски. Такъв талантлив журналистически матрял написахте тогава!
Разкажете ни повече за неправителствените организации, ако обичате, разкажете ни за ГЕРБ, разкажете ни за Бойко Борисов, а бесепето кучета го яли!
31 Март 2015 21:34
Що, бе Жоре, биесипето е партията-майка за останалите.
Требе да знаем сичко...
31 Март 2015 22:50
Глей бабетата на фотото какви с ХубавиУмниИ каквито там ви харесва. Перспектива, мощ и прогрес под всяка една шапка - бейзболка.
Само Серго им липсва да е пълна феерията.
31 Март 2015 23:04
Тоталният крах на парламентарните избори през 2014 г. бе изцяло заслуга на бившия соцпредседател. Благодарение на неговия находчив кадрови ход с Пеевски столетницата удари електоралното дъно и продължава да копае надолу. Отвращението е трудно преодолим инерционен процес. Нещо повече, Станишев стори наглед невъзможното: вдигна от смъртното ложе синята десница, която днес дори е в правителството, гримирана като Реформаторски блок.


И обратното е вярно. Ако днешните управляващи илюзионисти не бяха използвали абсурда с Пеевски за подгряване на симпатизнтите си, а бяха се обявили директно за сваляне на правителството, можеше да се стигне до ситуацията маститият депутат/бизнесмен/следовател да е шеф на контраразузнаването в разгара на кризата с КТБ. При очевадната подкрепа на Станишев и мекотелата реакция (т.е. почти пълна липса на реакция) на ПГ при избора на Пеевски, на БСП със сигурност щеше да им се наложи да платят, като за последно, по-голямата част от политическата сметка за последвалия грабеж на КТБ. При това без да са взели, поне както изглежда в момента, някакво директно участие в него.

Та при цялото ми отвращение от дебилната следизборна клоунада на Радан и лакома му компания, струва ми се че е човешко от време на време Миков да им праща по някоя и друга благодарствена картичка.

31 Март 2015 23:43
А те на него в отговор - разбира се нещо с капачка.
01 Април 2015 01:51
Електоратът на БСП се стопява, но едва ли връщането на Станишев ще успее да обърне тази тенденция.01 Април 2015 09:19
Като чета статията и мед ми капе на сърцето!
01 Април 2015 09:50
01 Април 2015 09:51
Като чета статията и мед ми капе на сърцето!

01 Април 2015 10:25
Двувластието в БСП рискува да й затрие главата.


Г*з глава затрива.
01 Април 2015 10:28
Станишев стори наглед невъзможното: вдигна от смъртното ложе синята десница, която днес дори е в правителството, гримирана като Реформаторски блок.

Кое си е верно, верно си е - възкресението им иначе беше малко вероятно. Американските бази, признаването на Косово и оръжията за сакашвили също са сред приносите му.

01 Април 2015 11:14
Станишев се рециклира, Царят пуска фитили, сега остава и Доган да се покаже от сараите.
01 Април 2015 11:15
Firmin
31 Март 2015 21:03
Ох, да си взема грях и да издам партийна тайна ... В БСП няма двама председатели. Всъщност, няма ни един

Бедни ми, бедни Firmin!
Всъщност не е виновен само Станишев. Отговорни за това положение са всички редови членове на Партията, които допуснаха хора като Гочето Гергов да се превърнат в емблема на вашата Партия.
01 Април 2015 11:55
Гочето Гергов - Хип-Хип-Ура!
01 Април 2015 12:22
Самата идея да бъде правен анализ на тема "Двувластието в БСП" е пълна бутафория и внушение, чиято цел е да разцепва БСП и да обърква нейните избиратели. По простата причина, че това двувластие не е факт, няма нищо, което да може да бъде приведено в потвърждение на подобна теза. В замяна на това очевадно е доста удобен на някои мит. И фантазия на определени журналя, политици, протестни метежи и всякакви неолиберални фактори, на които БСП им е трън в очите. В това число и на Първанката, чието мнение по въпроса няма абсолютно никакво значение и по абсолютно никакъв начин не може да бъде представяно като аргумент. По простата причина, че Първанката е враг на БСП, който иска да разцепи БСП, за да облажи собствената си нарцистична микропартийка. Или пък примери от сорта, че Станишев организирал мероприятия в България и в полза на БСП. Ами много ясно, че ще организира, след като е член на БСП и председател на ПЕС. И след като приближават избори. Такива мероприятия организира и в други държави. Друг е въпросът, че самият образ на Станишев е вреден за БСП, тъй като Станишев не е авторитет нито в БСП, нито в очите на българските граждани, поради което подобен тип мероприятия повече вредят, отколкото помагат на въпросната партия.
Между другото с много по-голям успех може да бъде направен анализ на тема да речем "Двувластието в ГЕРБ", в който Цвинокио и Бочката са два центъра на власт. Само дето очевадно работата на журналята е да представят ГЕРБ като монолитна и силна партия, за да обслужват неговите интереси. Или анализ на тема "Двувластието в АБВ", където лидерът се кълне срещу заема от 16 млрд. лв., за да може 15 мин. по-късно въпросният заем да бъде подкрепен от собствените му марионетки от парламентарната му група. Чудя се как господарите не му връчиха награда "Златен скункс". А защо не и анализ на тема "Стовластието в РБ", където има 100 партии и 100 лидери и всеки един от тях тегли чергата към себе си.
01 Април 2015 12:31
Истината е, че прегръдката на Станишев с Местан и голямата власт, която се даде на ДПС
отблъснаха много от избирателите на БСП. Доверието се връща трудно, трябва много работа
от страна на БСП, но като ги гледам хич не си мръдват пръста да оправят имиджа си.
Не се чуват и като опозиция.
01 Април 2015 12:41
В същността си обаче битката е идейна, но не в смисъла, който се влага - млади срещу стари, прогресивни срещу ретроградни. Битката е между привържениците на известна лява радикализация, на връщането към автентичните леви послания и тези, които предпочитат досегашното бесепарско двусмислие - леви приказки, десни дела. С поемането на лидерския пост Михаил Миков се опита да извърши оня прословут "ляв завой", който Станишев употребяваше основно като трик за потягане на редиците преди избори. Миков се опита да върне по-активно в обращение темата за отмяна на плоския данък, въведен от Станишев, вдигна запора върху безкритичното отношение към НАТО и ЕС, наложен от Станишев и, о, ужас - дори отиде в Москва. Съобразяването му с преобладаващите русофилски настроения сред избирателите на БСП изглежда разтревожи гузните еврократи и атлантическата общност, които изведнъж си спомниха с топло чувство за предания му предшественик. Да не забравяме, че тъкмо Станишев като премиер разреши разполагането на американски бази на българска територия.

Боже мой каква кухота иде от това писание. Зер, когато Станишев беше в опозиция, 2009-2013, БСП не "вкара в обращение темата за отмяна на плоския данък"?
Ами, като иде реч за отношение към Москва , пак опозиционната БСП, начело със Станишев, не прави ли референдум за "Белене"? Само дето "Белене" не рестартира , когато отново БСП получи мандат...
Отишъл Миков в Москва в услуга на русофилството като контраст на "антируския Станишев". Ами поне проследихте ли какво точно казва в Москва др. Миков? Ама не от клипчето в ю тюб, където частта за "действията на нашите представите в различни европейски институции" е клъцната.
Как па не и трепна ръката на Горанова да вкара Страхил Ангелов в редовете на "евроатлантическото лоби", като някакво противопоставяне на "русофилското". Че затова ли човекът отиде в Дамаск - да го изкарват американско мекере ?!
01 Април 2015 12:43
Не знам за двамата председатели, обаче за шизофренната позиция"лява партия с десни политики" наиситина трябва да се замислят. Време е да решат дали са лява или дясна партия. И в двата случая ще спечелят един електорат, но ще загубят друг. Така само губят.
01 Април 2015 13:24
Битката е между привържениците на известна лява радикализация, на връщането към автентичните леви послания и тези, които предпочитат досегашното бесепарско двусмислие - леви приказки, десни дела.

А какво му е толкова лявото на Миков? Че отишъл в Москва?
Ако има някакво идейно противопоставяне между лагерите, то е по-скоро по оста еврофилско-русофилско. Тази ос е съвършено различна от ляво-дясно. Който ги смесва, или анивно робува на предразсъдъци, или съзнателно манипулира.
01 Април 2015 16:34
Ох баня, ох кеф ...
Ех да можеше и двете незаконни партии да се разпаднат.
НБСП и НДПС
01 Април 2015 17:06
Гербераст Герберастов 01 Април 2015 12:22
И фантазия на определени журналя, политици, протестни метежи и всякакви неолиберални фактори, на които БСП им е трън в очите.


Тази престъпна организацийка, довела България до морална и икономическа клоака, отдавна не е трън в очите на никого. За журналята е удобен обект за кодош, за ББ е боксова круша, единствено е необходима за партийните калинки домогващи се до синекурни служби.
Всуе се стараеш
01 Април 2015 17:10
Странно нещо. У нас всичко като че ли е обърнато наопако. Въобразяват си, че партиите правят политиката, а тя прави обществото...А то е точно обратното - обществото изисква определена политика, а тя издига или ерозира партии. Вярно е, че съзнанието донякъде опеделя битието, но това е вторичен ефект. Първичното е битието и то определя общественото съзнание. Странното е, че при анализа на партия, която по генетика е свързана с марксизма, се забравя това. Причината за провалите на БСП и нейните лидери е това ,че сега обществото иска нещо друго. И неразбирането на това, е в основата на политическата трагедия.
01 Април 2015 19:02
Ленин се върна от Швейцария, Станишев се върна от Брюксел... Абе тия, комунистите, защо само от капитализма черпят вдъхновение?
Като някои тук - живее си в Англия, САЩ или Германия и ни обяснява колко важно било за България сближаването с Москва. Абе, аланкоолу - първо се сближи ти, премести се в Мухосранск или в Магадан, поживей там пет-шест години и после ела да обясняваш колко било хубаво. Понеже аз съм бил в Сибир и изобщо не ми хареса.
И като стана дума за Ленин и Станишев, малко офтопик - някой да знае защо всички форуми за борба с глада, бедността, глобализма и т.н. се правят само в изключително скъпи курорти - а не в Сомалия например? Така де, защо не в центъра на проблема? Дали понеже на никой от "борците" и кракът му няма да стъпи там?
01 Април 2015 19:18
Има трима-четирима души в държавата, на които Господарите на ефира никога не биха връчили скункса, преценете сами, след като на Станишев го дадоха, дали той е толкова, ама толкова страшен и недемократичен. Станишев медиите постоянно го подритват, а в същото време цитират със сериозен тон всяка несвързна глупост или простотия на ББ.

/Ще подскажа - инициалите им са ББ, ГП, АД, ДП/
01 Април 2015 19:24
тъй като Станишев не е авторитет нито в БСП

Това не е съвсем вярно, Станишев наистина има силни поддръжници в БСП, но самият той не се стреми да се възползва от това. Напротив, не за себе си , а в полза на БСП се опитва да впрегне тази лична симпатия, защото сривът на БСП е толкова голям заради разочарование от Станишев, че ако се откажат и тези, които го харесват, партията наистина ще се срине под 5%, да, според моите преценки, него го поддържат между 40-50% от привъртжениците и то по-младите и той тях нахъсва с акциите си. Няма намерение да се връща като лидер.
Гербераст - и Вие ли станахте жертва на очернящата медийна кампания към него?
01 Април 2015 19:25
Така си върви открай време.
Борбата с пиянството да се води по кръчмите , а с гладът - по скъпите ресторанти.
Иначе кьорав борец немож събра за идеята.
01 Април 2015 20:48
Реактивирането на Станишев на българската политическа сцена може да се тълкува и като опит за овладяване на левицата и връщането й в руслото на неолибералния конформизъм
Този опит изначално е провален, тъй като БСП е по-скоро партия на дебаловратия консерватизъм. Един Сeргей неолиберална пролет не прави. Той затова и се изнесе.
Битката е между привържениците на известна лява радикализация, на връщането към автентичните леви послания и тези, които предпочитат досегашното бесепарско двусмислие - леви приказки, десни дела.
Радикализмът никога не е вървял у нас, в т.ч. в левите му измерения, поради простата причина, че никога не е имало масов глад по тукашните земи. На 9.9.1944 г. софийската организация на БРП (к) наброява по-малко от 1000 човека. В Гърция и сега раздават помощи на бедните, на фона на наличието на живи свидетели на жертвите на глада по време на гражданската война. Поради това си имат Сириза и няколко компартии.
Причината за провалите на БСП и нейните лидери е това ,че сега обществото иска нещо друго. И неразбирането на това, е в основата на политическата трагедия.
Какво иска обществото? Българското общество никога не е искало да загуби свободата си, за сметка на сигурността. Дори и сега.
Ленин се върна от Швейцария, Станишев се върна от Брюксел... Абе тия, комунистите, защо само от капитализма черпят вдъхновение?
Не, пари черпят.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД