:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,381,919
Активни 149
Страници 25,687
За един ден 1,302,066

Кабинетът е непреклонен за вдигането на осигуровки, стаж и възраст за пенсия

Все още няма решение на основния проблем на системата - ранното пенсиониране
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
"Надявам се дълги години да служим, докато изпълним цялата пенсионна реформа", пожела си Борисов при представянето на мерките с хоризонт до 2037 г.
Работещите българи ще понесат троен удар, ако правителството успее да наложи идеите си за пенсионна реформа, които предвиждат увеличение на осигуровките, стажа и възрастта. За сметка на това все още няма решение на основния проблем на системата - ранното пенсиониране. Управляващите обещават по-високи пенсии, но докато за осигуровките, възрастта и стажа има конкретен график, за увеличението на пенсиите срокове няма. Предложенията на кабинета нямат подкрепата на синдикатите и работодателите въпреки интензивните заседания по темата.

Мерките са записани в предложение на правителството за пенсионни промени, представени от социалния вицепремиер Ивайло Калфин в присъствието на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Въпреки че тримата се поздравиха със спазения срок - 31 март, по две основни теми няма предложения - за ограничаване на злоупотребите с инвалидните пенсии и на ранното пенсиониране на служителите на специалните ведомства. Двата въпроса са оставени в ръцете на работни групи към съответните министри, но решения все още няма. Така единствените ясни идеи са за увеличаване на вноските, възрастта и стажа за пенсия.

От следващата година вноската за фонд "Пенсии" на НОИ трябва да се увеличи с 0.5 процентни пункта. През 2017 г. вноската за безработица ще се увеличи с 0.2 п.п. По тази схема общото увеличение на осигурителната тежест в следващите 12 години ще бъде 4.5 процентни пункта. Осигуровката за пенсия ще стане 21.3% при 17.8% сега, а за безработица ще се вдигне от 1 на 2%.

Възрастта за пенсия трябва да се изравни на 65 г. за мъжете и жените през 2037 г. Стъпката ще бъде различна. При жените увеличението ще започне с по 2 месеца на година, а от 2030 г. ще се ускори на 3 месеца годишно. За мъжете първо ще се увеличава с по 2 месеца, а от 2018 г. - с по един месец. След 2037 г. ще се въведе автоматичен механизъм за нарастване спрямо продължителността на живота. Паралелно ще се увеличават и изискванията за стажа. Той ще расте с по два месеца до 2027 г., когато ще се стигне 40 години за мъжете и 37 години за жените.

Срещу затягането на условията социалният вицепремиер предлага възможност за ранно пенсиониране - до 12 месеца преди навършване на необходимата възраст за трета категория труд, но срещу по-ниска пенсия. За всеки липсващ месец ще се отнемат по 0.4% и дори след навършване на съответните години размерът й ще остане по-нисък.

Въпреки че в предизборната си програма обещаваше да не вдига осигуровки, Борисов писа отличен на социалния си вицепремиер за работата му по реформата и обеща тържествено, че ще осигури подкрепата на депутатите на ГЕРБ. "Със своето присъствие подкрепям Калфин, но съм длъжен да накарам и ГЕРБ да го подкрепят, останалото е работа на другите партии. Надявам се обаче в съвета за тристранно сътрудничество да се проведат ползотворни дебати, за да може парламентът да приеме модела на пенсионна система за следващите 15 г.", заяви Борисов. БСП вече се обявиха против. Реформаторите най-вероятно ще подкрепят мерките, както и АБВ.

Предложенията не са консенсусни нито за синдикатите, нито за работодателите. Този месец ще се проведат дебатите в тристранката и с парламентарните групи. След това ще бъдат одобрени от Министерския съвет, за да влязат в парламента. От думите на Борисов се разбра, че се надява до лятната ваканция на депутатите реформата да е приета окончателно. Финансовият министър иска това да стане до юни.

"Да си имаме уважението - събрали сме се, за да ви кажем за какво сме се разбрали, а не за какво не сме." С тези думи Горанов отклони въпросите защо отстъпва от обещанието си да не се увеличават осигуровки. И той, и Калфин се опитаха да представят увеличаването на осигуровките като по-малкото зло за бизнеса. "Предлагаме по-малкото увеличение на бизнеса", увери финансовият министър. Алтернативата според него е 2% скок на осигурителната тежест наведнъж през 2017 г., когато трябва да се увеличи вноската за втора пенсия на родените след 1959 г. Досега обаче това винаги се е правело чрез вътрешно разместване, без да се вдига общата тежест.

В края на 2027 г. НОИ ще е спечелил близо 1.8 млрд. лв. при плавното увеличение на осигуровките. Ако се увеличи общата вноска от 17.8 на 19.8% от 2017 г., това ще струва на гражданите и бизнеса над 6.4 млрд. лв. с натрупване до 2027 г.

Две спорни промени се предвиждат и при изчислението на пенсиите. От следващата година включването на трите най-добри години стаж преди 1997 г. ще е по желание на пенсионера. От 2019 г. във формулата за изчисление на пенсията ще участва само стажът след 1997 г. При работа на два трудови договора пък вече няма да се зачита по-голям стаж - сега при тези условия 4 години можеха да се смятат като 5.

Няма добри новини и при тавана на пенсиите - той ще падне от 1 януари 2019 г. за новите пенсионери, както е предвидено и сега по закон. За старите ще продължи да действа, но ще се повдигне от 35 на 40% от максималния осигурителен доход.

Срещу всичко това кабинетът дава неособено конкретни обещания за по-високи пенсии. Пенсиите ще се осъвременяват задължително по швейцарското правило всяка година, но това е записано и сега в закона. По думите на Калфин при възможност в бюджета ще се прави и по-голяма актуализация, като ще се увеличава коефициентът на осигурителната тежест. В момента всяка година стаж има тежест от 1.1. Целта е да се стигне 1.5, което би увеличило пенсиите с 40%, но Калфин не се ангажира със срок за това. Най-вероятно увеличението ще започне от 2017 г. Преизчисляване ще има и за старите пенсии.ВТОРА ПЕНСИЯ

Кабинетът застава зад ревизираните предложения на Владислав Горанов за избора между НОИ и частен фонд за втора пенсия. "Срещнах подкрепа в парламента в края на миналата година, но получих коментари от колеги от другите партии, подкрепящи правителството, че не сме уцелили ваксата с промените. Има добри новини от това. Най-малкото вече пенсионните фондове настояват да им се свалят таксите, а хората разбраха, че има такива фондове", обобщи Горанов. По думите му "социологията" показва, че хората искат да се осигуряват в частни фондове, но 1-2% не искат" и в името на тях се правят измененията, които едва не събориха кабинета м.г.

Родените след 1959 г. ще могат да прехвърлят пълните си вноски за пенсия в НОИ, а натрупаното досега по индивидуалните им партиди ще отиде в Сребърния фонд. Осигурените ще могат да направят и обратния избор - да отидат отново в универсален пенсионен фонд. В НОИ парите им няма да носят доходност. Прехвърлянето ще се допуска до пет години преди възрастта за пенсия на трета категория. По закон от 2019 г. парите от Сребърния фонд могат да се използват за запълване на дефицита в НОИ, а дотогава ще са част от държавния резерв. Младите, които не изберат фонд в рамките на три месеца след сключване на първия си трудов договор, ще се преразпределят служебно в частен фонд, както е и сега. Приетите преди Нова година текстове предвиждаха автоматично да отиват в НОИ.УСЛОВИЯ

За работещите в тежки категории труд също се предвижда затягане на условия. Заради постоянното отлагане на промените при тях сега пенсионната реформа ще се стовари най-тежко върху жените в първа и втора категория труд - тяхната възраст ще расте с по 4 месеца на година. Жените от първа категория ще се пенсионират на 57 г., а във втора на 62 г. Същата ще е възрастта и за мъжете в двете категории, но стъпката ще е по-мека - за мъжете от най-тежката категория труд до 2030 г. възрастта ще расте с по два месеца, а след това с по три месеца годишно.

Промени ще има и за земеделци и тютюнопроизводители, но при осигуровките. За тях минималният осигурителен доход ще се вдига две години с по 60 лв., за да стане от 300 лв. сега на 420 г. през 2017 г. Така ще се изравни с минималния доход за самоосигуряващите се.
92
10287
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
92
 Видими 
31 Март 2015 20:10
"Свещенната крава"- първа категория труд.. превърна хората от трета категория в свои роби, дори и от бюджета харчи допълнително милиарди и не си върши основната работа по поддържане на държавната инфаструктура.

Още малко до 70 години ще работят робите само и само тия от първа категория да се пенсионират още на 45-55 здрави, прави и отпочинали с максимална пенсия и куп други бонуси. И ще имаме все по-калпава инфраструктура...
31 Март 2015 20:24
Още малко до 70 години ще работят робите само и само тия от първа категория да се пенсионират още на 45-55 здрави, прави

Споко, края на цялата история е близо. 2027 България нема да има никви ядове.
31 Март 2015 21:00
който все още има работа, ще работи, докато може, а после ще се спомине сам самичък болен и в болки в панелката със спрян ток и вода
31 Март 2015 21:05
Ти поработи десетина години като миньор, пък тогава приказвай за свещени крави.
31 Март 2015 21:23
Както и вчера казах - нормално е милиционерска власт да върти законите в полза на милиционерите.
Бач до гроб и увеличени вноски за да се пенсионират горните на 45 г., нали са нашите.
31 Март 2015 21:24
Какво ще получат осигуряващи се 20 години, да речем. Поради безработица не могат да плащат вноски, а нямат и минималния осигурителен праг за възраст.

Може ли тази държава да им изчисли до момента какво им дължи, за да продължим в бъдеще какви лихви се полагат и какви суми евентуално биха се внесли накуп за пенсия?
31 Март 2015 22:07
1. Ще се увеличат приходите в пенсионната система - все по-големи вноски
2. Ще се намалят разходите - все по-малко пенсионери
Това са 2 страхотни новини - за пенсионната система.
31 Март 2015 22:32
Братя Стругацки
31 Март 2015 21:05
Ти поработи десетина години като миньор, пък тогава приказвай за свещени крави.


В момента вместо собственикът на мината да плаща наистина адекватно заплащане на миньорите, той ги залъгва с ранно пенсиониране което няма да го плаща той ами държавата, т.е. другите данъкоплатци. Щото осигуровките нищо не покриват. После като се разболее миньора.. същата работа - увисва на държавното здравеопазване, а не на собственика на мината.. и това срещу 700-800 че и по-малко лева на месец. Вместо да плаща няколко пъти по толкова за този тежък труд.

31 Март 2015 22:35
При така организираната пенсионна и здравна система - собствениците на мините да речем нямат интерес да инвестират нито в хората нито в самото производство.. просто карат с технологиите и техниките от преди 40-50 години.
31 Март 2015 22:46
А корпоративния данък ще се вдига ли? Боже какво падение, и без пенсии оставиха хората вече, само и само да не обеднеят прословутите "чужди инвеститори".
31 Март 2015 22:55
Блажени са верующите,дето се надяват на някаква пенсия.Независимо дали сте от БГ,Европа ил САЩ.Вземайте мерки докато още имате двигателни функции.
31 Март 2015 22:58
Още малко до 70 години ще работят робите само и само тия от първа категория да се пенсионират още на 45-55 здрави, прави и отпочинали с максимална пенсия и куп други бонуси.
--------------------
На 3-та категория въобще, ама въобще не са и проблем тия от 1-та категория.Проблем и е самата система в която повечето пари изтичат в джобовете на малцина.
Значи е в реда на нещата ченге на 60г. да гони апаши с бастуна( ако може да ги види без цайси), а не е в реда на нещата да вземем от някой с 5 хотела, дето цялден лежи с маргаритата край басейна.
31 Март 2015 23:15
А, бе, как никой не каза, че за да има пенсии не е необходимо да се правят всяка година реформи.

Трябва да се развива производството - промишленост, селско стопанство, дори и космическите технологии и ДЪРЖАВНИ БАНКИ.

А сега държавата нехае и чака инвеститори от чужбина - ми нека сама да стане инвеститор и да създаде условия на българите да станат такива

Да, ама не, налагат ни политика на самоизтребление и ние слушкаме

Къде наоколо има магазин за Калашници, някой знае ли ?
31 Март 2015 23:18
До "банда":
Защо трябва на 60 години да е още ченге ?
Ако престанеш да изпълняваш критериите още на 30 - да не би да трябва да го пенсионираме на 30 ?
Като не може - уволнение и да си търси друга работа. Учене цял живот, нали - може да лепи плочки, да поправя коли, да работи като астроном - ако го влече и има квалификация.
Но цял живот ченгр - това къде го дават ???
31 Март 2015 23:23
Трябва да се развива производството - промишленост, селско стопанство, дори и космическите технологии и ДЪРЖАВНИ БАНКИ.

А сега държавата нехае и чака инвеститори от чужбина - ми нека сама да стане инвеститор и да създаде условия на българите да станат такива
-------------------
И кой да го предложи?Нали това означава край на грабежа.А отвън как ще ревнат, не е истина.И еврофондовете ще спрат, дето половината от тях отиват при наши хора.
31 Март 2015 23:30
Няма нужда от нобел по икономика за да се разбере че ако в една страна хората МАСОВО се осигуряват на минималното ако ще и през ден пенсионна реформа да правят пари за пенсии няма да има.
31 Март 2015 23:37
Защо трябва на 60 години да е още ченге ?
Ако престанеш да изпълняваш критериите още на 30 - да не би да трябва да го пенсионираме на 30 ?
Като не може - уволнение и да си търси друга работа.

къде тая работа бе готин, работа няма, как па веднъж не помислихте с главите си, а все с ...
31 Март 2015 23:46
... и ДЪРЖАВНИ БАНКИ

Че малко ли ни беше КТБ?
Шегата настрана, който е заложил на пенсионната ситема, да покаже на дедо поп работното си място, че да знае къде да дойде и да го опее.
Бисмарковата пенсионна система се отече с обръщането на възрастовата пирамида.
31 Март 2015 23:49
А къде си търсят другите работа, kaily ?
Да не би да си ченге е нещо като ген, че вече се предава от баща на син ?
Макар че като гледам каква наследственост е в полицията - нищо чудно ...
31 Март 2015 23:55
При толкова млади безработни и толкова ниски заплати да вдигаш пенсионната възраст си е умишлено вредителство.
01 Април 2015 00:00
Бисмарковата пенсионна система се отече с обръщането на възрастовата пирамида.

Глупости. Възрастовата приамида не е фактор в този въпрос, през 2015година. Даже и да не смятаме лъжите за това колко мноооооо е нарастнала производителноста на труда от бисмарково време /от къде 100г/, та до днес. То все пак, производителноста реално е нараснала бая. Образно казано, това което преди 100г са правили 10 човека, сега го правят 2ма. Проблема е че другите 8 са БЕЗРАБОТНИ или на държавна служба, т.е. ем потребяват ем и те искат заплати и пенсии, че и ранни пенсии, че и големи. И, както и по онова време, сичко за сметка на бачкатора /той е в основата на хранителната верига/. Ако още си имахме социализъм, даже и това разпределение не е проблем, обаче при капитализма:
1) сметките се правят по друг начин.
2) защо трябва да се плаща на бачкаторрите, като може и да не им се плаща? На полицията се плаща и това е достатъчно.
01 Април 2015 00:20
Ограничения за ранно пенсионеи няма и да има. всичко ще си остане на ниво работни групи от "чантаджии"
01 Април 2015 01:59
Ако още си имахме социализъм, даже и това разпределение не е проблем, обаче при капитализма:
1) сметките се правят по друг начин.
2) защо трябва да се плаща на бачкаторрите, като може и да не им се плаща? На полицията се плаща и това е достатъчно.

Е, те бачкаторите при цоциализъма беха цъфнали и вързали. По 2-3лв. на трудоден, за копане на царевичака...
01 Април 2015 02:13
Е, те бачкаторите при цоциализъма беха цъфнали и вързали. По 2-3лв. на трудоден, за копане на царевичака...


Що ли никой не гладуваше и никой не го оставяха да пукне като псе пред бърза помощ като са получавали толкова малко?
01 Април 2015 07:26
Значи е в реда на нещата ченге на 60г. да гони апаши с бастуна( ако може да ги види без цайси)


Кой е казал, че трябва да работи пак като полицай? Значи другите могат да си сменят работата докато навършат 70 близо.. а полицаите и балетистите да речем не могат? Възрастта за пенсиониране трябва да е еднаква. Само, че някои ако са събрали достатъчно пари за пенсия.. да могат да се пенсионират и по-рано. Но това с пенсионирането на 45-50 с максимална пенсия без да си внесъл и мижава осигуровка... или да си внесал е 1/10 от нужните пари - това е законна кражба от труда на другите работещи, че и пенсионери.
01 Април 2015 07:48
Що ли никой не гладуваше и никой не го оставяха да пукне като псе пред бърза помощ като са получавали толкова малко?

Щото СССР даваше нефт срещу целувки и смачкани домати. Ама после дойде Горби, сиренето стана с пари и си такова таковата.
01 Април 2015 08:01
а бе стругацки, не се прави, че не разбираш, въобще не са проблем миньорите, а са проблем шапкарите. Там трябва да се реже.
То и в статията си е написано и всички го знаем.
инвалидните пенсии трябва да се преразгледат, една по една и то от чужди некорумпирани лекари, и спиране на привилегиите за шапкарите
01 Април 2015 09:04
банда
....
Значи е в реда на нещата ченге на 60г. да гони апаши с бастуна

Те щото сега но по 30 така ги гонят, че жив бандит не остана в татковината.
Само да напомня, че в тази категория попадат и разследващи полицаи, дознатели, работещи по криминални лаборатории и др. А при тези дейности се смята, че опитът е от голямо значение. Така че не виждам проблем точно тези и на тази възраст да си вършат работата добре.
За вещеваци, оръжейници, деловодители, склададжии, преводачи да не говорим.
01 Април 2015 09:07
Къде наоколо има магазин за Калашници, някой знае ли ?


Ти па - заемаш на някой познат иманяр детектора и се завърташ в някой запуснат двор по казанлъшко)
01 Април 2015 09:13
cisco
01 Април 2015 02:13
Е, те бачкаторите при цоциализъма беха цъфнали и вързали. По 2-3лв. на трудоден, за копане на царевичака...


Що ли никой не гладуваше

Ми не гладуваха тези, които имаха връзка със селото и родителите си там. Това беше отчетено и в Партийните документи и концепцията за "Самозадоволяването" (произвеждане на хранителни продукти от "личното" стопанство на трудещите се).
никой не го оставяха да пукне като псе пред бърза помощ като са получавали толкова малко?

Че то и сега никой няма да те остави да пукнеш пред бърза помощ. Даже има и екстри. Докато чакаш можеш да пукнеш главата на доктора за развлечение.
01 Април 2015 09:16
Споко, края на цялата история е близо. 2027 България нема да има никви ядове.

Щурчо
Рики е Повери
Strike Hugin
Да са ви живи и здрави евро - атлантизма, деформаторския , гробарите и ботта да фризира всеки, от вас посочен!
01 Април 2015 09:49
Досега се мрънкаше, че проблемите били ранното пенсиониране и фалшивите инвалиди, а мерките се насочват към работещите ІІІ категория ?! Това ли е великата "реформа" на герберастите, бе ? Проблемът с ранното пенсиониране може да се реши много просто - ползване на европейски опит. На колкото се пенсионират военни, полицаи и т.н. в ЕС, на толкова и у нас. За фалшивите инвалиди - ревизия на отпуснатите пенсии.
Пак ще се повторя - що се отнася до възрастта за пенсиониране, то тя не е фактор, влияещ върху приходите от вноски в НОИ при равни други условия, защото факторът "младежка безработица" у нас, напълно го елиминира. Влияние има обаче за приходите в УПФ - по дълго внасяне на лични вноски - по-голяма пенсия. И успокоението, че се наследява.
За приходите на НОИ е без значение дали ще работят в повече 200 000 души на по 64 и 65 години, или ще работят 200 000 души повече на възраст до 29 г., но сега безработни. Това е така, защото на българската икономика при сегашната структура са и необходими например 2 500 000 работещи. Дали те ще бъдат възрастни, или млади има значение само върху производителността на труда на поколенията. Младите имат въображение, креативност, бърза мисъл и т.н., което напълно компенсира наличието на опит при възрастните, чиито умствен и физически капацитет намалява драстично след 50 - 55 г.
Значение за НОИ имат размерите на вноските и осигурителния доход, защото бюджетът му е година за година и няма натрупвания. А в почти всички цивилизовани страни те са над 40 % от осигурителния доход, при около 30 % у нас. Осигурителният доход да не сравняваме. Последният няма как да расте при картела между държава и работодатели на пазара на труда.
01 Април 2015 10:03
къде тая работа бе готин, работа няма, как па веднъж не помислихте с главите си, а все с ...


То и за не-ченгетата няма работа, "готин", ама не ги пенсионират на 40. И за майка ми няма работа, остават й 2 години стаж, навършена възраст има, ама работа няма и пенсия скоро няма да има, защото 33 години е плащала пенсията на ченгетата, а сега за нея няма ни работа, щото е "стара", ни пенсия, щото малко е работила... разбираш ли. А скъпоценните ти ченгенца на по 40 имат доста повече шансове да намерят някаква работа, отколкото 60-годишните роби на системата, които са извън пазара на труда, извън пенсионната система, извън всичко... освен сметките на ЧЕЗ, Софийска вода и Топлофикация.
01 Април 2015 10:07
За приходите на НОИ е без значение дали ще работят в повече 200 000 души на по 64 и 65 години, или ще работят 200 000 души повече на възраст до 29 г., но сега безработни. Това е така, защото на българската икономика при сегашната структура са и необходими например 2 500 000 работещи. Дали те ще бъдат възрастни, или млади има значение само върху производителността на труда на поколенията. Младите имат въображение, креативност, бърза мисъл и т.н., което напълно компенсира наличието на опит при възрастните, чиито умствен и физически капацитет намалява драстично след 50 - 55 г.
Значение за НОИ имат размерите на вноските и осигурителния доход, защото бюджетът му е година за година и няма натрупвания. А в почти всички цивилизовани страни те са над 40 % от осигурителния доход, при около 30 % у нас. Осигурителният доход да не сравняваме. Последният няма как да расте при картела между държава и работодатели на пазара на труда.
Подкрепям!

За увеличаването на вноските , както и на броя им (броя и на работещите), трябва да има и съответсваща норма на печалба, развитие на производството без присвояване на държавните производствени мощности. Въпросът е кой ще се съгласи да връща или да не присвоява?!

Като внасят западните фирми осигуровки на служителите си на максималната заплата, почват ли да стигат отчисленията в НОИ? Не стигат, щото една птичка пролет не прави!


В добавка сега, като започнат да се изплащат заемите от 16 милиарда (ако са за 30 г. с 10% годишна лихва, ще станат общо с лихвите около 40 милиарда за 30 г. - не разбрах дали са точните условия това), работещите тук ще се окажат в неизгодни условия и ще се опитат да сполучат в чужбина. Пенсионерите ще зазлеят още повече. Но поне сегашното състояние на нещата ще се "подобри".
Май ни пуснаха по пързалката на Украйна.
01 Април 2015 10:29
Ако искат пенсионна реформа, да създадат благоприятни условия младите българи да се женят и спокойно да издържат семейство още на 25-28, и заедно с младите българки с любов да създават и отглеждат по 3 бебета.

Запомнете - само бебетата са онази инвестиция в бъдещето, която гарантира спокойни години след пенсия за родителите им след време.

Всички останали финансови глупости за решаване на пенсионния проблем са задънена улица и са от Лукавия.

01 Април 2015 10:35
Не е проблем, че някои професии се пенсионират по-рано. Проблем е, че не са внасяли достатъчно, за да получават пенсиите си. Въпрос на елементарна математика.

Пример: По статистика се очаква ченгето и третокатегорийния да изкарат до 75, започвайки работа на 25. Третокатегорийния ще внася 40 години по 25 лева осигуровки и ще получи 10 години по 100 лева пенсия (пенсионирайки се на 65). Въпрос - по-колко трябва да внася ченгето, за да получи същата пенсия, но пенсионирайки се на 55 и системата да е справедлива?

Отговор: (100*20)/30=66,7 лева! Над два и половина пъти повече!

А колко реално внася в момента? Ами нищо. И това е огромна скрита субсидия към шапкарите, Които при всеки бюджет пискат, че процента от БВП за сектор Сигурност бил малък, в сравнение с еди коя си държава. Не е малък, голям е - просто не отчита скритата субсидия.

Същото е с миньорите и професионалните фондове - мизерни вноски, които синдикатите драпат да натоварят върху общия кюп. Секторите на категорийните работници са изключително силно субсидирани. Работодателя на миньора, отчитайки разходите за труд, трябва да плаща много повече като осигурителни вноски! Обаче нашите синдикати/мафиоти като организирана престъпна група защитават категорийните, а политиците - шапкарите, в резултат третата категория овце ще продължават да даряват категорийните и шапкарите.
01 Април 2015 10:43
Пенсионна реформа направена от цинични и алчните от снимката е по презумпция мъртвородена.
ЦЦББИФДПРП и другите крадци нямат идея за народа на България, тях персонално ги интересува личното благополучие.
Модерният термин е свобода и предприемчивост, но истината за малкото оцелели разумни хора в България е бедност и безпътица.
След като няма вече каква работеща индустрия да се краде, се започва с оцелялото от КТБ и спестените пари на хората.
Банките печелят, хората губят, Винету е доволен
~~~~~~
#АзСъмПростИВиеСтеПростиЗатоваСеРазбираме
01 Април 2015 10:49
Недейте забравя, че работодателят на миньора е Ковачки, ортак със синдикалиста му Тренчев. По съвместителство и негов управител на пенсионните му вноски в пенсионния фонд, който се явява и основен инвеститор във фирмата, наела миньора.
Сега ясно ли е защо има "1-2 процента", които искат да се осигуряват само в НОИ Само че държавата няма да получи номиналните вноски, а активите на фонда. Поне с кухи активи вече има опит от КТБ
01 Април 2015 10:56
A "държавата" защо не повдига въпроса, че примерно: социалните пенсии на хора, които не са работили никога; така наречените "вдовишки добавки"; и инвалидните пенсии а хора които никога не са работили всъщност трябва да се изплащат от Социално подпомагане, а не от пенсионния фонд. Пенсиите на категориите пък би трябвало да се изплащат от специализирани фондове до обща пенсионна възраст и тяхната вноска да нарастне значително- вероятно за 1 категория до 100%. Защо все трета категория го отнася? И в екипите на всички тия мили хора- и в министерства, и при работодателите, колко точно хора над 60 има?
01 Април 2015 11:00
Ако искат пенсионна реформа, да създадат благоприятни условия младите българи да се женят и спокойно да издържат семейство още на 25-28, и заедно с младите българки с любов да създават и отглеждат по 3 бебета.

Запомнете - само бебетата са онази инвестиция в бъдещето, която гарантира спокойни години след пенсия за родителите им след време.

Всички останали финансови глупости за решаване на пенсионния проблем са задънена улица и са от Лукавия.

Не е достатъчно бебета въобще, Han 01 Април 2015 10:29. Част от населението и сега има 3 + деца.
Затова моето предложение е:
1. Държавата трябва да осигури стимул на работещите родители (осигурени и самоосигуряващи се лица) за повишаване раждаемостта. Причина за това е водената неолиберастка политика, поради коята въпросната категория лица, с малки изключения, са работещи бедни. От друга страна, трайното увеличаване на населението е стимул за икономиката. Не на последно място е качеството на работната сила, което е следствие на средата в която се раждат и растат деца, като възпитание, образование и обкръжение.
2. Държавата трябва да премахне професията "майка", предвид маргинализацията на обществото, което е спирачка в развитието на икономиката. Икономика с маргинали не се развива, не привлича инвестиции, а още по-малко съдава продукти с висока принадена стойност.
Предвид най-големия проблем за държавата - демографския, аз пак предлагам следното, може да е глупаво, но от данъчен толкова:
1. СТИМУЛИ за раждане на ВТОРО и ТРЕТО ДЕТЕ за всички осигурени и самоосигуряващи се лица, предвид основния проблем пред държавата - демографския;
2. ПОМОЩ за отглеждане на ПЪРВО ДЕТЕ за неосигурени лица (маргиналите). Т.2 влиза в сила след 9 месеца.
Парите са налице, просто трябва да се пренасочат от децата на маргиналите към децата на осигурени и самоосигураващи се лица.
Целта - решаване на демографската криза в по-дълъг период и подобряване генофонда на населението, а оттук и на интелектуалния потенциал на нацията, като основен фактор за развитие на икономиката.
01 Април 2015 11:08
Въпрос - по-колко трябва да внася ченгето, за да получи същата пенсия, но пенсионирайки се на 55 и системата да е справедлива?
Отговор: (100*20)/30=66,7 лева! Над два и половина пъти повече!

Грешен отговор. "Правилният" е 33.33 лв. При закръглено смятане на пенсионни вноски от 20% за трета категория и 30% за първа при такава задачка даже се получава, че сега за първата категория се надплащат осигуровки спрямо третата.
Освен това при грешна задача дори и "верен" отговор няма смисъл. През 2013 са се пенсионирали 1000 и нещо фуражки и от сорта а през 2014 - 2000 и нещо. На фона на 75-80 хиляди пенсионери годишно и до 100 години да ги накарат да работят ефектът върху пенсиите на останалите ще е нищожен, поне за някое и друго десетилетие. Винаги трябва човек да внимава какво си пожелава, защото може и да се сбъдне. Като се увеличат годините стаж на категорийните, логично е да поискат намаляване на % на осигуровката и да си ги получат парите сега. А това означава още по-малко пари за сегашните пенсионери, пък 2030 година или 2040 че ще е по добре за тогавашните едва ли ще е от значение.
01 Април 2015 11:19
Май ни пуснаха по пързалката на Украйна.

не след дълго Украйна ще бъде блян. Много предложения за реформи, и не лоши. Забравя се главното, което пречи на всички реформи и промяни. Без дератизация на гривестите шебек-тумбак рънгоч комунези е нямало и няма да има каквито и реформи и прогрес след 1990.
Първо и необходимо условие е дератизацията на връхните гривести шебек-тумбак рънгоч комунези и тяхното семе, ама не щете. Дрънкането за реформи и шебеци във властта, това е трошене на бетонна стена на гол перчем.
01 Април 2015 11:31
БирникЪ, съгласен съм с уточненията ти.

Просто исках да насоча вниманието към единствено правилната посока на "пенсионната" реформа. Просто ако няма деца, няма икономика и няма кой да храни пенсионерите. Заблудата, че с натрупване на финансови средства това може да стане важи само ако след десетилетия някой от чужбина ще бъде съгласен да го прави срещу нашите събрани левчета.

А такива очаквания за такива срокове на фона на надигащото се финансово цунами и на фона на тоталната зависимост на България от външно управление са меко казано твърде наивни.

01 Април 2015 11:37
Грешен отговор. "Правилният" е 33.33 лв. При закръглено смятане на пенсионни вноски от 20% за трета категория и 30% за първа при такава задачка даже се получава, че сега за първата категория се надплащат осигуровки спрямо третата.


И по коя математика стигна до 33.33 лева? Пенсията се получава два пъти по-дълго, за сметка на по-къс с четвърт период на внасяне: 2/0.75 = 2,67 пъти по-висока вноска или 25*2.67 = 66.7 лева.

Не съм запознат с бройката на пенсиониращи се ченгета и може да си прав, че процентът е малък спрямо общия, но това не отменя несправедливостта на тези привилегии. Обаче самият Калфин наскоро каза, че новите пенсионери средно били на по 57 години и ми е чудно как става това.
01 Април 2015 11:42
А за бебетата и стимулиране на работещите съм съгласен.

Напълно технически осъществимо е да има регистър в НОИ на родителите на децата и плащанията на майчински/бащински да се осъществява чрез възстановяване на част от на платените осигурителни вноски чрез НОИ.
01 Април 2015 11:47
Поетът го е казал:

Дий...
Дий, воле, дий!

...
Така си мреш,
така сме ний,
така - поглеж!
Дий...
Дий, краста, дий!
01 Април 2015 11:54
И по коя математика стигна до 33.33 лева?

40 години стаж х 12 месеца х 25 лв вноска са 12 000 лева
30 години стаж х 12 месеца х 33,33 лв вноска са също 12 000 лева.
Първа и трета категория получават пенсия средно по 20 години след пенсионирането си. Втора - 15 години. Технически погледнато втората категория са най-прецакани по отношение дадено-получено, но вече май не останаха толкова много. Отделна тема е какъв % от тези работещи първа категория и тези от трета доживяват до пенсия. Пак не е в "полза" на третата. Истинският проблем за ниската средна възраст на пенсиониране са фалшивите инвалиди, ама се водят значима база електорат и никой не иска да направи аритметиката. За размерът на пенсиите пък огромно значение имат освен фалшивите инвалиди и незаработените доста над половин милион минимални пенсии, социални пенсии, вдовишки добавки и прочие. Не става въпрос да се махнат, а да не се прави помен с питата на внасящите осигуровки за тези групи. По-удобно е да се обвиняват фуражките и нищо да не се прави.
01 Април 2015 12:20
40 години стаж х 12 месеца х 25 лв вноска са 12 000 лева
30 години стаж х 12 месеца х 33,33 лв вноска са също 12 000 лева.
Първа и трета категория получават пенсия средно по 20 години след пенсионирането си.


Аз съм изумен - може ли да ми дадеш някакъв източник на тази информация?

Значи трета категория живеят средно до 80-85 години (20 години след пенсиониране), докато първа категория - само до около 70-75?

За миньори в забоя мога да приема съмнение, но съм убеден, че МВР-служителите имат средна продължителност на живота колкото и останалото население. Правилна математика с грешни входни данни води до грешни отговори.
01 Април 2015 12:30
Аз съм изумен - може ли да ми дадеш някакъв източник на тази информация?

НОИ публикува годишни доклади, има и периодични анализи които също са публични.
Това за 85 години на третата категория е последица от стереотип, пенсионирането ще става на 65 години значи и досега е било така. Голямата маса от сегашните пенсионери са се оттегляли (при трета категория) на теория при 60 години за мъжете и 55 при жените, средно 57,5. Реалното е малко по-ниско заради доста вратички, но да кажем 55 години средно. Като сложиш 20 години получаване на пенсия и станаха 75 колкото е горе-долу и статистическата средна продължителност на живота у нас (средно за мъже и жени) и сметката си излиза.
P.S. И аз давам някои неща по стереотип, 20 години получаване за първа и трета категория. Актуалните са към 25 години, но пак по толкова и за двете категории.
01 Април 2015 12:43
А къде си търсят другите работа, kaily ?
Да не би да си ченге е нещо като ген

какво ченге ти е в главата пък на теб?
Че робовладелците на 40 години ни имат вече с единия крак в гроба, а на 50 като ни уволнят тепърва никой няма да ни назначи без 20 години трудов стаж по специалността.
НЯМА РАБОТА!
Разберете го, отворете си мозъците!
И все повече няма да има.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД