:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 438
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Във федерацията по щанги са знаели, че фаталната добавка е замърсена

Снимка: wfbulgaria.com
Неделчо Колев (вляво) ще трябва да извърши още доста работа, ако иска да убеди шефовете на IWF, че българските щангисти са невинни.
Странно изявление направи президентът на федерацията по вдигане на щанги Неделчо Колев по повод развитието на допинг скандала с 11-те национали, които дадоха положителни проби за анаболния стероид станозолол. След съобщението от държавната агенция по безопасност на храните, че в изпратените от нея проби от добавката "Трайбест" в лицензирана лаборатория в "Хамбург" е имало наличие на станозолол, той заяви пред сайта на БФВЩ: "...още в деня, когато ни известиха за положителните проби, ние имахме информация, че въпросната хранителна добавка е замърсена и е с наличие на неупоменато на етикета от производителя и вносителя вещество. Сега това се потвърждава с независим тест, извършен в Хамбург."

Буди недоумение защо, след като е имал такава информация, не е разпоредил оказалата се фатална добавка да бъде проверена предварително. И чак сега се заканва това да стане практика.

"Оттук нататък следва да се намесят разследващите органи, разчитаме и на прокуратурата, защото случаят е много сериозен. За нас е важно, че получаваме категорични доказателства, че вината е извън националния отбор, треньора и федерацията. Това ще ни помогне да се опитаме да спасим тези младежи за спорта и ще бъде добър урок за това да не се доверяваме на изписаните върху опаковките от вносители и производители съставки. Очевидно всяко нещо трябва да се подлага на съмнение и проверка, за което разчитаме на съдействие от нашата допинг лаборатория", твърди Колев.

Той добавя, че лично е изпратил с куриерска фирма мостри от добавката "Трайбест" за тестове в антидопинговата лаборатория в Кьолн и очаква тя да потвърди резултатите от Хамбург. Именно в Кьолн ще бъдат анализирани и вторите проби на щангистите. За да се отърват спортистите с минимално наказание, трябва да бъде доказано пред световната антидопингова агенция (WADA) и пред световната федерация по щанги (IWF), че те са приемали несъзнателно станозолола. Един от начините е сравнителен анализ. Той трябва да установи процентното съдържание на станозолол в капсула "Трайбест" и в организма на щангистите. Ако няма големи разлики, това ще означава, че стероидът не е приеман допълнително, а само чрез добавката.
1147
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД