:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Въоръжени мъже от Косово нахлуха в Македония

Десетки нападатели завзеха за кратко граничен пост на границата, твърди Скопие
СНИМКА: www.plusinfo.mk
Десетки въоръжени лица превзеха караулен пост недалеч от село Гошинце, на границата между Македония и Косово.
Македонското МВР официално потвърди, че 40 въоръжени лица са превзели във вторник през нощта караулен граничен пост недалеч от село Гошинце, на границата между Македония и Косово, съобщиха агенциите. При нападението първоначално били взети като заложници четирима полицейски гранични служители. Говорителят на МВР Иво Котевски определи атаката като "терористично нападение". Той съобщи още, че нападателите са били облечени с маскировъчни дрехи с емблемата на УЧК (албанското наименование на Армията за освобождение на Косово - АОК). "Нападателите са отнели оръжието на полицаите и на трима от тях са били поставени белезници. Четвъртият е бил бит", каза той. Нападателите са счупили радиостанциите и телефоните на полицаите, след което им дали половин час да напуснат караулката. От МВР съобщиха по обяд вчера, че караулният пост отново е под техен контрол. Нападението е било заснето от камери и е започнало е разследване, което да разкрие подробности около инцидента.

Ръководителят на въоръжената група е говорил на албански език чрез преводач, който пък е говорил на много лош македонски и е заявил: "Ние сме от УЧК и предайте на Али Ахмети и Груевски, че те не могат да ви помогнат. Ние искаме собствена държава, не признаваме Охридския договор и тук вече никой не може да дойде. Ако още веднъж ви намерим тук, ще ви избием", съобщи Котевски. Според македонското МВР хората са нахлули от съседно Косово и в момента се вземат допълнителни мерки за гарантиране на сигурността. Групата е била забелязана още преди 20 дни в Кумановско-Липковския регион. Неназован източник е коментирал пред Плус инфо, че не е изключено да има и други инциденти на територията на Македония.

Бившият член на Армията за национално освобождение (АНО) Абедин Зимбери смята, че инцидентът е сценарий, подготвен от правителството, предаде радио "Свободна Европа". Зимбери, който живее в Липковско, бил вчера в района и не забелязал никакви въоръжени лица. Суад Мисини от Центъра за обществени изследвания каза, че подобни инциденти не са изненада за мнозинството от македонците, но той не вярва, че те могат да доведат до сериозен конфликт. "Според мен става дума за сценарий на управляващата партия, която се опитва по този начин да отклони вниманието от тежката корупцията, която беше разкрита от опозицията. Очаквах нагнетяване на ситуацията, в което властите имат голям опит", каза Мисини.

КРИЗА

През последните два месеца Македония е разтърсвана от тежка политическа криза. Опозиционният Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) постоянно публикува записи, които разкриват тежки корупционни схеми на премиера Никола Груевски и най-близкото му обкръжение от управляващата ВМРО-ДПМНЕ, включващи кадруване в съдебната система и изборни манипулации, както и тотален контрол над медиите. Груевски от своя страна многократно заяви, че опозицията иска "да предизвика междуетнически конфликт". Той обвини СДСМ, че обслужва чужди служби.
6
2368
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
21 Април 2015 19:41
Планът срещу Европа е задействан на максимални обороти. Ще има масова имиграция на бежанци.. ще има войни..
21 Април 2015 21:28
Бугарите-татари са им виновни. И пак ще са им виновни независимо дали няма да направят нищо или ще помогнат когато косоварите и шиптърите се явят пак.
22 Април 2015 06:56
ми то си беше ясно какво ше се случи....
модела работи от години просто нас (балканите) ни оставиха за десерт един вид...примерите за толкова много! дупе да ни е яко....
тия гадове алчни не се сещат че накрая и при тях щв дойде войната .допускам че в европа отдавна се поставят удобни за сащ хора на възлови места с цел пробутване на тяхната гадна политика.... в стар брой на сп. паралелели има статия за създаването съединени европейски щати. още тогава на някой тази идея не му е харесала. на някой презокеански приятел....
22 Април 2015 08:05
Македония е с най-слабата армия на Балканския полуостров и косоварите нахлуха.
Следваща по слабост е българската армия.
Единственото, което засега ни спасява от нахлувана е, че у нас албанците са малко.
Но пък турците са много.
22 Април 2015 11:09
Единственото, което засега ни спасява от нахлувана е, че у нас албанците са малко.
Но пък турците са много.

[на картата] у лево албанци, у десно турци... ислямската дъга?
22 Април 2015 11:55
Ислямска дъга...

Събитието съвпада с първото официално посещение на българска държавна глава, т. нар. президент на Република България, в република Косово.

Там нашто е плещило за европейска интеграция на шиптърите и за регионална енергийна борса, нали е виден ЕРПеец.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД