:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,387,629
Активни 151
Страници 23,176
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Предложиха ми процент, за да подпиша за поддръжката на МиГ-29

Ген. Димитър Шивиков е един достоен български генерал и ще заеме длъжността в Монс, казва министърът на отбраната Николай Ненчев
снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Николай Ненчев
Николай Ненчев е магистър по право, политически науки и международни отношения. От 2011 г. е председател на БЗНС. Бил е началник на кабинета на вицепрезидента Тодор Кавалджиев и специализант в ЕП. От идването си в МО Ненчев постоянно е атакуван заради редица изказвания - за водената в България хибридна война, за кадрите на бившите тайни служби във военното разузнаване, за някои кадрови решения. Разговаряме с военния министър как се чувства в подобна работна среда.- Г-н министър, кой Ви атакува? Наложи се впечатлението, че и ГЕРБ не ви долюбват, и Патриотичният фронт. АБВ открито го заяви.

- Това може би е вашата работа - да търсите кой кого атакува. Никога не съм се интересувал особено, но логично е да идва от засегнатите групи и групировки, които години наред са паразитирали върху Министерството на отбраната. Хора, които са били тясно свързани под една или друга форма с фирми и дружества.

- Т.е. сте им нарушили интересите? С какво по-точно?

- С няколко дружества, в които се опитахме да сложим ред. Разбрахте, че изгонихме всички фирми, които използваха ВМА. Спряхме корупционните схеми в "Снабдяване и търговия", като подадохме над седем сигнала срещу фирми и компании, които според нас са извършвали нарушения. Направих интервенция във военното разузнаване, което очевидно не се хареса. Така, че съвсем нормално е от там да идват атаките на първо място.

- Но две от кадровите ви решения - в "Снабдяване и търговия" и "Флотски арсенал", претърпяха крах.

- Не веднъж казвам, че оставам с дълбокото впечатление и огорчение, че по онова време ДАНС играеше ролята на политическа полиция. Във вторник имах възможност да разговарям с новия председател на агенцията. Имам му голямо доверие и смятам, че той ще реформира по подходящ начин службата. Но да се върна на първия въпрос - за недоверие или атака от страна на ГЕРБ и Патриотичния фронт. До момента нямам нито един такъв сигнал.

- Имате ли подкрепата на премиера Бойко Борисов?

- Никога не съм се съмнявал в това. Ако имах и грам съмнение, щях да предприема конкретни действия. Все пак съм завършил политология и зная какво означава това.

- Защото в момента се подготвяте да представите и т.нар. План за реформа до 2020 г., където е записано ясно как ще се увеличава бюджетът за отбрана, има проекти за модернизация, но във вторник премиерът заяви, че пари няма да има. Това подкрепа ли е според Вас?

- Ще продължа да отстоявам тази теза. Това решение за увеличение на бюджета е взето през септември на срещата на върха на НАТО в Уелс. И то е подписано от българския президент. Практиката показа, че нашите партньори от НАТО гледат с недоверие, когато ние поемаме ангажименти и после не ги изпълняваме. Това никога не съм го приемал за добър знак.

- Казахте ли го това на премиера?

- Да, много пъти. Но мисля, че то беше казано в някаква степен от самия генерален секретар на НАТО. Обърнете внимание на това. България е суверенна държава, която поема ангажимент. Държавният глава подписва едно общо решение и впоследствие ние не само не го изпълняваме, а намаляваме бюджета. Важно е и какъв сигнал даваме към обикновените хора. Поставяйки се на тяхно място, аз си мисля следното: След като президентът поема едни ангажименти и после държавата не ги изпълнява, защо ние, обикновените хора, трябва да правим това? Това е много лош сигнал и ни прави да изглеждаме като държава от третия свят. Тези порочни практики, това балканско шикалкавене не се приема добре в Европа и света, но то не е добре и за нас. Защото колкото и да си говорим за армия и правов ред, преди всичко се касае за морал. Хората имат нужда от ясни индикации, примери и последователна политика.

- Премиерът няма да е доволен да чуе, че шикалкави.

- Аз казах, че България изглежда така отвън. Вие се опитвате да ме вкарате в конфликт с премиера.

- Не, опитвам се да разбера къде е проблемът - между вас и премиера или между него и президента.

- Премиерът би казал: "Да, ние щяхме да изпълним този ангажимент, ако правителството на Орешарски не беше съсипало КТБ и ние сега не трябваше да извадим от бюджета едни 4.5 млрд. лв." Когато се виждам с моите партньори от НАТО, аз изтъквам този аргумент. Надявам се, че те проявяват разбиране.

- Наистина ли се надявате, че ще получим подарък изтребители, след като Румъния плати стотици милиони за втора употреба Ф-16?

- За съжаление, изпуснахме тази сделка. По думите на генералитета и хората, които са работили, условията при нея са били изключително благоприятни за България. Ще продължа да работя за решаването на този проблем.

- Какво правите с плана за реформа и какво ще обсъждате в понеделник при президента на заседанието на КСНС, след като няма пари?

- Ще обсъждаме състоянието на въоръжените сили. Нека да го кажа така. Ние поддържаме 30-хилядна армия и тя трябва да се подготвя. В този размирен район, в тази среда на несигурност ние трябва да изпълняваме нашите ангажименти. На първо място, да поддържаме висок боен дух. На второ, да направим така, че армията да бъде добре облечена, мотивирана и добре въоръжена, за да отговори на новите предизвикателства на времето.

- Бойният дух е спаднал тези дни около ситуацията с ген. Димитър Шивиков. Изненадаха ли Ви действията на военна полиция и прокуратурата?

- Прочетох обвиненията и погледнах с насмешка на голяма част от тях. Ще застана зад всеки един генерал. Юрист съм по образование и за мен презумпцията за невиновност до доказване на противното е в сила и в този случай. Ген. Шивиков има пълната ми подкрепа. Той е достоен генерал, който има изключителни заслуги.

- Той ще остане ли вашата номинация за командването на НАТО в Монс?

- Той не само ще остане, а ще заеме тази длъжност. Ако се окаже, че има влязла в сила присъда, тогава ще взема друго решение.

- Кога ще стане ясен новият началник на военното разузнаване?

- Когато приключи проверката, свързана с допуска до информация.

- Цивилен или военен ще е?

- Проучването тече за външни лица. Тези, които работят в службата, си имат допуск.

- Защо не успяхте да се преборите с Ивайло Калфин за пенсионната реформа в армията?

- Този казус не е приключен. На крачка сме да постигнем възможно най-доброто решение.

- Нека се върнем на атаката срещу вас. Преди време казахте, че идва от конкретен център, когато в едно руско издание излезе информация, дадена им от "Атака". Защо не кажете директно кой стои зад нея? Тези обяснения с хибридната война не са ясни.

- Ето още един аргумент. Отказвам да подпиша и най-вероятно няма да подпиша договор с руската страна за около 80 млн. лв. за поддръжка на МиГ-29 до 2019 г. Правя го пак заради националната кауза. Това са 80 млн. от българските данъкоплатци.

- Какво правим тогава с изпълнението на Air policing?

- Ще бъде много трудно. Договорът с руската страна изтича на 9 септември. Никак не е случайно това. Но отказвам да подпиша договора на тези цени. Ето откъде идва. Тези 80 млн. лв., по думите на ген. Румен Радев, са завишени три пъти. Разбирате ли кое кранче е спряно?

- Това се отрича от представителя на РСК "МиГ".

- Ами говорете с ген. Радев. Три пъти завишени цени! Представяте ли си за каква колосална сума става въпрос. Нали си давате сметка, че тези пари, които в миналото под една или друга форма са представяни като комисионна, част от тях сега ще се излеят срещу мен. Безспорно ще се случи и то се случва.

- Каква е възможността да изпълняваме Air policing с помощта на Турция, Гърция и Румъния?

- Засега това не се налага.

- Може ли да поискаме американските изтребители Ф-15 да останат по-дълго време?

- Засега няма такова правителствено споразумение. Проучвам опита на трите балтийски републики. Доколкото разбрах, таксата е около 5 млн. евро годишно за охрана на въздушното пространство на трите държави.

- Тук ще бъдете много критикуван.

- Ако някой иска да извади 80 млн. лв., аз съм съгласен. И то сега, в тази тежка криза. Как да постъпим? Нали разбирате, че ако аз бих искал да злоупотребя, това е най-лесната форма, а те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да предложат.

- Предложиха Ви процент?

-Идва някой и казва: "Аз минавам оттук. Чул съм еди-какво си. Тези хора са готови. Дават едни сериозни проценти. Защо не го направите?" Защо смятате, че аз се съпротивлявам на това? Кажете поне една причина? Защото мразя руснаците? Имам отношение към външната политика на държавата, но към Русия и руския народ - никога. Напротив. Защо смятате, че си навличам всички тези неприятности? Включително смъртни заплахи. Кажете ми защо.

- Кога получихте смъртни заплахи?

- Аз не се притеснявам от това. Спомням си едни бивши разузнавачи ме обвиниха. Мисля, че бяха в телевизия "Алфа". Там те казаха: "Предателство. Смърт, смърт, смърт". Три пъти го казаха в ефир. Не е само това, но нека не безпокоим моите близки.
40
12436
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
23 Април 2015 19:58
Прекалено внимание за едно ограничено човече, оказало се случайно на висок пост.
23 Април 2015 20:04
- Предложиха Ви процент?
- Идва някой и казва: "Аз минавам оттук. Чул съм еди-какво си. Тези хора са готови. Дават едни сериозни проценти. Защо не го направите?" Защо смятате, че аз се съпротивлявам на това?

Много е трудно, но и много достойно!
23 Април 2015 20:15
Ненчев към момента е бетониран във ведомството, въпреки многобройните грешки които сътвори и за това има няколко причини. Едната е обирането на луфтовете при земеделците, които дълги години нямаха достъп до властта, като изключим Спас Панчев, ако изобщо той може да мине за земеделец. Друг въпрос е, че всъщност да го бяха поставили на поста земеделски министър, май логично там му бе мястото на Ненчев.
23 Април 2015 20:32
От заплахи няма нужда. Просто като се вземе властта, си има членове по които ще попадне на заслуженото място.
23 Април 2015 20:41
Без грам съмнение, пред нас е поредната "калинка", кацнала на висок държавен пост. Направих си труда да прочета текста и така и не разбрах какви неведоми пътища са довели това недоразумение до креслото на министъра на отбраната. Освен, че бил земеделец?! Та той не знае какво представлява един съвременен взвод, да не говорим за въоръжените сили на една държава. По времето на соца армията, където служехме като войници, беше на върха на общественото одобрение. След промените преди 25 години, с идването на власт на СДС (Фил. Кенеди) и възпитаниците на школата в Симеоново, старата вражда (и завист) между военни и милиционери доведе до окончателното съсипване на армията. Днес тя се състои от понатежали наемници, които ако трябва на направят 25 километров марш, половината ще получат инфаркт. Падението и на всички нива е очевидно, след като тези дни дори командира на Стрямската бригада беше обвинен в битова кокошкарска история. Ако търсим някаква логика, то назначаването на земеделеца за шеф, вероятно е подготовка за бъдещето, което се предвижда за армията ни?
23 Април 2015 20:46
Ако напиша каквото ми е в главата, ще отида веднага във фризера. За това **********самоцензурирано!!
23 Април 2015 20:47
- Предложиха Ви процент?
- Идва някой и казва: "Аз минавам оттук. Чул съм еди-какво си. Тези хора са готови. Дават едни сериозни проценти. Защо не го направите?" Защо смятате, че аз се съпротивлявам на това?


А дали се съпротивлява наистина?

Предложението за подкуп също е престъпление и при добро желание въпросния някой е щял да бъде олепен за няколко дни.
23 Април 2015 21:01

"Прекалено внимание за едно ограничено човече, оказало се случайно на висок пост."


Ти пък - случайно.
23 Април 2015 21:12
Направо да закрива ВВС. Или да им купи дървени самолетчета. В България решенията в армията са изцяло .. както розовите BMWта.. преди години.

Какво стана с Военното НДК? буренясва ли? Всъщност това е най-голямото постижение на демократичното МО.
23 Април 2015 21:16
- Какво правим тогава с изпълнението на Air policing?


!?!?!?!?!?!?!?!?

Език свещен на моите деди
език на мъки, стонове вековни,
език на тая, дето ни роди
за радост не - за ядове отровни.
23 Април 2015 21:21
Идва някой и казва: "Аз минавам оттук. Чул съм еди-какво си. Тези хора са готови. Дават едни сериозни проценти. Защо не го направите?"


А после идва един друг с ... как беше ... "контраоферта" и ти прави "предложение, на което не можеш да откажеш", с още по-"сериозни проценти". И ти, понеже си един посерко, му купуваш старото желязо, понеже "това решение е политическо", както рече един друг преди. Нали?
23 Април 2015 21:40


Единственото що-годе интелигентно измъкване е по линията "Чехльо-Бочко-шикалките"
23 Април 2015 21:55
Мда, подписът на един селски кмет струва много. Кво да говорим за военен министър...
23 Април 2015 21:58
И ти, понеже си един посерко, му купуваш старото желязо, понеже "това решение е политическо"


Не си прав. Не е един посерко, а стига поне за трима.
23 Април 2015 22:09
Ген. Димитър Шивиков е един достоен български генерал и ще заеме длъжността в Монс,
Очаквам да им въздейства на Уест Пойнтовците като Стоичков на отбора на Барса. А и като ги гледам америкаските пехотинци какви бичмета са по две торби цимент могат да носят наведнъж за вилата на началството.
23 Април 2015 23:13
1. За това прочуто въздушно патрулиране са нужни самолети като за патрулиране, а не като за въздушен бой и като за въздушно превъзходство. Затова споровете кое е най-доброто и съвремено са безмислени. Вземете най-евтиното и лесно за поддръжка (може и китайски например) и то някаква минимална бройка. Най-вероятно след 5 години ще се използват масово дронове и за тази цел.
2. България е суверенна страна, само като трябва да купува чуждите боклуци с държавни пари. Като е да се направи някой смислен проект или да се спре бежанската вълна, тогава веднага ни напомнят, че не сме суверенна.
23 Април 2015 23:37
Важно е и какъв сигнал даваме към обикновените хора. Поставяйки се на тяхно място, аз си мисля следното: След като президентът поема едни ангажименти и после държавата не ги изпълнява, защо ние, обикновените хора, трябва да правим това? Това е много лош сигнал и ни прави да изглеждаме като държава от третия свят
Да разбираме ли, че когато ГЕРБско-СеДеСарския енѝчарски корпус провали ангажимента на предишния Президент за трите енергийни проекта - "Бургас-Александруполис", АЕЦ "Белене" и "Южен поток", това също беше "много лош сигнал който ни прави да изглеждаме като държава от третия свят"?
24 Април 2015 00:09
Все пак съм завършил политология
В "Горещите" е обявил, че е юрист (вероятно колкото Цв. Цв.). Дълбоко съм убеден, че и мениджмънт е изкарал-никой галош не пропусна да се сдобие с кетап за мениджър в зората на демокрацията, ако ще да е от филиал на НБУ в Стърчипатка, Белоградчишко. Сега се занимава с отбрана на най-високо държавно ниво. Енциклопедист, бе! д'Аламбер! Вкратце: френски ключ-всяка гайка лови, никоя не отвива.
24 Април 2015 00:11
Като е да се направи някой смислен проект или да се спре бежанската вълна, тогава веднага ни напомнят, че не сме суверенна.

Преди 70 годин, коги сме били суверенна държава, великият Асен Йорданов е конструирал български бойни самолети, произвеждани в Казанлък. Даже са били изнасяни в Югославия. Сетне по заповед от Кремль, производството им е закрито...
24 Април 2015 00:18
- Кога получихте смъртни заплахи?

- Аз не се притеснявам от това. Спомням си едни бивши разузнавачи ме обвиниха. Мисля, че бяха в телевизия "Алфа". Там те казаха: "Предателство. Смърт, смърт, смърт". Три пъти го казаха в ефир. Не е само това, но нека не безпокоим моите близки.

Кой ли пък ще си цапа ръцете с това нищо
24 Април 2015 00:24
министърът на отбраната Николай Ненчев
24 Април 2015 01:21
Щурчо, когато си прав-си прав. Екзактен, както биха казали някои. Не че сега щяхме сами да си правим изтребителите...
24 Април 2015 04:53
Г-н Ненчев не е просто земеделец. Г-н Ненчев е свиреп земеделец, който е "готов за битка с Русия". Поне така пишат от БЗНС по стара текезесарско-болшевишка традция. Само дето са сменили "прогнилия запад" с "Русия".
Припомнете си масажиста Боздуганов и не питайте за Ненчев.
Припомнете си /егати/ Нейчо Н. и не питайте за Ненчев.
Образците на идиоти-министри в България последните години се множат като обогатяват съкровищницата на днешната ни мутро-просташка държава.
Защо изобщо се вторачваме в поредният идиот-министър при наличието на Онова Нещо в президентството?
Защо изобщо се вторачваме в кой да е министър-идиот при наличието на един гангстер-мутра-комуняга като МП в днешната ни мутро-мафиотска държава? Или като онова недоразумение, което днес е лидер на ПЕС, но който като един голям специалист по копчетата на савеЦката армия също ни бе МП... дори като първо работно място.
Вие не разбрахте ли, че сте едни опитни мишлета, на които едни чичковци от ЕС и хамериката редят кабинети и министри? Те ви го най-яркият пример - външното ни недоразумение Митоууф, който дори като действащ хамерикански служител бе министър в служебното правителство. После, за доказана лоялност към работодателите си и ДОКАЗАНА АНТИБЪЛГАРЩИНА - бе оставен като такъв и в кабинета Мутра 2.
"Преди да ви направим бедни, ще ви направим прости" - оригиналът на Пантев ли е или е цитирал някой от новите ни западни братушки?
24 Април 2015 05:52
Идва някой и казва: "Аз минавам оттук. Чул съм еди-какво си. Тези хора са готови. Дават едни сериозни проценти. Защо не го направите?"

Този няКОЙ дали случайно не си има име?
Този менте министър се опитва да се героизира. Но така и трябва - битката с образователния и Веждито за най-голяма издънка е оспорвана.
24 Април 2015 07:15
Борец е той бореееец...Кво знайте вие
24 Април 2015 07:53
Все пак съм завършил политология и зная какво означава това.

Освен това напомня, че бил все пак и юрист юрист. Ама не си ли личи та трябва да се напомня?
Така и Цветанов напомняше, че и той бил все пак юрист.
Образовани хора!
24 Април 2015 08:11
.
24 Април 2015 08:15
"предложение, на което не можеш да откажеш", с още по-"сериозни проценти".

Съмнявам се дали въобще ще има проценти, янките не си падат по процентите. Ще има заплахи, нареждания, навеждания и ако всичко е "ок" ще има потупване по рамото. Наште управляващи не са хора на пазарната икономика, те са идейни.

Щурчо, не залитай, забраната за производството на самолети не е дошла от СССР, а от съюзническата комисия. Лесно можеш да разбереш кой е инициатора, като проследиш накъде са изтекли специалистите ни в тази област.

Мукта, едновременно сме писали.
24 Април 2015 08:32
.
24 Април 2015 10:11
Този няКОЙ дали случайно не си има име?

Интервюиращият, неясно защо, не се интересува от това. Жалки същества.
24 Април 2015 10:13
...процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да предложат.

- Предложиха Ви процент?

-Идва някой и казва: "Аз минавам оттук. Чул съм еди-какво си. Тези хора са готови. Дават едни сериозни проценти. Защо не го направите?" Защо смятате, че аз се съпротивлявам на това?


Решили да подарят на Чапаев нарисуван негов портрет, но не могли да се разберат как точно да бъде изобразен. Накрая отишли при него да го попитат как желае да бъде нарисуван. Василий Иванич помислил и казал:
- Ами нарисувайте пред мен една маса. Ред чаши - водка, водка, водка...Зад тях ред чинии - сельодка, сельодка, сельодка... А аз - намръщено отказвам всичко това!
24 Април 2015 10:18
Мърморко,
24 Април 2015 10:50
Тоя ще го разкарат, много взе да приказва.
24 Април 2015 11:14
Без отношение към същността на интервюто искам да изкажа учудването си от постоянното използване (от различни хора) на конструкции от рода на "над седем сигнала"?! Колко точно в такъв случай: 8, 9, 21 или просто "7 + един не съвсем сигнал, ама да го включим и него"?
Мислим ли като говорим или използваме паразитни констукции като "по простата причина"? Бе като е толкова проста, защо я споменаваш, нали всеки ще се сети за нея?
24 Април 2015 12:26
Докато този (или следващия) не си разчистят финансовия отдел, армия все едно че нямаме. Не само за елементарна техническа поддръжка няма нормално осигуряване. Отношенията не са даже феодални, а направо от родово-племенния строй.
24 Април 2015 21:24
На военния министър предлагат подкуп (по негови думи). Не е ли длъжен да сезира веднага ппокуратурата? Ако не го направи, не е ли наказуемо? По такъв начин не прикрива ли престъпление? А какво, ако се окаже, че никой нищо не му е предлагал, а той само се прави на интересен? Не е ли пак наказуем за лъжа? В тази ситуация министърът има ли изобщо полезен ход? Какъв?
24 Април 2015 21:36


Това решение за увеличение на бюджета е взето през септември на срещата на върха на НАТО в Уелс. И то е подписано от българския президент. Поемането на такива ангажименти еднолично, без съгласуване с парламента, влиза ли в пълномощията на президента? Ако ги е превишил, какви са последствията за него?
24 Април 2015 21:40
Един МиГ-29 требва да бъде турен в музея до Panavia Tornado, който ни подариха от Luftwaffe.
За да може ВСЕКИ да види РАЗЛИКАТА В КАЧЕСТВОТО на безнадеждния руски таралясник и неговия европейски опонент.
То е като да сравняваш Як-1 с Bf-109F. Разликата се била огромна - 20 яка за един месершмит.
Та така...
24 Април 2015 21:40
Идва някой и казва: "Аз минавам оттук. Чул съм еди-какво си. Тези хора са готови. Дават едни сериозни проценти. Защо не го направите?" Защо смятате, че аз се съпротивлявам на това?

Очевидно никой нищо не му е предлагал. Затова го казва в такава обтекаема форма. Няма такъв факт,но се опитва да създаде интрига,че ,уж е имало голяма вероятност да бъде така. Алтернативна история в която страхливата калинка-мижитурка се превръща в Капитан Америка.....
25 Април 2015 09:14
.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД