:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 300
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Тълкуване

Какво наистина мисли Централна Европа за Русия?

И поляци, и българи споделят обща дълбока чувствителност, че на Запада не може да се вярва изцяло, но Москва не предлага реална алтернатива
Иван Кръстев
Само преди десет години в американската представа Централна Европа бе "Новата Европа" на Доналд Ръмсфелд - сбор от героични малки нации, които обичат свободата и най-лоялните съюзници на Америка.

Вашингтон ги въведе в НАТО като крепостна стена срещу нестабилността в Близкия изток и руския експанзионизъм. Днес възприемането на тези страни се промени. Мнозина се опасяват, че част от тези смели, стратегически жизнени държави са станали троянски коне на Русия сред западните съюзници.

Желанието на чешкия президент Милош Земан да присъства на военния парад в Москва тази пролет за 70-годишнината от съветската победа над нацистка Германия - събитие, което западните държавни глави бойкотират - беше разчетено като символичен пробив в прозападната ориентация на Централна Европа. (След интензивен натиск г-н Земан се отказа да присъства на парада, но не и от пътуването до Москва.)

Междувременно унгарският премиер Виктор Орбан даде знак, че неговото правителство ще блокира предложеното формиране на Европейски енергиен съюз, който заема централна роля в стратегията на Брюксел за намаляване на влиянието на Русия в региона.

Освен това все повече стават доказателствата, че няколко централноевропейски правителства използват сегашната криза в отношенията между Запада и Русия, за да договорят изгодни икономически сделки с Москва. Критикуват санкциите срещу Русия срещу по-добри цени на газа и инвестиции.

И така, успя ли Москва да раздели Централна Европа на проруски и антируски лагери? И може ли настоящият консенсус на Европейския съюз спрямо Русия - а и самият съюз - да оцелее под такъв натиск в близките години?

За да отговорят на този въпрос, политическите наблюдатели трябва да се откажат от клишетата, които определяха западната представа за Централна Европа през последните десетилетия. Поведението на централноевропейските правителства и общества се оформя от техния опит по време на прехода и тяхното преоткрито чувство за собствения им интерес, а не толкова от спомените им от времето на комунизма.



Географията и икономическият интерес побеждават историческите спомени



Централноевропейците са по-силно икономически обвързани с Русия, отколкото другите страни от ЕС. Заради това те плащат много по-висока цена за наложените санкции. Не е тайна също, че руските пари са навлезли в някои бизнес и политически кръгове в посткомунистическите страни. Но въпросът какво мисли централноевропейската "улица" за настоящата криза е рядко задаван, въпреки че отговорът му е жизненоважен. Да вземем две социологически проучвания в две централноевропейски държави, които исторически имат противоположни мнения за Русия - Полша и България.

Полша е средна по големина европейска страна, която правилно е убедена, че е спечелила страшно много от падането на комунизма и че гласът й се чува в Европейския съюз. Поляците традиционно не се отнасят добре към руските амбиции. Те оценяват режима на президента Владимир Путин като грозен и брутален.

Проучване на Института за обществени работи във Варшава от миналия месец показа, че поляците оценяват кризата в Украйна като пряка заплаха за тяхната сигурност. България също е член на НАТО и ЕС, но опитът й в периода след Студената война е доста по-проблематичен от полския. Той може да бъде оценен като всичко друго, но не и като успех.

Като добавим и близостта на страната до Близкия изток, не е изненада, че мнозинството българи се страхуват повече от хегемонията на Турция и т.нар. радикален ислям, отколкото от руската агресия.

Според изследване на "Алфа Рисърч", проведено по същото време като полското, мнозинството българи не приемат войната в Украйна като основна заплаха, а анексирането на Крим почти не е променило тяхното преобладаващо позитивно мнение за Русия. Дори българите имат склонност да обвиняват Америка, а не Русия, за кризата в Украйна. И точно тук става наистина интересно.

Въпреки полските страхове от Русия повечето поляци се противопоставят на оръжейни доставки за Украйна, а дори още по-голямо мнозинство не е склонно да разреши на украинците да пътуват свободно в ЕС.

Поставени пред резкия избор - Русия или Западът, огромно мнозинство от българите избират Запада, а повече от 70% намират проевропейската политика на правителството си "балансирана и разумна".



Какво обяснява това разминаване?



Защо проруските българи са готови да последват Брюксел, а антируските поляци не са готови да последват Вашингтон?

Отговорът може би е по-малко нелогичен, отколкото си представяме. Поляците имат обяснимо съмнение към гаранциите за сигурността, които им предоставят НАТО и ЕС. Това се корени в драматичната им история със западните гаранции и очевидния им страх да се сблъскат сами с руската заплаха. Те се опариха също от своята подкрепа за войната на Америка в Ирак. И докато българите симпатизират на Русия, точно тяхното познаване на руските привички ги кара да не приемат режима на Путин като модел за подражание. Българите споделят част от обичайното руско недоверие към Запада. Те не приемат с ентусиазъм политиката на санкциите; те пострадаха пряко от санкциите на Запада срещу техния съсед Югославия преди 20 години; те с право подозират, че руската конфронтация със Запада не само ще навреди на икономиката им, но и ще изостри вътрешнополитическото противопоставяне. Но те също така знаят, че малките страни в периферията на Стария континент ще изгубят най-много, ако Русия успее в усилията си да разцепи Европейския съюз. Русия може да се възражда, но режимът на г-н Путин е корумпиран и репресивен.

Вероятно не е удачно да стигаме до обобщения въз основа на данните от само две централноевропейски страни. И все пак и поляци, и българи споделят обща дълбока чувствителност, че на Запада не може да се вярва изцяло, но Москва не предлага реална алтернатива.

Въпреки че кризата в Украйна трудно ще сближи Европа и Америка повече, опитите на Москва да разцепи Европейския съюз вероятно ще се провалят.

(Преводът е на "Медиапул")
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Поляците оценяват кризата в Украйна като пряка заплаха за тяхната сигурност. България също е член на НАТО и ЕС, но опитът й в периода след Студената война е доста по-проблематичен от полския. Като добавим и близостта на страната до Близкия изток, не е изненада, че мнозинството българи се страхуват повече от хегемонията на Турция и т.нар. радикален ислям, отколкото от руската агресия. На снимката - президентът Плевнелиев и полският му колега Бронислав Коморовски във Варшава миналия ноември
77
4370
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
77
 Видими 
28 Април 2015 19:48
а повече от 70% намират проевропейската политика на правителството си "балансирана и разумна".


Смешко! Някой оклахомски селянин може и да ти повярва, ама ти вярваш ли си? Знаеш ли колко българи са 70%? 5 250 000. Повече от това отива към 6 милиона. Сега вярваш ли си?

28 Април 2015 20:10
Отвръщават ме такива безгръбначни и подкупни "аналитици" като този Кръстев! Плащат му като му публикуват много удобните писаници в западни медии!
В момента Западните медии са на тема Анти - Русия .. и такива като Кръстев са много удобни, тъй като се представят като изразители на общественото мнение в България! А Кръстев печели много добре от публикуваните му статии, канят го на разни конференции за да преповтаря каквото му е казано да казва!
Е те затова България е на това дережде! Наводниха ни с пиявици като тоя и народа само се лута от простотия на простотия, а България затъва от зле на по - зле! Спряха де що има енергетика, затвориха де що има производства, сега ще затворят и ВВС то и ще плащат на Турция да ни пази родното небе! Левски ще се обърне три пъти в гроба ако види каква я вършим!
28 Април 2015 20:20
Не е тайна също, че руските пари са навлезли в някои бизнес и политически кръгове в посткомунистическите страни.
Е, да беше се осмелил да ги кажеш, тези дето не са тайна поне.
28 Април 2015 20:37
Поставени пред резкия избор - Русия или Западът, огромно мнозинство от българите избират Запада, а повече от 70% намират проевропейската политика на правителството си "балансирана и разумна".

А вие му вярвайте на мантрите на тоя нещастник!!!
Избират за какво бе, убавец?! Какво има да избират? Какво хубаво видяхме от запада, към който такива плужеци като теб ни набутват - щастливите кокошки, правите краставици ли, какво?!
Имам познати, които с по две висши образования едвам свързват двата края!
Шибаната демокрация ни съсипа икономиката и ни обърна в прошляци!
И къде ги видя тези проценти, че аз за първи път ги виждам?!
И говòри за българите в трето лице!
ИЗРОД!
(Имам предвид единствено уродливото му и тенденциозно мислене - за него е особено необходимо това пояснение!)
28 Април 2015 20:46
Ройтерс и "Ню Йорк таймс" са хоругви на англосаксонската хистина, а Иван Кръстев й рендосва рамката за пред нас ...
Ловко се е научило да върти хибридките си това момче, без свян и с откровена наглост дори ...
Някой ще каже, "Ама и той хляб яде ..." - за което, мерси ...
28 Април 2015 20:49
Мнозина се опасяват, че част от тези смели, стратегически жизнени държави са станали троянски коне на Русия сред западните съюзници.


и как така са станали, ако са станали? От само себе си ли? Не са били, пък изведнъж станали...
Ако е така, дали пък така наречените "западни съюзници" нямат голям принос?

Г-н Кръстев,
минаха години вече, дървото на демокрацията роди своите плодове. Е, видяхме ги, опитахме ги. Ами не ни харесват. Какви троянски коне сънувате?
Можеше да се заблуждаваме първите години - 5, 10, 15... Вече е ясно, че уродливото дърво ражда уродливи плодове. Казано е: "По плодовете ще ги познаете".
28 Април 2015 21:04
Предпочел е "троянски коне" или "магарета", вместо общополезното, "мирен мост" между Европа и Русия ...
28 Април 2015 21:19
Това за "троянския кон" го каза Жириновски - любимецът на "демократите", та все се позовават на него.
28 Април 2015 21:28
Ами, колеги беснеещи форумци, това показват проучванията. А на "Алфа Рисърч" може би е разумно да се вярва, защото на последните два избора се справиха максимално.
Просто преобладаващите мнения в превзетия от вас форум не са представителни за нагласите на цялото население.
Хайде със здраве.
28 Април 2015 21:30
Какво се мисли в България за Русия - имали сме добри взаимоотношения, но тръгнахме по различни пътища; като този, на Русия, не е за предпочитане - те станаха "Световни изнудвачи", от което ние много страдаме...
28 Април 2015 21:31
Какво хубаво видяхме от запада, към който такива плужеци като теб ни набутват - щастливите кокошки, правите краставици ли, какво?!

Хайде беж към Норилск! Там такива ужасии няма. И да пратиш картичка.
28 Април 2015 21:33
А на "Алфа Рисърч" може би е разумно да се вярва

Ний на наш Колю вече не вярваме, че на тия ли?
От всякъде сме заобиколени от врагове, ренегати и предатели... Ама ще устоим... Полски Тръмбеш ще бъде наш!!!
28 Април 2015 21:37
от освобождението до втората световна война балгария винагги е била прозападно ориентирана и русофобска страна-като се почне от стамболож и захари стоянов и се свърши с филов. още по времето на турското робство българите са се изнасяли на запад, ценили са западните ценности и колтура. след освобождението всички инженери , лекари, агрономи са завършвали на запад, и нито един в русия. след народната победа на 10 новмври и установяване на демокрацията българите не крият своето пренебрежение и отричане към русия. само по малко от 1 процент гласуват за налудничавата партия атака, която прибави към себе си и наимениванието русофилска.
28 Април 2015 21:41
Иван Йотов Кръстев !

Бай Белкис , колко прави са били комунистите , не камунезите , кога проверявали произхода , а !
28 Април 2015 21:46
Кой ли е на 1332002 татка му ?!
28 Април 2015 21:55
колтура


Втори царевичен пояс, що не се скриеш някъде ? М ?
28 Април 2015 21:55
А дреме ли ѝ на Русия какво мисли Централна Европа (това пък що ли е в контекста на вездесъщия ЕС? ) за нея?!
28 Април 2015 21:58
Защо проруските българи са готови да последват Брюксел, а антируските поляци не са готови да последват Вашингтон?

wtf omg lol ..това е несериозно, сравняваме един, който следва Брюксел с друг, който не следва Вашингтон и правим изводи.

Вашингтон е ли идентичен с Брюксел и ако да, защо са назовани с различни имена? Ако Брюксел не е Вашингтон, това изключва ли опция а)поляците не следват Вашингтон, но следват Брюксел; б)българите следват и Брюксел и Вашингтон; в) българите/поляците не следват нито Брюксел, нито Вашингтон и така всички възможни пермутации на тази простотия.

Ако Кръстев го е написал така, идиотът е той.
Ако в Медиапул са го превели така, идиотите са те.
28 Април 2015 22:01
Ами, колеги беснеещи форумци, това показват проучванията. А на "Алфа Рисърч" може би е разумно да се вярва, защото на последните два избора се справиха максимално.


Брей, брей, ти голям социолог се извъди, че и закъснял с 25 г. антикомунист даже.

Я виж тука как манипулира матриал твойто Алфа рисърч.
63% биха гласували „За“ запазване ориентацията към ЕС и НАТО срещу 33% - „За“ преориентация към Русия и евразийския съюз около нея.

Да те светна ли НАТО що е сложено заедно с ЕС ? Щот не мое да събере и 8 процента.
28 Април 2015 22:02
Само на мен ли под кадрото на господина се изписва `МУТРИ`!?
28 Април 2015 22:05
А иначе след като прочетох цялата тая измишльотина на Кръстев бих му задал директно въпроса "Кой направи преврата в Киев и защо ?"
Ако тръгне оттам, че мириканците свалиха Янукович, за да възпрепятстват всякакво сътрудничество между Русия и Европа може и да му се получи писанието.
28 Април 2015 22:06
Да спестим информационната мисия на любимата газета и да съобштим - ВВП-то на Украина, на годишна база за тримесЕчието (както казваше др. Живков), бележи ръст - (минус) 15 (петнайсе) на стоте
28 Април 2015 22:07
Да те светна ли НАТО що е сложено заедно с ЕС ? Щот не мое да събере и 8 процента.

В момента по ТВ върви някакво предаване на БНТ (не му помня името, но половинката го гледа, а аз скандализирана слушам метъл на слушалки), та в него показаха изследване, според което над 50 % от българите искали да си изпълняваме ангажиментите към НАТО.
Ако ги питаме тези българи какви точно са ангажиментите, които държат да изпълняваме, надали ще могат да ги назоват
П.П. Горното при условие, че изследването е достоверно. Не знам чие е.
28 Април 2015 22:08
Тия дни ми направи добро впечатление един термин от една книга на Джон льо Каре...

Политикопати...

28 Април 2015 22:10
Просто преобладаващите мнения в превзетия от вас форум не са представителни за нагласите на цялото население.

Благодарско за информацията. Но... много ти здраве
28 Април 2015 22:19
*
28 Април 2015 22:20
В момента по ТВ върви някакво предаване на БНТ (не му помня името, но половинката го гледа, а аз скандализирана слушам метъл на слушалки), та в него показаха изследване, според което над 50 % от българите искали да си изпълняваме ангажиментите към НАТО.
Ако ги питаме тези българи какви точно са ангажиментите, които държат да изпълняваме, надали ще могат да ги назоват


Значи в България не само, че няма референдум за НАТО, но и никой не смее да публикува резултати от изследвания по тоя въпрос. Не е трудно да се досетим защо. Те затва да го задали въпроса по тоя начин, а не директно. А тва за цивилизационния избор, който включвал НАТО и ЕС в комплект. А вие обичате ли ябълки и круши ? Обичам, ама само круши, ябълки - не. И кво правим тогава ? Борянката Димитрова си е подритнала трудовата книжка с това изследване.

28 Април 2015 22:25
Само на мен ли под кадрото на господина се изписва `МУТРИ`!?


Не.
28 Април 2015 22:25
Втора смяна 28 Апр 2015 22:20
Значи в България не само, че няма референдум за НАТО


Не се лъжете!
България е поставена пред свършен факт! След като е разбито всичко в областта на отбраната, при наличието на Турция и турчеещи се Българи, предполагам, даже при един референдум - ще се гласува `за` оставане в НАТО...
Може и да греша, но такива са предпоставките - в резултат на свършения факт!
28 Април 2015 22:28
Доста неприятно:

http://www.ural.kp.ru/daily/26372/3254147/
28 Април 2015 22:30
Но те също така знаят, че малките страни в периферията на Стария континент ще изгубят най-много, ако Русия успее в усилията си да разцепи Европейския съюз. Русия може да се възражда, но режимът на г-н Путин е корумпиран и репресивен.


всичкото това - "знаят" ?! Нашата чевръста НПО-звезда си ръси клишета в обичайния стил на NYT - "стенографите на властта" ...

28 Април 2015 22:33
но режимът на г-н Путин е корумпиран

за разлика от чистите и свети жечпосполити, кралства, херцогства и тем подобни върхове на демокрацията, под кадърното ръководство на кристално чисти комисари, премиери, канцлерки, президенти, короновани чутури с целите им кабинети (за Румъния не знам, желая им успех)
28 Април 2015 22:36
България е поставена пред свършен факт! След като е разбито всичко в областта на отбраната, при наличието на Турция и турчеещи се Българи, предполагам, даже при един референдум - ще се гласува `за` оставане в НАТО...
Може и да греша, но такива са предпоставките - в резултат на свършения факт!


Няма да се учудя да го фалшифицират, особено като се знае кой брои бюлетините. Това, което искам да каже е, че тия не смеят да зададат въпроса дали трябва да сме в НАТО в едно обикновено допитване...ей на страха очите са големи, сакън да не им лъсне голия задник.
28 Април 2015 22:46
Е те това е българската интелигенция! Затова нямахме дисиденти преди 10 ти, а сега имаме мазни медузи като този Кръстев и такива като него преди 10- ти биха громили пламенно капитализъма и империализъма, а сега се скъсват да се подмазват на Биг Бродер и да приказват каквото им кажат!
Гнус ме е от тая паплач!
28 Април 2015 22:49
hamel 28 Апр 2015 22:06
Да спестим информационната мисия на любимата газета и да съобштим - ВВП-то на Украина, на годишна база за тримесЕчието (както казваше др. Живков), бележи ръст - (минус) 15 (петнайсе) на стоте


Само за протокола ще допълня!
Във втората част `бележи ръст - (минус) 15 (петнайсе) на стоте` - много се кефех как Титаните на Дясната Финансово-Икономическа Мисъл - г-дата Иван Костов и Муравей Радев, за да подчертаят небивалия ни възход по време на тяхната бурна дейност, използваха онзи фантастичен научен израз: `отрицателен икономически растеж`...

-----
заб. Питане към Форума!
Вий подадахте ли си данъчните декларации!? Пак сте с отрицателна данъчна вноска, а!?
28 Април 2015 22:57
Защо проруските българи са готови да последват Брюксел, а антируските поляци не са готови да последват Вашингтон?


Вече открито ни се подиграват.
28 Април 2015 22:58
Най мразим да ме обобщават.
28 Април 2015 23:22
Експертът е пропуснал да отбележи, че не българите следват Брюксел, а точно обратното - картата на нашия чертожник виси в рамка при баш комисарина, а преди няколко дни поведохме и хорото в Брюксел.
28 Април 2015 23:23
Този Йоан Среброусти, (че и други подобни "анализатори отдясно и отляво) за четвърт век не можа да научи, че геополитическия аршин за по-великите (САЩ, Русия, Китай......) сили е съвсем различен от неговия провинциален за вътрешна употреба, но продължава да се напъва, защото както знаете трябва да се яде
28 Април 2015 23:24
Българите по един неподправен начин харесваме Русия. Това е достатъчно.
28 Април 2015 23:27
Българите по един неподправен начин харесваме Русия.

28 Април 2015 23:27
Абе защо ли Ню Йорк Таймс не поканят Дмитрии Иванов да напише какво мислят Средно и Южно Европейците за Русия и Америка, ами канят Кръстев да им преповтаря догмите? Ами защото канят тоя който е приятен за ухото им, а не който ще им каже истината?
Апологетите като Любомир Лефчев погребаха комунизма, сега апологетите като този Кръстев ще погребат Демокрацията! Е те затова САЩ се натрисат от Афганистан на Ирак, от там на Либия, пък Сирия и хайде пак на Ирак...после пък осраха Украйна, ще ги видим до къде ще я докарат с "аналитици" като тоя Кръстев!
29 Април 2015 00:15
само не ми е ясно как една страна където температурите падат до минус 76 мозе да бъде велика
29 Април 2015 00:35
america1332002
29 Апр 2015 00:15
само не ми е ясно как една страна където температурите падат до минус 76 мозе да бъде велика

МоЗе, моЗе, погледни на север от себе си!
29 Април 2015 00:36
Кръстев лъже като дърт циганин на пазар за булки.Само че нашата булка е вече продадена и нямаше нужда да се увърта толкова.Не е вярно,че Русия не е предлагала никаква алтернатива на България.Русия предложи Южен поток,Белене,своите пазари за селскостопанска продукция,своите редовни туристи по българските курорти и своите инвестиции,които са по-големи от всички други чужди инвестиции у нас. Европейския съюз буквално забрани на България да приеме тази алтернатива и просто я продаде ,като някаква северна европейска провинция на Турция.Но Кръстев не живее в България явно и само папагалства от някоакви чужди източници.
29 Април 2015 01:01
Поставени пред резкия избор - Русия или Западът, огромно мнозинство от българите избират Запада, а повече от 70% намират проевропейската политика на правителството си "балансирана и разумна".


Тоя АНАЛизатор много кривоглед, бе!

Къде е гледал, какво е видял!
29 Април 2015 01:14
Тоз Кръстев ще засрами журналистите на Работническо Дело. Жалка история. И тъжно, ама много тъжно, че за 25 години нищо не се промени в манталитета на тоз народ. И не е толкова обидно, че има ибрикчии - такива е имало, има и ще има. Обидно е, че им се дава трибуна да говорят откровени глупости сякаш са нещо общоприето. Нека аз му обясня на Киряк Стефчов, че термини като "руска агресия", "анексия на Крим" и "режима на Путин" съществуват само в главите на хората с по-ниска от средната интелигентност. И на тези дето се продават за жълти стотинки, на началници, на които не им пука ни най-малко за тях, а само за собственото благополучие. Всеки сам да решава какъв е.
29 Април 2015 03:31
Обидно е, че им се дава трибуна да говорят откровени глупости сякаш са нещо общоприето.

При комунизма на такива буклуци хората гледаха с презрение и не ги вземаха на сериозно.. имаше си хора с независимо мислене които хората намираха начин да чуят и имаха потребност да открият.
Сега обаче преобладават буклуците, а хората с независимо мислене, ако ги има са набедени за проруски тролове и са загубени в всеобщата евроатлантическа лудост натресена на обществото ни!
29 Април 2015 03:35
Нека аз му обясня на Киряк Стефчов, че термини като "руска агресия", "анексия на Крим" и "режима на Путин" съществуват само в главите на хората с по-ниска от средната интелигентност.

Или по-точно, че много ти се ще да е така.
29 Април 2015 04:31
В России не обязательно, согласно завету Корнея Чуковского, жить долго, чтобы на очередном историческом витке ударить себя привычными ржавыми граблями по лбу.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД