:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,176,213
Активни 163
Страници 21,025
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Синекурци сан-суси

Димитри Иванов
Синекурци са хората назначени на синекурни длъжности. На латински "сине кура" ще рече "без грижа". Сан-суси, превеждахме го във френския колеж.

Константин Стоилов учил в американския "Роберт колеж" в Цариград. После блестящият студент станал доктор по право в Хайделберг. В Сръбско-българската война бил "волноопределяющся", сиреч доброволец. Станал командващ взвод от трети ескадрон на Втори български конен полк, получил орден за храброст. После по въпроса докъде е България казал: "Дорде те псуват на майка все е българско. Почнат да ти псуват Богородицата, спри, щото си минал границата, ний чуждото не щем".

Аз не знам как псуват македонците, понеже като седна с тях, те са изключително добронамерени. Без Вени Марковски, потомък на "поета" - създател на "македонския език". Поетът Бойко Ламбовски бил на литературна сбирка западно от българската граница, там поетите се състезавали в написване на хайку и най-много се смели на двустишието:

"Хайку, хайку / Йебем ти майку".

Руският външен министър Лавров премина дипломатическата граница, споменавайки волнодумства като на Божидар Димитров, че България ще анексира част от Македония. Преди Лавров през ноември 2006 г. посланикът на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов каза, че България ще е руският троянски кон в ЕС в добрия смисъл. Няма троянски коне в добрия смисъл.

Българските дипломатически гафове пък са един билюк. Билюк е сто души османски аскер. С пълзене пред световното еврейско лоби Соломон Паси, който е менте евреин понеже майка му не е еврейка, каза: "Майната му православието". После премиерът Бойко Борисов се хвалеше, че стопирал три руски енергийни проекта, а военният му министър каза, че сме в "хибридна война" с Русия.

В България след Освобождението от турско робство благодарение на Русия имало синекурци в добрия смисъл. Те са синекурци, понеже сме ги назначавали без изпит. Не можеш да изпитваш човек, който знае много повече от теб. Не сме казали на езиковеда Балан: Ще ти дадем да оглавиш Книжовното дружество, ама първо ще се явиш на конкурс и ще представиш концепция. Книжовното дружество после прераснало в Българска академия на науките, БАН. След като нарекохме учените в БАН "феодални старци", сега сме взели на мушка Българската селскостопанска академия да я съсипем.

Много празни приказки изприказваха президентът, премиерът и вся остальная непьющая сволочь, че 24 май е най-българският празник. Не виждам нищо българско в това във Варна да дефилират мажоретки, не че имам нещо против мажоретките, милите деца. Много празни приказки изприказвахме, че са ни присърце книжовността и книгите, а ги облагаме с данък, сякаш издателите са съдържатели на клубове за хазарт.

В Царство България на 24 май бях знаменосецът на хубавото училище "Свети Седмочисленици", но го гръмна бомба, сега там е Спортната палата. Ходех да чета в Народната библиотека, но и нея я гръмна бомба. Там директори били едни синекурни личности, да не ви разправям. Георги Кирков, Петко Славейков, Константин Иречек, Стоян Заимов, Пенчо Славейков, Стилиян Чилингиров.

Директор на радиото беше Сирак Скитник. Той даскалувал по селата, после в родния ми Асеновград. В Петербург учил живопис, бил състудент на Марк Шагал и Василий Кандински. Върнал се доброволец в Балканските войни. Бил библиотекар в Министерството на просвещението. Основал литературни списания. Бил драматург на Народния театър. Немислимо е интелектуалните нули в СЕМ, сегашния съвет за електронни медии, да привикат такъв човек и да му държат сметка спазва ли си концепцията. Те могат да привикват сегашния директор на радиото Янкулов, понеже той е само един добър спортен журналист. Те не могат да намерят състудент на Шагал и Кандински.

Не само в България е така. Сега начело на Франция, Германия, Великобритания и САЩ не са личности като генерал Дьо Гол, Аденауер, Чърчил и Линкълн. Управляват нули, или пренебрежими величини или синекурци (синекурки) в лошия смисъл. В България положението е плачевно, като погледнеш какви охлюви са долазили до върха. Стоян Михайловски написал "Върви, народе възродени, към светла бъднина върви, с книжовността, таз сила нова ... ". Но той написал също баснята "Орел и охлюв", за да знаем, че управляващите се издигат с пълзене.

Сирак Скитник умря в началото на англоамериканските бомбардировки на София 1943-44 г., когато от небето падаха бомби и гърмящи писалки. След като бомбите сринаха народната библиотека, изградихме по-хубава. Копияж на швейцарска сграда. Вместо достойните някогашни синекурци начело на Народната библиотека застанаха синекурци като Трайчо Костов и Орлин Василев. На село и в града цареше насилие, по-лошо от сегашната циганска напаст в община Гърмен и къде ли не, понеже беше насилие, облечено във власт. На село тропат посред нощ на вратнята, ако не отвориш, влизат, застрелват кучетата да не ги хапят, ако стопанинът не ще да си даде земята и животните в ТеКеЗеСе - хайде в дрънголника и бой, докато кандиса. В града звъняха на вратата в шест сутринта. Понеже баща ми вече беше тръгнал на работа, на мен непълнолетния връчиха заповедта за изселване.

Имаше градски банди. Най-опасна беше "Банда Русь". Тийнейджъри като мен, но имаха пистолети. На строежа на новата библиотека работеха приятелите ми Галин Малакчията и Шушми Боксьора. Те ми казаха: "Ти си глупак, дето се биеш с юмруци". Шушми ми направи "чорчик": 30 сантимова тръбичка с оловен накрайник, Галин на шмиргела ми изпили 300-грамова пила, която тренирахме да замятаме като нож от десет крачки. Но "Банда Русь", като ме сгащиха, не използвах нито ножа, нито чорчика. Щото се уплаших. Дадох им портмонето си. Те взеха парите в него, казаха ми "хороший мальчик" и ми го върнаха.

Когато над София валяха бомби и гърмящи писалки, въпреки че копчето за настройка на нашия "Телефункен" царската полиция го беше запечатала с печат от червен восък, аз, пикльото, отвинтвах задния капак и слушах новини от цял свят, за да се фукам пред гостите вкъщи колко съм осведомен. Но най обичах да слушам "Настроение", In the Mood, на военния оркестър на Глен Милър. После Andrews Sitsers го запяха: "Mr. What-ya-call-em what you doin' tonight / Hope you're in the mood because I'm feeling just right. "Mr. What-ya-call-em" на ум си го превеждах "Г-н Еди-кой си".

Онзи ден Г-н Еди-кой си млад политик предложил българските политически партии да сключат джентълменско споразумение повече да не се замерят с кал чрез платени тролове. Толкова млад, а вече глупав. Джентълменско споразумение сключват джентълмени. Аз съм за троловете. Те са наследници на Mud-slingers, Mud-rakers и на "Nader's Raiders". Първите замерят с кал. Вторите ровят в калта да набарат нещо скандално, например как Бил Клинтън изклинчил от войниклъка, когато той беше задължителен в САЩ, не е помирисвал война, а след години бомбардира Западните Балкани със снаряди с обеднен уран. Третите, щурмоваците на Ралф Нейдър, "The Nader's Raiders" пребориха гиганта "Дженерал Моторс". Шокиращо през 1965 г., когато рейдърите доказаха, че "Chevrolet Corvair" is ?"Unsafe at Any Speed" и автомобилната индустрия в US си подви опашката. В USA Today и във Forbes Magazine онзи ден прочетох "Top 20 Most Dangerous Vehicles". The Nader's Raiders" първи в света дадоха пример за защита на потребителските права, когато ние хабер си нямахме от разни там "омбудсмани", които, ако са умни, се спотайват в тяхната синекура, ако са глупави, вярват си, че от тях има някаква полза. Телевизионерът Асен Агов каза: "Телевизията върви след победителите", той тръгна след интереса си и се надупи на юриста Светослав Лучников за разни комбини. Педерас'ите са възпитани хора. Аз съм невъзпитан. Като чух, че премиерът Бойко Борисов разговарял с папата на четири очи, почудих се на какъв език разговарял и псувах.DI copyright

 Мажоретките бяха част от атракциите на 24 май.
145
35058
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
145
 Видими 
26 Май 2015 19:41

26 Май 2015 19:51
Шарено ,Майсторе ! Ама с вкус .Понеже е засегнат и Гърмен ,та и един виц :Събужда се дядка посред нощ, поглежда през прозореца и вижда как циганска банда отмъкват картофите от градината.
Звъни на 112:
– Ало, тук цигани ме обират! Моля, изпратете патрул!
– Съжаляваме, но нямаме свободни коли в момента.
Звъни след 5 минути:
– Не пращайте кола. Аз ги изпозастрелях…
След три минути с вой на сирени пред къщата спират 4 полицейски коли и бронирана кола на спец-частите. Залавят крадците и крещят на дядката:
– Ти, защо каза, че си ги избил, бе?!
– Ами, вие казахте, че нямате кола… Та така .
26 Май 2015 20:02
http://vbox7.com/play:2486541b91
26 Май 2015 20:26
Тийнейджъри като мен, но имаха пистолети.

Господ създаде хората, а полковник Колт ги направи равни...
26 Май 2015 20:26
Онзи ден Г-н Еди-кой си млад политик предложил българските политически партии да сключат джентълменско споразумение повече да не се замерят с кал чрез платени тролове. Толкова млад, а вече глупав. Джентълменско споразумение сключват джентълмени
Български джентълмен никога не критикува една дама че носи неправилно траверса.
26 Май 2015 20:45
Педераст се пише с т, а аз патката си поправих последното мнение на "пидал", да не стане някаква грешка...

Г-н Иванов, голяма почитателка съм Ви, но мисля че даже "троянски кон" има добър смисъл. То си зависи от гледната точка, нали. Ако си представим, че не бяха измрели троловете на Одисей - баш така щеше да се получи.

Освен нулите. Нулите нямат добър и лош смисъл.
26 Май 2015 20:56
...Управляват нули, или пренебрежими величини или синекурци (синекурки) в лошия смисъл. В България положението е плачевно, като погледнеш какви охлюви са долазили до върха. Стоян Михайловски написал "Върви, народе възродени, към светла бъднина върви, с книжовността, таз сила нова ... ". Но той написал също баснята "Орел и охлюв", за да знаем, че управляващите се издигат с пълзене.(снимка: натиснете тук)
26 Май 2015 21:00
В стила на един наш виден артист:
Хайку ле хайку папура,
мож ли ма фана ...за ушето
26 Май 2015 21:06
Мога да ти кажа кои не са били синекура....
26 Май 2015 21:10
"Mr. What-ya-call-em" на ум си го превеждах "Г-н Еди-кой си".


??
26 Май 2015 21:16
синекурци като Трайчо Костов и Орлин Василев. На село и в града цареше насилие, по-лошо от сегашната циганска напаст в община Гърмен и къде ли не, понеже беше насилие, облечено във власт. На село тропат посред нощ на вратнята, ако не отвориш, влизат, застрелват кучетата да не ги хапят, ако стопанинът не ще да си даде земята и животните в ТеКеЗеСе - хайде в дрънголника и бой, докато кандиса. В града звъняха на вратата в шест сутринта. Понеже баща ми вече беше тръгнал на работа, на мен непълнолетния връчиха заповедта за изселване.

И победи диктатурата на лумпен пролетариата. Или прасенцата както им вика оня троцкист Оруел. Обаче какви елитни синекурни прасенца се появиха. Бокова, Станишев, Пеевски, Василев, Златев, Карагьозова, Борисов. Да ти е кеф да ядеш хляб от ръката им.
26 Май 2015 21:19

Достави ми удоволствие!
26 Май 2015 21:21

Вторник вечер...
------------------------
Сайтът на Генек
26 Май 2015 21:22
И още нещо, при комунизЪма нямаше синекура, имаше всичко друго, но не и синекура. Защо?
26 Май 2015 21:26
Орлин Василев (бог да го проти) не беше ли и той бунтар-демократин на шарена сянка дето се спомина в Куба преди да се облажи?
26 Май 2015 21:39
И още нещо, при комунизЪма нямаше синекура, имаше всичко друго, но не и синекура. Защо?

Щото имаше Всяка неделя.
Зомбирането народонаселение зяпаше с телешки възторг секакви тъпизми, леещи се от разни назначени и проверени пишман ентелектуалци...
26 Май 2015 21:42
Защото Щурчо, комунизЪма нямаше предства за морал, нямаше понятие за морал. Не знаеше какво е морал. Моралът не му беше необходим, не му трябваше, пречеше му и му свиваше перките. Трябваха му доносници. Мекерета. Претенденти.
26 Май 2015 21:43
26 Май 2015 21:50
Освен при комунизма, в цялата руска литература понятието морал е сведено до свободни съчинения на този или онзи автор. В цялата руска литеруатура.
26 Май 2015 21:52
Понятието морал по дефиниция е "неписан закон".
Всеки го разказва със свои думи
26 Май 2015 21:53
"Имаше градски банди. Най-опасна беше "Банда Русь"."

И сега я има и пак е най-опасна.
26 Май 2015 21:58
Сега са под името КТБ. И не се задоволяват с едно портмоне.
26 Май 2015 22:02
Сега са под името КТБ.

Е, не пич - под името КТБ са по скоро турци - пардон - ДПС и приятели!
26 Май 2015 22:09
"The Yes Man" беше преведен като "НАВИТАКЪТ". Иначе гласувам за мажоретките, синекурни ми изглеждат...
26 Май 2015 22:12
"Хайку, хайку
Йебем ти майку"

Яко е!
26 Май 2015 22:18
Сега начело на Франция, Германия, Великобритания и САЩ не са личности като генерал Дьо Гол, Аденауер, Чърчил и Линкълн. Управляват нули, или пренебрежими величини или синекурци (синекурки) в лошия смисъл.

26 Май 2015 22:23
Руско хайку:

Даша
даш?
А?
26 Май 2015 22:48
Българска хайку класика:

Вятър сливите клати.
Ние гледаме с бати.
Е.а ти!
26 Май 2015 22:51
Благодаря за писаницата . Това с майката , обаче не мога да се съглася засега , Motherfucker и la puta madre за това се сетих днес , както се казваше някога , гледал съм ги по телевизора тези изрази .
26 Май 2015 22:54
Синекурци са хората назначени на синекурни длъжности.


Редактор в телеграфната агенция. Отдел "Реклама" в телевизията. Шестак.
26 Май 2015 23:10
"Имаше градски банди. Най-опасна беше "Банда Русь"."

И сега я има и пак е най-опасна.

Има ли опасност да бутне Боко? Не ми се вижда уплашен.

Майсторе
26 Май 2015 23:18
Българските дипломатически гафове пък са един билюк.

А руските колко са...
26 Май 2015 23:23
На пръв поглед повикът срещу данъците на книгоиздателите е толко уместен (уместен, ще рече на место, у место, демек правилно, както трябва, вярно).
Обаче някси няма как да не се сети човек, че въпросните (демек книгоиздателите) вършат тая дейност (книгоиздаването) срещу пари.
Тоест, за печалба (печалба е когато има превишение на прихода над разхода).
Както извършват дейността си съдържателите на казина. И тези на публични домове. И още други.
Целите на никоя от тези групи не са високоморални. Чисто материални са. Разликата е само в начина на сдобиване с въпросната печалба.
Е, печалбата подлежи на данъчно облагане (демек, част от нея да се даде на държавата, за да я похарчи в полза на обществото (поне такава е идеята), а не книгоиздателят да си я похарчи в своя собствена полза)!
Инак тоя повик си звучи добре!
Той, прочее, не се ползва само от автора, честичко и шумно се чува насам-натам, щото звучи добре на първосигнално ниво, приема се поради това добре и е някакси моден!
26 Май 2015 23:24
Българските дипломатически гафове пък са един билюк.

А руските колко са...

Този въпрос силно ме изненада, Щурчо.
26 Май 2015 23:49
Верно, ми тя руската имперска политика спрямо България не е мръднала и на йота от времето Александър Трети. Па тоя е Лавров е сущий ген.Каулбарс...
26 Май 2015 23:53
Освен при комунизма, в цялата руска литература понятието морал е сведено до свободни съчинения на този или онзи автор. В цялата руска литеруатура.

Какво си искал да кажеш, ще си остане тайна, но грешиш, когато говориш за "цялата руска литература". Обобщението ти е ... по-добре да премълча ... но защо си го ограничил само до руската литература?
Всички ние сме излезли от Гоголевия "Шинел" - Nous sommes tous sortis du Manteau de Gogol - пише маркиз де Вогюе, de Vogüé - дипломат, писател, археолог, меценат, литературен критик, историк на литературата, член на Френската академия.
Хуманистичният морал на цялата световна литература през последните почти два века произлиза от манифеста за неотменимите права на която и да е личност, обявен в едно "свободно съчинение" от петнадесетина страници.
27 Май 2015 00:45
Верно, ми тя руската имперска политика спрямо България не е мръднала и на йота от времето Александър Трети. Па тоя е Лавров е сущий ген.Каулбарс..Не случайно зооморфният символ на Мадъ Раша е мечка. Тя действа по мечешки - тъпче трънки и ака върху мравуняци. Да отчакваш от нея да отчита интересите на по-клетата от всякога ни мамковина, и то при условие, че ние сами нямаме представа какви са точно те, е наивно към тъпо.
27 Май 2015 00:46
Сгугню
26 Май 2015 23:23

Само да те открехна, Джимо говори за ДДС върху книгите.
А щом толкова чаткаш фискалната проблематика, би трябвало да знаеш, че ДДС се плаща от крайния потребител, който в случая се нарича ЧИТАТЕЛ, а не издател.
Ако не си наясно, можеш да се обърнеш към малкото вампирче Горанов, той добре умее да ги обяснява тези работи...

Джимо
27 Май 2015 00:52
От колко време повтарям, че имаме нужда от радио, а? Де да можех сам, досега да съм го направил
vbox7.com/play:6eaf0594
Разбира се, пак с професионалисти, в центъра на събитията .., но не като пробитата агентура в БНР
27 Май 2015 01:02
На "The Аndrews sisters" най-мноо ме кефи: "Rum and Coca Cola",
https://www.youtube.com/watch?v=NqAmrUEnc1g

"Drinkin' rum and Coca-Cola
Go down Point Koomahnah
Both mother and daughter
Workin' for the Yankee dolla"

27 Май 2015 01:14
"сине кура" ще рече "без грижа".

Кой е синекур №1 в България?
27 Май 2015 01:17
Синекурци са хората назначени на синекурни длъжности.
Пък аз си мислех, че синекурци са хората със сини очи.
27 Май 2015 01:22
Само да те открехна, Джимо говори за ДДС върху книгите.
А щом толкова чаткаш фискалната проблематика, би трябвало да знаеш, че ДДС се плаща от крайния потребител, който в случая се нарича ЧИТАТЕЛ, а не издател.
Ако не си наясно, можеш да се обърнеш към малкото вампирче Горанов, той добре умее да ги обяснява тези работи...


Това твое открехване никак не променя ситуацията с мотивите на книгоиздателите.
А и аз ще си позволя да те открехна нещо - който иска да чете, си купува книги.
Който не иска - не го прави, със или без ДДС.
В този смисъл, премахването на ДДС върху книгопродаването единствено ще намали приходите в бюджета.
Даже е съмнително и дали и доколко ще доведе до намаление цените на книгите, тъй като манталитетът на нашите бизнесмени е добре познат.
А, и за още нещо ще те открехна, щот съм ларж - и данък печалба се плаща от крайния потребител. Щото е начислен в цената!
И един страничен момент ще спомена - книгите не са стоки от първа необходимост.
Храните обаче са!
Не е ли по-редно за тях да се премахнат данъците?
Ами дрехите? Там какво правим?
Въобще, най-лесно е да се изпляска някой лозунг!
27 Май 2015 01:47
а ги облагаме с данък, сякаш издателите са съдържатели на клубове за хазарт


е те между другото са си.. нали трябваше по едно време а си мултигрупаджия, за да получиш квотите на учебниците..които пък се пренапечатваха по 3 пъти на семестър.
27 Май 2015 07:16
От колко време повтарям, че имаме нужда от радио, а? Де да можех сам, досега да съм го направил


Пък някои държави спират напълно предавателите си.И тези държави не са в Африка, а в Скандинавието май.
Лек ден на списувателите и на тези, които им изкарват пенсиите!
27 Май 2015 08:43
Като чух, че премиерът Бойко Борисов разговарял с папата на четири очи, почудих се на какъв език разговарял и псувах.
[/quote]
На български, многознайко, на български! Два вагона книги си прочел, ама не си прочел дяда си Вазов. Та той го пише - и Господ говори български език /дядо поп Станчо/- и папата го знае това.
27 Май 2015 08:53
zzz07 26 Май 2015 21:42
Защото Щурчо, комунизЪма нямаше предства за морал, нямаше понятие за морал. Не знаеше какво е морал. Моралът не му беше необходим, не му трябваше, пречеше му и му свиваше перките. Трябваха му доносници. Мекерета. Претенденти.

Нет. Имаше морал, тов. Ленин В.И. /Ульянов/ го беше определил - моралът е класово понятие, всичко, което е в полза на работническата класа, е морално. Тоесть - Все дозволено
27 Май 2015 09:00
Значи все пак, ВладиГео, си разбрал какво съм написал.
27 Май 2015 09:44
РЕВиЗОР,спират аналоговото. Цифровото остава.
27 Май 2015 09:49
Джимо
Няма троянски коне в добрия смисъл.

Аврам среща Мордохай:
- Знаеш ли, че Моше е педераст?
- Какво, взема пари и не ги връща ли?
- Не бе! Аз - в добрия смисъл!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД