:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,177,267
Активни 178
Страници 22,079
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Цар и генерал

Димитри Иванов
Завчера се включих в световния ден против тютюнопушенето. Обещах си: Днес една кутия "Житан" вместо две. Пури и без това не пуша, прилошава ми, понеже вдъхвам дима. Ще си запуша ушите, ако чуя песента "Циганка стара пуши с лула и пее песен за любовта, тумбалала, тумбалала, тумбалалайка".

Имам две лули: холандска Meerschaum Pipe от морска пяна и английска Briar pipe от корен на дива метла. Но за да ги употребяваш, трябва да си поне малко мустакат и брадат. Преводачите знаем, че clean shaven не значи гладко обръснат, а без брада, мустаци, бакенбарди. Няма да се маскирам като оксфордски професор, я. Те не признават Burberry coat, носят немарково, леко раздърпано сако от туийд с кръпки от гюдерия на лактите. Ще видят те сега. За първи път в историята имат ректор жена. При това със специалност тероризъм. Дали е пушила с наргиле? Като мен срещу джамията на Омаядите в Дамаск? Измих се и се събух, преди да стъпя на персийските килими, за да видя главата на Йоан Кръстител. Във вътрешния двор беше съкровищницата. Иззидана без прозорци, на колони и без стълбище към нея. Съдържала знанието. Преводачите получавали злато колкото тежи преведената от тях книга. Жалко, че не съм бил там преводач, когато президентът бил пастирка в Ирландия. Немислимо е да си нося наргиле; няма да ми се събере в джоба. Освен това главорезите от ИДИЛ напредват към Дамаск. Чудно защо англо-американците де факто ги насърчават, а не изчакат саморазпадането на ЕС. Сигурно главите им не побират историческото време. Пишат, че ротондата зад Шератон е от деветнайсети век, а тя е от четвърти век. Но те пък знаят, че времето е пари, което пък в мойта глава не се побира. Не мога да си представя как си купуваш време с пари; Божа работа е смъртта. Ето Клавдия например умря преди мен. А баща й, генерал Заимов, още по-млад го разстреляха.

Такива работи ми се въртяха в главата, докато слизах по стъпалата. Те започват от гърба на двореца и свършват в началото на улица "Будапеща". Там вляво беше КАТ, после, след промените в старата сграда, беше редакцията на вестник "1000 дни", където работех. Мислехме да го издаваме хиляда дни и да се самозакрием тържествено, понеже това са почти три години и промените, които бяха започнали през 1989 г., ще са превърнали България в свободна и демократична страна. Бях прекарал много повече време в тази сграда, когато тя беше КАТ, и аз чаках на опашка да си платя глобата за едно или друго нарушение, отколкото прекарах като журналист в "1000 дни"; там стоях колкото да прочета писмата, които получавах. Когато Петър Увалиев ми писа от Лондон, че му напомням за Сирак Скитник и той ме кани на обед в ресторант "България", за да се запознаем, аз се надух като пуяк. Насреща имаше разкопки. Сега там, на ул."Будапеща" номер две, има хотел, който се казва "Арена ди Сердика". Там разкопките разкрили истинска антична арена. Не я унищожили, запазили я за тях си приватизаторите. Кои са, не знам.

Преди 55 години двамата с Клавдия Заимова дълго търсихме пътеката до Аладжа манастир край морето. После седнахме на един пън при едни овчари. Те знаеха пътеката към скалния манастир. Ние им дадохме "Житан", но нямахме запалка и те ни дадоха огън. Чукаха с чакмак по кремък, искрите запалиха праханта от изсушена гъба праханка. Не зная как щяхме да поделим с Клавдия кесийката с чакмака, праханта и кремъка, ако ни я бяха продали. Те отказаха да ни я продадат. Утре щели да носят две кесийки с огниво, една за Клавдия и една за мен. Но утре не отидохме, върнахме се в София и отидохме при конете; ездитната база беше, като свърнеш вдясно, преди да стигнеш до Княжево. После, на чай у тях аз все се канех, но не се наканих да я попитам защо чаеният сервиз е от истински китайски порцелан. Знаех, че тя събира свидетелства и документи за баща си генерал Владимир Заимов, герой от балканските войни, разстрелян по бързата процедура на 53 години на 1 юли 1942 г., но не подозирах, че от събраното ще стане хубавата документална книга, която е станала. Представиха я в "Арена ди Сердика". Залата е до античната арена, два етажа под земята. Защо този асансьор не ми обръща внимание, попитах на рецепцията. А вие знаете ли да слизате по стълби?, попита ме момичето. Едно време знаех как се прави това, сега ще си спомня, казах и се разсмяхме. Долу се събраха хора, близки, литератори, историци от голям калибър като академик Георги Марков, което беше уместно, понеже генерал Заимов бил артилерист. Всички те започваха с "Ваше величество, уважаеми гости". Аз бях сред гостите и мълчах, величеството също мълчеше. Голямокалибрените историци казаха, че генерал Заимов бил еднакво неудобен за германците и за руснаците. Затова го разстреляли като руски шпионин. Дал коз на цар Борис Трети да каже: Как да пратя български войници на източния фронт, като съм принуден да разстрелвам собствените си генерали?! И да добави по-късно: Винаги с Германия, но никога против Русия. Не е било като във филма "Цар и генерал". Никой не се съмняваше, че цар Борис Трети е бил убит от Хитлер. Така че и Борис, и Заимов умрели за България. "Величеството" Симеон не каза нищо. Аз не зная как е, ама и така не е, рекъл шопът. Зная само, че когато цар Борис Трети умря, имаше знамение. Морето застина като огледало. Такъв щил никога не бях виждал, нито повече видях. Онзи ден на Златния рог с вертолет пристигна Ердоган да открие тържествата за годишнината от великата победа на турците при превземането на Константинопол.

При Четвъртия кръстоносен поход за радост на папата кръстоносците оплячкосали Цариград през 1204 г.; има хубава картина на Дьолакроа. Балдуин от Фландрия се короновал император Константинополски в най-импозантния източноправославен храм "Света София", Hagia Sofia, която Ататюрк направил музей, Ердоган обеща да я направи отново действаща джамия. Турците обсадили Константинопол през 626-а, превзели го през 1453 година, изклали всички в храма и го направили джамия. Когато те завладели Константинопол, папата благословил поход на тевтонците срещу руснаците, които отслабени от битки с монголи и шведи, отстъпили Псков, Изворск и всичко до Новгород и уплашените новгородчани повикали 20-годишния княз Невски, когото били изгонили. Невски и новгородските мужици, въоръжени с вили и сопи, подбрали тевтонците, датчаните, шведите и естонците, предвождани от принц епископ Херман, и те бягали, бягали, пристигнали до замръзналото Чудско езеро край сегашния естонски град Тарту, но ледът се пука, господа съдебни заседатели, казал след няколко века Великият комбинатор. Мужиците удряли с вили и гьостерици тежко бронираните рицари и те се удавили през 1242 г. и папата прекратил Северните кръстоносни походи срещу православните руски княжества. През ХIII век папата разбрал, че по-доброто въоръжение и организация не са гаранция за победа. Сега през ХХI век Кисинджър го разбира, но Бжежински, Маккейн и Хилъри Клинтън не го разбират. Или стоящите зад тях не го разбират. Но те разбират от пари. Гледат така спокойно трилионите на таблото на clock of national debt, че ме правят на пет стотинки. Vale. Тъй завършвал своите писма Евгений Онегин. Документалната книга за ген. Владимир Заимов
 Посвещение от сина на Клавдия Заимова - Михаил, до Димитри Иванов
 Авторитетната енциклопедия на "Рандъм Хауз"
 В енциклопедията пише, че църквата "Св. Георги" е от 19-и век, а ротондата всъщност е от 4 век.
83
25325
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
83
 Видими 
02 Юни 2015 19:37
Бате Джимо,писал ли съм ти,че си велик? Сега си запуши ушите.Натисни тук

http://vbox7.com/play:ef62d9cd12
02 Юни 2015 19:42
Да, бате Джимо е велик и много пуши:
Турците обсадили Константинопол през 626-а


02 Юни 2015 19:44
02 Юни 2015 19:53
02 Юни 2015 19:59
Абе, турци, перси, кръстоносци - все тая.
02 Юни 2015 19:59
"уплашените новгородчани повикали 20-годишния княз Невски" да им избоде очи и извади язици.
02 Юни 2015 20:01
ДИ
02 Юни 2015 20:01
-Авторитетната енциклопедия на "Рандъм Хауз"-
Да знаете, че 100/100 са преписвали от дзидзика.
02 Юни 2015 20:06
Бате Джимо
02 Юни 2015 20:07
Бате Джимо
02 Юни 2015 20:08


Планът по отравянето на Цар Борис: от английската служба MI5 (Military Intelligens Five Division) на принцеса Мафалда (+ 28 август 1944 г.) се предава тихоокеанската отрова грузу на новия (от 6 VII 1943 г.) италиански посланик в София Mamelli (бадолист), който намазва с нея отвътре чашата за кафе предназначена за Цар Борис III по време на обяд с обща храна...

На погребение на Царя германската делегация водена от Кайтел е получила изричното разпореждане от Хитлер да взема храна единствено от Главната квартира!
02 Юни 2015 20:09
Такава боза не е бивала.
02 Юни 2015 20:17
Тежко въоръжените рицари чупеха тънкия лед на Чудското езеро и потъваха с викове Heavy metal

За Александър Невский,самите руснаци хич не са еднозначни!
Приятна вечер на всички.София е прекрасна тази вечер, а на Витошка, на едно място, правят "Лаваца", каквато нито Мишел К. нито съученикът му Лино Вентура са пили.
02 Юни 2015 20:18
Да, бате Джимо е велик и много пуши: Турците обсадили Константинопол през 626-та

Прилича на интернетно знание това. Едва ли е, щото главата му не побира историческото време. На старците, които не пушат, лекарите предписват никотин на таблетки, срещу деменция, Алцхаймер и други такива.
02 Юни 2015 20:25
През ХIII век папата разбрал, че по-доброто въоръжение и организация не са гаранция за победа. Сега през ХХI век Кисинджър го разбира, но Бжежински, Маккейн и Хилъри Клинтън не го разбират. Или стоящите зад тях не го разбират.


Е, за тва говорим. ДИ
02 Юни 2015 20:32
През ХIII век папата разбрал, че по-доброто въоръжение и организация не са гаранция за победа.


А през 14 век, когато измислили арбалета, папа Грегорий казал : „Това е оръжието, което обезателно ще сложи край на всички войни.“
02 Юни 2015 20:36
626 година персите обсаждат Константинопол откъм Азия, откъм Тракия са аварите...
Интересно смесване на авари, перси и турци... Но можеше да прибави някоя съветска подводница - и без това се появяват къде ли не и кога ли не...
Като цяло е интересно...
------------------------------------
Сайтът на Генек
02 Юни 2015 20:41
Арбалет е имало още през 11в. Ана Комнина пише за него следното:
... стрелите, използвани от този лък са много къси, но дебели и тежки, с железни накрайници. Тетивата изпраща стрелата с ужасна сила и когато тя попадне във война, тя не отскача от щита, а напротив, тя го пробива изцяло, след това преминава през дебелите железни пластини и излита от обратната страна ...

В Китай е използван и преди новата ера...
02 Юни 2015 20:48
"Когато Петър Увалиев ми писа от Лондон, че му напомням за Сирак Скитник и той ме кани на обед в ресторант "България", за да се запознаем, аз се надух като пуяк."

Добре щеше да е, ако разкажеш повече за Петър Увалиев.
За него си струва да се говори.
02 Юни 2015 20:59
Много хубаво, много!
02 Юни 2015 21:11
Може и да има грешки,но пък е майсторски написано.Бате Джимо
02 Юни 2015 21:22
Турците обсадили Константинопол през 626-а

Къде е грешката?Натисни тук
В головите на щуравите?
02 Юни 2015 21:55
Като мен........

Като тебе, де, като кой друг!
В цялата наша стойностна литература няма да намериш такова: като мен!
02 Юни 2015 22:09
"Когато Петър Увалиев ми писа от Лондон, че му напомням за Сирак Скитник и той ме кани на обед в ресторант "България", за да се запознаем, аз се надух като пуяк." От тогава значи....
02 Юни 2015 22:44
превзели го през 1453 година, изклали всички в храма и го направили джамия. Когато те завладели Константинопол, папата благословил поход на тевтонците срещу руснаците, които отслабени от битки с монголи и шведи, отстъпили Псков, Изворск и всичко до Новгород и уплашените новгородчани повикали 20-годишния княз Невски, когото били изгонили.

Княз Невски е живял 200 годин по-рано, ма това са подробности в пейзажа...
02 Юни 2015 22:48
Аз не зная как е, ама и така не е,

За надпис над входа на българското Народно събрание!
Лого на прехода!
02 Юни 2015 22:51
Майсторски написано-- с грешки, но и с ясно изразено мнение. Баш като "историк".
А колко пъти се е повтарял ДИ тука, как той не пишел като историк-- за не ща които не бил виждал...
Пък днес е запляскал едни яки исторически факти, все едно ги е живял тия събития ей!
02 Юни 2015 23:07
Ей, омразничета, никой ли не забеляза, че Рандъм Хауз са сгрешили с 15 века, а Димитри никъде не е сгрешил с повече от 7-8!
02 Юни 2015 23:14
"...Турците обсадили Константинопол през 626-а, превзели го през 1453 година..."

Ни "Добър ден", ни "Майната ти"....Десетгодишната обсада на Троя изглежда като пикник, в сравнение с това библейско по мащабите си начинание. Едва ли ще бъде сериозна обида към култът към ДИ, ако все пак някой редактор хвърля един поглед върху писанията му.
02 Юни 2015 23:14
Добре го е написал майстор Димитър. Кой разбрал - разбрал. Дето се вика у Библията - заключи ли Началника акъла на някой, после и да му го набиват - пак нищо нема да разбере.
02 Юни 2015 23:18
През ХIII век папата разбрал, че по-доброто въоръжение и организация не са гаранция за победа. Сега през ХХI век Кисинджър го разбира, но Бжежински, Маккейн и Хилъри Клинтън не го разбират. Или стоящите зад тях не го разбират.


Само това стига да си велик, Джимо!
02 Юни 2015 23:21
ПП: Много хора си мислят, че Хенри и Збигнев са едно и също нещо. Е, не.
02 Юни 2015 23:35
Джими,Ротондата не може да е от 4 в.Мога да ти кажа от кой век е ,ако ми обещаеш,че няма да ме питаш дали е преди Христа или след Христа.
03 Юни 2015 00:02
Black Swans
, здравей, радвам се да те видя отново тук.
03 Юни 2015 00:12
Маисторе.... , В църквата "СВЕТА СОФИЯ" е възстановен Кръста на Храма и стенописите. А, самогон можно ганть из табуретки. Сказал Остап. А, кроме того лед тронулься, Господа присяжение.... Благоря за писаницата.....
03 Юни 2015 00:25
Писаниците на Димитри са като бобената чорба - просто, знайно, но вкусно!
...
Като махне Димитри с писалката (или като нас лопа клавишите на компа, а?) това перси, турци, все тая - азиятци там някакви, не-християни, с векове обсаждат Константинопол и пада градът, таман наколко пъти го превземат ту едни, ту други. На такъв художнически замах, кажи евала и си сръбни ка'авенцето, че всичко е от Господа, от там е дошло, натам отива.
03 Юни 2015 00:29
Турците обсадили Константинопол през 626-а


Освен перси и авари (които не са турци изначално), в битката участват славяни и българи. Бате Джимо проглежда недалеко в бъдещата ни историография
03 Юни 2015 00:47
Димитри/й/ стари ми приятелю, не е много по темата, ама от няколко месеца се чудя какво точно се се случило през 1177 г. от н.е. или 6685 г. от създаването на света. Ако някой има идея, ще съм радостен да я сподели .
03 Юни 2015 01:09
Кафадаров, има там некои събития свързани с катарите и Светия Граал, ма кво е, що е, не е много ясно. Общо взето, мъгла...
03 Юни 2015 01:15
В „Мухоморка“ на ул. Юрий Венелин №4, например, се продават толкова чудесии за пушене, колкото вероятно не сте си и представял, че съществуват. В т.ч. малки и удобни за носене бонгчета, стъклени, порцеланови и какви ли още не. Димът при бонга също минава през вода, което е важно с оглед да се охлажда, овлажнява и пречиства от по-тежки частици. Даже мен успяха да шашнат, когато ми предложиха отделно същинската част от малко наргиле -- просто една пригодена тръбичка с едно, два или повече маркучета, които лесно се носят във вътрешния джоб и може да се ползват с произволна бутилка като цяло наргиле. Само материал не се предлага, разбира се, както е известно, в България е незаконно да се притежава, държи и т.н. Но да се пуши не е незаконно, така че, ако случайно Ви попадне от някъде, обадете се, да обменим опит и на практика
03 Юни 2015 01:27
Княз Невски е живял 200 годин по-рано, ма това са подробности в пейзажа...

Целият исторически ескиз в последния параграф, няма много общо с историческите факти ,
но фактите нямат особено значение за неговите, на ДИ истини.
03 Юни 2015 02:51
През ХIII век папата разбрал, че по-доброто въоръжение и организация не са гаранция за победа. Сега през ХХI век Кисинджър го разбира, но Бжежински, Маккейн и Хилъри Клинтън не го разбират.
Това е есенцията. Пък хейтърите нека се правят на умни и да реват от зор.
03 Юни 2015 05:26
***
03 Юни 2015 07:19
"Не замисляйте нищо против Русия - на всяка ваша хитрост, те ще отвърнат с някаква непредсказуема глупост." Ото фон Бисмарк
03 Юни 2015 07:47
Матей 4:18
И като ходеше край галилейското езеро, видя двамата братя, Симона, наречен Петър и брат му Андрея, че хвърляха мрежа в езерото, понеже бяха рибари.

Джимо - Заслужил рибар на Републиката!
03 Юни 2015 07:52
Как се прави щил!
37 И дига се голяма ветрена буря, и вълните се нахвърляха в ладията, тъй че тя вече се пълнеше с вода.
38 А Той беше на задната част, заспал на възглавница; и те Го събуждат и Му казват: Учителю! нима не Те е грижа че загиваме?
39 И Той, като се събуди, смъмра вятъра и рече на езерото: Мълчи! утихни! И вятърът престана, и настана голяма тишина.
40 И рече им: Защо сте страхливи? Още ли нямате вяра?
41 И голям страх ги обзе; и те си казаха един на друг: Кой е прочее, Тоя, че и вятърът и езерото Му се покоряват?/Марк 4 гл./
03 Юни 2015 08:00
През ХIII век папата разбрал, че по-доброто въоръжение и организация не са гаранция за победа. Сега през ХХI век Кисинджър го разбира, но Бжежински, Маккейн и Хилъри Клинтън не го разбират.


Хехехе...
Същите дето вдигат сега палчета на тоя бисер, преди няма и месец се подмокряха от парада на Червения площад и новия танк на руснаците.
Рублофили, какво да ги правиш...

03 Юни 2015 08:18
Благодаря г-н Иванов, Вие сте единственият автор, който чакам с нетърпение.Прочетох книгата за ген.Заимов на един дъх.Не съм и предполагал, че
документалистика може да се чете като криминален роман.Всъщност не е и там изяснено защо генерал Никифоров
действа - престъпно/престъпва правилата и закона/ и разстрелва Заимов без да има право - законът му го забранява.Ясна е ролята на Борисчо, но после се
оказва че и ген.Никифоров е разузнавач.Уж съветски.Има и една книга по този въпрос от Недю Недев, но тя е от соца и всичко е замазано.
Добре, че не дойдох на представянето -" кинга" едвам го трая, не за друго , ами за напъните му да демагогства, а той тъпее.А пък "артилеристите"- съвсем!
Сградата на "Будапеща" 1 е построена 1917 г. и е била Консерватория, паметник на културата, има салон с удивителна акустика.После става
КАТ.
03 Юни 2015 08:34
Както са рекли класиците, историята се прави от масите.
Какво могат да направят цар и/или генерал за един полу-емигрилал, полу-чалгизиран народ.
История бг.
03 Юни 2015 08:45
Корен от дива метла ?
Erica arborea - от дървото се правят лулите !
Корените са буквален превод ! Дървото е силно топлоустоичиво и много твърдо !
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД