:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 357
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ГРАДСКИ ЛЕГЕНДИ

Джеймс Бонд: жив е той

"Не умирай днес" е 20-ият филм за супершпионина. И добро доказателство, че Хегел е бил прав
снимки: александра филмс
Хегел е казал, че количествените натрупваия водят до качествени изменения. Джеймс Бонд е доказателството, че философът е бил прав. Неговото име е синоним на най-успешния филмов франчайз в света.

Досега са заснети 20 филма за 007, които са донесли над 3.5 милиарда долара. Нещо повече, тайният агент на Нейно величество надживя дори самата Студена война и успешно се справя с новия световен ред. Целият свят се вълнува от поредното, 20-о приключение на агента, чиито подвизи в шпионажа за сравними само с тези в леглото му. Въпреки че критиците не пропускат да подложат на съмнение художествените качества на всеки един филм за Бонд.

Когато Втората световна свършила, бившият възпитаник на Итън, кореспондент на Ройтерс и участник във военните действия Иън Ланкастър Флеминг се оттеглил в своята ямайска вила, наречена "Златното око" и започнал да пише шпионски романи. Първият с главен герой Джеймс Бонд се казвал "Казино Роял" и излязъл през 1952 г. И през ум не му минавало, че създава най-популярния филмов герой в света. Иън Флеминг написал 14 книги за Бонд, които му донесли купища слава и пари. Първата филмова адаптация по една от тях - "Д-р Но" с Шон Конъри в главната роля излязла точно 10 години по-късно - през октомври 1962-а.

Световната премиера на новия филм за Бонд "Не умирай днес" съвпадна с празненствата послучай 40-годишнината на супергероя. Но не само това бе причината, поради която интересът на медиите и зрителите бе фокусирано върху нея. Внимание привлече и Мадона, която се записа в дългия почетен списък (Шърли Беси, Тина Търнър, Шерил Кроу, "Гарбидж") на изпълнителките, озвучили със своя песен подвизите на агент 007. Нещо повече - г-жа Ричи начеса и актьорските си амбиции, изпълнявайки във филма малка роля. Тя е учителка по фехтовка в салона, където Бонд упражнява уменията си с шпагата. В ролята на най-прочутия шпионин в историята за четвърти път се превъплъщава Пиърс Броснън. Ирландецът ще я изиграе още веднъж и има сериозни шансове да измести сър Шон Конъри от пиедестала на най-известен и обичан Бонд (от общо петима). В новия филм той е по-ироничен, напорист и носи повече на пиене и секс отвсякога. За пръв път по-голямата част от филма минава, без героят да е в смокинг и зализан с брилянтин. За пръв път в ролята на Бонд-гърл е афроамериканка, при това носителка на "Оскар". Чернокожата Джинкс (Холи Бери) е поредният данък, който най-английската филмова поредица, снимана в Холивуд, плаща на политическата коректност от началото на XXI век. (Агентът вече е имал веднъж цветнокожа партньорка - китайката Мишел Йоу във "Винаги ще има утре".)

Но няма как, разбери. Бери е прилична актриса и със съвършена фигура, а където ви дразни - просто изчакайте още няколко минути до появата на Розамънд Пайк. Изящното русо създание е родено, разбира се, на Острова, и с вродения си аристократизъм може да тръшне и потомствен лорд от срам. На челото й пише, че е завършила английска литература в Оксфорд. Героинята й се казва Миранда Фрост и с ледена грация преминава през целия филм. Няма да казваме каква е националността на дежурните Джон Клийз (Кю) и Джуди Денч (Ем).

Режисьор на "Не умирай днес" е Лий Тамахори - новозеландец, прочул се с "Острието". Въпреки стандартите на франчайза, той е вложил в своя филм максимума от чувството си за динамика и финес. Въпреки че шпионинът на Нейно величество е колкото екшън-, толкова и фантастичен герой, в новия филм са положени сериозни усилия той да изглежда поне малко правдоподобен.

20-ият Бонд е по-добър от предишните три-четири дори само за това, че в него агент 007 отново се вози на островната класика в автомобилостроенето "Астън Мартин" (след като изтече договорът на BMW, които бяха броили на продуцентите на филма 35 млн. долара, за да се появи колага им в три поредни серии).

20-ият Бонд е изключително удоволствие за гледане дори и само за това, че той остава единственият шпионин-джентълмен. Агент 007 притежава редица качества, които днешните екшънгерои пребрегват. Вин Дизел от касовия хит "ХХХ", рекламиран като "Джеймс Бонд на поколението X" е по-як и по-безразсъден, но му липсва безупречният стил на агент 007. Джеймс Бонд винаги има пригладена прическа и съвършен възел на вратовръзката, дори след като е участвал с преследване в танкове по улиците на Москва. Дизел изобщо не носи вратовръзка. "Не умирай днес" е добър повод на констатираме: агент 007 не умира.
 
Мадона инструктира агент 007 (вдясно), злодея Тоби Стивънс и прелестно двуличната Розамънд Пайк как да въртят шпагата.
1979
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД